Az még csak hagyján. A mi kis falunkban a kisbolt nincs 200 m-re, de a központi nagybolt/önkormányzat/templom/rendelő c. centrum sincs 10 percre gyalog. Találjátok ki, mit látok a szomszédaimtól, mivel közlekednek odáig (tisztelet a kevés kivételnek).
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Zöld topik
Re: Zöld topik
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Értékelés: 11488
- Kapcsolat:
Nem kell ehhez mentősnek lenni, én sem tudok autóval megállni szinte sehol, hacsak nem akarok feltartani 300 autót és ez sok éve így van. Bringával viszont bárhol megállok anélkül, hogy bárkinek is útjában lennék.
Mindig a másikkal van a baj és kész.
- tamagaba
- Törzsvendég

- Értékelés: 753
- Kapcsolat:
Úgy látom a hozzászólásokból, hogy még mindig nem világos a városi szitu az autósoknak
Nem a bicikli sávval és a bringával van a baj, hanem a sok autóval!
Nincs hely a különálló bringasávra, mert régi klasszik városépítésilyen, akkor csak pár lovaskocsi volt
Nem a bringasávot kell reszelni, hanem az autós behajtást korlátozni.
7. kerületi lakos vagyok
Nem a bicikli sávval és a bringával van a baj, hanem a sok autóval!
Nincs hely a különálló bringasávra, mert régi klasszik városépítésilyen, akkor csak pár lovaskocsi volt
Nem a bringasávot kell reszelni, hanem az autós behajtást korlátozni.
7. kerületi lakos vagyok
Focar Diablo Reference - Chordel Solaris Signature - Esoteriq Titan Quantum Supreme
Deviant Mirage Pro - Chronos Master Virtuoso IV
Adrya Resor Centaury 6 - Bauers & Wilkans Etherium 9 - Griffon Hyperion II
- stx
- V.I.P.

- Értékelés: 559
- Kapcsolat:
A főnököm férje mentős. Mindenhova mennek. Azt mondja, a fővárosban, sok helyen nem tudnak megállni. Ha megállnak egy ház előtt, akkor a maradék 1 sávban 300 autó áll, amíg kihozzák a beteget...nemtomm írta: ↑2023.10.24., kedd 16:14Azért ez sem kevés egy pár csíkért és pár poller telepítéséért..tamagaba írta: ↑2023.10.24., kedd 08:18260m 30 millióbólwittao írta: ↑2023.10.23., hétf. 23:35Ezt minden nap megcsodálom és ... nagyon nehéz nem idegesnek lennem, pozitívnak maradnom :)
Pofa kell úgy az egészhez, na.
https://dunaharasztionline.hu/regio/202 ... aksonyban/
Van amikor megértem Brüsszelt, hogy nem akar pénzt adni
https://www.vg.hu/kozelet/2023/08/kider ... s-is-penze
Azért ez sem kevés egy pár csíkért és pár poller telepítéséért..tamagaba írta: ↑2023.10.24., kedd 08:18260m 30 millióbólwittao írta: ↑2023.10.23., hétf. 23:35Ezt minden nap megcsodálom és ... nagyon nehéz nem idegesnek lennem, pozitívnak maradnom :)
https://www.vg.hu/kozelet/2023/08/kider ... s-is-penze
"Az igazi barát szemből támad."
- tamagaba
- Törzsvendég

