Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2615

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: supravox »

SoundMania írta:
2023.12.03., vas. 09:05
ZolaBA írta:
2023.12.03., vas. 06:08
SoundMania írta:
2023.12.02., szomb. 17:50
És (csak a példa kedvéért) lehet hogy a 150 ezres cuccnál befejezi a leresgélést mert csakis kudarcok érték és örökre elment a kedve, pedig 200-nál megtalálta volna az igazit.
vagy 250-nél ... vagy 300-nál...

Csodás lenne ilyenkor melléírni, hogy 1-2 milliós vagy 10-20 milliós rendszerről beszélünk... mert ahogy mondani szokás nem érdekel a gazdagok nyomora, az viszont felettébb bosszantó amikor ezeket az őrült kábel árakat az 1-2 milliós rendszerbe teszik be, majd megmagyarázzák és önigazolják, hogy az ő rendszerük ettől a 10-20 milliós kategőriába ugrott, sőt kifejezetten az a hülye aki nem így költ kábelre :D
Atyaúristen! Hát tényleg senki semmit nem ért? Na most kezdhetem előlről.....
Kérlek ne tedd.
Elismerem.
A Vz a legjobb kábel a Földön.
Cső nélkül már élni sem érdemes.
Én megtörtem.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3651

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

SoundMania írta:
2023.12.03., vas. 09:05
Na most kezdhetem előlről.....
Nnneee!!!
Csak a Marantz! :-D

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1281

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

ZolaBA írta:
2023.12.03., vas. 06:08
SoundMania írta:
És (csak a példa kedvéért) lehet hogy a 150 ezres cuccnál befejezi a leresgélést mert csakis kudarcok érték és örökre elment a kedve, pedig 200-nál megtalálta volna az igazit.

Csodás lenne ilyenkor melléírni, hogy 1-2 milliós vagy 10-20 milliós rendszerről beszélünk... mert ahogy mondani szokás nem érdekel a gazdagok nyomora, az viszont felettébb bosszantó amikor ezeket az őrült kábel árakat az 1-2 milliós rendszerbe teszik be, majd megmagyarázzák és önigazolják, hogy az ő rendszerük ettől a 10-20 milliós kategőriába ugrott, sőt kifejezetten az a hülye aki nem így költ kábelre :D
Atyaúristen! Hát tényleg senki semmit nem ért? Na most kezdhetem előlről.....

József1960
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 124

Hozzászólás Szerző: József1960 »

"Ajándékot hoztam malájok fejedelme!
Nem baj, csak szép legyen." És drága...

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3651

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Látom éjjel és hajnalban is ment ez a fontos, lényegre törő, mindenki számára hasznos, és informatív vita... :rolleyes:
Csak a Marantz! :-D

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1752

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

SoundMania írta:

Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

fapaci írta:
2023.12.03., vas. 00:30
sutemenyx írta:
2023.12.02., szomb. 22:53
Ja, nade kanapét úgy választasz, hogy előtte megméred, hogy mekkora fog beférni, tudod, hogy ott mennyi fény van, nem fog-e tulsagosan sötétiteni, nem fogja-e ledominálni a teret, passzol-e a többi butorhoz. Tudod mik a sajat igenyeid: ülni vagy fekudni fogsz-e inkabb, hosszaba vagy keresztbe. Stb sorolhatnam. Na ismeretlen rendszerbe kabelt valasztani olyan, mintha azt mondanák, hogy akkor kapsz egy panellakást full berendezve, de nem mondjak meg milyet, vegyél bele kanapét, hajrá!
Nem szoktam ismeretlen rendszerekbe kábeleket választani, de még ajánlani sem és erről másokat is próbálok lebeszélni, ebben a topikban nem túl sok sikerrel.

SM logikájával a kiválasztott kanapét el kellene cipelnem valami luxuskéglibe, hogy fel tudjam mérni a valódi kinézetét. Aztán mellé kellene tennem egy 20 milliós kanapét, hogy lássam, jó irányba léptem-e a választásommal, meg hogy folyamatosan kispályásnak érezzem magam, mert nem a legdrágábbat vettem meg. Végül meg kellene pakolnom az ülőkét féltucat kiéhezett szépségkirálynővel, hogy igazán komoly rendszerben is ki tudjam próbálni, mit bír. A háttérben persze egy csöves erősítőnek kell dolgoznia, miközben én a teszten dolgozm, mert anélkül ugye csak fészkelődne mindenki. Hogy én igazából csak egy kényelmes kanapét akartam magamnak, az meg kit érdekel? Így lesz egy hétköznapi vásárlásból ámokfutás.
Ha szépségkirálynőre vágysz jól ki kell szolgálnod, hogy elégedett legyen. Ha neki jó, neked is az lesz! :)

