Már csak be kellene tenni a kábelcsatornába, csak azt még nem látom, hogyan…
Pillanatnyilag győzött a Laokon - csoport
Rosszul láttad.pali923 írta: ↑2023.11.14., kedd 08:34…
Látom a jövőt: megcsinálod így, de a kisördög állandóan motoszkálni fog a fejedben.
Jobb lett a hang, de mi mi lett volna, ha mégis a jobbat/drágábbat választottam volna? Ez a 6000 Ft meg legfeljebb megy a levesbe, úgysem volt nagy kiadás, majd elhasználjuk máshova.![]()
Azzal van valamilyen tapasztalat, hogy javít- e hangon, ha háromszor 3 szálat húznak be tápösvênynek, így mindegyik készülék külön vezetéket és konnektort kap, + kimarad az elosztó?
Annyira nem motoszkál, 2019 óta nem volt változás a fejhallgatós rendszeremben.pali923 írta: ↑2023.11.14., kedd 08:34Látom a jövőt: megcsinálod így, de a kisördög állandóan motoszkálni fog a fejedben.
Jobb lett a hang, de mi mi lett volna, ha mégis a jobbat/drágábbat választottam volna? Ez a 6000 Ft meg legfeljebb megy a levesbe, úgysem volt nagy kiadás, majd elhasználjuk máshova.![]()
Látom a jövőt: megcsinálod így, de a kisördög állandóan motoszkálni fog a fejedben.

Azt csinálsz amit akarsz.ANDS írta: ↑2023.11.13., hétf. 23:59No, akkor van, amit Alon belinkelt. Az tömör réz vajon? Monjuk fonni nem kell, de 6000.- Ft/m.zoli73 írta: ↑2023.11.13., hétf. 18:45.....
Arra gondolok, hogy ne spórold el, ne az első villamossági boltban kapható(lehet, hogy kínai) drótból csináld. Persze azt sem mondom, hogy ezüstből kell, de azért valami jobb kábelből. Erre a célra tömör vezeték való, és szerintem 2,5mm²-nél nem kell vastagabb, ...
Amit Alon belinkelt kábel, akár jó is lehet, de ott meg nem játszik a fonás.
....
Ezzel szemben a boltban kapott olasz vagy kínai 200.- Ft/m áron tömör 2,5mm2 rézkábelt, 10 méter x3=30 m - 6000.-Ft.
Ez utóbbit fonni kell. Ha ezzel kezdem, és nem vagyok elégedett a hanggal, akkor még mindig vehetem a 10* drágábbat. Most akkor 6000 Ft-ot kockáztatok. Beteszem a kábelcsatornába, ha nem tetszik a hangja, kiveszem, megveszem a drágábbat.
Miért ne alulról induljak?
No, akkor van, amit Alon belinkelt. Az tömör réz vajon? Monjuk fonni nem kell, de 6000.- Ft/m.zoli73 írta: ↑2023.11.13., hétf. 18:45.....
Arra gondolok, hogy ne spórold el, ne az első villamossági boltban kapható(lehet, hogy kínai) drótból csináld. Persze azt sem mondom, hogy ezüstből kell, de azért valami jobb kábelből. Erre a célra tömör vezeték való, és szerintem 2,5mm²-nél nem kell vastagabb, ...
Amit Alon belinkelt kábel, akár jó is lehet, de ott meg nem játszik a fonás.
....

