Sry, Audiovector QR1..
Már a sok fórummazsolázás elvette az eszem is

Valami nem kóser. Olyan hangfal hogy Acoustic Energy QR1 nincs.AnnexHUN írta: ↑2023.12.05., kedd 12:56Sziasztok!
Egy kis tapasztalatért/tanácsért/ajánlásért írnék.
Boldog tulaja lettem egy Acoustic Energy QR1-nek.
Első hifi szettem szeretném összelegozni apránként.
A következő lépés az erősítő lenne, és itt már gondba is lettem.
Ide tudnátok a hangfal képességeihez korrekt erősítőt ajánlani?
Hangerő nálam nem lényeg. Nagyon szeretnék hálózati lejátszást (itt hogy egyben, vagy külön streamer-el, az mindegy, hasonló hangzásnál az ár döntene :) ) Illetve hosszabb távon (2024 folyamán vmikor..) egy LP lejátszót képzelek a rendszerbe. Árazásban nincs konkrét elképzelésem. 300 körül ideális lenne, de ahogy nézegetem a piacot, lehet hogy egy 500 is szűkös lesz. (De meglátom, miket tudtok ajánlani, biztos rengeteg opcióról még csak nem is hallottam :) )
Ha bármit kihagytam, vagy túl naiv elképzelés, előre is elnézést, elég kezdő vagyok a témában, azért is vagyok kíváncsi tapasztaltabb fórumtársak véleményére.
Előre is köszi a segítséget!![]()
Első körben BLX javaslata megfontolandó. Párszor találkoztam például olyan AB osztályú erősítővel, amelyik nyugalmi árama idővel elállítódott, lecsökkent, eltolva a munkapontot B osztály felé, ami egy picit barátságtalanná tette a hangját.
Ha ilyen erősítőt találsz, akkor az a TEAC tényleg nagyon gatya lehet. (Mondjuk azzal a tápkábellal, ami gyárilag kilóg belőle, nem is nagyon csodálkoznék a dolgon. Uram Isten, hogy mekkora ön tökön rúgás is volt így kiadni ezeket a retró erősítőket. Én most cseréltem le egy ilyen gatyamadzagot az enyémen és nem kicsit javult a hangja.)
Miért kell folyamatosan fejleszteni? Még él a bogár? Ha többet akarsz, egy jó D osztályú után megállsz.Nemgéza írta: ↑2023.12.04., hétf. 16:19Sziasztok
Mostanában sokat agyalok, hogy fejlesztenem kellene a meglévő rendszeremet: Logitech Transporter, TEAC H500i erősítő és Dali Mentor.
Az anyagiak miatt az erősítő cseréje lenne a realitás. Leginkább azok véleményére lennék kíváncsi, akik ismerik H500i-t, mert csak az árszint alapján könnyű leminősíteni. Elfogult vagyok a márka javára, de ettől függetlenül is meggyőződésem, hogy hangban lényegesen többet tud, mint a piaci ára.
Szóval olyan erősítőt keresnék, aminél nem kell füleni, agyalni, hogy tényleg jobb-e hang, ahol elsőre egyértelmű a minőségbeli ugrás.
Légyszi javasoljatok már néhány típust, köszönöm
Szerintem nagyon klassz rendszered van és ez a Teac H500i is szépen meg van építve a belső képek alapján. Mennyi idős lehet vajon ez az erősítő? Én lehet max. elvinném egy megbízható és hozzáértő szerelőhöz, hogy nézze át és ha van elfáradt alkatrész esetleg, akkor cserélje ki, állítsa be, stb. Ha aktuális, lehet már önmagában ez a kis karbantartás is hoz némi "előrelépést". Mekkora lenne egyébként a kereted erősítőre?Nemgéza írta: ↑2023.12.04., hétf. 16:19Sziasztok
Mostanában sokat agyalok, hogy fejlesztenem kellene a meglévő rendszeremet: Logitech Transporter, TEAC H500i erősítő és Dali Mentor.
