Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Autós topik autósoknak

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3170

Re: Autós topik autósoknak

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Vinkler írta:
2023.12.24., vas. 13:49
ZolaBA írta:
2023.12.24., vas. 12:11
Szerintem nem csak a fényszóró magasság a zavaró. A modern autók fényéreje annyira sok, illetve annyival több, mint a hagyományos halogén izzós (pedig "+200%"-os), hogy elmegy szembe és utána nem látok rendesen, a pupillám átáll a nagy fényerőre és idő mire a saját szar lámpámat újra megszokja.... sad.gif
Nyilván a látásunk sem egyforma, de azért, ha jól be van állítva egy nagy fényerejű lámpa, akkor nem tudom, hogy miért kéne utána a szemednek megszokni a kisebb fényerőt?
Mostanában én is hagyományos lámpával szerelt autókat hajtok a legtöbbet, de ilyen gondom még nem volt. gondolkodik.gif
Mondjuk nekem azt tanították anno, hogy ilyen esetben, ha zavaró a szemben jövő fénye, akkor nézzük a sáv jobb oldalát, véletlenül sem a szembejövőt.
Ez nem magyarázat, megoldás, hogy hová kell nézni. Amúgy ezt mindegyőnknek így tanították annó.
Képzelj el egy olyan szituációt, mikor autópályán, hosszú kilómétereken keresztül jön utánam egy ilyen ledes fényszórójú autó. Szinte nappali világosságot csinál az autóm utasterében, ettől korlatozott lesz a kilátásom, ehhez még hozzájön a tükrökből a szemembe vetített, vakító fény. Ilyen szituációval hetente találkozom, nem egyszer 100+ kilóméteren keresztül, és nagyon fárasztja a szemem. Ilyenkor az az egy megoldás adódik, hogy lelassítok, és magam elé engedem.
Ennek nem kellene így lennie, ha az autógyártók a fényszórók fejlesztésénél, több figyelmet fordítanának az emberi tényezőre, csak sajnos a mai trend az ego-ról szól.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 8899

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

ZolaBA írta:
Szerintem nem csak a fényszóró magasság a zavaró. A modern autók fényéreje annyira sok, illetve annyival több, mint a hagyományos halogén izzós (pedig "+200%"-os), hogy elmegy szembe és utána nem látok rendesen, a pupillám átáll a nagy fényerőre és idő mire a saját szar lámpámat újra megszokja.... sad.gif
Nyilván a látásunk sem egyforma, de azért, ha jól be van állítva egy nagy fényerejű lámpa, akkor nem tudom, hogy miért kéne utána a szemednek megszokni a kisebb fényerőt?
Mostanában én is hagyományos lámpával szerelt autókat hajtok a legtöbbet, de ilyen gondom még nem volt. gondolkodik.gif
Mondjuk nekem azt tanították anno, hogy ilyen esetben, ha zavaró a szemben jövő fénye, akkor nézzük a sáv jobb oldalát, véletlenül sem a szembejövőt.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 598
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: tamagaba »

ZolaBA írta:
Azért zavaró, mert szint felett van
Ez a gondom a SUV-okkal és a teherautókkal, állítsa be, hogy ne világítsa ki a tükörből a szememet
(nem kell fényre szürkülő tükör 200 ezerért, jó legyen a sugárzási szög)
Az ojjektum követő mátrix fényszórók külön történet lesz
... Mire jó a kerekes kút? Oda lehet tolni, ahol víz van - Hofi Géza ...

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1723

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

Alex_Aston írta:
2023.12.24., vas. 09:30
Vinkler írta:
2023.12.24., vas. 09:19
Tudom, hogy volt téma, azért is írtam. És itt meg kell különböztetni a két dolgot szerintem, mert az, hogy egy egy-pillanatra, amíg esetleg az adaptív lámpa még nem takar ki, vagy a magasabbra pozícionált fényforrás esetleg az oldalfénye bevilágít, vagy az, hogy folyamatosan olyan, mintha távolsági fénnyel közlekednél az nem ugyan az és én eddig ilyet más autóknál (eltekintve az elcseszett lámpákat, de az nem az autó hibája) nem tapasztaltam, mint a Tesláknál. gondolkodik.gif
Én az új Octaviaknál nem egy-egy pillanatra érzem.

