Adnál némi infót erről az aktív membránról?
Jól hangzik, hogy valaki membrános rezonátorokat gyárt, csak hát illene ezeket be is hangolni és némi műszaki infót adni a hangolási frekvenciáról, mert enélkül ez inkább orosz rulett, nem megoldás.

Adnál némi infót erről az aktív membránról?
Én a helyedbe hanyagolnám ezt a csillapító vonalat, inkább az aktív membrán felé venném az utat.zoltanbmusic írta: ↑2023.11.03., pén. 03:03Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni. Szeretném a házi stúdiószobám akusztikáját javítani. Basszus csapdát szeretnek készíteni, de a kisfiam miatt, és mivel gyerekkoromban asztmás voltam, nem szeretnek kőzetgyapotot. Vettem 4db poliuretan préselt habszivacsot(1mX50cm), aminek a sűrűsége 80kg/m3. Ha ezt berakom egy 1mX50cm-és kartondobozba, és a tetejét és az alját leragasztom, akkor ez működhet basszuscsapdaként? Vagy hogy lenne érdemes használni? A szobát bemértem, és 124hz-nél van egy elég nagy kiemelése a szobának.
Segítségeteket előre is köszönöm!
Udv,
B.Zoltan

A nyitott cellás habszivacsok általában nem ideális elnyelők. Zárt csellás viszont alkalmatlan. Kísérletezni lehet a hatásosságával. Ha már kezedben van, akkor ki tudod próbálni, hol, mely frekvencián hatásos, csökkenti az állóhullámokat. A karton borítás csökkenti a magasabb 300-500Hz feletti tartományban a csillapítást. Alsó tartományban viszont akkor lenne alkalmas a karton, ha az elegendően vékony és rugalmas. Próba cseresznye.zoltanbmusic írta: ↑2023.11.03., pén. 03:03Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni. Szeretném a házi stúdiószobám akusztikáját javítani. Basszus csapdát szeretnek készíteni, de a kisfiam miatt, és mivel gyerekkoromban asztmás voltam, nem szeretnek kőzetgyapotot. Vettem 4db poliuretan préselt habszivacsot(1mX50cm), aminek a sűrűsége 80kg/m3. Ha ezt berakom egy 1mX50cm-és kartondobozba, és a tetejét és az alját leragasztom, akkor ez működhet basszuscsapdaként? Vagy hogy lenne érdemes használni? A szobát bemértem, és 124hz-nél van egy elég nagy kiemelése a szobának.
Segítségeteket előre is köszönöm!
Udv,
B.Zoltan

Mi lenne ez a doboz pontosan, ha publikus, anyaga mi legyen?van sokkal jobb megoldás is, mint a vastag porózus elnyelő. 6db 40x60x35cm
Én az egyik fal mellé a plafont is megkaptam.tamagaba írta: ↑2023.10.20., pén. 15:21Mondjuk amikor említettem neki, hogy 2019-ben 250-ért vett kazós gépem 5 kilóért megy az ebajon ma - felcsillant a szeme
Mondtam meg ne próbálja - mér, van még azon kívül 4 magnód
Kell az, kell az, jó ha van több![]()
Mindegy a szoba már rázósabb téma, egy fal - a hosszabbik az enyém

nem kellenek köbméterek, van sokkal jobb megoldás is, mint a vastag porózus elnyelő. 6db 40x60x35cm dobozzal a két hangsugárzó mögötti sarokban nagyot lehet javítani a mélyhang problémán. Ez fél köbméter, de az elfoglalt alapterület mindössze 2x0,12 négyzetméter, az is a sarkokban.fererencz írta: ↑2023.10.20., pén. 11:40Ha a csillapításnál maradunk, akkor oda köbméterek kellenének. Egy kis DSP ekvalizálás nem fér bele?Alex_Aston írta: ↑2023.10.20., pén. 11:33
Gratula.
A lényeg, ha füllel is hallod, szerintem is ez fontos. Meg ha a család is elfogadja. Ez talán az elsődleges
Ahogy látom, nálad is volt, és van is még sub basszus túltengés, ahogy nálam is sajna.![]()