És be kell látnod előbb-utóbb, hogy nem az elsőnek kell lenned, elég ha benne vagy az első tízbe(vagy húszban) ja ez már tényleg róluk szól. :)

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11102
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

sutemenyx írta:
Ja, nade kanapét úgy választasz, hogy előtte megméred, hogy mekkora fog beférni, tudod, hogy ott mennyi fény van, nem fog-e tulsagosan sötétiteni, nem fogja-e ledominálni a teret, passzol-e a többi butorhoz. Tudod mik a sajat igenyeid: ülni vagy fekudni fogsz-e inkabb, hosszaba vagy keresztbe. Stb sorolhatnam. Na ismeretlen rendszerbe kabelt valasztani olyan, mintha azt mondanák, hogy akkor kapsz egy panellakást full berendezve, de nem mondjak meg milyet, vegyél bele kanapét, hajrá!
Nem szoktam ismeretlen rendszerekbe kábeleket választani, de még ajánlani sem és erről másokat is próbálok lebeszélni, ebben a topikban nem túl sok sikerrel.

SM logikájával a kiválasztott kanapét el kellene cipelnem valami luxuskéglibe, hogy fel tudjam mérni a valódi kinézetét. Aztán mellé kellene tennem egy 20 milliós kanapét, hogy lássam, jó irányba léptem-e a választásommal, meg hogy folyamatosan kispályásnak érezzem magam, mert nem a legdrágábbat vettem meg. Végül meg kellene pakolnom az ülőkét féltucat kiéhezett szépségkirálynővel, hogy igazán komoly rendszerben is ki tudjam próbálni, mit bír. A háttérben persze egy csöves erősítőnek kell dolgoznia, miközben én a teszten dolgozm, mert anélkül ugye csak fészkelődne mindenki. Hogy én igazából csak egy kényelmes kanapét akartam magamnak, az meg kit érdekel? Így lesz egy hétköznapi vásárlásból ámokfutás.

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4174

Hozzászólás Szerző: juliush »

Szerintem meg inkább azt mondják, hogy nem is tudhatod, milyen klassz igazából a kéród, míg ki nem próbáltad a lehető legjobb kanapéval.
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2909
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

Aszpirin írta:
2023.12.02., szomb. 22:57
sutemenyx írta:
Na ismeretlen rendszerbe kabelt valasztani olyan, mintha azt mondanák, hogy akkor kapsz egy panellakást full berendezve, de nem mondjak meg milyet, vegyél bele kanapét, hajrá!
Ebben a topikban azt szokták javasolni, hogy drága kanapét saját lakásban kipróbálatlanul soha ne vegyél meg :D
Igen, és talán nem is lenne jobb tanács!
Én ezt megszívtam. Vettem 3éve egy kanapét, mindent tudtam hozzá. Ki is próbáltam. Csakhát nem 2napig, hanem 10percig. 10percig mindegyik jó. Azóta állandóan szitokszavakat mondok rá, pedig nem volt olcsó.
Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6173

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

sutemenyx írta:
Na ismeretlen rendszerbe kabelt valasztani olyan, mintha azt mondanák, hogy akkor kapsz egy panellakást full berendezve, de nem mondjak meg milyet, vegyél bele kanapét, hajrá!
Ebben a topikban azt szokták javasolni, hogy drága kanapét saját lakásban kipróbálatlanul soha ne vegyél meg :D
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2909
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

fapaci írta:
2023.12.02., szomb. 17:06
Zenét, autót, sporteszközt is meg tudok ítélni önmagában és el tudom dönteni róla, hogy kérem-e, nincs szükségem hozzá semmilyen etalonra.
Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5265

Hozzászólás Szerző: fülelek »

MrCollector írta:
2023.12.02., szomb. 21:30
fülelek írta:
2023.12.02., szomb. 20:47