Amúgy sok autónál elég lassú a beszabályozás, amikor szemből jönnek. Ez is tök zavaró szerintem, vagy legalább is nekem.
Mai szokás szerint, a fö teszt üzem az utakon történik, mert ugye laborban sokáig tart, és drágább...
Sajnos én is így tapasztalom. Nagyon sokat autózom sötétben, így bőven van alkalmam megfigyelni az autókat, és a fényszóróikat. Sajnos nagyon sok a béna, kezdetleges, elcseszett, kiforratlan megoldás, amivel a gyártók teljesen figyelmen kívül hagyják a közlekedés más résztvevőit.
Sajnos ma már az autóknál is ugyanaz az ütemű konkurenciaharc figyelhető meg, mint akár a mobiltelefonok piacán. Igen, a használat a tesztüzem, és számtalan balúl sikerült fejlesztés, már csak a felhasználói fázisban derül ki. Lásdd például Aspirin Skodáját.
Persze, közben folyamatosan jelenne meg az újabb, frissített modellek, amik jóesetben mentesek az előd gyermekbetegségeitől, de az elődöket vagy javitják, vagy nem, vagy van gyári visszahívás, vagy nem, aztán a felhasználó éljen vele együtt ahogy tud.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3271

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Vinkler írta:
2023.12.24., vas. 09:19
Tudom, hogy volt téma, azért is írtam. És itt meg kell különböztetni a két dolgot szerintem, mert az, hogy egy egy-pillanatra, amíg esetleg az adaptív lámpa még nem takar ki, vagy a magasabbra pozícionált fényforrás esetleg az oldalfénye bevilágít, vagy az, hogy folyamatosan olyan, mintha távolsági fénnyel közlekednél az nem ugyan az és én eddig ilyet más autóknál (eltekintve az elcseszett lámpákat, de az nem az autó hibája) nem tapasztaltam, mint a Tesláknál. gondolkodik.gif
Én az új Octaviaknál nem egy-egy pillanatra érzem.

Amúgy sok autónál elég lassú a beszabályozás, amikor szemből jönnek. Ez is tök zavaró szerintem, vagy legalább is nekem.
Mai szokás szerint, a fö teszt üzem az utakon történik, mert ugye laborban sokáig tart, és drágább...
Csak a Marantz! :-D