Arra gondolok, hogy ne spórold el, ne az első villamossági boltban kapható(lehet, hogy kínai) drótból csináld. Persze azt sem mondom, hogy ezüstből kell, de azért valami jobb kábelből. Erre a célra tömör vezeték való, és szerintem 2,5mm²-nél nem kell vastagabb, de mindenki abból csinálja, amit jónak lát. Igaz nem ösvénynek, csak elosztó elé, de próbálkoztam vastagabbakkal, 4mm², 6mm² is, de ahogy vastagodott, úgy lassúlt a hang, és lett mázas a magastartomány. Szerintem a 2,5mm² az arany középút.ANDS írta: ↑2023.11.13., hétf. 15:40Ennyi volt. + 3*16A= 3*16*3900*1,27= 237eFt. Villanyszerelő munkadíja jött még hozzá, ami +30e.
Azért a gördülékeny ügyintézésben nem vagyok biztos. Tavaly nyáron adtuk be a papírokat, 30 nap múlva kértek hiánypótlást, és most jöttek szerelni, több, mint egy évvel a határidejük lejárta után.
Még mindig nem tudom, mire gondolsz a körültekintő kivitelezésen?
Gondolom nem olyanokra, hogy főzzek kávét a villanyszerelőknek.![]()
Na, de akkor mire? Legyen vastagabb a kábel, ne 3*2,5mm2-es, hanem 3*4 mm2-es? Vagy legyen jobb anyagból, ne a tömör rézből készüljön, aminek métere 200 Ft, hanem amit be is linkelt Alon korábban, és árnyékolt meg minden, 6000.- Ft/méter körüli áron?
Vagy forrasszam be a csatlakozási pontokon a dugót is, meg az aljzatokat is?
A fonásban mi az a nagy kihívás? Már fontam két tápösvényt, igaz, nem 10 m hosszú volt, hanem csak 5 meg 7 méteres, de kb. fél óra alatt megvan egy kábelkorbács. Vagy akkor rosszul fontam?![]()
Nem, állítólag a napelemek miatt szivatnak mindenkit, hogy lassabban kerüljenek fel a házakra. Nem tudom, hogy bírná vagy nem bírná a hálózat a sokkal több napelemet, de tény, a szomszédok közül is páran már jó régen ( több, mint 1 éve) várják, hogy bekössek nekik a 3 fázist.

Phhh. Durva, azt hittem csak én szívtam vele.
Gőzöm nincs.
A 3 kábel összecsavarása ugyanolyan jó megoldás, mint a fonása?
Ennyi volt. + 3*16A= 3*16*3900*1,27= 237eFt. Villanyszerelő munkadíja jött még hozzá, ami +30e.
Még mindig nem tudom, mire gondolsz a körültekintő kivitelezésen?
A fonásban mi az a nagy kihívás? Már fontam két tápösvényt, igaz, nem 10 m hosszú volt, hanem csak 5 meg 7 méteres, de kb. fél óra alatt megvan egy kábelkorbács. Vagy akkor rosszul fontam?
Nálam úgy tudják megoldani,hogy céges új telepítés lesz kerítésen belülre tett óŕával.Tctronic írta: ↑2023.11.13., hétf. 14:45Ez az Eon-os: 3900.-Ft+Áfa/Amper
https://www.eon.hu/pestmegyeihalozat/ug ... sitas.html
+szabványos doboz csere ha 1 fázisról bővítesz 3-ra (ez se olcsó százas körül van)
+Kiszállás, ellenőrzés stb
+Villanyszerelő díja
Lehet nincs 1M de azért szemmel jól látható összeg. Szomszédunk a napelemes rendszer telepítését ezért adta fel.
Ja nem kis idő + macera. Nekem 6 hónap volt, pont akkor volt szolgáltató váltás senki nem tudta mit kell csinálni, a villanyszerelő másként tudta stb. 3szor adtuk be a papírokat. Azóta valszeg már gördülékenyebb a dolog...

Ez az Eon-os: 3900.-Ft+Áfa/Amper
Mi már 3x16- ról indultunk, kb. 2018- ban kértük meg a 3x16- ot. Akkor 200 körül volt a szekrény, és másik 150 jött még hozzá. Fejlesztési hozzájárulásnak akkor kevesebbet kellett fizetni, mert alapból jár valamennyi. Most a ktg nagy része az Elmü hozzájárulás volt. Kijöttek, kicserelték a 3 db 16A korlátozót 3 db 32- esre, és mentek tovább. Szerelő is csak a papírmunka intézéséért kérte a pénzt.

Én EON-nál 3x16A-re fizettem többet.