Azért, mert csak annyi paramétert ad meg egy gyártó, amennyi kötelező, az nem jelenti azt, hogy csak annyit lehet mérni. Vannak olyan mérési eljárások -én is használok egy ilyet-, amelyekkel komoly mérhető különbséget lehet detektálni kábelek között, ami ráadásul az alkalmazott elektronikáktól is függ. De ezt nem kötik sem a nagyérdemű, sem a szakma orrára, menjen végig mindenki maga a kábelfabrikálás labirintusán.
Ugyanez van elektronika és hangsugárzó fronton is. Igen, így van béke, hogy minél több cég tudjon a zavarosban halászni.
És szerinted van olyan mérés, amivel egy kábel, legyen az bármilyen fajta, hangra gyakorolt hatásának bármely paramétere (frekvenciák, dinamika, térábrázolás) előre meghatározható?
Sajnos nem lehet előre meghatározni a konkrét berendezések ismerete nélkül az összeköttetés minden paraméterét, nem mindegy, hogy egy 1kohmos kimeneti impedanciát fogadunk egy 10kohmos bemeneti impedanciával, vagy egy 0,1 ohmos kimeneti impedanciát egy 1mohmos bemeneti impedanciával, és mivel impedanciáról beszélünk, emiatt a frekvencia függés is különböző a különféle készülékek összekötésénél. Nem mindegy a topológia sem, csöves vagy félvezetős (fet vgy bjt), esetleg kimeneti/bemeneti transzformátor, sok ám a változó. Talán emlékeztek a Musical fidelity X-10D csöves jelkondícionálójára? Sokat eladtak belőle, pedig papíron (majdnem) nem csinált semmit. Az interconnect kábelek közti különbséget ha nem is szüntette meg, de jóval kisebbre "varázsolta", ennek szintén megvan a műszaki oka.
Apropó, mi a térábrázolás minőségének mértékegysége?? Különösen a hangsugárzó + hallgatási helyiség tulajdonságainak ismerete nélkül gondolkodik.gif

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2120

Hozzászólás Szerző: Voyager »

Ha most egy :D lenne pro-kontra mindenki hozzászólása végén, akkor szebb lehetne a holnap.
:kapdelm:

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2120

Hozzászólás Szerző: Voyager »

Minek rezonáltok ezen ennyit?
(tisztelet a kivételnek!)
403411784_1120610215983465_4635119892767304308_n.jpg

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 501

Hozzászólás Szerző: MrCollector »

fülelek írta:
2023.12.02., szomb. 20:47

Azért, mert csak annyi paramétert ad meg egy gyártó, amennyi kötelező, az nem jelenti azt, hogy csak annyit lehet mérni. Vannak olyan mérési eljárások -én is használok egy ilyet-, amelyekkel komoly mérhető különbséget lehet detektálni kábelek között, ami ráadásul az alkalmazott elektronikáktól is függ. De ezt nem kötik sem a nagyérdemű, sem a szakma orrára, menjen végig mindenki maga a kábelfabrikálás labirintusán.
Ugyanez van elektronika és hangsugárzó fronton is. Igen, így van béke, hogy minél több cég tudjon a zavarosban halászni.
És szerinted van olyan mérés, amivel egy kábel, legyen az bármilyen fajta, hangra gyakorolt hatásának bármely paramétere (frekvenciák, dinamika, térábrázolás) előre meghatározható?
Ha kérdésed van: 20/3383456

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5265

Hozzászólás Szerző: fülelek »

chord_ írta:
2023.12.02., szomb. 17:58
fapaci írta:
2023.12.02., szomb. 17:23
chord_ írta:
2023.12.02., szomb. 16:30
Akik mérési jegyzőkönyveket követelnek (követelünk), odab@sznak valami zagyvalékot...
Milyen paramétereket szeretnél látni egy audio kábel mérési jegyzőkönyvében?
Azokat a paramétereket, szépen, mértékegységekkel, amelyek alapján el lehetne dönteni, hogy melyik kábel a valóban jobb.
Lenne, mondjuk öt, és mondjuk az egyik, ahol a nagy érték a jó, 576xy lenne, amit én akarok venni, igen, de én olvastam, hogy az Odin (csak példa!!!), az bizony, q...vadrága, de annál ez, minek is tagadni, bizony, 2617xy... de per pillanat ennyi pénzem van, ez az 576, ez mégis csak több, mint a Rudi'bá 423-a, szóval, tiszta ügylet, ez veszem, kész.

Nincsenek ilyenek, Tudom.
Igen, ez a mérnöki tehetetlenség.
Ott tartunk, hogy ohmikus ellenállás / méter...
Barabási persze erre azt mondaná, hogy nem, nem hülyék a mérnökök, csak az érdekkörök most arra forognak, hogy zagyva legyen a helyzet, amiben halászgatni tud sok mindenki.