- Kapcsolat:
260m 30 millióbólwittao írta: ↑2023.10.23., hétf. 23:35Ezt minden nap megcsodálom és ... nagyon nehéz nem idegesnek lennem, pozitívnak maradnom :)
Focar Diablo Reference - Chordel Solaris Signature - Esoteriq Titan Quantum Supreme
Ezt minden nap megcsodálom és ... nagyon nehéz nem idegesnek lennem, pozitívnak maradnom :)
Core Audio termékek gyártása, TARA LABS kábelek forgalmazása
MBL, PrimaLuna, PASS Labs, ODEON, NAT Audio, Vivid, Entreq, Esoteric
MBL, PrimaLuna, PASS Labs, ODEON, NAT Audio, Vivid, Entreq, Esoteric
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
Fóton ugyanez a helyzet sajnos: bármilyen irányba indulok, 3-6 km-t kell keskeny országúton tekernem az autóforgalmat feltartva. Korábban Budapest belvárosában laktam, onnan minden irányban volt bringaút, vagy bringasáv.
Sokaknak nyilván nem alternatíva, nem is szoktam agitálni a témában, maximum leírom a saját esetemet. Azonban van itt közismert meglepő adat: a Budapesten autóval megtett utazások átlagos hossza nem éri el az 5 km-t. Tudom, hogy ilyenkor mindig elkerül valaki, aki 6 gyereket és több mázsányi szerszámot szállít naponta, de a többség bizony maximum egy laptoppal utazik a szomszédos kerületbe, amihez nem igazán mondható elengedhetetlennek az autó.Arról nem is beszélve, hogy sokan olyan távolságban dolgoznak az otthonuktól, hogy nem alternatíva a kerékpár a munkába járáshoz.
Sajnos az egész téma (ahogy nálunk szinte minden más is) végletesen át van politizálva, a kerékpározás is a kormánypárti és az ellenzéki lövészárkok között pattog, sokszor eszközként (ki)használva. Ugyanakkor vannak kétségtelen fejlemények. Párszor már megtettem a Bécs - Budapest utat bringával, legutóbb pár hete és bizony látványos a változás. Míg 6-8 éve még autók között kellett lavírozni, mostanra alig 40-50 km maradt ilyen áldatlan útszakasz, a túra többi részét (kb 350 km) meglehetősen jó minőségű kerékpárúton lehet megtenni, ami sok helyen lepipálja az osztrák színvonalat is.És biztosan számtalan példát lehetne itt felsorolni... ahogyan te is említetted,kínosan vicces méretű (párszáz méter), minőségű és sokszor a semmibe vezető kerékpáros utakat adnak át nagy csinnadrattával.... de, hogy lenne is értelme az egésznek, az nem igazán látszik.
Ha jobban bele gondolunk... lehetnénk akár igazságtalanok is ezzel kapcsolatban, hiszen kerékpár hamarabb volt mint autó...fapaci írta: ↑2023.10.23., hétf. 10:51Örömmel olvasnám, ha ezt kifejtenéd. Az én szemem szerint bődületes mennyiségű kerékpárút épült az elmúlt években Magyarországon és bár ezek egy része nevetséges, meg nem mindenhol látszik kibontakozni belőlük egy országos összefüggő hálózat, de ne legyünk igazságtalanok és gondoljunk arra, az autóút hálózat hány évtized alatt épült ki...
De, hogy mire is gondolok... nálunk pl 20 éve ígérgetik, hogy összekötik Gyál-t és Vecsés-t kerékpárúttal. Igaz, azóta több komplett ipari park is létesült a környéken, saját úttal, körforgalommal...stb... de kerékpárút egy sem. Pedig a környéken a legközelebbi normálisabb bevásárlási lehetőség itt van, kb 2,5km távolságban.
Ehelyett lehet pilinckázni egy amúgy sem túl széles országúton az autók között, amit most már elleptek a kamionok és a munkagépek, az előbb említett ipari létesítmények miatt....
De pl ha a munkahelyemre szeretnék eljutni bringával, azt is csak talán 30-40%-ban tudnám kerékpárúton, vagy akár saját sávon megtenni. Arról nem is beszélve, hogy sokan olyan távolságban dolgoznak az otthonuktól, hogy nem alternatíva a kerékpár a munkába járáshoz.
És biztosan számtalan példát lehetne itt felsorolni... ahogyan te is említetted,kínosan vicces méretű (párszáz méter), minőségű és sokszor a semmibe vezető kerékpáros utakat adnak át nagy csinnadrattával.... de, hogy lenne is értelme az egésznek, az nem igazán látszik.
AVM - osztrák Tesla - svájci lemezvakaró - HT Pro 9+ - háelté 3.....zene és bona.
Van még egy dolog, ami nagyon más pl. Bécsben: épül egy új lakónegyed valahol a város szélén, még üres telkek is vannak, de a metróvonal már ott működik a föld alatt.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
Örömmel olvasnám, ha ezt kifejtenéd. Az én szemem szerint bődületes mennyiségű kerékpárút épült az elmúlt években Magyarországon és bár ezek egy része nevetséges, meg nem mindenhol látszik kibontakozni belőlük egy országos összefüggő hálózat, de ne legyünk igazságtalanok és gondoljunk arra, az autóút hálózat hány évtized alatt épült ki...
Pontosan arra lenne szükség.... szemléletváltásra. És nem csak a felhasználói szinten...Alex_Aston írta: ↑2023.10.23., hétf. 08:55Ahol még a kamasz gyerekeket is pár száz méter távolságra 2-2,5 tonnás böszme SUV-al viszik mindenhova, ott nehéz lesz szemléletet váltani, főleg, ha egy gyerek így nevelkedik, és ezt veszi természetesnek.
Mi ezért is igyekszünk tudatosan a gyerekek s*ggét nem a kocsi üléshez szoktatni.
Ha ésszerűek lennének az ehhez kapcsolódó jogszabályok és támogatások.... pl nem a 2,5 tonnás kamu zöld SUV-okat "támogatnák", hanem a célnak sokkal jobban megfelelő elektromos, vagy akás benzines kisautókat...
Vagy esetleg a tömegközlekedés valóban alternatívája lenne bármilyen szempontból az autónak....
De még az is sokat tudna lendíteni a dolgon, ha pl a bringautak kialakítása tükrözne valamiféle koncepciót, és nem csupán egy be nem váltott választási ígéret maradna sok helyen....
AVM - osztrák Tesla - svájci lemezvakaró - HT Pro 9+ - háelté 3.....zene és bona.
- Alex_Aston
- V.I.P.

