Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1503

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

fapaci írta:
2023.11.19., vas. 07:02

Akinek van mit szórni, az meg is teheti, más meg üres kézzel hadonászik.
Shimano
Maradjunk talán a témánál.
Képzeljünk el az egyszerűség kedvéért egy magyar gyártót, aki pénzt, fáradságot nem kímélve különböző alapanyagok kiválasztásával kikisérletezik és legyárt egy olyan IC kábelt, ami sok éves tapasztalata alapján az egyik legjobb, mint amit valaha hallott.
Vagy egy másikat, aki a köztudottan kiemelkedő, bundban vásárolt, minőségű gyári kábel feldarabolásával és az általa kíválónak tartott dugókkal összeállít egy valóban remek IC drótot.
Erre jön Sobri Jóska, a kezében egy MM - ben vásárolt kanóccal, és közölné, hogy az a másik kettő nem jobb ám, csak más. :smile51:

Tuti, lenne boldogság és helyeslés.
Ja, nem... :angry:
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Rock60 2023.11.19., vas. 11:34-kor.

La_Valse
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 732

Hozzászólás Szerző: La_Valse »

arzachel írta:
2023.11.19., vas. 09:10
József1960 írta:
2023.11.19., vas. 08:58
arzachel írta:
2023.11.19., vas. 08:54
Minden kábelnek van iránya.Ingával simán meg lehet tudni,de gondolom ez most kiveri a biztosítékot :smile29:
Igen, kiveri ha nem mondod el. :rolleyes:
https://edesvizkiado.hu/ezoteria/az-inga-jelzesei/
A kristályingák nagyfokú rokonságot mutatnak az egykori flash EPROM tárolókkal. Azokat is elég volt kitenni
néhány órára a napra, és eltűnt róluk a rontás, értsd az elrontott BIOS. :D
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3354

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Rock60 írta:
2023.11.18., szomb. 22:44
zoli73 írta:
2023.11.18., szomb. 21:25

De mondok mást is, ha már itt valaki megvillantotta a villásdugó fordítást.
Végül is szerencsésnek mondhatod magad, sok macerától mentesülsz. :napsut:

Nem hallod a biztosítékok közti különbséget, a hálózati kábel fázishelyességét, az összekötőkábelek irányhelyességét, a kapcsitápok hatását a hálózatban, szerintem kihagytam még valamit... gondolkodik.gif
Irigylésre méltó helyzet, tiszta Hawaii... :D

Igen, jól gondolod, 60 - as vagyok.
Szerintem már tök mindegy, hogy mi volt 25 vagy 40 éve, ki hogy jutott mára oda, ahova, a most / is / jelentkező fizikai jelenségekre aki akar, most kell reagáljon.
Látom jól szórakozol...
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

arzachel
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 774

Hozzászólás Szerző: arzachel »

József1960 írta:
2023.11.19., vas. 08:58
arzachel írta:
Minden kábelnek van iránya.Ingával simán meg lehet tudni,de gondolom ez most kiveri a biztosítékot :smile29:
https://edesvizkiado.hu/ezoteria/az-inga-jelzesei/
Arzachel IC kábel
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft

LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1298

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

arzachel írta:

A dugó forgatásról:

http://hifimagazin.net/a-helyes-es-hely ... k-elmelete
Sőt tegnap óta már értem, hogy vannak olyan rendszerek ahol nem is lehet kimutatni mással, csak ingával ! :)

József1960
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 146

Hozzászólás Szerző: József1960 »

arzachel írta:

arzachel
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 774

Hozzászólás Szerző: arzachel »

A dugó forgatásról:

http://hifimagazin.net/a-helyes-es-hely ... k-elmelete
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára arzachel 2023.11.19., vas. 09:02-kor.
Arzachel IC kábel
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft

LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11227
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Rock60 írta:
2023.11.18., szomb. 22:55
Heed Zsolt zsibbasztotta ilyesmikkel már közel 40 éve is a nagyérdeműt. Ő odáig is el bírt jutni, hogy az összekötőkábeleknél és a hangszórókábeleknél sincsen olyan, hogy jobb, vagy rosszabb, csak más... :smile51: Úgy látszik a " tudománya " magvait rendesen szétszórta és az máig hat... sad.gif
Akinek van mit szórni, az meg is teheti, más meg üres kézzel hadonászik.

