Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hangdoboz javítás, bemérés, modifikálás

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3533

Re: Hangdoboz javítás, bemérés, modifikálás

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

tamagaba írta:
2023.11.25., szomb. 09:59

Itt tartok most: 150 Hz-nél nem tudom mi lehet, szerintem ennél jobbat ebből a dobozból itt nem fogok kihozni
A magas előtét és sönt ellenállás párjaival még hallgatózas után lehet, hogy változtatni fogok. A transmission járatba raktam gyapjú csillapítást (amit korábban kivettem - hiba volt)
Javaslat. A %-os torzítás görbe mellett mindig érdemes nézni a torzítás dBV görbét is. Akkor kritikus a torzítás, ha mindkettőn kiemelkedik egy adott frekin. Ha csak az egyiken van kiugrás, akkor az nem mindig jelent bajt.
Egyébként az a 1,5% 100-200Hz között nem jelentős. Persze nem mindegy mekkora teljesítményt/feszültséget kap a hangsugárzó.

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 605
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: tamagaba »

denesdr írta:
2023.11.25., szomb. 05:00
A "jól szóláshoz" egy kis adalék:
https://audiosciencereview.com/forum/in ... st-1735542
Na, ez egy érdekes felvetés
Az, hogy a teljesen lineárisra kivasalt görbe nem biztos, hogy jobban tetszik már túl vagyok, viszont jártam én is úgy, hogy hallgattam a kb 1 1,5%-os torzitással összevesző felső váltási frekin (közép-magas) a dobozt és mintha - de nem akartam elhinni - jobbnak hallottam, mint a 0,5-re lenyomottat. Lehet, hogy ez már halláspszihológia
Itt tartok most: 150 Hz-nél nem tudom mi lehet, szerintem ennél jobbat ebből a dobozból itt nem fogok kihozni
A magas előtét és sönt ellenállás párjaival még hallgatózas után lehet, hogy változtatni fogok. A transmission járatba raktam gyapjú csillapítást (amit korábban kivettem - hiba volt)
Csatolmányok
Clipboard01.jpg
Focar Diablo Reference - Chordel Solaris Signature - Esoteriq Titan Quantum Supreme - Deviant Mirage Pro - Chronos Master Virtuoso IV
Adrya Resor Centaury 6 - Bauers & Wilkans Etherium 9 - Griffon Hyperion II

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1116

Hozzászólás Szerző: denesdr »

tamagaba írta:
2023.11.24., pén. 22:45
denesdr írta:
2023.11.24., pén. 14:10
tamagaba írta:
2023.11.24., pén. 13:16
A freki átvitelt kicsit háttérbe helyezném, viszont hogy mozdulnak időben a membránok fontosabb lehet, mint gondolnánk
Többek között (főleg) pont a(z eredő) frekiátvitel (mint cél) miatt lényeges, hogy hogyan mozdulnak időben a membránok egymáshoz képest. Mert pl ha a váltási frekin épp ellenkező irányba mozdulnak, akkor egy jó nagy kioltás lesz az eredmény a frekiátvitelben. A váltási ponttól távolodva ennek egyre kisebb a jelentősége a tipikus váltási görbék meredekségeinek köszönhetően. Az optimális nyilván az lenne, ha a váltásban résztvevő hangszórók minden frekin és a hallgatási tér minden pontján fázisban lennének egymással, de ez egyrészt a különböző hangszórók frekiátviteli (tengelyirányú és tengelyen kívüli) jellegéből adódóan, másrészt a tipikusan nem koncentrikus elrendezés miatt kevés esetben tud megvalósulni.
Persze, egy rosszul kötött polaritást egyből lehet látni a frekigörbén
De miért van az, hogy látszólag jobb paramétereket mutató doboz nem szól jobban, mint egy sávhatárolt ill. magasabb THD-vel szóló egyéb pl. széles sávú. Lehetnek paraméterek, amiket még nem tudunk számszerüsiteni és mérni - de a fülünk tudja :D
Lehetnek, de még ha nincs is, amit a fülünk vagy inkább a hallásunk (mivel a hallásunk jókora részét képezi az elménk) hall, abban az összes mérhető paraméter egyszerre benne van, a különböző paraméterek egymásra hatásaival együtt. Na ilyet nem tud semmilyen mikrofonos mérés véghezvinni.

