Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4047

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: juliush »

fülelek írta:
2023.11.15., szer. 11:08
Érdekes, hogy vannak olyan drága kábelek, amik nem minden felállásban szólnak jobban, mint más, jóval szerényebb társai adott rendszerben. És vannak olyan drága kábelek, amik bármely felállásban jobban szólnak , mint a többi egyszerűbb és olcsóbb kábel, akármennyire is törekedett a tulaj az "audio szinergiára". Elektronikában is van ilyen. Én tudom, mitől van ez, de kiváncsi vagyok a ti (megfontolt) véleményetekre.
Nem is oly régen írtam erről:
viewtopic.php?p=2819683#p2819683
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 435

Hozzászólás Szerző: MrCollector »

sutemenyx írta:
2023.11.15., szer. 22:20
MrCollector írta:
2023.11.15., szer. 21:44
sutemenyx írta:
2023.11.15., szer. 00:09

Rossz a viszonyítási alapod. Egy először hallott rendszerben esélyed sincs az alapján megítélni egy kábelt, hogy abszolút mértékben mekkorát szól. De egyébként otthon sem. Az egyetlen valós támpont csakis az -bármely rendszerben, bármilyen komponens tesztelésekor-, hogy a teljesen eltérő stúlusú felvételek mennyire tudnak vele máshogy szólni. Minél eltérőbben szólnak, annál jobban a felvételt hallgatod, és minél inkább hasonlóan szólnak, annál inkább a kábel saját hangját hallod. Ugyanis kábellel javítani a rendszeren nem lehet, maximum azt lehet elérni, hogy kevésbé rontson rajta. Az elméleti maximális legjobb a szupravezető, attól minden rosszabb.
A viablue-t elég könnyű volt kiejteni a játékból, mivel bármit hallgatsz, le akar tarolni.
A viszonyítási alapom a te rendszered volt, hiszen abban hallgattuk meg mindegyiket. Egy változó volt, a tápkábel. Ha az egyikkel jobban, a másikkal hallgathatatlanul szól egy zene, nyilvánvaló hol a hiba.
Jólvan, de engem kár győzködnöd, mert semennyire nem érdekel a véleményed. Bocsi
Nem is miattad írtam.

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 987

Hozzászólás Szerző: chord_ »

fülelek írta:
Érdekes, hogy vannak olyan drága kábelek, amik nem minden felállásban szólnak jobban, mint más, jóval szerényebb társai adott rendszerben. És vannak olyan drága kábelek, amik bármely felállásban jobban szólnak , mint a többi egyszerűbb és olcsóbb kábel, akármennyire is törekedett a tulaj az "audio szinergiára". Elektronikában is van ilyen. Én tudom, mitől van ez, de kiváncsi vagyok a ti (megfontolt) véleményetekre.
Magánvélemény:
A szinergia-független kábelek valószínűleg létrehoznak egy 'sajáthangot', amely, tud nagyon jó lenni, és valóban, a rendszerek nagy része örül neki. Találkoztam ilyennel.
Vagy pedig a zavarszűrésben jeleskednek, ezért fog tetszeni mindenkinek. Ilyennel is találkoztam.

Az erősen szinergia-függő kábelek meg nyilván részei a 'szisztémának', jó esetben ügyesen kiszolgálják az adott kapcsolástechnikát, a hangváltót vagy PSU-t, akármit, együttműködnek, rossz esetben valamelyik paraméterükkel elhangolják a rendszert, vagy nem kívánt zavarokkal terhelik. Ilyennel is találkoztam.

A feltehető további kérdés az, hogy elméletileg lehet-e jobb az egyik, mint a másik?
Meg hogy az a népszerű vakhit, hogy a jó kábel nem szól bele a hangba, csak átengedi, ez vajon igaz lehet?
Hogy nem véletlenül valamiféle jelkondicionálás történik minden egyes kábellel?
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1333

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Mostone írta:
2023.11.16., csüt. 02:21

... szövegértelmezéssel küszködők részére szeretném megjegyezni, ...
:fekverohog:
De szépen mondtad... :D

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2876
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

zoli73 írta:
2023.11.15., szer. 20:59
sutemenyx írta:
2023.11.15., szer. 18:39
zoli73 írta:
2023.11.15., szer. 18:18

