zoli73 írta: ↑2023.12.02., szomb. 18:38
Biztosan sokan találkoztak már, használják az RCA és XLR ki és bemeneti aljzatokra/ba dugható zajzáró kupakokkal.
De mi a helyzet a hálózati elosztó, esetlegesen szabadon tátongó aljzataival, ebbe még nem találtak ki valamit, a mindenre elszánt hifi kiegészítő gyártók?
Amit keresel, már 20-30 éve létező dolog. A Black Forest Audio (BFA) terméke a Zeroplug. 30 Euro vagy 20 éve az ára.
https://www.blackforestaudio.de/cms/upl ... sliste.pdf
A BFA vezére (Gerd Volker Kühn) az Audioplan márka alapítója régi motoros (most a fia viszi tovább a céget), az apa jó ideje csak forgalmazó. (Kondo, 47 Lab...stb) Az öreg 25-30 éve állítja, hogy a szobaakusztika, a rezgéscsillapítás, a megfelelő tápellátás és a jelkábelek összességében a berendezések cseréjével összemérhető hatást válthatnak ki. Soha nem azt mondta, hogy egy-egy termék beillesztése vagy ezek valamelyike csinál csodát. Elvei szerint az egész rendszert kell egyensúlyba hozni, jól kifuttatni. Próbálgatom én is egy ideje ezt a bűvészkedést, tényleg működik, de sok próba kellett hozzá és nem is olcsó.
Ilyen Zeroplug M nekem is van egy darab. Műanyag + réz fedő, gondolom így árnyékol valamit. Szerintem külön nem hallható ki a használata.(én nem hallom.) Zajzáró rca dugóm (no name és márkás is van), ezeket se fogod kihallani külön, de legalább nem oxidálódik a nem használt csatlakozó. Gerd Volker Kühn szerint ha mindenhová raksz ilyen zajzáró rca/xlr kupakot és/vagy a ház (agglegénylakása van?) minden lezáratlan konnektorába Zeroplugot annak már hallható a hatása.
A Yamamura (szintén japán mester) beszerezhetetlen réz hengerei szerintem sokkal hatékonyabbak. Ezeket a kábel-rca csatlakozásra kell húzni, az aktív csatlakozási pontoknak ad (EMI) árnyékolást. Van hálózati kábelre húzható verzió is. Házilag is előállítható EMI árnyékolófóliából és textilből.
Én a helyedben előbb rendberaknám a rezgéscsillapítást és a kábelezést (akkor lehet, hogy a költséges szobaakusztika kialakítás és az azzal járó nyűgök megspórolhatóak).
Pl.az USA audio légpárnás állványánál nem kicsit jobb az eredeti, de mindkettő használatát meg kell tanulni. Rosszul használva inkább árt a hangnak. Eleve a túl sok párna is árthat, így csak önmagában nem is szeretem.
A kábelezésre nehéz mit mondani. Soundmániának igaza van a Kondo ezüst kábelezéssel, de.... drága, bár nem csöves lánc esetében is működik, de azért oda van más alternatíva is, és sajnos következetesen végig kell vinni a teljes eredményhez.
Megjegyzem a régebbi Kondo kábelek lassan olcsójánosok a kábelpiacon.