- Értékelés: 4208
Ahol még a kamasz gyerekeket is pár száz méter távolságra 2-2,5 tonnás böszme SUV-al viszik mindenhova, ott nehéz lesz szemléletet váltani, főleg, ha egy gyerek így nevelkedik, és ezt veszi természetesnek.
Mi ezért is igyekszünk tudatosan a gyerekek s*ggét nem a kocsi üléshez szoktatni.
Csak a Marantz! :-D
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
Azt a juttatást más módon is oda lehetne adni, amivel nem hízlalnánk a városi dugókat és nem töltenénk tele a parkolóhelyeket egyetlen személyt szállító autókkal. Tudjuk, hogy durván hanyatlanak, de Bécsben fizetéskiegészítés jár annak, aki nem autóval jár a munkahelyére, de tömegközlekedési bérletet is lehet kérni, illetve egyre több cég osztogat elektromos kerékpárokat, amik vásárlására a várostól lehet támogatást kérni. Hollandiában már sok évvel ezelőtt is többen kértek céges elektromos bringát, mint céges autót. Ennyit jelent a szemléletváltás.violin írta: ↑2023.10.22., vas. 23:35Ez sem ennyire "egyszerű".... van, ahol a juttatási csomag, a fizetés része a céges autó akár korlátlan használattal. És valóban sokat lehet spórolni, hogy nem kell egy másik autót fenntartani a saját célokra... A lényeg inkább az, hogy van aki használja a lehetőséget... és van aki kihasználja...
Ez sem ennyire "egyszerű".... van, ahol a juttatási csomag, a fizetés része a céges autó akár korlátlan használattal. És valóban sokat lehet spórolni, hogy nem kell egy másik autót fenntartani a saját célokra...gomolalaci írta: ↑2023.10.22., vas. 20:47,,Nálam speciel céges autó van, ingyen..."
Ismerek olyan céget, igaz csak egyet, ahol évente 1500 km.-t lehet a vállalati autóval magán utakra menni!
Nem elég a használóknak az értékvesztés, javítási költség, gk. adó, biztosítások, autópálya használat megspórolása?
Van akiknek a magas fizetésen kívül, semmi sem elég....![]()
![]()
![]()
A lényeg inkább az, hogy van aki használja a lehetőséget... és van aki kihasználja...
Sajnos a biztosítás a legnagyobb gond … nagyon sokszor láttam már mikor beleset volt és továbbmentek a e-rollerrel sajnos …..tamagaba írta: ↑2023.10.20., pén. 18:32Épp ma néztem a villamosból a kocsikatAlex_Aston írta: ↑2023.10.20., pén. 11:20Ezek elég beszédes számok.
https://totalcar.hu/magazin/hirek/2023/ ... ag-utjait/
Az biztos, hogy feleslegesen sok a kocsi. Agyrém, hogy pár száz méterre lévő iskolába is kocsival hurcolják a gyerekeket, és boltba sem tudnak gyalog menni, ha lenne lehetőség, akkor sem, stb, stb. Nálam speciel
céges autó van, ingyen. Mégis, ha van rá mód, gyalog megyek boltba (biciklivel), gyerekekkel is bicóval az iskolába, vagy gyalog. Külön órákra is biciklivel járnak, vagy gyalog. 4 fős család vagyunk, és megoldjuk így az életünket, pedig igencsak külvárosi részen, lakunk a XVIII. kerületben.
És szerintem az is biztos, hogy Ázsia és Afrika arányszámai jelentősen nőni fognak. Ez pedig elképesztő mennyiségű további kocsik megjelenését fogja magával hozni.
Kaszni, kerekek, motor, belső berendezések, klíma - és araszolva megy egyedül - durva
Láttam, amibe ketten voltak, tele egyik sem
Villanyrolleres-bringás simán lehagyja. Értem, hogy valaki nem tud avval menni.
Viszont egyre több a bringás és figyelem az arcokat, jó kedvvel tekernek reggel 6-kor (mazohisták :)
Több utcában mehetnek forgalommal szemben - az is kemény
Azért a biztosítást kéne már rendezni velük. Lenne mit jogászkodni a témában.
"Az igazi barát szemből támad."
- gomolalaci
- Fórumlakó

