Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Autós topik autósoknak

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 5979

Re: Autós topik autósoknak

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Tctronic írta:
2023.11.18., szomb. 18:49
Autó de minek....
Te, ez már egy valódi Cybertruck? Lemaradtam valamiről, és gyártják már, vagy ez egy viccautó vagy mém?
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2712

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

Autó de minek....
FB_IMG_1700150807016.jpg
FB_IMG_1700150807016.jpg (49.94 KiB) Megtekintve 735 alkalommal
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 8913

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

zoli73 írta:
2023.11.18., szomb. 14:22
ZolaBA írta:
2023.11.18., szomb. 12:13
Ma cseréltem téli gumit. A nyári 16"-os kerekeket mindig keményebbnek, pattogósabbnak éreztem a téli 15"-oshoz képest. Mind a kettő gyári nissan alufelni, átlagos nem merevített gumival, megfelelő váltóméretek...
Most eszembe jutott, hogy kíváncsiságból lemérem őket, mi lehet a különbség. Bevallom meglepődtem, mert a nyári keréknek 17,3kg darabja, a télinek pedig csak 14,5kg! gondolkodik.gif
Ez teljesen logikus, a nyári gumi alacsonyabb profilú, ráadásul a felni is nagyobb benne, naná, hogy ezzel feszesebb, pattogósabb.
A téli magasabb profilú, "ballonosabb", kisebb súly, ezért érzed konfortosabbnak.
Nálam is ez a helyzet, a nyári 225/45 17", a téli 205/55 16", ráadásul a téli gumi "csak" lemezfelnin van, így a komplett súlya kb. a fele a nyárinak, ami alufelnin van. Jelentős a kontraszt a kettő között.
Sőt, mondok olyat, hogy egyazon méretben is lehet különbséget észlelni komfortban a téli és a nyári gumi között a téli javára!
A téli abroncsoknak picit mélyebb a mintázata és az anyaga is puhább.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3174

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

ZolaBA írta:
Ma cseréltem téli gumit. A nyári 16"-os kerekeket mindig keményebbnek, pattogósabbnak éreztem a téli 15"-oshoz képest. Mind a kettő gyári nissan alufelni, átlagos nem merevített gumival, megfelelő váltóméretek...
Most eszembe jutott, hogy kíváncsiságból lemérem őket, mi lehet a különbség. Bevallom meglepődtem, mert a nyári keréknek 17,3kg darabja, a télinek pedig csak 14,5kg! gondolkodik.gif
Ez teljesen logikus, a nyári gumi alacsonyabb profilú, ráadásul a felni is nagyobb benne, naná, hogy ezzel feszesebb, pattogósabb.
A téli magasabb profilú, "ballonosabb", kisebb súly, ezért érzed konfortosabbnak.
Nálam is ez a helyzet, a nyári 225/45 17", a téli 205/55 16", ráadásul a téli gumi "csak" lemezfelnin van, így a komplett súlya kb. a fele a nyárinak, ami alufelnin van. Jelentős a kontraszt a kettő között.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3275

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

ZolaBA írta:
Ez így van, minél nagyobb a felni, gyakorlatilag annál nehezebb is, leszámítva a speciális ötvözetű megoldásokat. De abból egy garnitúra egy átlag autó árába kerül kb., szóval nem az a jellemző. :rolleyes:

A nagyobb rugózatlan tömeg pedig rossz hatással van a menetdinamikára.

Pár éve a Skodámon még 225/45r17 kerék volt, így vettem. Amikor új téli gumi kellett első dolgom volt, hogy néztem 15-ös felnit hozzá, és 195/65r15 gumikat tettem rá. Sokkal jobb volt vele menni, amellett, hogy mennyivel olcsobb is ugye.
A terv az volt, hogyha a nyári is elkopik, akkor abból is 195-öst veszek majd, és eladom a 17-es felniket.
Persze Tesco parkolóban nem mutat olyan jól, de engem ez sosem érdekelt.

Aztán jött a céges autó, igy a Skodát eladtam. Ezen a PUG308-ason pedig még az elfogadható méretű 205/55r16 papucsok vannak.