Na de maradva fázis témánál, egy egyutas/szélessávú hangsugárzó is tud mutatni fáziskilengéseket, attól függően, hogy milyen a frekiátvitele. Mivel amíg nem nyúlunk bele pl digitálisan a fázisba, addig a frekvenciaátvitel(ek és azok interakciói, több hangszóró esetén) fogja meghatározni az akusztikus fázist.
Egyébként pl az említett digitális technikával egy többutas, nagymeredekségű váltással rendelkező hangsugárzó fázismenete is linearizálható, impulzusválasza olyanra alakítható, mintha akár egy egyenes frekiátvitelű egyutas hangsugárzónk lenne.

A "jól szóláshoz" egy kis adalék:
https://audiosciencereview.com/forum/in ... st-1735542

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Kapcsolat:

denesdr írta:
2023.11.24., pén. 14:10
tamagaba írta:
A freki átvitelt kicsit háttérbe helyezném, viszont hogy mozdulnak időben a membránok fontosabb lehet, mint gondolnánk
Többek között (főleg) pont a(z eredő) frekiátvitel (mint cél) miatt lényeges, hogy hogyan mozdulnak időben a membránok egymáshoz képest. Mert pl ha a váltási frekin épp ellenkező irányba mozdulnak, akkor egy jó nagy kioltás lesz az eredmény a frekiátvitelben. A váltási ponttól távolodva ennek egyre kisebb a jelentősége a tipikus váltási görbék meredekségeinek köszönhetően. Az optimális nyilván az lenne, ha a váltásban résztvevő hangszórók minden frekin és a hallgatási tér minden pontján fázisban lennének egymással, de ez egyrészt a különböző hangszórók frekiátviteli (tengelyirányú és tengelyen kívüli) jellegéből adódóan, másrészt a tipikusan nem koncentrikus elrendezés miatt kevés esetben tud megvalósulni.
Persze, egy rosszul kötött polaritást egyből lehet látni a frekigörbén
De miért van az, hogy látszólag jobb paramétereket mutató doboz nem szól jobban, mint egy sávhatárolt ill. magasabb THD-vel szóló egyéb pl. széles sávú. Lehetnek paraméterek, amiket még nem tudunk számszerüsiteni és mérni - de a fülünk tudja :D
Focar Diablo Reference - Chordel Solaris Signature - Esoteriq Titan Quantum Supreme - Deviant Mirage Pro - Chronos Master Virtuoso IV

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1116

Hozzászólás Szerző: denesdr »

tamagaba írta:

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Kapcsolat:

A REW úgy méri a fázist, amikor kiadja a szinuszt azt az idő pillanatot tekinti 0 foknak?
És ez a sweep mérésnél hogy időzül pontosan? Merthogy kéne tudni a különböző frekiknél mikor volt a 0 fok
Egyre jobban érdekel a fázis kérdés, de nehezen emésztem a dolgot

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Kapcsolat:

Indy írta:
2023.11.10., pén. 07:33
Köszönöm mindenkinek, kaptam elég inputot. :D
Megölted a bulit, nem szép dolog :rolleyes:

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2962

Hozzászólás Szerző: tunerman »

tamagaba írta:
2023.11.10., pén. 07:25
Indy írta:
2023.11.09., csüt. 11:50
Véleményt szeretnék kérni erről a hangváltóról, érdemes vele foglalkozni, ha javítani szeretnék rajta? Ha igen, mit lenne érdemes cserélni? Köszönöm.
co.jpg
2 utasba minek ennyi cucc.....
Hááát - oka van annak :smile29: , szerintem a tuningolt váltó jobb lesz mint a hangszórók. :smile53:
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

Indy
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1633

Hozzászólás Szerző: Indy »

Köszönöm mindenkinek, kaptam elég inputot. :D
Indulj el egy úton, én is egy másikon...