- Értékelés: 371
,,Nálam speciel céges autó van, ingyen..."
Ismerek olyan céget, igaz csak egyet, ahol évente 1500 km.-t lehet a vállalati autóval magán utakra menni!
Nem elég a használóknak az értékvesztés, javítási költség, gk. adó, biztosítások, autópálya használat megspórolása?
Van akiknek a magas fizetésen kívül, semmi sem elég....

Van akiknek a magas fizetésen kívül, semmi sem elég....
A gondolkodás nem megerőltető...
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
Meggyőződésem, hogy a céges autó intézménye a mindennapi dugók egyik oka Budapesten. Bizarr, hogy már az irodistáknak is osztogatnak, ami persze nem a munkavállalók hibája, inkább az idióta adórendszeré, de logikai alapon azért indokolt lenne és lehetne is mit kezdeni a kérdéssel. A kevés kivétel egyike lehetsz, akik nem céges kocsival járnak mindenhova, ha már ingyen van.
- tamagaba
- Törzsvendég

- Kapcsolat:
Épp ma néztem a villamosból a kocsikatAlex_Aston írta: ↑2023.10.20., pén. 11:20Ezek elég beszédes számok.
Az biztos, hogy feleslegesen sok a kocsi. Agyrém, hogy pár száz méterre lévő iskolába is kocsival hurcolják a gyerekeket, és boltba sem tudnak gyalog menni, ha lenne lehetőség, akkor sem, stb, stb. Nálam speciel céges autó van, ingyen. Mégis, ha van rá mód, gyalog megyek boltba (biciklivel), gyerekekkel is bicóval az iskolába, vagy gyalog. Külön órákra is biciklivel járnak, vagy gyalog. 4 fős család vagyunk, és megoldjuk így az életünket, pedig igencsak külvárosi részen, lakunk a XVIII. kerületben.
És szerintem az is biztos, hogy Ázsia és Afrika arányszámai jelentősen nőni fognak. Ez pedig elképesztő mennyiségű további kocsik megjelenését fogja magával hozni.
Kaszni, kerekek, motor, belső berendezések, klíma - és araszolva megy egyedül - durva
Láttam, amibe ketten voltak, tele egyik sem
Villanyrolleres-bringás simán lehagyja. Értem, hogy valaki nem tud avval menni.
Viszont egyre több a bringás és figyelem az arcokat, jó kedvvel tekernek reggel 6-kor (mazohisták :)
Több utcában mehetnek forgalommal szemben - az is kemény
Azért a biztosítást kéne már rendezni velük. Lenne mit jogászkodni a témában.
- Alex_Aston
- V.I.P.

- Értékelés: 4208
Ezek elég beszédes számok.
Az biztos, hogy feleslegesen sok a kocsi. Agyrém, hogy pár száz méterre lévő iskolába is kocsival hurcolják a gyerekeket, és boltba sem tudnak gyalog menni, ha lenne lehetőség, akkor sem, stb, stb. Nálam speciel céges autó van, ingyen. Mégis, ha van rá mód, gyalog megyek boltba (biciklivel), gyerekekkel is bicóval az iskolába, vagy gyalog. Külön órákra is biciklivel járnak, vagy gyalog. 4 fős család vagyunk, és megoldjuk így az életünket, pedig igencsak külvárosi részen, lakunk a XVIII. kerületben.
Csak a Marantz! :-D
- tottyi
- Hazajáró lélek

