Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Zöld topik

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6710

Re: Zöld topik

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

A Covid téma átkerült az off-ba, ott lehet folytatni.
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1317

Hozzászólás Szerző: pali923 »

fapaci írta:
2023.12.12., kedd 19:16
Van tippetek arra, hány évnek kell eltelnie, hogy a most divatos tévhitek kikopjanak a közbeszédből?
Ha végignézed, hogy mennyi marhaságot tudtak beleverni milliók fejébe ebben az országban az elmúlt 10 évben, akkor láthatod, hogy nem is kellene olyan sok hozzá. Csak sok energia és nagyon-nagyon sok pénz. A leírtakon kívül legalább 1000 dolgot tudnék mondani, amit hasznosabb lett volna unalomig sulykolni - pl. a minap emlegetett életmód, környezetvédelem, szűrővizsgálatok, és hasonló témakörökben.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11501
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

pali923 írta:
2023.12.12., kedd 17:40
Burgenlandban 1000-nél több "szélmalom" van itt mindjárt a határ mellett, és Burgenland tartomány áramot "exportál", amellett, hogy ellátja saját magát is. Szóval ez azért nem ennyire egyértelmű.
Van tippetek arra, hány évnek kell eltelnie, hogy a most divatos tévhitek kikopjanak a közbeszédből? Ilyenekre gondolok, hogy a szélerőmű nem jó, mert nem fúj mindig a szél, meg leüti a madarakat, meg hogy a napelem nem jó, mert nem süt mindig hétágra a nap, meg hogy nem lehet tárolni az energiát, meg az elektromos autó sokkal szennyezőbb, stb.

Nagy szükség lenne hatékony edukációra, de nem látom, hogy ezt bármelyik potens hivatal magára vállalná, lelkes magánemberek, vloggerek próbálják ritkítani a sűrű ködöt. Némi reményt ad, hogy a nézettségük a legismertebb közszereplőkével vetekszik már, de a közbeszédben az átlagember leragadt a 6-8 évvel ezelőtti tévhiteknél.

pali923
V.I.P.
V.I.P.

tottyi írta:
2023.12.12., kedd 12:18
hogy szelmalmokkal nem fogjak tudni helyettesiteni az biztos.
Burgenlandban 1000-nél több "szélmalom" van itt mindjárt a határ mellett, és Burgenland tartomány áramot "exportál", amellett, hogy ellátja saját magát is. Szóval ez azért nem ennyire egyértelmű.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4222

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

tottyi írta:
2023.12.12., kedd 12:18

Szerintem a napkollektorokban van nemi fantazia de meg nem annyira gazdasagos es azert nincs mindig olyan szep ido, hogy annyit termeljen.
Több van benne, mint fantázia, jól tud működni

És van low budget verziója is :)

https://www.google.com/search?q=s%C3%B6 ... s-wiz-serp
Csak a Marantz! :-D

wittao
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2264

Hozzászólás Szerző: wittao »

fapaci írta:
2023.12.09., szomb. 23:03
Aszpirin írta:
2023.12.09., szomb. 20:42
Hú, csak most látom, mennyi környezetvédelmi szakember gyűlt itt össze.
Én egyet sem látok, csak némi hitvitát és eseti gúnyolódást.
Ezt megjegyeztem! :D
Core Audio termékek gyártása, TARA LABS kábelek forgalmazása
MBL, PrimaLuna, PASS Labs, ODEON, NAT Audio, Vivid, Entreq, Esoteric

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Aszpirin írta:
2023.12.09., szomb. 20:42
Én egyet sem látok, csak némi hitvitát és eseti gúnyolódást.

wittao
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2264

Hozzászólás Szerző: wittao »

Mosogatogep margojara, vegyszerekhez:

Szerencsere egy mosogatogep aramfelvetele konnyen ellenorizheto egy fogyasztasmerovel, ha nagyon akarnank a vizfogyasztas is, de ez mar badarsag lenne.
Mi kb. 3-4 naponta inditjuk el a mienket, energiatakarekos uzemmodban van, kellemesen csendben eldocog magaban.
Szamomra egy megvaltas a hasznalata, es a parome is, foleg unnepek idejen.