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2228

Hozzászólás Szerző: Shimano »

Rock60 írta:
chord_ írta:
2023.11.18., szomb. 09:29

Na, ez a terület az, ahol a legfurcsább dolgok tudnak történni...
Heed Zsolt zsibbasztotta ilyesmikkel már közel 40 éve is a nagyérdeműt.
Ő odáig is el bírt jutni, hogy az összekötőkábeleknél és a hangszórókábeleknél sincsen olyan, hogy jobb, vagy rosszabb, csak más... :smile51:
Úgy látszik a " tudománya " magvait rendesen szétszórta és az máig hat... sad.gif
Sokan örülnének otthon olyan hangra,mint amit Zsolt tud mutatni a "tudományosan" kiválasztott drótjaival nála.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Van egy érdekes felvetés.

Nem a magam agyszüleménye, hallottam egy kábelgyártó cég fejétől, akinek a személye most egyelőre nem fontos.
Nem Radnai úr volt az, mielőtt valakinek a céltáblájává válna...
Nem tudom, hallottatok - e róla, találkozott - e már valaki a jelenséggel, vagy kísérletezett - e már vele ?
Nekem tök új a kérdés, egyelőre ma még semmi tapasztalatom róla, magyarázatot sem találtam rá, igaz, nem is kerestem.

A házban lévő a hifivel nem kapcsolatos tartósan működő fogyasztók - hűtőgép, tűzhely, klíma, gázkazán, villanybojler, stb. - fázishelyes bekötéséről van szó.

Mivel fixen bekötött tápkábelű készülékekről beszélünk, így egyszerűem csak a villásdugó megfordítása a konnektorban a művelet lényege.
Természetesen NEM az imént felsorolt készülékek működésére vonatkozik a kérdés, hanem ezen művelet/műveletek hatása a hifire.

Van erről Valakinek gyakorlati tapasztalata, vagy elméleti okfejtése ?

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7937

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

Rock60 írta:
chord_ írta:

Ő odáig is el bírt jutni, hogy az összekötőkábeleknél és a hangszórókábeleknél sincsen olyan, hogy jobb, vagy rosszabb, csak más... :smile51:
Úgy látszik a " tudománya " magvait rendesen szétszórta és az máig hat... sad.gif
Ez se személyeskedés, ugye? :smile51:
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

chord_ írta:

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

zoli73 írta:
2023.11.18., szomb. 21:25

Végül is szerencsésnek mondhatod magad, sok macerától mentesülsz. :napsut:

Nem hallod a biztosítékok közti különbséget, a hálózati kábel fázishelyességét, az összekötőkábelek irányhelyességét, a kapcsitápok hatását a hálózatban, szerintem kihagytam még valamit... gondolkodik.gif
Irigylésre méltó helyzet, tiszta Hawaii... :D

Igen, jól gondolod, 60 - as vagyok.
Szerintem már tök mindegy, hogy mi volt 25 vagy 40 éve, ki hogy jutott mára oda, ahova, a most / is / jelentkező fizikai jelenségekre aki akar, most kell reagáljon.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Rock60 2023.11.18., szomb. 23:01-kor.

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1298

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

chord_ írta:
SoundMania írta:
2023.11.17., pén. 20:58
Endrion írta:
2023.11.17., pén. 20:50

Legyen hát! :rolleyes:
Ugyan az átkötés, nem ugyanaz mint kihagyni, mivel itt az átkötés is beleszól a bizti heyett a hangba. Meg ugye elég nehéz jó hangú átkötést is beszerezni.
Na, ez a terület az, ahol a legfurcsább dolgok tudnak történni.
Mert van úgy, hogy:
- nem jó az egész elmélet, mert jobb a drága bizti, mint az átkötés, a bármilyen átkötés
- sőt, attól is jobb akár a közepes bizti, mint amikor kiiktatjuk úgy, hogy a 'jelútból' kihagyódik az egész biztosíték / foglalat / minden
- jobb lehet a mezei bizti, mint a drága - utóbbi egyértelmű hang / tónus-kibillentő, egyszerűen nem jó
- jobb lehet a 230-as dugó, egy közepesen silány, plusz egy krumpli aljzat, mint ezeket kihagyva; konkrétan, bekötve közvetlenül a falban haladó vezetékre, egyértelműen romlott a hang; forrasztva vagyon, sorkapoccsal kevésbé, de jól észrevehetően
- bizonyos csatlakozókkal emberek olyanokat írtak, hogy annyira jók, hogy legszívesebben elvágnák a drótot, hogy betegyenek belőle plusz darabot - ezt pár éve szimpla baromságként értékeltem, manapság azt mondom, hogy 'lehetséges'