De ha saját autóm lenne, biztos hogy mindig a lehető legkisebb kerékkel járnék vele.
Csak a Marantz! :-D

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

ZolaBA írta:
Mi ezen meglepő? Különböző felnik, különböző gumik. Gondolom a nyári “telibb”, mint a téli. Lehet, hogy acél felnivel még könnyebb lenne. Ilyenkor szoktam mondani, hogy “könnyűfém felni, mi?! “ :D

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1723

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

stx írta:
2023.11.12., vas. 13:27
Vinkler írta:
2023.11.11., szomb. 08:52
Azt figyeltem meg, hogy az akkumulátorok minősége iszonyatos mértékben romlott az elmúlt években, annak ellenére, hogy az áruk megsokszorozódott.
Manapság 3-4 év az átlagos élettartam, míg anno nem ritkán 8-10 évet is kibírtak. Nekem volt olyan autóm, amiben a gyári 12 éves akkumulátor volt, amikor eladtam.
Ehhez persze, hozzájön az új autók megnövekedett elektromos igénye is, de a fogyasztókat pár perc után lekapcsolja a vezérlő, szóval nyugalmi áramfelvétel nem igazán van onnantól. Mondjuk a kulcsot érdemes minimum 5 méterre tárolni az autótól. :rolleyes:
Igen, van olyan.
Előző autómban 9,5 év után halt meg mostani, 7,5 éves és még semmi baja (indítás után a start-stop gomb off). Minden gyártónak van saját beszállítója. Ami az enyémben van (számomra) tök ismeretlen név, de valahogy jobb, mint a Banner, meg hasonlók.
Általában több beszállítója is van, sokszor fel sincs tűntetve, hogy kitől.
Egyébként nyilván nem mindegy, hogy hogy, miként használjuk, mennyire akkumulátor barát a felhasználás. Az sem mindegy, hogy télen fűtött garázsból indulsz és az sem, hogy van, hogy hetekig be sem indítod az autót. Alapbol azért sok összetevős ez, de sajnos a tendencia látszik.

stx
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 449
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: stx »

Vinkler írta:
Azt figyeltem meg, hogy az akkumulátorok minősége iszonyatos mértékben romlott az elmúlt években, annak ellenére, hogy az áruk megsokszorozódott.
Manapság 3-4 év az átlagos élettartam, míg anno nem ritkán 8-10 évet is kibírtak. Nekem volt olyan autóm, amiben a gyári 12 éves akkumulátor volt, amikor eladtam.
Ehhez persze, hozzájön az új autók megnövekedett elektromos igénye is, de a fogyasztókat pár perc után lekapcsolja a vezérlő, szóval nyugalmi áramfelvétel nem igazán van onnantól. Mondjuk a kulcsot érdemes minimum 5 méterre tárolni az autótól. :rolleyes:
Igen, van olyan.
Előző autómban 9,5 év után halt meg mostani, 7,5 éves és még semmi baja (indítás után a start-stop gomb off). Minden gyártónak van saját beszállítója. Ami az enyémben van (számomra) tök ismeretlen név, de valahogy jobb, mint a Banner, meg hasonlók.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3174

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Aszpirin írta:
2023.11.11., szomb. 18:12
Shimano írta:
2023.11.11., szomb. 17:54
A kessy csak mozgás közben aktív ha jól tudom,ha nincs mozgásban a kulcs akkor az alvó állapotba kerül,és leállítja a kapcsolatot az autó felé.De lehet ez csak az újabb modellekben van,ha jól rémlik 2019-től van egy ilyen módosított kessy.
Lehet, hogy ez a szándék, de az én autómban annyi jó szándék csúszott már félre, hogy csak egy lehelletvékony habréteg lenne a tortán, ha kiderülne, hogy ez sem működik jól. A járgány egyébként 2021-es gyártású. Még annyit, hogy nem volt még elég idő arra, hogy bizonyosra vehető legyen, hogy a kessy és a kulcs 5m-nél esetleg közelebb való tárolása okozza az akku problémáját nálam, ez részemről csak egy teória egyelőre, amit nem szignifikáns mennyiségű teszt már alátámasztott, de ennyi.
Az hogy lehet, hogy a gyártó erre csak ennyi idő után jött rá? Ahogy írod, a manual nem tesz rá utalást, akkor erről nem kellett volna a tulajdonosokat utólag értesíteni?
Őszintén kívánom, hogy más meglepetést már ne tartogasson számodra ez az autó. Kicsit már sok ez az anomália.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