Gulka.
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 412

Hozzászólás Szerző: Gulka. »

Shimano írta:
2023.12.02., szomb. 13:04
És miért kell nekem vagy bárkinek azt megtapasztalni,hogy egy irracionálisan drága kábelszettel hogyan szól a cucc akkor ha ez nem érdekel,mert mondjuk elégedettek vagyunk azzal is amit racionálisnak tartunk?Ha veszek pl egy autót gyári állapotában,és azt jónak tartom,akkor mi a fenének költsek még rá annyit mint az autó ára a tuningokra?Azért hogy megtudjam hogy mi a gyenge láncszeme,vagy azért hogy mit tudna azon a versenypályán ahová soha nem mennék? gondolkodik.gif
Az emberek zöme a hifit azért veszi hogy zenét hallgasson rajtuk,és nem azért hogy horror plusz költséget beleölve megtapasztalja azt hogy az esetlegesen mennyire is sz@r azzal a dróttal,aminek ráadásul még horror is az ára.
De mondjatok már egy konkrétumot is,milyen kábelszett az amit ti jónak gondoltok,és ami mindenre fényt is derít?, "okosodjunk" már egy kicsit. ;)
Óóó köszönöm, hogy ezt leírtad. A zenehallgatás meg kit érdekel.
Kütyüzz, cserélgess. Soha ne hagyd abba, mert, akkor kinek tudják eladni a cégek a minden évben kihozott "friss" verziókat. :D

Azért az itteni kereskedőknek is el kell adni valakiknek a drága kábeleket . Teljesen megértem őket!
Én is így csinálnám a dolgokat, ha ezzel foglalkoznék. :smile29:
Kapitalizmus van. Vagy nem? :kiss:
Lindemann Limetree Network + Kenwood KT-5020L + Heed Audio Elixir + Heed Audio Bee + Beyerdynamic DT-990.

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

supravox írta:
2023.12.02., szomb. 19:23
SoundMania írta:
2023.12.02., szomb. 19:16
Gyakorlatilag csak azokon a helyeken nem fészkelődtünk, ahol csöves erősítővel és lemezjátszóval szólt rendszer. Így pont arra gondolnék, hogy ez a két dolog számított jobban. Digitális források és streemerek, hasonlók, meg félvezetős erősítők kuka.....
Fú bakker.
Először hangosan felnevettem,majd az arcomat a tenyerembe fektetve kezdtelek sajnálni.
Na nem nagyon.
Ja, bocs! Akkor biztos mégis a hangszórók... Főleg biztos a Bay Z, meg a sztatikusok....
Amúgy semmi gond. Én ugyanezt szoktam érezni amikor az aprót olvasom.... Miket nem vesznek emberek.... :) Egy fokkal rosszabb mint ha csak egy show-n meghallgatná. Viszont viccesebb. :)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Aszpirin 2023.12.02., szomb. 21:24-kor.
Ok: helyes idézés

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2615

Hozzászólás Szerző: supravox »

SoundMania írta:
2023.12.02., szomb. 19:16
Gyakorlatilag csak azokon a helyeken nem fészkelődtünk, ahol csöves erősítővel és lemezjátszóval szólt rendszer. Így pont arra gondolnék, hogy ez a két dolog számított jobban. Digitális források és streemerek, hasonlók, meg félvezetős erősítők kuka.....
Fú bakker.
Először hangosan felnevettem,majd az arcomat a tenyerembe fektetve kezdtelek sajnálni.
Na nem nagyon.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Aszpirin 2023.12.02., szomb. 21:23-kor.
Ok: helyes idézés
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

diagnet írta:
2023.12.02., szomb. 18:12
SoundMania írta:
2023.12.02., szomb. 16:18