Az anyagiak miatt az erősítő cseréje lenne a realitás. Leginkább azok véleményére lennék kíváncsi, akik ismerik H500i-t, mert csak az árszint alapján könnyű leminősíteni. Elfogult vagyok a márka javára, de ettől függetlenül is meggyőződésem, hogy hangban lényegesen többet tud, mint a piaci ára.
Szóval olyan erősítőt keresnék, aminél nem kell füleni, agyalni, hogy tényleg jobb-e hang, ahol elsőre egyértelmű a minőségbeli ugrás.
Légyszi javasoljatok már néhány típust, köszönöm
viewtopic.php?f=32&t=194968betak írta: ↑2023.11.29., szer. 20:20Ok, jogos, ez szubjektív. Akkor az iránt szeretnék érdeklődni, hogy A B&O Beovox s55 mellé milyen sztereo erősítőt lenne érdemes beszerezni véleményetek/véleményük szerint, mondjuk 150 e-ig? Használt nem probléma. Hangerő nem érdekes, nem hallgatok hangosan semmit sem. Legtöbbször rockzene fut. Viszonylag normális hang kellene, semmi extra.alto írta: ↑2023.11.29., szer. 19:16Az LG Mini hifinél kb. bármi jobb, kivéve a hasonló Samsung, Pana, stb. minihifiket.betak írta: ↑2023.11.29., szer. 18:18Üdvözletem!
Van itthon egy Bang & Olufsen Beovox s55 párosom, ami jelenleg egy LG mini hifire van kötve. Viszonylag normálisan szól, az erősítő 2x20 wattja talán sosem lesz kihasználva, hangerőben nekem nem kell több. Az lenne a kérdésem, hogy hangminőség szempontjából nézve van-e értelme másik erősítőt nézni a dobozokhoz? Mennyit lenne érdemes költeni arra, hogy közelítsek a hangfalak maximális tudása felé ( bár nem tudom, hogy mik lehetnek a határai)? Az világos, hogy vagyonokat is el lehetne költeni mindenféle eszközökre, de engem az ésszerű határ érdekelne ( ha hifi közegben van ilyen egyáltalán), ami fölött már csak a brandért vagy csak nüanszokért kell plusz milliókat letenni. Vagy úgy is fogalmazhatok, hogy mi lenne az alja a legköltséghatékonyabb lépésnek felfelé, ha határozottan hallható változást szeretnék pozitív irányban?
A kérdésedbe épített prejudikáció téves, nincs olyan határ, ami fölött már csak a brandért vagy nüanszokért kell fizetni. Ami az egyik embernek nüansznyi különbség, az a másiknak ég és föld. Általános érvényű ésszerű határ sem létezik, kinek mi az ésszerű. Esetleg a hangfal értékét érdemes figyelembe venni, aminél lényegesen többet valóban nem érdemes erősítőre költeni.
Konkrét választ arra a kérdésre lehetne adni, hogy az adott hangfalhoz, egy adott pénzügyi kereten belül mi lehetne az optimális erősítő választás használt vagy új termék esetén.
Ok, jogos, ez szubjektív. Akkor az iránt szeretnék érdeklődni, hogy A B&O Beovox s55 mellé milyen sztereo erősítőt lenne érdemes beszerezni véleményetek/véleményük szerint, mondjuk 150 e-ig? Használt nem probléma. Hangerő nem érdekes, nem hallgatok hangosan semmit sem. Legtöbbször rockzene fut. Viszonylag normális hang kellene, semmi extra.alto írta: ↑2023.11.29., szer. 19:16Az LG Mini hifinél kb. bármi jobb, kivéve a hasonló Samsung, Pana, stb. minihifiket.betak írta: ↑2023.11.29., szer. 18:18Üdvözletem!