Shimano írta:
2023.11.11., szomb. 17:54
A kessy csak mozgás közben aktív ha jól tudom,ha nincs mozgásban a kulcs akkor az alvó állapotba kerül,és leállítja a kapcsolatot az autó felé.De lehet ez csak az újabb modellekben van,ha jól rémlik 2019-től van egy ilyen módosított kessy.
Lehet, hogy ez a szándék, de az én autómban annyi jó szándék csúszott már félre, hogy csak egy lehelletvékony habréteg lenne a tortán, ha kiderülne, hogy ez sem működik jól. A járgány egyébként 2021-es gyártású. Még annyit, hogy nem volt még elég idő arra, hogy bizonyosra vehető legyen, hogy a kessy és a kulcs 5m-nél esetleg közelebb való tárolása okozza az akku problémáját nálam, ez részemről csak egy teória egyelőre, amit nem szignifikáns mennyiségű teszt már alátámasztott, de ennyi.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2124

Hozzászólás Szerző: Shimano »

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

nemtomm írta:
2023.11.11., szomb. 16:46
Vinkler írta:
2023.11.11., szomb. 15:16
A Kessy megjelenésekor mondták az oktatáson, hogy 5 méternél távolabb érdemes tárolni a kulcsot, különben előfordulhat, hogy az autó nem kerül “alvó” állapotba.
Nem semmi, ha ezt tudná minden Oktavia tulaja sokkal kevesebb lenne az ilyen panasz…de gondolom házon belül mindenkit érint 😩

Ez a probléma szerintem (bár nem vagyok benne biztos, Vinkler biztosan jobban tudja) 4-es Octavia-nál csak a Style és afölötti kiviteleket érinti, Kessy csak azokban van tudtommal (de lehet, hogy tévedek).

nemtomm
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 923

Hozzászólás Szerző: nemtomm »

Vinkler írta:
2023.11.11., szomb. 15:16
ZolaBA írta:
2023.11.11., szomb. 14:56
Aszpirin írta:
2023.11.11., szomb. 10:55

Szóval lehet, hogy user error,
kemény! :smile51: De ez nem juzer error, pláne hogy az RTFM is meg volt.

Nem akarok vájklni, de érdekelne, hogy Vinker ezt eddig is tudta csak nem sejtette, most derítettétek ki a háttérben vagy jött egy új vw körlevél az ideges ügyfelek tájékoztatásához? ;)
A Kessy megjelenésekor mondták az oktatáson, hogy 5 méternél távolabb érdemes tárolni a kulcsot, különben előfordulhat, hogy az autó nem kerül “alvó” állapotba.
Nem semmi, ha ezt tudná minden Oktavia tulaja sokkal kevesebb lenne az ilyen panasz…de gondolom házon belül mindenkit érint 😩
"Az igazi barát szemből támad."

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Alex_Aston írta:
2023.11.11., szomb. 15:21
Tehát akkor 4-es Octaviat ne tároljuk így...
Azt nem is érdemes. :fekverohog:

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

Tehát akkor 4-es Octaviat ne tároljuk így... :D

.
Car-parked-inside-home-8.jpg
Car-parked-inside-home-8.jpg (49.22 KiB) Megtekintve 921 alkalommal
Car-parked-inside-home-3.jpg
Car-parked-inside-home-3.jpg (65.02 KiB) Megtekintve 921 alkalommal

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

ZolaBA írta:
2023.11.11., szomb. 14:56
Aszpirin írta:
Vinkler írta:
Mondjuk a kulcsot érdemes minimum 5 méterre tárolni az autótól. :rolleyes:

Nem akarok vájklni, de érdekelne, hogy Vinker ezt eddig is tudta csak nem sejtette, most derítettétek ki a háttérben vagy jött egy új vw körlevél az ideges ügyfelek tájékoztatásához? ;)