Ha csak az elektromos vezetőképességet nézzük, akkor igazad van.
Ha csak ez az egy paraméter számít, akkor a réznél van jobb elektromos vezető is, például az arany. Az ára sem annyira lényeges, mert vannak olyan árkategóriás kábelek, amik akár aranyból is lehetnének, de mégsem abból készülnek.
Olvastam erről már pár dolgot, állítólag nem egy cég megpróbálkozott arany vezetőjű kábel készítéssel audio célra, és hiába az egyik legjobb elektromos vezető, a próbálkozások teljes zsákutcának bizonyúltak, alkalmatlannak bizonyúlt audio jelek, minőségi továbbítására.
Tehát csak arra szerettem volna rámutatni, hogy ha bár fizikai értelemben tökéletes vezető is, az még nem garantálja, hogy audio célra is tökéletes volna.
Egyáltalán, volt ilyen kísérlet szupravezetővel, vagy csak a logika diktálja, hogy erre a célra is tökéletes volna?
Tévedés. Az arany lényegesen rosszabb vezető, mint a réz. Közelebb áll az aluminiumhoz vezetőképességben, mint a rézhez. A rézen felül csak az ezüst van. Na vajon miért ezüstből vannak a legmagasabb kategóriájú kábelek?
De teljesen mindegy, az elektronokat nem érdelki a szerintemezés meg a próbálgatás, azokat csak a fizikai körülmények érdeklik, ami a szupravezetőben épp az elméleti ideális.
Korábban, talán egy éve leírtam már, hogy mitől van egyáltalán a vezető anyagoknak ellenállása, és ez milyen összefüggésben áll a zajjal és a torzítással, keresd vissza, ha érdekel, nem írnám le megint. Ha valakit valóban érdekel a téma, el kell végezni a házifeladatot és utánaolvasni.
Beismerem tévedtem! :smile53:
Utánanéztem, és bizony így van.
Viszont az ezüst, csak azért mert a legjobb vezető, ettől még egyáltalán nem egyértelmű a fölénye, mármint audio kábelek területén. Legalább ugyanannyian nem szeretik, mint amennyien esküsznek rá. Az audio kábelek területe legalább ugyannyira szól a szubjektivitásról, mint a fizikáról.
Szerintem éppen ezért felesleges is vitázni róla.
A szupravezető téméja meg annyira megfoghatatlan, távoli dolog nekünk, hogy Mi feltehetőleg soha nem is fogunk találkozni vele. Nekünk jóformán csak elmélet.
Eleve ingoványos dolog a kábelezés, mert az hogy egy kábel hogy fog teljesíteni a teljes rendszerben azt nem csak a kábel jósága/nemjósága határozza meg, hanem a többi készülék is. Sok esetben ha beteszel egy jó kábelt egy alapvetően nem jó hangú készülékhez, akkor csak azt fogod mégjobban hallani, hogy nemjó a készülék. Aztán tévesen az ilyenkor a következtetés, hogy nem jó a kábel, pedig az nagyon is jó.
Szerintemes rész: Az ezüstök pedig két okból még problémásabbak. Egyrészt ha ezüstről van szó, akkor magának az anyagnak a minősége is nagyobb eltérést okoz, mint réz esetén. Tehát ha rossz, tud sokkal rosszabb lenni, mint egy hasonló mértékben rossz réz. Másrészt pedig ha jó, annyival tisztább dolog, hogy a készülékek hangját (jóságát/nemjóságát) hallod velük jóval szignifikánsabban. Jó ezüst kábeleket használva sokkal nagyobb különbség lesz tapasztalható az egyes készülékcserék alkalmával is. Ezekből pedig egyenesen következik, hogy az ezüst kábelek nagyobb megosztottságot generálnak, hiszen a használatukkal hallható kilengés is szélesebb skálát mutat.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

Mostone írta:
2023.11.16., csüt. 02:21
sutemenyx írta:
MrCollector írta:

A viszonyítási alapom a te rendszered volt, hiszen abban hallgattuk meg mindegyiket. Egy változó volt, a tápkábel. Ha az egyikkel jobban, a másikkal hallgathatatlanul szól egy zene, nyilvánvaló hol a hiba.
Jólvan, de engem kár győzködnöd, mert semennyire nem érdekel a véleményed. Bocsi