A masik oldal a melege vizes kezi mosogatas:
A vizet vagy ugyanugy egy cekasszal, vagy gazzal melegitjuk fel. Nalam tobb masodperc, amig egyaltalan elkezd felmelegedni a viz a csapban, mire a bojlertol a mosogatohoz er… multkor kimertem, valami 2 liter viz folyt at a csoveken mire ertekelheto meleg viz jott, es emellett a viz ugye elfolyt, a gaz bojler pedig ette a gazt es melegitette a vizet. Nem tunik egy nagyon idealis allapotnak.
Amennyiben a folyovizes hideg oblitest es a folyoviz alatti melegvizes mosogatast idevesszuk (kozben a kazanunk megy), akkor egy mosogatogep JOVAL kisebb energiaigennyel jar.

A vegyszerekrol:
Alapvetoen megprobalunk odafigyelni, hogy termeszetes uton lebomlo vegyszereket vasaroljunk otthon, persze az antibakterialis dolgokat manapsag, foleg egy Coviddal magunk mogott nem egyszeru otthagyni.
A szennyvizeink osszetetele egyre dramaibb valtozasokon megy keresztul, de nem szabad azt gondolnunk, hogy “regen minden jobb vot”. A Tomi Kristaly es a Hipo is megszamlalhatatlan mennyisegben zudult a lefolyoinkba, manapsag a bio “vonulat” es A+ termekek kovetkezteben a haztartasok kevesbe terhelik a szennyviztisztitokat, mint korabban.
Ami egyebkent jelentos problema, hogy sok hulye a tetorol lezudulo esovizet is bekoti a csatornaba, na AZ tud nagy gondot okozni a szennyviztisztito szamara, sokszor egyik tarozobol ido elott atmegy a masik tarozoba a szennyviz, kiolve a biologiai letformakat, joval megnehezitve a szennyviz kezeleset (mig ujra telepitik/oltjak).
Ide sorolhatnam meg a sutoolaj lehuzasat a WC-n peldaul, ami szinten hatalmas felelotlenseg es jelentos gond.
Core Audio termékek gyártása, TARA LABS kábelek forgalmazása
MBL, PrimaLuna, PASS Labs, ODEON, NAT Audio, Vivid, Entreq, Esoteric

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 6553

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Na, esti filmnézés helyett felvettem a kedvenceim közé, előveszem a frissen kicsomagolt vajas mikró-popkornos zacskót, be a mikróba, és amint elkészült, bele egy frissen elmosogatott tálba, majd vele együtt hátradőlök a székemben, és olvasgatom ezt a topikot, tanulni jó!
:smile54:
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

gomolalaci
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 371

Hozzászólás Szerző: gomolalaci »

fapaci írta:
2023.12.08., pén. 23:35
gomolalaci írta:
2023.12.08., pén. 20:47
Semmit se higyj el a mocskos média által közöl hírekből, GONOLKOZZ!
Esetleg ezt Te is megfontolhatnád.
A jövendő eldönti, hogy kinek volt ,,igaza" :smile32:
A gondolkodás nem megerőltető...

gomolalaci
Fórumlakó
Fórumlakó

Alex_Aston írta:
2023.12.08., pén. 23:21
gomolalaci írta:
Az én családom már 30 éve nem úgy él! Tragédia? Nem lesz, legfeljebb azokban a fejekben, akik elhiszik a politika hazugságait! Semmit se higyj el a mocskos média által közöl hírekből, GONOLKOZZ!
Akkor az, hogy lehet, hogy, ide tudsz írni, azaz van interneted, számítógéped /okos telefonod, meg gondolom valamilyen hifid is, ha egy ilyen fórumon vagy? ;)
Kérlek ne forgasd ki szavaimat és a gondolataimat sem. Természtesen a 30 évet a gondolkodás módunkra értettem :smile51:
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára gomolalaci 2023.12.09., szomb. 20:26-kor.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

gomolalaci írta:
Semmit se higyj el a mocskos média által közöl hírekből, GONOLKOZZ!
Esetleg ezt Te is megfontolhatnád.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4222