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1723

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

Aszpirin írta:
Vinkler írta:
Mondjuk a kulcsot érdemes minimum 5 méterre tárolni az autótól. :rolleyes:

Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2712

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

Volt 1.9 tdi 105 Le motoros octaviám ahhoz adtak olajat és neha nem is bírta ki olajcseréig. Mostani 2.0 tdi hez nem adtak és nem is kellett soha utántölteni. Mindkettő új kora óta volt van nálam hasznalatban. Nem tudom mitől függ.
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

feket663
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 265

Hozzászólás Szerző: feket663 »

Nekem a 263 ezret futott BMW Z4-esem, M54B30 motorral a 10000 kilométer alatt, amit mentem vele, megevett 1,5 liter olajat. de főképp akkor fogyott, ha valamelyik szerpentinen 2-3-as sebességtől nem váltottam feljebb. Ez számomra még elfogadható...
RPI4B-Allo BOSS V1.2, TPA3255, Canton CT1000

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

Vinkler írta:
2023.11.11., szomb. 12:23

Azért akad olyan is. :rolleyes:
Egyébként a 26 éves Golfom egy gramm olajat nem fogyaszt. ;peace;
Nekem a korábbi 1.3d Astrám volt így. Új kora és az eladáskori 288e km között (ekkor volt 11 éves) sosem kellett után tölteni. Pedig első 5-6 évben be volt tartva a gyári 30e km-es olajcsere periódus, és később is 20-25e km-t mentem vele 1 év alatt, akkor cseréltem benne olajat.
Előtte a benzines G Astrám is 145e km alatt egyszer sem kért olajat két csere között, pedig az is kb. 30e km-enként ment éves szervizre.

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

stx írta:
2023.11.11., szomb. 12:45
Vinkler írta:
feket663 írta:
2023.11.11., szomb. 12:10
de egyébként nincs olyan motor, ami ne fogyasztaná a motorolajat, maximum nem veszed észre, mert telemegy gázolajjal, vagy párával, stb, így nem veszed észre, hogy csökken a szint.
Ha 2 éves lenne..
Olyan is van. ;) De sajnos egyre ritkább. Ahogy @feket663 írta, az új emissziós szabvány miatti szűk illesztésű, és nagyon híg olajjal működő motoroknál már nem meglepő sajnos. Anno csak a type R Civicem ette az olajat… :smile29:
Jaaaah, meg az Opel Astrám. :D

stx
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 449
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: stx »

Vinkler írta:
feket663 írta:
de egyébként nincs olyan motor, ami ne fogyasztaná a motorolajat, maximum nem veszed észre, mert telemegy gázolajjal, vagy párával, stb, így nem veszed észre, hogy csökken a szint.
Ha 2 éves lenne..

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

feket663 írta:

feket663
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 265

Hozzászólás Szerző: feket663 »

Tctronic írta:
2023.11.11., szomb. 11:58
Öcsém új céges autója Audi A6 quattro avant 2.0 tdi s line. Gyárilag adtak hozzá 1 liter 5W30 Castrol olajat. Kicsit aggódik mert 7000 Km alatt már bele kellett tölteni az 1 litert gondolkodik.gif
Az az olajfogyasztás azért még nem olyan vészes, 1,5 dl/1000 km, főképp egy bejáratós motornál. Lehet, hogy majd még összébb kopik, és mérséklődik, de ettől még nem kell a falnak menni, sajnos a mostani környezetvédelmi előírások miatt jó vékony olajakhoz tervezik a motorokat, kicsi a dugattyúgyűrűk előfeszítése is, így mellettük felszivárog egy kicsike olaj az égéstérbe, és ott meg elég, de egyébként nincs olyan motor, ami ne fogyasztaná a motorolajat, maximum nem veszed észre, mert telemegy gázolajjal, vagy párával, stb, így nem veszed észre, hogy csökken a szint. Gyakori regenerálásnál simán előfordul, hogy nő a motorolaj szintje, az sem túl egészséges.
RPI4B-Allo BOSS V1.2, TPA3255, Canton CT1000

Válasz küldése

Vissza: “Autó Sport és szórakozás”