OFFTOPIC:

A fent pirossal kiemelt mondatot, nem tudom szó nélkül hagyni.
Szerintem kultúrember nem ír le ilyet egy fórumban.
kultúrember [r-e] főnév (sajtónyelvi)
Olyan, rendsz. magasabb műveltségű személy, aki körülményeinél, ill. egyéni adottságainál fogva a kultúra anyagi és szellemi értékeit, javait élvezi, rájuk igényt tart.
Egy sokak által (vsz. hibásan) Voltaire-nek tulajdonított idézet jut eszembe, MrCollector védelmében:
"Nem értek egyet azzal, amit mondasz, de életem végéig harcolni fogok azért, hogy mondhasd."

Esetleges támadásokat megelőzve, szövegértelmezéssel küszködők részére szeretném megjegyezni, hogy jelen esetben, teljesen mindegy, hogy mi az IGAZSÁG és hogy melyik félnek van igaza vagy "féligaza".

Egy icipicit több tiszteletet kívánok mindenkinek. (Adónak és fogadónak is.)
De bizony, hogy leír. Ha szemmel láthatóan a vitapartner csak az első mondatig jut az értelmezésben, ezáltal érvekkel alátámasztott vita helyett csak a saját monológ mantrázása a cél, akkor annak a szükségtelen szálnak a mielőbbi lezárása nagyon is kívánatos. Ez esetben pedig ez egy egyenes beszéd, amiben semmilyen személyeskedés, vádaskodás nincs, nem ellentétes a fórum szabályzatával sem.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

Mostone
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 44

Hozzászólás Szerző: Mostone »

sutemenyx írta:
MrCollector írta:
sutemenyx írta:

Rossz a viszonyítási alapod. Egy először hallott rendszerben esélyed sincs az alapján megítélni egy kábelt, hogy abszolút mértékben mekkorát szól. De egyébként otthon sem. Az egyetlen valós támpont csakis az -bármely rendszerben, bármilyen komponens tesztelésekor-, hogy a teljesen eltérő stúlusú felvételek mennyire tudnak vele máshogy szólni. Minél eltérőbben szólnak, annál jobban a felvételt hallgatod, és minél inkább hasonlóan szólnak, annál inkább a kábel saját hangját hallod. Ugyanis kábellel javítani a rendszeren nem lehet, maximum azt lehet elérni, hogy kevésbé rontson rajta. Az elméleti maximális legjobb a szupravezető, attól minden rosszabb.
A viablue-t elég könnyű volt kiejteni a játékból, mivel bármit hallgatsz, le akar tarolni.

OFFTOPIC:

A fent pirossal kiemelt mondatot, nem tudom szó nélkül hagyni.
Szerintem kultúrember nem ír le ilyet egy fórumban.
kultúrember [r-e] főnév (sajtónyelvi)
Olyan, rendsz. magasabb műveltségű személy, aki körülményeinél, ill. egyéni adottságainál fogva a kultúra anyagi és szellemi értékeit, javait élvezi, rájuk igényt tart.
Egy sokak által (vsz. hibásan) Voltaire-nek tulajdonított idézet jut eszembe, MrCollector védelmében:
"Nem értek egyet azzal, amit mondasz, de életem végéig harcolni fogok azért, hogy mondhasd."

Esetleges támadásokat megelőzve, szövegértelmezéssel küszködők részére szeretném megjegyezni, hogy jelen esetben, teljesen mindegy, hogy mi az IGAZSÁG és hogy melyik félnek van igaza vagy "féligaza".

Egy icipicit több tiszteletet kívánok mindenkinek. (Adónak és fogadónak is.)

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

MrCollector írta:
sutemenyx írta:

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 435

Hozzászólás Szerző: MrCollector »

sutemenyx írta:

La_Valse
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 688

Hozzászólás Szerző: La_Valse »

denesdr írta:
2023.11.15., szer. 20:13
Valaki mutathatna mérést, hogy mit is okoz a hangjellel (azaz a váltóárammal) pl egy "rossz" hangú szigetelés vagy vezetőanyag, esetleg komplett kábelkonstrukció és mit (vagy mit nem) egy jó. Mert ha valóban elrontja a hangot a madzag, akkor más jelnek kell kijönni a kábel végén, mint ami bement az elején. Maradjunk a hallható vagy a normál hangsugárzók által lesugárzott frekvenciatartománynál.
Ezzel a "hangrontással" az a gond, mint a nyugati orvoslással, nem az egész embert akarja kezelni, csak a betegségét.
Oda akarok kilyukadni, nem feltétlenül a dróton áthaladva változik a hang, hanem az általa összekapcsolt eszközök is
ludasak lehetnek, legyen az akár az Audio Precision APx555 az egyik végén.
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3177