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Kapcsolat:

Indy írta:
Véleményt szeretnék kérni erről a hangváltóról, érdemes vele foglalkozni, ha javítani szeretnék rajta? Ha igen, mit lenne érdemes cserélni? Köszönöm.
co.jpg
2 utasba minek ennyi cucc
A tekercsek elég vacakul néznek ki
Még ha a konyhámba lenne akkor is átalakítanám
Kombiműszer kell hozzá induktivitás és ellenállás mérővel, meg mérő miki, meg REW, meg pcb tervező progi gerber export-tal és hajrá :D

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11058
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

cooler-mg írta:
2023.11.10., pén. 06:35
SZVSZ nem az a legfontosabb kérdés, hogy érdemes e alkatrészeket cserélni, hanem az, hogy ez a kapcsolás, topológia mennyire képes a dobozban, hangszórókban rejlő lehetőségeket kiaknázni. Ha megbizonyosodsz arról, hogy megfelelő a váltó, akkor talán a kondenzátorok és az ellenállások cseréjét meghállálhatja a doboz, de ez lehet anyagi zsákutca is. Én legtöbször egy új váltót tervezek (igazítva hangszórók, doboz, akusztikai környezet, ízlés és pénztárca adta lehetőségekhez) és az eredeti megy a fiókba....
Szimpatikus hozzáállás. Nem minden váltót érdemes csinosítgatni, pláne nem ránézés alapján. A szokásos autós hasonlattal élve a hengerfejtömítés cseréjétől nem feltétlenül kapunk nagyobb fékhatást.

cooler-mg
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 30

Hozzászólás Szerző: cooler-mg »

SZVSZ nem az a legfontosabb kérdés, hogy érdemes e alkatrészeket cserélni, hanem az, hogy ez a kapcsolás, topológia mennyire képes a dobozban, hangszórókban rejlő lehetőségeket kiaknázni. Ha megbizonyosodsz arról, hogy megfelelő a váltó, akkor talán a kondenzátorok és az ellenállások cseréjét meghállálhatja a doboz, de ez lehet anyagi zsákutca is. Én legtöbször egy új váltót tervezek (igazítva hangszórók, doboz, akusztikai környezet, ízlés és pénztárca adta lehetőségekhez) és az eredeti megy a fiókba....
Indy írta:
co.jpg
https://www.avx.hu/forum/viewtopic.php? ... 5#p2807625

Megjelenítő: Lapos, Hangsugárzó: DIY, Kábel:DIY (Neotech, pure silver, Furutech), Erölködő: Luxman, DAC: Musical Fidelity, Lejátszó: Philips 620 MOD CD, Raspberry (Volumio)

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3248

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Indy írta:
co.jpg
Ha bütykölhetnéked van, akkor a soros elemeket cseréld ki jobbakra. A kondenzátorokkal, és ellenállásokkal kezd, esetleg majd később a tekercseket is. Tapasztalatom szerint, az első kettőnek jobban hallható hatása van.
Aztán, hogy mire cseréled, azt csak a pénztárca és a józan ítélőképesség dönti el. Lehet kicsinyenként cserélgetni az alkatreszéket, akkor egyszerre nem fáj annyira.
Viszont ahogy a többiek is írták, jó volna tudni milyen hangsugárzók ezek, milyen tartalékokat rejthetnek a hangszórók.
Van olyan hangszórókészlet, ami meghálalja az eféle törődést, de van olyan is, amibe rakhatsz bármit, jobb sosem lesz, talán csak más.
Én jártam már így is, úgy is.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2762