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

gomolalaci írta:
Az én családom már 30 éve nem úgy él! Tragédia? Nem lesz, legfeljebb azokban a fejekben, akik elhiszik a politika hazugságait! Semmit se higyj el a mocskos média által közöl hírekből, GONOLKOZZ!
Akkor az, hogy lehet, hogy, ide tudsz írni, azaz van interneted, számítógéped /okos telefonod, meg gondolom valamilyen hifid is, ha egy ilyen fórumon vagy? ;)
Csak a Marantz! :-D

pali923
V.I.P.
V.I.P.

gomolalaci írta:
Miért kellene minden emberek a ,,nyugati" életformát követni? Az én családom már 30 éve nem úgy él!
Nagyon szép, hogy a családod nem úgy él, de valamiért a feltörekvő országok lakóit nem tudtad rávenni, hogy gondolkozzanak, ezért úgy akarnak élni, ahogy a halivúdi filmekben, sőt, még inkább a reklámokban látják. Akár kellene, akár nem, ezt teszik.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3740

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

gomolalaci írta:

Honnan veszed, hogy 8 millard ember él a Földön? Megszámoltad?
Föld népessége számláló:
https://www.worldometers.info/world-population/

Országonként külön is:
https://www.worldometers.info/world-pop ... y-country/

gomolalaci
Fórumlakó
Fórumlakó

tamagaba írta:
2023.12.08., pén. 09:11
Én pl. a kémiai vízszennyezés miatt aggódok
Naponta mennyi mosogatószer kerül az édesvíz rendszerünkbe?
Alkalmanként 8-10 cl mosószer kb. - kezdjünk számolni
Ezen én nem aggódom! Lesz@rom!

gomolalaci
Fórumlakó
Fórumlakó

pali923 írta:
2023.12.07., csüt. 23:40
Én nem értek ehhez, és lehet, hogy van költői túlzás ebben a történetben. De amíg mi amiatt aggódunk, hogy elpusztul a Föld, itt nagyjából az derül ki, hogyha elromlik egy csapágy a villamos autódban, dobd ki az egészet. Hát, erre csak valami nagyon csúnyát tudnék ideírni. Azért ez mégsem egy tv, vagy hűtőszekrény, amit nem éri meg megjavítani manapság.
https://telex.hu/techtud/2023/12/07/vol ... zavatossag
36_1_11.gif 36_1_11.gif 36_1_11.gif

gomolalaci
Fórumlakó
Fórumlakó

pali923 írta:
2023.12.07., csüt. 22:35
fapaci írta:
2023.12.07., csüt. 18:03
ennél sokkal fontosabb, hogy miként váltsuk ki a minden szempontból eszetlen luxusnak tekinthető saját tulajdonú személyautózást.
Igazad van, de nem lesz könnyű menet ez. Bár van két 30-as korosztályú fiam, akiknek se tv-je, se autója nincs, és nem is terveznek ilyesmit venni. Nem tudom, ez mennyire jellemző, de ha a feltörekvő keleti társadalmakra nézek, azt látom, hogy ugyanezt a nyugati életformát veszik fel, autókkal, mobilokkal, bevásárlóközpontokkal, és minden mással. Sőt, még túl is akarnak licitálni minket, mindent is becsomagolnak, ott vannak a legnagyobb plázák, az autóik, autópályáik óriásiak, és még lehetne ragozni.
Az biztos, hogy 8milliárd ember számára ez ezen a Földön nem lesz elérhető, csak kérdés, hogy hány embernek és milyen áron kell majd erről lemondania. Lehet, hogy mindenkinek, és az nagyon sok tragédiával fog járni. sad.gif
Honnan veszed, hogy 8 millard ember él a Földön? Megszámoltad? Miért kellene minden emberek a ,,nyugati" életformát követni? Az én családom már 30 éve nem úgy él! Tragédia? Nem lesz, legfeljebb azokban a fejekben, akik elhiszik a politika hazugságait! Semmit se higyj el a mocskos média által közöl hírekből, GONOLKOZZ!