Van itthon egy Bang & Olufsen Beovox s55 párosom, ami jelenleg egy LG mini hifire van kötve. Viszonylag normálisan szól, az erősítő 2x20 wattja talán sosem lesz kihasználva, hangerőben nekem nem kell több. Az lenne a kérdésem, hogy hangminőség szempontjából nézve van-e értelme másik erősítőt nézni a dobozokhoz? Mennyit lenne érdemes költeni arra, hogy közelítsek a hangfalak maximális tudása felé ( bár nem tudom, hogy mik lehetnek a határai)? Az világos, hogy vagyonokat is el lehetne költeni mindenféle eszközökre, de engem az ésszerű határ érdekelne ( ha hifi közegben van ilyen egyáltalán), ami fölött már csak a brandért vagy csak nüanszokért kell plusz milliókat letenni. Vagy úgy is fogalmazhatok, hogy mi lenne az alja a legköltséghatékonyabb lépésnek felfelé, ha határozottan hallható változást szeretnék pozitív irányban?
A kérdésedbe épített prejudikáció téves, nincs olyan határ, ami fölött már csak a brandért vagy nüanszokért kell fizetni. Ami az egyik embernek nüansznyi különbség, az a másiknak ég és föld. Általános érvényű ésszerű határ sem létezik, kinek mi az ésszerű. Esetleg a hangfal értékét érdemes figyelembe venni, aminél lényegesen többet valóban nem érdemes erősítőre költeni.
Konkrét választ arra a kérdésre lehetne adni, hogy az adott hangfalhoz, egy adott pénzügyi kereten belül mi lehetne az optimális erősítő választás használt vagy új termék esetén.
Az LG Mini hifinél kb. bármi jobb, kivéve a hasonló Samsung, Pana, stb. minihifiket.betak írta: ↑2023.11.29., szer. 18:18Üdvözletem!
Legközelebb bárkinek ezzel a "D osztályú" meghatározással kezdjed az erősítőd leírását - mindenkinek jobb lesz úgyGabcsika írta: ↑2023.11.21., kedd 10:45Annyit pontosítanék még, hogy ez nem a régi 80-as évekbeli Cyrus 1, hanem az új, D osztályos Cyrus One. Ma is kapható modell. Kb. másfél éve vettem bolti újat. Itt azért kétlem, hogy beégés, meg korrodálás lenne.tunerman írta: ↑2023.11.21., kedd 09:45Első számú gyanú:Gabcsika írta: ↑2023.11.21., kedd 08:08Sziasztok. Minden egyes alkalommal amikor bekapcsolom az erősítőmet (Cyrus One), ez a hang jön a bal oldali hangsugárzóból: https://data.hu/get/13957292/Hang_001.m4a
Az első kattanó hang a bekapcsológomb kattanása. Utána jön a lényeg.
Mi lehet ez? Mi okozza? Hogy lehetne megszüntetni? Eddig egyetlen erősítőmnél se hallottam ilyesmit.
Köszi a segítséget.
- Mivel a táptranszformátor szekunder oldalát kapcsolja a főkapcsoló (a primer direktben megy a 230 voltos hálózatra), elképzelhető, hogy már beégtek/korrodáltak az érintkezők.
Második számú gyanú:
- bekapcsolási tranziens/oszcilláció megjelenése
Szakszervízfelkeresése oldhatja meg a felmerült problémát.
TJ.
Ha másfél éve vetted, akkor még garanciális, vidd be a Basys-be.Gabcsika írta: ↑2023.11.21., kedd 10:45Annyit pontosítanék még, hogy ez nem a régi 80-as évekbeli Cyrus 1, hanem az új, D osztályos Cyrus One. Ma is kapható modell. Kb. másfél éve vettem bolti újat. Itt azért kétlem, hogy beégés, meg korrodálás lenne.tunerman írta: ↑2023.11.21., kedd 09:45Első számú gyanú:Gabcsika írta: ↑2023.11.21., kedd 08:08Sziasztok. Minden egyes alkalommal amikor bekapcsolom az erősítőmet (Cyrus One), ez a hang jön a bal oldali hangsugárzóból: https://data.hu/get/13957292/Hang_001.m4a
Mi lehet ez? Mi okozza? Hogy lehetne megszüntetni? Eddig egyetlen erősítőmnél se hallottam ilyesmit.