- Értékelés: 964
Nemtudom volt mar erre valamilyen kezdemenyezes de ha Afrikat be tudnak fakkal ultetni es folyokat kialakitani akkor arra a projektre biztos sok penzt kuldenek es egyuttal az afriaki nepesseg sem szeretne attelepuplni onnet, talan.
Bar nemtudom, hogy ez egyaltalan kivetelezheto lenne-e, hogy egy sivatagot zold terulette alakitani.
Amennyi patront mostanaban ellovoldoztek abbol biztos el lehetett volna valami hasonlot kezdeni.
De lehet ezt a felsobb osztaly meg ugy latja, hogy jobb lenne a nepesseget drasztikussan lecsokkenteni valami "virussal" vagy haborukkal es a termeszet meg visszavenne azokat a teruleteket. Errol lehetne sokat elmelkedni de sajnos mindhiaba mert ezt nem mi dontjuk el, hogy mi fog tortenni a jovoben. Az, hogy 10 millio emberbol 150 ezer ugy cselekszik ahogy kell es az tesz amit kell attol meg nem fog megvaltozni egy orszag okologiai labnyoma.
Bar nemtudom, hogy ez egyaltalan kivetelezheto lenne-e, hogy egy sivatagot zold terulette alakitani.
Amennyi patront mostanaban ellovoldoztek abbol biztos el lehetett volna valami hasonlot kezdeni.
De lehet ezt a felsobb osztaly meg ugy latja, hogy jobb lenne a nepesseget drasztikussan lecsokkenteni valami "virussal" vagy haborukkal es a termeszet meg visszavenne azokat a teruleteket. Errol lehetne sokat elmelkedni de sajnos mindhiaba mert ezt nem mi dontjuk el, hogy mi fog tortenni a jovoben. Az, hogy 10 millio emberbol 150 ezer ugy cselekszik ahogy kell es az tesz amit kell attol meg nem fog megvaltozni egy orszag okologiai labnyoma.
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - WW Platinum Eclipse 8 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R
- ZolaBA
- Törzsvendég

- Értékelés: 1760
Igen. Laikusként arra tippelek, hogy nem a megtermelt energiával van a nagyobb gond, hanem azzal ami a napenergiából nem verődik vissza. A kormos jégtakarón kívül további komoly faktorok vannak még. Szerintem a víz körforgás is romlik, azt tudjuk, hogy csökkennek a zöld, pláne erdős területek. Ha nincs fa, nincs párologtató felület, ha nincs pára akkor pedig nincs annyi felhő sem, ami talán az egyik legjobb napenergia visszaverő felület.fapaci írta: ↑2023.10.19., csüt. 19:48Mondjuk egy szénerőmű sok kormot lök ki magából (lásd 60-70-es évek!), ez a korom rárakódik a jégtakaróra, ami fehér állapotában visszaverte a napból érkező energia nagy részét, de korommal meghintve több energiát nyel el, ezért elolvad, az alatta lévő sötét kőzet, vagy víz pedig szívja magába az energiát. Így lesz egy visszaverő felületből elnyelő. Kb ez történik Grönlandon.
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!
Én bölcsésznek születtem, de azt olvastam, hogy éppen arról folyik a vita, hogy az emberi tevékenység mit csinál azzal a sok terawatt energiával. Az üvegházhatás éppen ennek az energiának a sorsát befolyásolja.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
Érdekes, igen. Én egy másik példát hozok:
Mondjuk egy szénerőmű sok kormot lök ki magából (lásd 60-70-es évek!), ez a korom rárakódik a jégtakaróra, ami fehér állapotában visszaverte a napból érkező energia nagy részét, de korommal meghintve több energiát nyel el, ezért elolvad, az alatta lévő sötét kőzet, vagy víz pedig szívja magába az energiát. Így lesz egy visszaverő felületből elnyelő. Kb ez történik Grönlandon.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Luxor Audio 2023.10.19., csüt. 19:53-kor.
- ZolaBA
- Törzsvendég

- Értékelés: 1760
Én pedig hajlok rá, hogy higgyek benne. Ugyanakkor számolgatva ez nem biztos.
Íme egy adhoc számolás...
Számomra mindig meglepő volt, hogy az atomerőművek hatásfoka pl. Paks csak kb. 34%. Ebből adódik, hogy 66% veszteséget termel, ami hőként távozik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy _másodpercenként_ 100 köbméter (!) vizet melegít meg 8 fokkal.
Paks éves termelése 16 Terra Watt óra.
A világ összes atomerőművének éves termelése pedig 2447,5 Terra Watt óra.
Ez átszámítva kb. 0,84 Terra Watt az atomerőművek átlagos teljesítménye folyamatosan (amiből 2/3 hatékonyságból adódó hőveszteség, de a maradékból is előbb utóbb hő lesz).
A világ energia mátrixának atomerőmű része kb. 9,2%.
Azaz a világ teljes energia termelése kb. 9,2 Terra Watt....
Na már most.... A napból érkező energia pedig kb 174 ezer Terra Watt.
Vicces / érdekes dolgok ezek a számok
De még így is azt gondolom, hogy van köze az emberiségnek a felmelegedéshez.
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!