Leválasztó trafóval én sem bajlódnék, egy jó trafó igen költséges, meg fázisokkal is ki kell szolgálni, valahogy olyan érzésem van vele, mintha a ház hálózata alá volna rendelve a hifinek. Bár van akinél biztos.ANDS írta: ↑2023.11.13., hétf. 00:19Szia!zoli73 írta: ↑2023.11.12., vas. 13:01…..
Ha van rá lehetőség, én ezt is megoldanám, egy jó minőségű, olvadóbiztosíték/foglalatról indítva.
Nekem csak ez az utóbbi van, egy Kácsánál kapható, Hifi Tuning biztosíték tartóban, egy prosztó egyszerű, villamossági szaküzletben kapható 10X38mm-es biztosítékkal, és már ez is meglepő javulást jelentett. Hát akkor egy ilyen ösvény, amit tervezel?
Mindenképpen törekedj, a lehetőségeidhez mérten a legjobb, legkörültekintőbb kivitelezésre, utólag csak bánnád, ha valamit kihagysz, elhagysz, leegyszerűsítesz.
Köszi a tippeket. A levalasztótrafót most tuti kihagyom, a kábeleket viszont megfonom, időmből telik rá.
A körültekintő kivitelezés alatt mit értesz?
Az olvadóbiztosítekot tudom mi, de hogyan kell bekötni? Kismegszakító után, vagy helyette gondoltad?
Mert az Elmü 32 A- es áramkorlátozóját nem tudom olvadóbiztire cserélni, az tuti, le van plombálva.![]()
Akkor, ha utána jön a kötelező 16A kismegszakító,( C típusú,) azután tegyek be egy ilyen olvadóbiztit?
Szia!zoli73 írta: ↑2023.11.12., vas. 13:01…..
Ha van rá lehetőség, én ezt is megoldanám, egy jó minőségű, olvadóbiztosíték/foglalatról indítva.
Nekem csak ez az utóbbi van, egy Kácsánál kapható, Hifi Tuning biztosíték tartóban, egy prosztó egyszerű, villamossági szaküzletben kapható 10X38mm-es biztosítékkal, és már ez is meglepő javulást jelentett. Hát akkor egy ilyen ösvény, amit tervezel?
Mindenképpen törekedj, a lehetőségeidhez mérten a legjobb, legkörültekintőbb kivitelezésre, utólag csak bánnád, ha valamit kihagysz, elhagysz, leegyszerűsítesz.

Ha abból a pénzből amit elköltenél így az egész kiépítésére, ha inkább jobb power kábelkre költöd, sokkal jobban jársz és rombolni sem kell hozzá.Tctronic írta: ↑2023.11.12., vas. 19:37Elhiszem, hogy a 400/230 leválasztó trafó jó, de ha két fázist be kell áldozni akkor ha egy átlagos családi házat nézünk (nincs jakuzzi, elektromos/infra szauna , medence fűtés stb) akkor is kell minimum 3x 32 A, hogy maradjon 1x32A ( 1x 32 A "alanyi jogon" jár egyébként ha jól tudom) Nálam pl 3x 16 A -ből ha be kéne áldozni 2 fázist az 1x16 kevés lenne+ a nepelem invertere 3 fázisról kell hogy menjen.supravox írta: ↑2023.11.12., vas. 14:12.....
Én soha nem írok olyanról amit nem tapasztaltam meg.
Most is használok leválasztótrafót ami legalább 14 éve megvan.
Sajnos még nincs bent a házban a 3 fázis.
De az előző helyen ahol laktam volt.
Akkor sikerült mindenféle tápbaszinátort kipróbálni a leválsztótrafó mellett.
Persze nem mindegy milyen az a trafó...
Vibavoice,PS audio meg még valami amire nem emlékszem.
Mind csinált valamit a hanggal.
Jellemzően kinyúvasztotta a dimamikát.
A 400/230 ltrafó meg pont a dimamikában nagyon erős.
Miközben a finomság is megmarad.
Nekem ezek FONTOS szempontok.
Azt meg ugye nem nagyon kell magyarázni,hogy ha 2 fázison nincs más fogyasztó csak a hifi akkor az előnyös lehet.
Ez az 1 fázis nem elég egy kecóhoz az szintén nem állja meg a helyét.
Nyáron egyszerre ment 2 klíma és 2 sörfőzőgépen is készült a nedű.
Ez kb. 10kW.
Oszt mégse olvadt le a rendszer.
A 3x 32 A bővítés díja nem tudom mennyi most de lehet megközelíti az 1M-et mindennel együtt.