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

sutemenyx írta:
zoli73 írta:
sutemenyx írta:
2023.11.15., szer. 15:20

Ahogy előttem is írták, a DC ellenállása 0ohm. Nem csak végtelenül kicsi, hanem nulla. Ebből kifolyólag sem zaj, sem torzítás nem keletkezik rajta. Az AC tulajdonságokat pedig a szigetelés és az elrendezés határozza meg, ahogy normál kábeleknél is, tehát azt kivehetjük a képletből.
Ha csak ez az egy paraméter számít, akkor a réznél van jobb elektromos vezető is, például az arany. Az ára sem annyira lényeges, mert vannak olyan árkategóriás kábelek, amik akár aranyból is lehetnének, de mégsem abból készülnek.
Olvastam erről már pár dolgot, állítólag nem egy cég megpróbálkozott arany vezetőjű kábel készítéssel audio célra, és hiába az egyik legjobb elektromos vezető, a próbálkozások teljes zsákutcának bizonyúltak, alkalmatlannak bizonyúlt audio jelek, minőségi továbbítására.
Tehát csak arra szerettem volna rámutatni, hogy ha bár fizikai értelemben tökéletes vezető is, az még nem garantálja, hogy audio célra is tökéletes volna.
Egyáltalán, volt ilyen kísérlet szupravezetővel, vagy csak a logika diktálja, hogy erre a célra is tökéletes volna?
Tévedés. Az arany lényegesen rosszabb vezető, mint a réz. Közelebb áll az aluminiumhoz vezetőképességben, mint a rézhez. A rézen felül csak az ezüst van. Na vajon miért ezüstből vannak a legmagasabb kategóriájú kábelek?
De teljesen mindegy, az elektronokat nem érdelki a szerintemezés meg a próbálgatás, azokat csak a fizikai körülmények érdeklik, ami a szupravezetőben épp az elméleti ideális.
Korábban, talán egy éve leírtam már, hogy mitől van egyáltalán a vezető anyagoknak ellenállása, és ez milyen összefüggésben áll a zajjal és a torzítással, keresd vissza, ha érdekel, nem írnám le megint. Ha valakit valóban érdekel a téma, el kell végezni a házifeladatot és utánaolvasni.
Beismerem tévedtem! :smile53:
Utánanéztem, és bizony így van.
Viszont az ezüst, csak azért mert a legjobb vezető, ettől még egyáltalán nem egyértelmű a fölénye, mármint audio kábelek területén. Legalább ugyanannyian nem szeretik, mint amennyien esküsznek rá. Az audio kábelek területe legalább ugyannyira szól a szubjektivitásról, mint a fizikáról.
Szerintem éppen ezért felesleges is vitázni róla.
A szupravezető téméja meg annyira megfoghatatlan, távoli dolog nekünk, hogy Mi feltehetőleg soha nem is fogunk találkozni vele. Nekünk jóformán csak elmélet.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

white-tiger
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 86

Hozzászólás Szerző: white-tiger »