Aki egy ilyen Dominával él az más téren is meg kell alkudjon sajnos.denesdr írta: ↑2023.10.20., pén. 12:46Érdekes dolog ez az asszony el nem fogadási téma, már csak azért is, mert egy rövidebb lecsengési idővel rendelkező helyiség általában komfortosabb, halkabb, nyugodtabb, ráadásul a hifin felül az emberi beszéd érthetősége is jobb benne, mint egy hosszabb utózengésű szobában.
Kíváncsi lennék milyen érveket hoz fel a szebbik nem a szoba akusztikai kezelése ellen.![]()
Nálam szerencsére nem volt ilyen gond, pedig alaposan csengett a házikassza....tamagaba írta: ↑2023.10.20., pén. 13:09Azt, hogy nem érdekli és másra költené azt a pénztdenesdr írta: ↑2023.10.20., pén. 12:46Érdekes dolog ez az asszony el nem fogadási téma, már csak azért is, mert egy rövidebb lecsengési idővel rendelkező helyiség általában komfortosabb, halkabb, nyugodtabb, ráadásul a hifin felül az emberi beszéd érthetősége is jobb benne, mint egy hosszabb utózengésű szobában.
Kíváncsi lennék milyen érveket hoz fel a szebbik nem a szoba akusztikai kezelése ellen.![]()

Azt, hogy nem érdekli és másra költené azt a pénztdenesdr írta: ↑2023.10.20., pén. 12:46Érdekes dolog ez az asszony el nem fogadási téma, már csak azért is, mert egy rövidebb lecsengési idővel rendelkező helyiség általában komfortosabb, halkabb, nyugodtabb, ráadásul a hifin felül az emberi beszéd érthetősége is jobb benne, mint egy hosszabb utózengésű szobában.

Ha a csillapításnál maradunk, akkor oda köbméterek kellenének. Egy kis DSP ekvalizálás nem fér bele?Alex_Aston írta: ↑2023.10.20., pén. 11:33
Gratula.
A lényeg, ha füllel is hallod, szerintem is ez fontos. Meg ha a család is elfogadja. Ez talán az elsődleges
Ahogy látom, nálad is volt, és van is még sub basszus túltengés, ahogy nálam is sajna.

Gratula.gabo01 írta: ↑2023.10.20., pén. 11:17Sziasztok!
A 2021-es első mérés után tegnap járt nálunk Fapaci egy ellenőrző mérésre. Mivel a nappalinkban hallgatunk zenét és mozizunk ezért a családi béke megtartása miatt nem tudtam/akartam minden javaslatát megcsinálni de a mérés alapján (persze fülre is) így is sokat javult a helyzet.

Milyen más problémára gondolsz ?

Ugye? Hiszen még egy alap telefon mikrofonjával is kimutatható, annyira valós.

Ahogy én sem veszem sértőnek a szóhasználatodat, Te se bántódj meg az enyémen, ami ráadásul tőled származik, hiszen a saját szavaidat idéztem vissza! Lesajnálás nincs részemről, cinizmus viszont van. Számomra valóban furcsa, ha valaki hajlandó naponta tologatni a hangdobozait ahelyett, hogy végleges megoldást keresne az akusztikai problémákra. Cinikus leginkább azért vagyok, mert a ma kapható akusztikai panelek a legigényesebb lakótérben is megállják a helyüket, már régen túlhaladtunk a randa szivacsokon, tojástartókon, de valamiért sokan még mindig azokra hivatkoznak.Rock60 írta: ↑2023.10.18., szer. 13:34Ezt egy kissé lekezelő, lesajnáló, cinikus beszólásnak érzem fapaci részéről, aminek azért sem értem az okát, mert soha nem állítottam az " akusztikai variálás " szükségtelenségét.
...
Az " akusztikai variálás " kifejezés lehet, hogy egy akusztikával foglalkozó szakembernek provokációnak, vagy sértőnek tűnik, de nem az volt a célom, természetesen.
...
Ott arról írtam, hogy tapasztalatom szerint egy átlagos szobában is jól hallhatóak az erősítők térleképezési képességei közötti különbségek.
Ha már véletlenül idekeveredtem, és akkor nem reagáltam az Sztereó erősítők topicban erre a megjegyzésre, megpróbálok most választ találni a kérdésedre.
Oké, de akkor miért írtad, hogy "Jó, de az "akusztikai variálás". Marad a napi tologatás."?fapaci írta: ↑2023.10.13., pén. 09:59Úgy tűnik, félreértettük egymást. Mikor objektivitásról beszéltem egy másik topikban, az akusztikai kezelés céljára és az ideális paraméterekre gondoltam. Nem ízlésfüggő, hogy milyen zengésű térben érezzük jól magunkat és milyen akusztikai paraméterek esetén lehet kimaxolni a zenehallgatás örömét, ezek teljesen objektív, évtizedekkel ezelőtt kutatott és tisztázott kérdések.
Hogy mindezek ellenére a hifisták sokféle környezetben hallgatnak zenét és egy részük nem hajlandó "variálni" az akusztikával, azt nevezheted szubjektivitásnak, de többnyire megszokás, a helyzet korlátoltsága és tájékozatlanság áll mögötte. Nem tudok olyan esetről, amikor valaki korrekt, az ajánlásoknak megfelelő módon rendbe rakta a szobáját és aztán visszaalakította, mert nem tetszett neki.