Szóval, ezek a dolgok a kondicionálás vs. (fizikai)jel/áramvezetés csatájában erősen a kondicionálás felé billentik a mérleget.
"Gondokodhatsz" ezeken bármennyit. De felesleges. Halgasd meg milyen amikor kihagyod az egész biztit foglalatostól, meg próbálj meg egy jó átkötést majd egy jó biztit és látni(hallani) fogod az irányt. Legjobb ha kihagyod. Ha meg mindenképp költeni akar az ember, vegyen inkább nagyon jó tápkábelt a sokszáz dollárnyi bizti helyett és mellette hagyja ki a biztit és a foglalatot.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2023.11.18., szomb. 20:47
zoli73 írta:
2023.11.18., szomb. 19:56

Ilyen hendikeppel, elég későn sikerült elérni oda, hogy számomra elérhető, de mégis minőségi kábeleket használhassak.
Ok, ezt értem én.
Azt nem értem, hogy mindaz amit leírtál, hogyan kapcsolódik a kérdéseidhez, az arra adott válaszomhoz, és a permanens szkeptikusságodhoz ?
Ez pusztán ahhoz kapcsolódik amit írtál, hogy Te már a 80' évek végén ismerted, és használtál is irányjelölt kábeleket. Felteszem korban is elöttem jársz, így előbb kapcsolódtál be a hifi világába, illetve a közeg, ahol éltél/élsz több, jobb lehetőség állt számodra megismerni ezeket.
Az én szkeptikusságomat hagyjuk, arról már több bőrt nem lehet lehúzni.
Nem hallom a kábelek iránya közötti különbséget, pont.
Én eddig még csak cd játszó esetében hallottam villásdugó fordításra visszavezethető változást, de az sem volt drámai. A-B teszten tuti nem mondtam volna meg, melyik a helyes állás. Más készülékek eseteben nem.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

sutemenyx írta:
2023.11.18., szomb. 19:30

Nem, igazság szerint pont azt írtam le, amit akartam.
Ok... :D

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

zoli73 írta:
2023.11.18., szomb. 19:56

Ilyen hendikeppel, elég későn sikerült elérni oda, hogy számomra elérhető, de mégis minőségi kábeleket használhassak.
Ok, ezt értem én.
Azt nem értem, hogy mindaz amit leírtál, hogyan kapcsolódik a kérdéseidhez, az arra adott válaszomhoz, és a permanens szkeptikusságodhoz ?

gomolalaci
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 370

Hozzászólás Szerző: gomolalaci »

zoli73 írta:
2023.11.18., szomb. 11:16
new_dualcs5000 írta:
2023.11.18., szomb. 10:09
"a legtöbb kábel nem árnyékolt. A hangfalkábelek meg tudtommal egyik sem."

Hát,de.
Már hosszú évek óta, muszáj ebben a rohadt elektroszmogban...
Mármint hangfalkábel? Azt mi értelme árnyékolni?
Érdekes dolog ez az elektroszmog, én nem érzem, hogy szenvednék tőle, pedig egy kivételével, árnyékolatlan kábelekt használok.
Pedig van a házban wifi, jónéhány kapcsolóüzenű tápegységről müködő eszköz. Egyszer próbaképpen minden ilyen eszközt "kiüzemeltem", majd vissza, kvázi A-B teszt gyanánt, de én nem vettem észre semmi változást.
A nappaliban, ahol a rendszer van, ott található a tv/net modem/rooter, set-top-box, tv "okosító", stb. ezek ugyanarról az áramforrásról üzemelnek, mint a hifi, de mégsem veszek észre semmilyen káros hatást. Ez az ág elé, hogy magamat megnyugtassam, hogy ezeknek az eszközöknek ne legyen visszahatása a villamos hálózatra, a rendszer irányába, beiktattam eléjük egy barátom által épített hálózati szűrőt. A rendszeren ennek a szűrőnek az esetleges pozitív hatását sem tapasztalom, csak annyit vettem észre, hogy a tv képminősége egy picit javult.
Azt nem vonom ketségbe, hogy ezeknek a kapcsolóüzemű tápegységeknek, wifinek, stb. ne lenne valami hatása(felteszem élettanilag sem használ), de én szerencsére nem veszem észre. Ezt sem.
Amúgy mit kellene tapasztalnom, hallanom? gondolkodik.gif
Semmit 36_1_11.gif
A gondolkodás nem megerőltető...