Köszi a segítséget.
- Mivel a táptranszformátor szekunder oldalát kapcsolja a főkapcsoló (a primer direktben megy a 230 voltos hálózatra), elképzelhető, hogy már beégtek/korrodáltak az érintkezők.
Második számú gyanú:
TJ.
Annyit pontosítanék még, hogy ez nem a régi 80-as évekbeli Cyrus 1, hanem az új, D osztályos Cyrus One. Ma is kapható modell. Kb. másfél éve vettem bolti újat. Itt azért kétlem, hogy beégés, meg korrodálás lenne.tunerman írta: ↑2023.11.21., kedd 09:45Első számú gyanú:Gabcsika írta: ↑2023.11.21., kedd 08:08Sziasztok. Minden egyes alkalommal amikor bekapcsolom az erősítőmet (Cyrus One), ez a hang jön a bal oldali hangsugárzóból: https://data.hu/get/13957292/Hang_001.m4a
Köszi a segítséget.
Második számú gyanú:
TJ.
Első számú gyanú:Gabcsika írta: ↑2023.11.21., kedd 08:08Sziasztok. Minden egyes alkalommal amikor bekapcsolom az erősítőmet (Cyrus One), ez a hang jön a bal oldali hangsugárzóból: https://data.hu/get/13957292/Hang_001.m4a
Köszi a segítséget.
TJ,köszitunerman írta: ↑2023.11.11., szomb. 17:22dixie-chicken írta: ↑2023.11.11., szomb. 15:47....oksa,köszi![]()
...de még mindig nem világos
...ok H/K 40A "csak" a 80A helyett,volt egy parasztvakitás a cég által,de van 40 (!)....ott a fántörpikus Pass féle DIY klón,ami a képen látható,kilóra,kivitelezésre,igy ránézésre is,a FET-ek (?) sorakoznak a hütőbordán/hütőbordákon,mint varjúk a vezetéken
,én láma azt mondom,akár jó is lehet(ne) egy JBL 250Ti Jubilee,de valóban az-e ?..50A,számok vs számok...40A vs 50A ?
csak azért kérdem,van egy pár bonusz pontom,annál a társaságnál,amely a Pass féle termékek ilyen/olyan "klónozásával " foglalkozik,napi szinten, reggeli előtt,és utánna,hogy a bonusz pontjaimat,mibe is fecceljem bele,ha belefeccelem...több mint 10 éves bitcoin készletemet,lehet be kéne véltanom...egy hepciás Tannoy D700S2 az "alany" van készleten
...nem Lowther 6A,nem Goodmans Axiom 201,nem Altex 604,nem sima Tannoy DC15 (Gold/DC/DU/HPD/"K" soroazat),nem Fostex,nem Sonido,nem Nenuphar,nem Zu Audio...
...figyelek![]()
![]()
Pass,melyik ?...gyanitom,semelyik...
![]()
A Pass Lab X350.8 -ról nem találtam DIY fotót a neten, csak az eredetiről.
Tudnod kell, ha olcsób DIY kivitelt akarsz, akkor ott minőségi szakadék lesz bárki bármit is állitson.
Ami a számodra oly kedves 50A-es kimeneti áramot illeti, az meg nem lesz annyira fontos ha a "DIY clone" majd leszerepel nálad hangzásilag.