Rock60 írta:
2023.11.15., szer. 18:44
white-tiger írta:
2023.11.15., szer. 15:16

Tényleg érdekelne, mit változtat rajta a pamut borítás...?🙂
Nem vagyok szakértője a kérdésnek, csak amennyi rám ragadt, mint a kosz...
A lényeg, hogy nem a pamut csinál valamit, hanem az ilyen - olyan műanyag összetevőjű dielektrumok ( szigetelések ) roppant módon el tudják qrni a hangot, mivel a hangjel a drót felületén fut - állítólag.
Elvileg szigetelés nélkül lenne a legjobb, innentől kezdve már csak az a kérdés, melyik szigetelőanyag a legkevésbé rossz.
A pamut nagyon kevéssé rossz. Kísérletezgetéseim során az derült még ki, hogy a nyaklánc készítésre szánt kis fagolyók, vagy fanudlik is nagyon kevéssé színezik a hangot, és bár nagyon mutatósak, az áruk már nem a filléres kategória.
Feltehetőleg a jelkábeleknél nagyobb jelentőségű a kérdés, mint a tápkábeleknél, ráadásul ezeknél kisebb tere van a kísérletezgetésnek.
Természetesen, ami Fülelek mester mond, az igaz, a pamut alatt a drót oxidálódik.
1. Nem tudom, mennyire gyorsan.
2. Nem tudom, az oxidréteg valójában mennyire baxa el a hangot.
3. Ennek a filléres drótnak a cseréje akár párhavonta abszolválható.
Csak egy kis plusz munka. 4 x 3 méter drót behúzása a pamut cipőfűzőbe kb. egy - másfél óra.
Köszi.🙂

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1108

Hozzászólás Szerző: denesdr »

Valaki mutathatna mérést, hogy mit is okoz a hangjellel (azaz a váltóárammal) pl egy "rossz" hangú szigetelés vagy vezetőanyag, esetleg komplett kábelkonstrukció és mit (vagy mit nem) egy jó. Mert ha valóban elrontja a hangot a madzag, akkor más jelnek kell kijönni a kábel végén, mint ami bement az elején. Maradjunk a hallható vagy a normál hangsugárzók által lesugárzott frekvenciatartománynál.

Rock60
Őslakos
Őslakos

( Nagyon zárójelben jegyzem meg, hogy kb. még mindig csak én törölgetem az idézés-hegyek fölösleges részét, a korábbi szinteket. Nem baj, nekem van rá időm...)
:noproblemo:

Rock60
Őslakos
Őslakos

sutemenyx írta:

Tévedés. Az arany lényegesen rosszabb vezető, mint a réz.

Korábban, talán egy éve leírtam már, hogy mitől van egyáltalán a vezető anyagoknak ellenállása, és ez milyen összefüggésben áll a zajjal és a torzítással.
Az aranynak a korozió elleni védelme kiemelkedő, azért alkalmazzák csatlakozókon.

Úgy van, ott hozta fel Süti először a szupravezetőket.

Rock60
Őslakos
Őslakos

white-tiger írta:
2023.11.15., szer. 15:16

Nem vagyok szakértője a kérdésnek, csak amennyi rám ragadt, mint a kosz...
A lényeg, hogy nem a pamut csinál valamit, hanem az ilyen - olyan műanyag összetevőjű dielektrumok ( szigetelések ) roppant módon el tudják qrni a hangot, mivel a hangjel a drót felületén fut - állítólag.
Elvileg szigetelés nélkül lenne a legjobb, innentől kezdve már csak az a kérdés, melyik szigetelőanyag a legkevésbé rossz.
A pamut nagyon kevéssé rossz. Kísérletezgetéseim során az derült még ki, hogy a nyaklánc készítésre szánt kis fagolyók, vagy fanudlik is nagyon kevéssé színezik a hangot, és bár nagyon mutatósak, az áruk már nem a filléres kategória.
Feltehetőleg a jelkábeleknél nagyobb jelentőségű a kérdés, mint a tápkábeleknél, ráadásul ezeknél kisebb tere van a kísérletezgetésnek.
Természetesen, ami Fülelek mester mond, az igaz, a pamut alatt a drót oxidálódik.
1. Nem tudom, mennyire gyorsan.
2. Nem tudom, az oxidréteg valójában mennyire baxa el a hangot.
3. Ennek a filléres drótnak a cseréje akár párhavonta abszolválható.
Csak egy kis plusz munka. 4 x 3 méter drót behúzása a pamut cipőfűzőbe kb. egy - másfél óra.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

zoli73 írta:
sutemenyx írta:
zoli73 írta:
2023.11.15., szer. 12:33

Mire alapozod azt a feltevésed(mert ugye nem lehet más), hogy a szupravezető tökéletes lenne audio jelek továbbítására?
Én ugyanakkora esélyt látok rá, hogy csalódást keltene, mint hogy elsöprően jó lenne.
Bizonyítani egyiket sem tudjuk.
Ahogy előttem is írták, a DC ellenállása 0ohm. Nem csak végtelenül kicsi, hanem nulla. Ebből kifolyólag sem zaj, sem torzítás nem keletkezik rajta. Az AC tulajdonságokat pedig a szigetelés és az elrendezés határozza meg, ahogy normál kábeleknél is, tehát azt kivehetjük a képletből.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1108