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

Indy írta:
.....
Nehéz kiragadni a hangváltó alkatrészekből bármit is. A jobb alkatrészek jobb hangot eredményezhetnek általában. Jó lenne tudni a kapcsolását a hangváltónak és a hangfal "milyenségég", hogy alapban mit is tud. Mennyit érdemes, érdemes-e egyáltalán rá költeni? Fontos a rendszer többi eleme is, mert hiába építed meg pl. duelund alkatrészekből 2M Ft-ért újra a teljes hangváltót ha ebből nem , vagy csak minimálisat fogsz érzékelni.
Továbbá érdemes elgondolkozni ha amennyit rá szánsz összeg , azt esetleg másba fektetve nem érnél-e el esetleg kedvezőbb eredményt. És ami fontos a tuning ára nagyon sok esetben eladáskor nem fog megtérülni. Olyan is lehet, hogy még kevesebbet fog érni, mintha hozzá se nyúltál volna. Elcsépelt dolog, de minden lánc olyan erős mint a leggyengébb láncszeme.
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1269

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

asebestyen írta:
2023.11.09., csüt. 20:44
SoundMania írta:
2023.11.09., csüt. 20:00
Indy írta:
co.jpg
Szeeintem ezattól függ miben van. Ha valami komoly dologban, akkor kb mindent cserélni kellene.
Szerintem meg komoly dologban nem kell mindent cserélni, mert ha mindent cserélni kell, akkor az a dolog nem komoly. :rolleyes:
Nem tudom neked mi a komoly, de 20-22 éve JMLabokban 1M forint körül talán még ilyen alkartészek sem voltak. Spendor Sp1-ben igen. De hagban az sem volt egy világbajnok. Szóval ez nem hiszem hogy 1-2 százezres dobozban lenne.

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7715

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

SoundMania írta:
2023.11.09., csüt. 20:00
Indy írta:
co.jpg
Szeeintem ezattól függ miben van. Ha valami komoly dologban, akkor kb mindent cserélni kellene.
Szerintem meg komoly dologban nem kell mindent cserélni, mert ha mindent cserélni kell, akkor az a dolog nem komoly. :rolleyes:
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1269

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

Indy írta:
co.jpg

Indy
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1633

Hozzászólás Szerző: Indy »

co.jpg
Indulj el egy úton, én is egy másikon...

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Kapcsolat:

fapaci írta:
2023.10.22., vas. 11:55
A torzítás görbe alatti értékek mindig arra a frekvenciára érvényesek, amire kattintottál. Az All SPL ábrán nincs torzítás érték, csak hangnyomás adatok.
Ja tényleg, de mindig továbblépteti frekiben, ahogy fent ide-oda kapcsolgatok

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11058
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

tamagaba írta:
2023.10.22., vas. 11:08
Az miért van, hogy REW-be ahogy klikkelek All SPL és Distorsion között mindig más THD értéket mutat lent?
A torzítás görbe alatti értékek mindig arra a frekvenciára érvényesek, amire kattintottál. Az All SPL ábrán nincs torzítás érték, csak hangnyomás adatok.
Szereljek át mindent az új panelra, hogy kiderüljön milyen bibi van még, az újragyártás előtt
Én próbából mindig megépítem és tesztelem a keresztváltót, mielőtt beültetem a végleges helyére az alkatrészeket.

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Kapcsolat:

Az miért van, hogy REW-be ahogy klikkelek All SPL és Distorsion között mindig más THD értéket mutat lent?
Feljebb vittem 7 kHz-re a felső váltást, mert összegubancolódtak 4-5 kHz környékén
Nemrég vettem észre, hogy a közepem 5 kHz-nél még javában kiemelve trombitál
Csináltam új pcb-t, mert az eredeti elég viseletes, de sajnos ezt is át kell dolgoznom, mert a nagy CrossCap kondik nem férnek el rajta rendesen.
A magasat eléggé csillapítanom kellene
Szereljek át mindent az új panelra, hogy kiderüljön milyen bibi van még, az újragyártás előtt
Csatolmányok
Hifisound_LautsprecherJahrbuch_1986_PSL120Alu_Sm.jpg
Hifisound_LautsprecherJahrbuch_1986_PSL120Alu_Sm.jpg (59.32 KiB) Megtekintve 1442 alkalommal
Clipboard01.jpg
IMG_20231010_144451 (1).jpg
IMG_20231022_103501.jpg
IMG_20231022_103451.jpg