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

Vinkler írta:
2023.12.23., szomb. 12:13
Volt már téma a fényszóró…

Én mostanában futottam bele baromi zavaróan világító Tesla-ba, szemből is és mögöttem is olyan érzésem volt, mintha távolsági fénnyel közlekedne, de miután baromi sokszor találkoztam vele ezt kizártam.
Ami még eszembe jutott, lehet véletlenül átállították baloldali közlekedésű módra? gondolkodik.gif
Ezt a témát én feszegettem úgy 1-2 éve, de akkor kaptam hideget-meleget.
Megkaptam, hogy rosszúl látom, mert hát ez az új, modern technika kifogástalan, meg hogy nézessem meg a szemem, azzal lehet baj.
Például Te voltál aki betett egy VW promóciós videót arról, hogyan is működik az adaptív ledes világítás, és miért nem szabadna vakítania. Csak éppen azt felejtetted el hozzátenni, hogy az utakon futó, led világitásos autók nagyobb resze ezzel a fejlesztéssel nem rendelkezik.
A ledes fényszórók azóta is vakítanak, de a helyzet már javult. Talán egyre lejjebb szivárog az adaptív vezérlés a termékpalettákon, vagy más kialakitásúak a lámpatestek, de nem szaporodtak az utakon a vakító ledes fényszórójú autók, pedig az ilyen autók napról-napra gyarapodnak.
Már felsoroltam akkor a típusokat, amik kimondottan vakítanak, így most kihagynám.
Ami viszont feltűnő, hogy a prémium kategóriás autóké szinte egyiké sem, ezekben biztos alap az adaptiv vezérlés.
De vannak kivételek, és igen az egyik a Tesla, az sem mindegyik, de a legtöbbje igen. Borzasztóan zavaró tud lenni, mikor hosszú kilómétereken keresztül jön mögöttem, iszonyú vakító a tükrökben, zavarja a kilátást, igy némileg balesetveszélyes is.
Hogy ez miért van, nem tudom, pedig felteszem az adaptiv fényszóró ezekben is alap.
Aztán vannak az általad is "imádott" SUV-k, azok sajnos mind vakítanak, mert a fényszórói kb. 0,5 méterrel magasabban vannak, mint a hagyományos építésű autóknak, így már a fény kilépése is magasabban van, ha mögöttem halad, teljesen beteríti az autóm utasterét és tükreit a fény, ha adaptív, ha nem.
Én akkor még szót sem ejtettünk a menet közben elállítódott ledes fényszórókról, mert ugye az idő, és futásteljesítmények előrehaladtával ezek is felütik a fejüket.
A hagyományos fényforrású lámpatest elállítódása is nagyon kellemetlen jelenség, a ledes viszont kész Isten verése, totál elvakít, mintha hegesztésbe néznék.
Nem vagyok jártas az ilyen fényforrások felépítésében, de felteszem, a ledes fényszóró sokkal érzékenyebb a mechanikus elállítódásra, értem ez alatt, hogy sokkal kisebb lámpatest elmozdulás is nagyobb anomáliát okoz, mint a hagyományos fényforrások esetében.
Szép is, jó is ez az új(már nem is annyira) technológia, de még van hová fejlődnie.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

Vinkler írta:
2023.12.23., szomb. 12:13

Én mostanában futottam bele baromi zavaróan világító Tesla-ba, szemből is és mögöttem is olyan érzésem volt, mintha távolsági fénnyel közlekedne, de miután baromi sokszor találkoztam vele ezt kizártam.
Ami még eszembe jutott, lehet véletlenül átállították baloldali közlekedésű módra? gondolkodik.gif
Én is észleltem ezt, és az új Octaviak is ilyenek, legalább is szerintem, eléggé vakítanak, foleg tükörben.

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Aszpirin írta:
2023.12.17., vas. 10:48
Vinkler írta:
2023.12.17., vas. 09:07
Az embléma is meg fog szerintem. Egyelőre csak a sport modellekhez elérhető, de van egy olyan érzésem, hogy a többihez is kidobnak majd újat.

.
IMG_9154.jpeg
Ez nem új. Az 1972-ben alapított BMW Motorsport eredeti emblémája egy az egyben. Tudtommal 1973-ban használták először a versenyautóikon, majd 1978-ban felváltotta a piros-kék-sötétlila csík az M-mel. Most "reciklálták", és rárakják a sport modellek orrára emblémaként...
The BMW logo with the offset semicircles in blue, violet and red was first used in 1973 on the racing cars of BMW Motorsport GmbH, which had been established a year before. With the debut of the BMW M1 in 1978, the three coloured stripes followed, slanted to the right and leaning on the letter M.
forrás: https://www.bmw-m.com/en/topics/magazin ... turns.html
Igen. Nem új, elővették a régit, de szerintem ez előjele egy új embléma bevezetésének.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 5979

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Vinkler írta:
2023.12.17., vas. 09:07
Az embléma is meg fog szerintem. Egyelőre csak a sport modellekhez elérhető, de van egy olyan érzésem, hogy a többihez is kidobnak majd újat.