Hozzászólás Szerző: denesdr »

Zoli, biztos jobb vezető az arany a réznél? Szerintem inkább az ezüst lesz az.

https://www.thoughtco.com/electrical-co ... ls-2340117

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

sutemenyx írta:
zoli73 írta:
sutemenyx írta:

Nincs más szempont, kábelen ne csóróskodjon az ember. Ha valaki rendesen akar hifizni, az a minimum, hogy megépíti a nappaliba a 0kelvin közelébe hűtő infrastruktúrát!
Mire alapozod azt a feltevésed(mert ugye nem lehet más), hogy a szupravezető tökéletes lenne audio jelek továbbítására?
Én ugyanakkora esélyt látok rá, hogy csalódást keltene, mint hogy elsöprően jó lenne.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

zoli73 írta:
sutemenyx írta:
asebestyen írta:
2023.11.15., szer. 10:30

Amennyiben csak a vezetési tulajdonságokat nézzük, de ugye nagyon sok más szempont is van, sőt.
Nincs más szempont, kábelen ne csóróskodjon az ember. Ha valaki rendesen akar hifizni, az a minimum, hogy megépíti a nappaliba a 0kelvin közelébe hűtő infrastruktúrát!

white-tiger
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 86

Hozzászólás Szerző: white-tiger »

Rock60 írta:
2023.11.14., kedd 18:43
Aszpirin írta:
2023.11.14., kedd 18:33

Szerintem a kerítésdrót jobb, lehetőleg acélból, a cikcakkos fajta. Ricinusolajjal és csukamáljolajjal felváltva kenegetve. Kicsit többet kell vele matatni, de legalább a kerítés szétesik.
Értem én a viccet... :D
Feltételezem nem tudod, mi a jelentősége a pamutborításnak, de végül is a csukamájolaj is jó lehet helyette, ha Te ajánlod... gondolkodik.gif
Nem, a kerítésdrót az nem jó. A cikcakk miatt túl nagy az ellenállása. sad.gif

ELEX
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 750

Hozzászólás Szerző: ELEX »

zoli73 írta:
.... a szupravezető tökéletes lenne audio jelek továbbítására?
Háát, ez nem esély kérdése. A szupravezető DC ellenállása nulla Ohm. Nem keletkezik rajta veszteség, amit az Ohmikus ellenálláson áthaladó áram okoz.
Csak hát mi nem DC-t hallgatunk.
Váltakozó áramú szempontból pedig számtalan más paraméter befolyásolja az átvitelt.
Az anyagszerkezetből adódó minőségveszteség egy érdekes dolog. Ott akár jó is lehet.
Geometria, dielektrikum, hullámimpedancia, AC átvitel szempontjából érdektelen a szupravezető.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

sutemenyx írta:
asebestyen írta:
2023.11.15., szer. 10:30
sutemenyx írta:
2023.11.15., szer. 10:25
Az elméleti maximális legjobb a szupravezető, attól minden rosszabb.
Amennyiben csak a vezetési tulajdonságokat nézzük, de ugye nagyon sok más szempont is van, sőt.

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7554

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

sutemenyx írta:
Hajrá! ;peace;
Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés

Rock60
Őslakos
Őslakos

sutemenyx írta:
2023.11.15., szer. 10:17

A 14Awg az nem 2.5, hanem 2mm2 körül van és 1.5-1.6mm a vezeték átmérője. Neotechből nem baj, mert az OCC rezük eleve nagyon tiszta hangú. Nagyobb készülékhez szerintem a 14awg jó belőle, kisebbhez esetleg a 16awg.
Igen, igaz, 2.08 mm2, rosszul emlékeztem...

A 16 - os 1.32 mm2, a 18 - as 0.82 mm2, a 20 - as 0.52 mm2...
Dac - hoz, phonó - hoz lehet, hogy kiprószálom a 16 - ost. gondolkodik.gif

3 x 0.8 vagy 0.52 hármas fonásban egy szál 2.08 (14SOCP) helyett hozhat bármit hangban ?

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”