Ez nem magyarázat, megoldás, hogy hová kell nézni. Amúgy ezt mindegyőnknek így tanították annó.Vinkler írta: ↑2023.12.24., vas. 13:49Nyilván a látásunk sem egyforma, de azért, ha jól be van állítva egy nagy fényerejű lámpa, akkor nem tudom, hogy miért kéne utána a szemednek megszokni a kisebb fényerőt?ZolaBA írta: ↑2023.12.24., vas. 12:11Szerintem nem csak a fényszóró magasság a zavaró. A modern autók fényéreje annyira sok, illetve annyival több, mint a hagyományos halogén izzós (pedig "+200%"-os), hogy elmegy szembe és utána nem látok rendesen, a pupillám átáll a nagy fényerőre és idő mire a saját szar lámpámat újra megszokja....![]()
Mostanában én is hagyományos lámpával szerelt autókat hajtok a legtöbbet, de ilyen gondom még nem volt.![]()
Mondjuk nekem azt tanították anno, hogy ilyen esetben, ha zavaró a szemben jövő fénye, akkor nézzük a sáv jobb oldalát, véletlenül sem a szembejövőt.
Képzelj el egy olyan szituációt, mikor autópályán, hosszú kilómétereken keresztül jön utánam egy ilyen ledes fényszórójú autó. Szinte nappali világosságot csinál az autóm utasterében, ettől korlatozott lesz a kilátásom, ehhez még hozzájön a tükrökből a szemembe vetített, vakító fény. Ilyen szituációval hetente találkozom, nem egyszer 100+ kilóméteren keresztül, és nagyon fárasztja a szemem. Ilyenkor az az egy megoldás adódik, hogy lelassítok, és magam elé engedem.
Ennek nem kellene így lennie, ha az autógyártók a fényszórók fejlesztésénél, több figyelmet fordítanának az emberi tényezőre, csak sajnos a mai trend az ego-ról szól.