.
IMG_9154.jpeg
Ez nem új. Az 1972-ben alapított BMW Motorsport eredeti emblémája egy az egyben. Tudtommal 1973-ban használták először a versenyautóikon, majd 1978-ban felváltotta a piros-kék-sötétlila csík az M-mel. Most "reciklálták", és rárakják a sport modellek orrára emblémaként...
The BMW logo with the offset semicircles in blue, violet and red was first used in 1973 on the racing cars of BMW Motorsport GmbH, which had been established a year before. With the debut of the BMW M1 in 1978, the three coloured stripes followed, slanted to the right and leaning on the letter M.
forrás: https://www.bmw-m.com/en/topics/magazin ... turns.html
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Kapcsolat:

Vinkler írta:
2023.12.17., vas. 08:06
Nekem ez az új BMW design nagyon nem adja. A napokban ment előttem egy ilyen szörnyeteg, pont ebben a színben. Nézte, néztem, de annyira kiábrándító volt, főleg, ahogy mozgott az úton. Mint egy túlsúlyos, öreg tehén. :rolleyes:
Pedig kicsit visszavettek a csájniz stílusból
Nekem ha egyszer lesz Bömösöm egy E38 740i-nek örülnék 2000 körüli évjárat 4-es benzinessel jó lenne
A jókai téren szemben mindig áll egy, meg is nézem többször :rolleyes:

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Aszpirin írta:
2023.12.17., vas. 08:47

Én már néhány éve nem értem a BMW-dizájnkoncepciót. Összevissza csapong, mintha elvesztették volna a vezérfonalat, és mintha nagy fejetlenség lenne a BMW dizájn-részlegén.Sajnos ezt a trendet már a többiek "fényében" konzervatívnak mondható G30-on is felfedezni véltem, de amik azóta születtek... Közben lassan csak a jóöreg fekete-fehér-kék emblémáról lehet már felismerni egy-egy modellen, hiogy BMW. Már várom, hogy mikor nyúlnak hozzá az emblémához is, hogy befejezzék a harakirit.
(persze nem nekem kell tetsszen, de pl a BMW XM-től felfordul a gyomrom)
Egyébkén, amennyire jó és koncepciózus a Mercedes dizájn, az Audival sincs sok gond, annyira elveszített fonalú szerintem is a BMW. Az ázsiai piaccal magyarázzák, de szerintem ott sem aratott osztatlan sikert én ezért gondolom a vadhajtásokat. gondolkodik.gif

.
IMG_9154.jpeg

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

Vinkler írta:
2023.12.17., vas. 08:06
Nekem ez az új BMW design nagyon nem adja. A napokban ment előttem egy ilyen szörnyeteg, pont ebben a színben. Nézte, néztem, de annyira kiábrándító volt, főleg, ahogy mozgott az úton. Mint egy túlsúlyos, öreg tehén. :rolleyes:
Én már néhány éve nem értem a BMW-dizájnkoncepciót. Összevissza csapong, mintha elvesztették volna a vezérfonalat, és mintha nagy fejetlenség lenne a BMW dizájn-részlegén.Sajnos ezt a trendet már a többiek "fényében" konzervatívnak mondható G30-on is felfedezni véltem, de amik azóta születtek... Közben lassan csak a jóöreg fekete-fehér-kék emblémáról lehet már felismerni egy-egy modellen, hiogy BMW. Már várom, hogy mikor nyúlnak hozzá az emblémához is, hogy befejezzék a harakirit.
(persze nem nekem kell tetsszen, de pl a BMW XM-től felfordul a gyomrom)
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Kapcsolat:

Hétvégi:
Csatolmányok
IMG_20231208_111844b.jpg

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Kapcsolat:

tamagaba írta:
2023.12.08., pén. 21:08
Micsoda s*gg atyaég. Egy villany, egy benzin betöltő. A műszaki paraméterek nem is érdekelnek :smile53:
Ajaj, most látom a két kipudob között az inverter és drótok. Nagy lesz a hőség ott
A 30-as 50-es gurulás a legnagyobb ellensége az ilyen autóknak

violin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1165

Hozzászólás Szerző: violin »

tamagaba írta:
2023.12.08., pén. 21:08
Micsoda s*gg atyaég. Egy villany, egy benzin betöltő. A műszaki paraméterek nem is érdekelnek :smile53:
V8...biturbo..hybrid..Ferrari... kb mindegy is a teljesítménye... :rolleyes:
AVM - osztrák Tesla - svájci lemezvakaró - HT Pro 9+ - háelté 3.....zene és bona.

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Kapcsolat:

Csatolmányok
f5d85ba0-3d35-4300-a9c0-f11fd8b1fa91.jpg
sito_08A_SpTech_v03_desktop.jpeg

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Kapcsolat:

Nekem tetszik az új Dacia koncepció a benzines LPG-s motorral és a farmer anyag kárpitos üléssel
Igaz, hogy a 8 millió nekem még mindig sok, de az legyen az én bajom
Nemsokára eljön az idő, amikor a bőrözött S klasse ciki lesz a V8-as motorral gondolkodik.gif
Sajnálom, hogy nem lehet már tovább tartani, de megértem hogy más idők járnak a bolygónkon

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

Rég volt már 911 :D

.

youtu.be/NvnJr82oULk

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Vasárnapi…

.
IMG_8438.jpeg
IMG_8438.jpeg (209.55 KiB) Megtekintve 1055 alkalommal

nemtomm
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 921

Hozzászólás Szerző: nemtomm »

Aszpirin írta:
2023.11.22., szer. 18:26
Vinkler írta:
2023.11.22., szer. 17:42
Aszpirin írta:
2023.11.22., szer. 16:56
A fostalicskám legújabb produkciója:
Nagyon unom már ezt a "mindennapra egy eset" sztorit.
Ha ezzel is szervizbe kell mennem, ez lesz a 14.-... szervizben töltött napja szűk 15 hónap alatt.
.
:smile51:
Márpedig úgy tűnik, h ezzel is be kell menni.
De akkor mar vizsgáltasd ki az akksit is…
Jah, már jelentkeztek is a regisztrált márkaszervizből (P.Buda), időpontot egyeztetni. Proaktívan (ez amúgy nekem tetszik, le a kalappal :tutiok: )
Merthogy egy dolog még tökéletesen működik ezekből a 21. századi "connected car" újításokból: a telemetria vagy mi, szóval az, hogy az autó jelzi automatikusan a szerviznek, ha baj van, és rövid időn belül kapcsolatba is lépnek velem.

Azért nem semmi havonta egyszer mész a szervizbe 😩😩 lehet, hogy már mindenkit névről ismersz ?
Rettentő dühítő lehet…sajnállak…😕.
"Az igazi barát szemből támad."

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

Vinkler írta:
2023.11.22., szer. 17:42
Aszpirin írta:
2023.11.22., szer. 16:56
A fostalicskám legújabb produkciója:
Nagyon unom már ezt a "mindennapra egy eset" sztorit.
Ha ezzel is szervizbe kell mennem, ez lesz a 14.-... szervizben töltött napja szűk 15 hónap alatt.
.
:smile51:
Márpedig úgy tűnik, h ezzel is be kell menni.
De akkor mar vizsgáltasd ki az akksit is…
Jah, már jelentkeztek is a regisztrált márkaszervizből (P.Buda), időpontot egyeztetni. Proaktívan (ez amúgy nekem tetszik, le a kalappal :tutiok: )
Merthogy egy dolog még tökéletesen működik ezekből a 21. századi "connected car" újításokból: a telemetria vagy mi, szóval az, hogy az autó jelzi automatikusan a szerviznek, ha baj van, és rövid időn belül kapcsolatba is lépnek velem.

Válasz küldése

Vissza: “Autó Sport és szórakozás”