TJ.
dixie-chicken írta: ↑2023.11.11., szomb. 15:47....oksa,köszi![]()
...de még mindig nem világos
...ok H/K 40A "csak" a 80A helyett,volt egy parasztvakitás a cég által,de van 40 (!)....ott a fántörpikus Pass féle DIY klón,ami a képen látható,kilóra,kivitelezésre,igy ránézésre is,a FET-ek (?) sorakoznak a hütőbordán/hütőbordákon,mint varjúk a vezetéken
,én láma azt mondom,akár jó is lehet(ne) egy JBL 250Ti Jubilee,de valóban az-e ?..50A,számok vs számok...40A vs 50A ?
csak azért kérdem,van egy pár bonusz pontom,annál a társaságnál,amely a Pass féle termékek ilyen/olyan "klónozásával " foglalkozik,napi szinten, reggeli előtt,és utánna,hogy a bonusz pontjaimat,mibe is fecceljem bele,ha belefeccelem...több mint 10 éves bitcoin készletemet,lehet be kéne véltanom...egy hepciás Tannoy D700S2 az "alany" van készleten
...nem Lowther 6A,nem Goodmans Axiom 201,nem Altex 604,nem sima Tannoy DC15 (Gold/DC/DU/HPD/"K" soroazat),nem Fostex,nem Sonido,nem Nenuphar,nem Zu Audio...
...figyelek![]()
![]()
Pass,melyik ?...gyanitom,semelyik...
![]()
oké,köszi,lásd elöbbi (TJ) felé levelem...sima felhasználói kérdés,nem mér,megy a pénztárhoz,fizet..shany írta: ↑2023.11.11., szomb. 11:01Nincs ámítás...fizika van.dixie-chicken írta: ↑2023.11.11., szomb. 09:13...hogy is van ez akkor,egy komersz Harman Kardon PM665,meg +/- 80A leadására képes,csúcsban...hol van az ámitás ?
https://hifi-wiki.com/index.php/Harman/kardon_PM665_Vxi
A végtranzisztorok specifikált maximális biztonságos határadata ( SOA ) 30A/10ms/tranzisztor
Mivel 2 van párhuzamosan kötve ( egyenlő árameloszlást, alacsony tranzisztoron eső feszültséget feltételezve ) nem különösebb gond 80A csúcs néhány milliszekundum időtartamra.
Mellesleg ezek a csúcs áram-, csúcs/zenei teljesítmény adatok mind nagyon rövid ( ms nagyságrendű ) időre mért adatok. Ehhez nem kell 50kg-os trafó-, tápegység. Ezekben a rövid időszakokban a pufferkondenzátorokból - mint energiatárolókból - érkezik a szükséges áram.
A zenei jel energiatartalma - főleg ha magas a dinamika, a crest factor - nagyon alacsony. Ezért is lehetséges, hogy a relatíve kis teljesítményű transzformátorokkal, viszont a pufferkondenzátorok energiatároló képességérére támaszkodva nagyobb lehet a valós, nem folyamatos ( zenei ) kimeneti teljesítmény mint a transzformátor teljesítménye, vagy mint a - valamilyen szabvány szerint - megadott hálózati teljesítményfelvétel
oksa,köszitunerman írta: ↑2023.11.11., szomb. 09:44A Harman-Kardon PM665vxi a kimenetén két párhuzamosan kötött 2SC3281/2SA1302 tranzisztorpárt használ, egy tranzisztor a specifikációban engedélyezett csúcsárama 20A...akkor kettő párhuzamosan 40Adixie-chicken írta: ↑2023.11.11., szomb. 09:13hogy is van ez akkor,egy komersz Harman Kardon PM665,meg +/- 80A leadására képes,csúcsban...hol van az ámitás ?
https://hifi-wiki.com/index.php/Harman/kardon_PM665_Vxitehát ha mérve 80A csúcsáram folyik a tranzisztorokon, akkor az megismételhetetlen esemény lenne - szerintem.
TJ.
Erre tudsz mutatni valami gyártó által kiadott adatot?