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2023.11.18., szomb. 18:50
zoli73 írta:
2023.11.18., szomb. 12:02

1. A szketikusságot meg had engedjem meg magamnak. Amíg nem hallok különbséget a kábelek irányaban, addig ez így is marad.
2. Különben sem volt ez mindig így. Nem is volt ez olyan régen, csak már felejtünk, biztos korral jár. :D
1. Persze, mindenki abban nem hisz, amiben akar.
2. Azért mert nem tudtunk róla, a fizika valószínűleg hasonlóan működött.
Én a hifizést azzal együtt inkább onnan számolom - nyolcvanas évek második fele - mikor már feliratos speciál kábeleket használtunk és nagyon hamar rájöttünk, hogy a feliratnak nem csak a gyártó azonosítása miatt van jelentősége.
Elég régen volt már.
3. A korábbi kérdéseidre adott válaszaim lényege, azért remélem átment.
Valahogy én is a 80' évek végére teszem a hifis pályafutásom kezdetét, de én akkor még nagyon fiatal voltam. 88-ban ballagtam az álltalános iskolából. Az akkori rendszerem, egy Tesla NZC 420 lemezjátszós erősítőből, és egy Aiwa rádiós magnóból állt. Gyerek voltam még, ráadásúl olyan "nehezítő" körülménnyel, hogy egy kis faluban laktam(ahol most is), ahol kb. el voltam zárva a külvilágtól. Nem úgy ment mint ma, internet természetesen nuku, szaksajtó szintúgy, vagyis véletlenségből hozzájutottam 1db Hifi magazinhoz(2. szám), de ennyi. Így nem volt miből, honnan tájékozódni.
Ebben a helyzetben, olyan kábelt használtam(tunk), amihez hozzá lehetett jutni, egy ilyen helyen.
Dedikált hangfal, és a "tyúkbél" összekötőknél jobb minőségű IC kábelekkel először úgy a 90' évek első felében találkoztam, de azok is valami "noname" drótok voltak. Márkás kábelekről, az akkor szárnyukat bontogató szaksajtóban(Sztereó magazin, Hifi piac), olvastam, de azok, akkor nekem elérhetetlenek voltak.
Meglehet, ezzel nem voltam egyedül abban az időben.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2911
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

Rock60 írta:
2023.11.18., szomb. 19:21
sutemenyx írta:
2023.11.18., szomb. 18:51
Az egyetlen dolog, ami mindig egyirányba áramik a folyton változó polaritás ellenére az az energia. Talán ezt befolyásolja valahogyan a kábelek, biztosítékok iránya. Szóval az energia az, ami egy érpáron mindig azonos irányú, minden pillanatban.
Valami ilyesmi lehet... :D

Nem így akartad fogalmazni ? :
Talán ez befolyásolja valahogy a kábelek, biztosítékok irányát. ( Az energia.)

Kérlek, ne kötözködésnek vedd, csak a pontosítás végett.
Nem, igazság szerint pont azt írtam le, amit akartam.
Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2911
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

La_Valse írta:
2023.11.18., szomb. 19:27
sutemenyx írta:
Az egyetlen dolog, ami mindig egyirányba áramik a folyton változó polaritás ellenére az az energia. Talán ezt befolyásolja valahogyan a kábelek, biztosítékok iránya. Szóval az energia az, ami egy érpáron mindig azonos irányú, minden pillanatban.
Egy hullámvezetőn kialakulhatnak reflexiók is, ott bizony visszafelé is áramolhat az energia.
Ok, azért hangfrekvencián ettől tekintsünk már el. Persze, értem én, hogy usb meg spdif meg lan.
Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

La_Valse
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 732

Hozzászólás Szerző: La_Valse »

sutemenyx írta:
Egy hullámvezetőn kialakulhatnak reflexiók is, ott bizony visszafelé is áramolhat az energia.
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

Shimano írta:
2023.11.18., szomb. 18:49
Itt is egy.
product_448471.jpg
Valami nagyon hasonlóm van itthon, néhány méter, de az nem hangfrekvenciás célra készült. A feliratai alapján 500V-ig alkalmazható. Ettől még jó lehet hangfalkábelnek is.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

sutemenyx írta:
Valami ilyesmi lehet... :D

Nem így akartad fogalmazni ? :
Talán ez befolyásolja valahogy a kábelek, biztosítékok irányát. ( Az energia.)

Kérlek, ne kötözködésnek vedd, csak a pontosítás végett.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Rock60 2023.11.18., szomb. 19:22-kor.

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 6294

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Rock60 írta:
2023.11.18., szomb. 09:36
Ne erőlködj, mint már említettem, tudom mi a váltóáram.
Elektrotechnika érettségi tételem a váltakozó áramú generátorok kollektorain mérhető pillanatnyi feszültségnek a kiszámítása az elfordulási szög függvényében.
Kitűnőre vizsgáztam, 45 év után is felmondhatom, ha gondolja tanár úr...
Hallott ilyesmiről ? :kiss:
Én hallottam: Dunning-Kruger hatás
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”