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7715

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

istvan01 írta:
2023.10.11., szer. 19:03
shany írta:
2023.10.11., szer. 09:35

Két dolgot jegyeznék meg, azon kívül, ..
Ha még mindig érdemes az SPL görbéimmel példálózni és nagy elvi hibákat mutogatni rajta, csak egy dologról, leírtam, biztos átsiklottál felette véletlen/szándékosan, hogy a dómsugárzót közelmérésben nem magában egyedül mértem, hanem alatta pár cm-rel ott szólt a közép és még lejjebb a mélysugárzó is. A T25B egyetlen 2,5uF kondival illesztett, már pedig az 6dB/oktávot képez számára.
Részemről befejeztem ezt az elemző beszélgetést.
Magad tetted fel a mérésedet, senki sem kényszerített. Nem bántott senki. Személyedtől teljesen független műszaki szempontú megállapításokat tettünk segítő szándékkal. Shany is ugyanazokat látja és írta le kb, mint én. Nem akarunk Neked rosszat, én biztosan nem, de minden bizonnyal Shany se. Próbáltuk felhívni a figyelmed olyan anomáliákra, amik biztosan jelen vannak. Meghallgatás után továbbiak is derülhetnek még ki persze, illetve a publikált mérések nem elég informatívak komolyabb megállapításokhoz, de az a néhány, amit említettünk, ezekből is egyértelmű.
Ragaszkodhatsz a 2.5uF-os első rendű váltáshoz, de akkor ezt a magassugárzót felejtsd el és ne írd róla azokat, amivel kezdted. Ha rosszul illeszted (márpedig az 100% ilyen módon), akkor persze, hogy nem jó a kapott eredmény.
Bevallom, számomra csalódás Tőled ez a hozzáállás, egyéb topicokban nem ezt szoktam meg Tőled, sem műszaki értelemben, sem a sértődöttség okán.
Sajnálom. sad.gif
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok

shany
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 355

Hozzászólás Szerző: shany »

istvan01 írta:
2023.10.11., szer. 19:03
.. A T25B egyetlen 2,5uF kondival illesztett, már pedig az 6dB/oktávot képez számára...
Nos, nem, de mindegy. ( impedanciagörbe+frekvenciaválasz határozza meg )

Nem akartam írni ide is, mivel a másik fórumon egyértelmű volt, hogy a saját elgondolásod alapján csinálod úgy is.
Viszont ez a mondatod valahogy csak beakadt: "Sajna nem mind arany ami fénylik, vagy kiváló mérésű."

Én úgy gondolom, ahhoz hogy egy - jelen esetben - valóban csúcsminőségű termékről "ítéletet" mondjunk, biztosítani kell a számára szükséges műszaki-, és ideális feltételeket, a méltó "kiszolgálást" is. Itt erről még véletlenül sincs szó. ( és diszkréten nem írtam, hogy én miként tennék jelen esetben... )

shany
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 355

Hozzászólás Szerző: shany »

Tctronic írta:
2023.10.11., szer. 18:39
...+1. Nem írtam olyat, hogy elcseszett berillium. Nekem kifejezetten a kedvencem, ha nem így lenne nem használnám ;)
Valóban, ezt az "elcseszettet" én írtam, mivel szerintem sokan olyasmit olvasnak ki a hozzászólásodból ( jó szándékodtól függetlenül ), hogy a berillium membrános hangszórók problémásak, vigyázni kell velük, könnyen szívás lehet, stb...holott a példáidban szintén nem a berillium a kulcs, bármi egyéb is lehetne.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3533

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

shany írta:
2023.10.11., szer. 09:35

Két dolgot jegyeznék meg, azon kívül, ..
Ha még mindig érdemes az SPL görbéimmel példálózni és nagy elvi hibákat mutogatni rajta, csak egy dologról, leírtam, biztos átsiklottál felette véletlen/szándékosan, hogy a dómsugárzót közelmérésben nem magában egyedül mértem, hanem alatta pár cm-rel ott szólt a közép és még lejjebb a mélysugárzó is. A T25B egyetlen 2,5uF kondival illesztett, már pedig az 6dB/oktávot képez számára.
Részemről befejeztem ezt az elemző beszélgetést.

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”