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

zoli73 írta:
2023.12.08., pén. 16:29
Igen érdekes kérdés ez a háztartási tisztítószerek esete is...
Néhány nőismerősöm komplett vegyiraktárat rendezett be az otthonában. Egy nyaralásra az akkori partnerem két kofferrel jöt, a kisebbikben voltak a ruhái. Hozzájuk képest én szinte semmi vegyszert nem használok fogkrémen, samponon és évi egy flakon tusfürdőn túl.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3442

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

tamagaba írta:
2023.12.08., pén. 12:04
2 cl per mosogatás
Ennél csak több lehet, mert a mosógépet nem számoltam bele
Habosbabos öblítő, szuper kevés vízzel, annál agreszivebben oldó mosógép vegyszer

0,02L*4 alkalom - 0,08L*30nap - 2,4 liter/hó/család
kb. 400 ezer család lehet budapesten (háztartás)

Havonta cirka 1 millió liter mosóvegyszer megy bele - az amúgy ivóvizünkbe - Budapest környékén

Életem legfinomabb rakott palacsintáját egy erdélyi rokonnál ettem egy néni konyhájában
Kicsit csúszós volt a tányér és az evőeszköz, nem volt gusztustalan, de érezhető volt városi szemmel a konyha nem annyira higéniája. Na és?
Itthon a pesti csapvizet iszom, meglátjuk mi lesz belőlem
Nem kell már az önpusztitáshoz atom
Igen érdekes kérdés ez a háztartási tisztítószerek esete is, iszonyatosan sokat használunk belőlük, nagyjából minden tisztítási feladatra tucatnyi áll rendelkezésre. Nagy kérdés, mivé lesz ez a sok vegyianyag, a csatornába jutva?
Nekem nagy "kedvencem" a mosogatógép.
Ugye a reklámok(amik szerintem hazudnak mind) azt sugallják, mi több sulykolják, hogy a mosogatógépet kell használni, mert az gazdaságosabb, mint a kézi mosogatás. Szerintem ez baromság.
Lehet, hogy ugyanannyi edény elmosogatásához kevesebb vizet használ el(ezt vitatom), mint ha kézzel mosogatnánk, de azt a vizet fel is kell melegíteni, nem kis villamos energia elhasználásával. Egy mosogatógép hálózati teljesítményfelvétele több ezer Watt, aminek a jelentős részét, a fűtőelem(cekász) teszi ki. A mosogatógép az egyik legnagyobb elektromos fogyasztó a háztartásban.
Aztán ehhez hozzájön a mosogató tabletták/kapszulák, az öblítőszer(újabban pedzegetik, hogy rákkeltő), a lágyító só, és időnként(~havonta) a géptisztító szer ára is. A mosogatógép bekerülési költségét se felejtsük el, meg az esetleges szakember díját sem, aki beüzemeli, ha magunk nem értenénk hozzá.
Ha ezt mind egybe veszem, maximum a kényelem szól a mosogatógép mellett, mint pozitív érv, más nem igazán.
Persze, a csapból sem jön magától a melegvíz, de az már amúgy is rendelkezésre áll egy házban, nem plusz beruházás. Pláne egy társasházban, pl. panelházban, ahol távfűtés van, itt a fűtés járulékos hőjével(höcserérő) fűtik fel a melegvizet.
Tehát véleményem szerint, a mosogatógép, amire ma mindenkit rá akarnak beszélni, az minden, csak nem környezettudatos. A gépek és a hozzájuk használt tisztítószerek legyártása, előálítása is jelentős energiaigénnyel bír, a károsanyag kibocsájtásáról, meg csak sejtéseink lehetnek.
Igen, kézi mosogatáshoz is használunk mosogatószert, de csak egy félét, és az talán nem annyira agresszív, mint a géphez használtak.
Igen, ennek ellenére nekünk is van mosogatógépünk, de én nem tudom tettenérni a gazdaságosságát, csak a kényelmünket szolgálja, arra viszont meg kell fizessük a "vámot".
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 756
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: tamagaba »