Az általam emlegetni szokott Vz valamikor még a "Csontos" időkben is felsőkategóriás volt. Valami 700e ár rémlik, de lehet, hogy több volt. Inkább az ami érdekes, hogy a mai napig megállja a heyét, szerintem nem veszített a pozíciójából sem. Inkább az a pribéma, hogy felhigult a kínálat és az emberek azt hiszik ma is annyiért kapnak olyan minőséget mint 20-30 éve is. Ráadásul forint környezetben! És nem csak a kábelekre igaz ez.
Ahogy hallottam a bécsi són, hát nem volt egy ájulat. A kommersz dolgok nem okoztak csak csalódás t, mert ott semmi elvárásom nem is volt. Ezt tudták is teljesíteni. Pedig nem az alapkategóriát tették ki ők sem.
De nézz körül.. Mennyi egy lakás, egy autó?
Újra van 2000ft-ért trappista, csak épp ehetetlen..... Megváltozott a világ körülöttünk.
Azt meg is tudom érteni ha kevesebb pénz jut ezért a hifire ( vagy kinek mire) de ne gondolja senki hogy a 20-50-100ezres dolgok a hifiben bármilyen minőség is lesz
Az, hogy "Csontos időkben" mi számított felső kategóriának inkább hagyjuk... Akkor is ~30 év lemaradásban volt az átlag hifista és szintén csak a magazinoknak hittek, úgy mint most a digitális médiának. Ott tanultak meg olvasva hallani.
A bécsi (mostanság az összes) showt az ócska hangsugárzók ölik meg. Teljesen mindegy, hogy milyen erősítőket kábeleket, forrásokat használtak, már messziről a hangszórók korlátolt karakterét lehetett csak hallani.
És pontosan ez valósul meg abban az esetben is, mikor a fórumtársaknak a komponenseik értékénél drágább kábeleket ajánlgattok.
Bizakodva megveszik, az árát + az itt olvasott jelzőket fejben hozzárendelik a hangjához és ideig-óráig talán elvannak vele.
Majd amikor újra elviselhetetlenül érzik, hogy valami hiányzik, alacsony maradványérték mellett menekülnek egy újabb, drágább instant csoda felé. Csak lényegében akkor sem fog semmi változni ha egyből a világ legjobb vagy éppen legdrágább kábelét válasszák. Egyedül az időfaktor növekszik amíg az elvesztegetett összeget megemésztik.
Nem a hifire jut kevesebb pénz, hanem annyi fele oszlik, hogy a végén tényleg nem kapnak semmit és megunják.
Sokmindenben nem értek egyet. Csontost azért említettem, mert ő forgalmazta azt a kábelt. Egyébként bár nem nagyon ismertem, az az érzésem meglátta ha az embernek valóban szüksége volt valamire és akkor számíthatott rá. Volt olyan amikor felajánlotta hogy aludjunk nála. Ugyan nem fogadtuk el, de éjszakába nyúlt mire eljöttünk. Ja és mindez amiatt mert egy másik kereskedő nem volt hajlandó egy valamiért félreértett időpont miatt kinyitni a boltját, hogy elhozhassunk 2 pár komoly hangdobozt. Tartotta magát a zárvatartási időhöz. Ezt tudtunkra is hozta.
Másrészt hiába fanyalogtok, voltak komoly termékei amik máig megemlíthetőek bárhol bármilyen kategóriában.
Igen, persze, másoknak is voltak. Ma erről ennyit szerintem ...
Azt sem gondolom, hogy a sókon a hangsuárzók ölnék meg a hangot. Gyakorlatilag csak azokon a helyeken nem fészkelődtünk, ahol csöves erősítővel és lemezjátszóval szólt rendszer. Így pont arra gondolnék, hogy ez a két dolog számított jobban. Digitális források és streemerek, hasonlók, meg félvezetős erősítők kuka.....
Szerencsére ismerősöknél is hallom, hogy sokkal olcsóbb rendszerekkel jobb hangot tudnak csinálni.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3248

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Kicsit kiszakadva ebből a parttalan vitából, előhozakodnék egy másik témával, kérdéssel.
Vannak olyan hálózati kábelek, amelyekben két fázis vezető van, a nulla és a védőföld vezetők mellett.
Vannak gyártók(pl. LessLoss) akik alkalmazzák ezt a megoldást, pozitív hatást(mi mást?) tulajdonítva neki.
Van logikus magyarázata a megoldásnak, esetleg pozitív hozadéka? Ki, mit tud erről?
Ha jól emlékszem, Long blogján olvastam, hogy ösvénynek is ez a megoldás ajánlott.
Bevallom, hálózati kábel készítést tervezek a karácsonyi ünnepek alatt(megint, egy újabb generációsat), és ehhez érdekelne a fent vázolt megoldás elmélete. Érdemes-e vele próbalkozni?
Köszönöm!
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4174

Hozzászólás Szerző: juliush »

A Hi-Fi Choice még 1994-ben mellékelt néhány számához elég informatív kis füzetecskéket, összegyűjtött tesztekkel és műszaki értelmezési segédlettel többek között a hangfalkábelek témájában is. Szíves tanulmányozásra csatolom ez utóbbinak a műszaki magyarázó szakaszát, az egyik kedvenc, lassan 3 évtizede újra és újra visszarakott low-end kábelem tesztjével és mérési eredményeivel, egyébként most is ez szól, a legnagyobb élvezetemre, abszolút nincs hiányérzetem. (Bocsi a girbe-gurba kollázsért! :D )
speaker_cables.jpg
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11102
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

chord_ írta:
2023.12.02., szomb. 17:58
Azokat a paramétereket, szépen, mértékegységekkel, amelyek alapján el lehetne dönteni, hogy melyik kábel a valóban jobb.
Egyetértek veled, jó lenne egy ilyen paraméter, de ha megszületne, másnap sokszázezren kereshetnének maguknak másik hobbit és megélhetési forrást. A HiFi fő éltetőereje, hogy szubjektív.