2 cl per mosogatás
Ennél csak több lehet, mert a mosógépet nem számoltam bele
Habosbabos öblítő, szuper kevés vízzel, annál agreszivebben oldó mosógép vegyszer

0,02L*4 alkalom - 0,08L*30nap - 2,4 liter/hó/család
kb. 400 ezer család lehet budapesten (háztartás)

Havonta cirka 1 millió liter mosóvegyszer megy bele - az amúgy ivóvizünkbe - Budapest környékén

Életem legfinomabb rakott palacsintáját egy erdélyi rokonnál ettem egy néni konyhájában
Kicsit csúszós volt a tányér és az evőeszköz, nem volt gusztustalan, de érezhető volt városi szemmel a konyha nem annyira higéniája. Na és?
Itthon a pesti csapvizet iszom, meglátjuk mi lesz belőlem
Nem kell már az önpusztitáshoz atom
Focar Diablo Reference - Chordel Solaris Signature - Esoteriq Titan Quantum Supreme
Deviant Mirage Pro - Chronos Master Virtuoso IV
Adrya Resor Centaury 6 - Bauers & Wilkans Etherium 9 - Griffon Hyperion II

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Kapcsolat:

Én pl. a kémiai vízszennyezés miatt aggódok
Naponta mennyi mosogatószer kerül az édesvíz rendszerünkbe?
Alkalmanként 8-10 cl mosószer kb. - kezdjünk számolni
Focar Diablo Reference - Chordel Solaris Signature - Esoteriq Titan Quantum Supreme

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Kapcsolat:

zoli73 írta:
2023.12.07., csüt. 21:02
tamagaba írta:
2023.12.07., csüt. 09:28
wittao írta:
2023.12.07., csüt. 09:15

Eleg gyakori - nem tul helytallo - abrazolasa egy eromu hutotornyainak, amelyek csak gozolnek, de nem fustolnek :)
Az atomerőműnek nincs kéménye :)
Láttad már a Paksi Atomerőművet?
Szellőző kémény, valami szűrhetetlen nemesgázok jönnek ott ki. Ha nemesgáz, attől mi is csak nemesedhetünk :rolleyes:

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

pali923 írta:
2023.12.07., csüt. 23:40
De amíg mi amiatt aggódunk, hogy elpusztul a Föld...
Nem, továbbra sem ezért aggódunk, a Föld nincs veszélyben.

pali923 írta:
2023.12.07., csüt. 22:35
Igazad van, de nem lesz könnyű menet ez. Bár van két 30-as korosztályú fiam, akiknek se tv-je, se autója nincs, és nem is terveznek ilyesmit venni. Nem tudom, ez mennyire jellemző, de ha a feltörekvő keleti társadalmakra nézek, azt látom, hogy ugyanezt a nyugati életformát veszik fel, autókkal, mobilokkal, bevásárlóközpontokkal, és minden mással.
A nyugati fiatalok teljesen más helyzetben vannak, mint ázsiai kortársaik. Nálunk egyre inkább kimegy majd a divatból a saját autó (miként a tévézés is az öregek időtöltése lett), az én fiatalabb ismerőseim (barátaim gyerekei) sem terveznek kocsit venni, jól elvannak nélküle, néha bérelnek, ha nagyon kell. Ázsiában viszont évtizedeken át lesték a nyugati életmódot és most, hogy lehetőségük van rá, naná, hogy nekik is kell.

pali923
V.I.P.
V.I.P.

Én nem értek ehhez, és lehet, hogy van költői túlzás ebben a történetben. De amíg mi amiatt aggódunk, hogy elpusztul a Föld, itt nagyjából az derül ki, hogyha elromlik egy csapágy a villamos autódban, dobd ki az egészet. Hát, erre csak valami nagyon csúnyát tudnék ideírni. Azért ez mégsem egy tv, vagy hűtőszekrény, amit nem éri meg megjavítani manapság.
https://telex.hu/techtud/2023/12/07/vol ... zavatossag

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”