Igen, ez a mérnöki tehetetlenség. Ott tartunk, hogy ohmikus ellenállás / méter...
A mérnöki tervezés egyik alapja az egzakt módon megfogalmazott cél. Az, hogy legyen JÓ, nem értelmezhető a fizikában (sem). Nagyjából annyira megyünk vele, mint mikor egy festőművésztől kérsz egy SZÉP képet, bizonyára ő is ugyanúgy húzogatná a vállát és a szemöldökét, mint egy mérnök a hifisták előtt.

Egy műszaki paraméternél is elengedhetetlen a korrekt, közmegegyezéssel rögzített definíció és a meghatározott mérési módszerrel mérhető érték és mértékegység, ami mentén a mért/számított érték elhelyezhető egy lineáris skálán, mint pl. az általad említett elektromos ellenállás.

Fentiek közül a HiFi kábelek frontján egyik sem adott jelenleg.

Barabási persze erre azt mondaná, hogy nem, nem hülyék a mérnökök, csak az érdekkörök most arra forognak, hogy zagyva legyen a helyzet, amiben halászgatni tud sok mindenki.
Igen, ez sem mellékes szempont, pl. életben tartja a teljes HiFi ipart.

diagnet
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 607

Hozzászólás Szerző: diagnet »

SoundMania írta:
2023.12.02., szomb. 16:18

Az általam emlegetni szokott Vz valamikor még a "Csontos" időkben is felsőkategóriás volt. Valami 700e ár rémlik, de lehet, hogy több volt. Inkább az ami érdekes, hogy a mai napig megállja a heyét, szerintem nem veszített a pozíciójából sem. Inkább az a pribéma, hogy felhigult a kínálat és az emberek azt hiszik ma is annyiért kapnak olyan minőséget mint 20-30 éve is. Ráadásul forint környezetben! És nem csak a kábelekre igaz ez.
Ahogy hallottam a bécsi són, hát nem volt egy ájulat. A kommersz dolgok nem okoztak csak csalódás t, mert ott semmi elvárásom nem is volt. Ezt tudták is teljesíteni. Pedig nem az alapkategóriát tették ki ők sem.
De nézz körül.. Mennyi egy lakás, egy autó?
Újra van 2000ft-ért trappista, csak épp ehetetlen..... Megváltozott a világ körülöttünk.
Azt meg is tudom érteni ha kevesebb pénz jut ezért a hifire ( vagy kinek mire) de ne gondolja senki hogy a 20-50-100ezres dolgok a hifiben bármilyen minőség is lesz
Az, hogy "Csontos időkben" mi számított felső kategóriának inkább hagyjuk... Akkor is ~30 év lemaradásban volt az átlag hifista és szintén csak a magazinoknak hittek, úgy mint most a digitális médiának. Ott tanultak meg olvasva hallani.
A bécsi (mostanság az összes) showt az ócska hangsugárzók ölik meg. Teljesen mindegy, hogy milyen erősítőket kábeleket, forrásokat használtak, már messziről a hangszórók korlátolt karakterét lehetett csak hallani.
És pontosan ez valósul meg abban az esetben is, mikor a fórumtársaknak a komponenseik értékénél drágább kábeleket ajánlgattok.
Bizakodva megveszik, az árát + az itt olvasott jelzőket fejben hozzárendelik a hangjához és ideig-óráig talán elvannak vele.
Majd amikor újra elviselhetetlenül érzik, hogy valami hiányzik, alacsony maradványérték mellett menekülnek egy újabb, drágább instant csoda felé. Csak lényegében akkor sem fog semmi változni ha egyből a világ legjobb vagy éppen legdrágább kábelét válasszák. Egyedül az időfaktor növekszik amíg az elvesztegetett összeget megemésztik.
Nem a hifire jut kevesebb pénz, hanem annyi fele oszlik, hogy a végén tényleg nem kapnak semmit és megunják.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”