Én bölcsésznek születtem, de azt olvastam, hogy éppen arról folyik a vita, hogy az emberi tevékenység mit csinál azzal a sok terawatt energiával. Az üvegházhatás éppen ennek az energiának a sorsát befolyásolja.
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Zöld topik
Re: Zöld topik
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Értékelés: 11482
- Kapcsolat:
Érdekes, igen. Én egy másik példát hozok:
Mondjuk egy szénerőmű sok kormot lök ki magából (lásd 60-70-es évek!), ez a korom rárakódik a jégtakaróra, ami fehér állapotában visszaverte a napból érkező energia nagy részét, de korommal meghintve több energiát nyel el, ezért elolvad, az alatta lévő sötét kőzet, vagy víz pedig szívja magába az energiát. Így lesz egy visszaverő felületből elnyelő. Kb ez történik Grönlandon.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Luxor Audio 2023.10.19., csüt. 19:53-kor.
- ZolaBA
- Törzsvendég

- Értékelés: 1760
Én pedig hajlok rá, hogy higgyek benne. Ugyanakkor számolgatva ez nem biztos.
Íme egy adhoc számolás...
Számomra mindig meglepő volt, hogy az atomerőművek hatásfoka pl. Paks csak kb. 34%. Ebből adódik, hogy 66% veszteséget termel, ami hőként távozik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy _másodpercenként_ 100 köbméter (!) vizet melegít meg 8 fokkal.
Paks éves termelése 16 Terra Watt óra.
A világ összes atomerőművének éves termelése pedig 2447,5 Terra Watt óra.
Ez átszámítva kb. 0,84 Terra Watt az atomerőművek átlagos teljesítménye folyamatosan (amiből 2/3 hatékonyságból adódó hőveszteség, de a maradékból is előbb utóbb hő lesz).
A világ energia mátrixának atomerőmű része kb. 9,2%.
Azaz a világ teljes energia termelése kb. 9,2 Terra Watt....
Na már most.... A napból érkező energia pedig kb 174 ezer Terra Watt.
Vicces / érdekes dolgok ezek a számok
De még így is azt gondolom, hogy van köze az emberiségnek a felmelegedéshez.
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!
- tamagaba
- Törzsvendég

- Értékelés: 753
- Kapcsolat:
Elég csillapitatlan a közepe, magasban meg kiemelfapaci írta: ↑2023.10.19., csüt. 17:10Próbáljuk tisztázni a témát a szokásos sarkítások és túlzások nélkül! A klímaszkeptikusok egyik fő állítása, hogy a klímaváltozás az emberi tevékenységtől független, nélkülünk is bekövetkezik, ha egyáltalán létezik (sokak, pl. az USA volt elnöke szerint nincs is érdemi melegedés). És igen, a bolygó klímája tőlünk függetlenül is változik, kb 100 ezer évenként jön egy "gyors" felmelegedés, amit lassú lehűlés követ és egy jégkorszakban ér véget:
Most is egy ilyen felmelegedési stádiumban vagyunk, ami az emberiségtől függetlenül indult. Arra viszont igenis van hatásunk, hogy ez a felmelegedés milyen mértékű és milyen gyorsan megy végbe, azaz mennyi ideje van a környezetnek és benne nekünk alkalmazkodni. Az alábbi ábrán jól látszik, hogy a lassú, nomális esetben több száz év alatt lezajló felmelegedési folyamatot a múlt században mennyire felpörgettük:
Focar Diablo Reference - Chordel Solaris Signature - Esoteriq Titan Quantum Supreme
Deviant Mirage Pro - Chronos Master Virtuoso IV
Adrya Resor Centaury 6 - Bauers & Wilkans Etherium 9 - Griffon Hyperion II
Deviant Mirage Pro - Chronos Master Virtuoso IV
Adrya Resor Centaury 6 - Bauers & Wilkans Etherium 9 - Griffon Hyperion II
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
Próbáljuk tisztázni a témát a szokásos sarkítások és túlzások nélkül! A klímaszkeptikusok egyik fő állítása, hogy a klímaváltozás az emberi tevékenységtől független, nélkülünk is bekövetkezik, ha egyáltalán létezik (sokak, pl. az USA volt elnöke szerint nincs is érdemi melegedés). És igen, a bolygó klímája tőlünk függetlenül is változik, kb 100 ezer évenként jön egy "gyors" felmelegedés, amit lassú lehűlés követ és egy jégkorszakban ér véget:
Most is egy ilyen felmelegedési stádiumban vagyunk, ami az emberiségtől függetlenül indult. Arra viszont igenis van hatásunk, hogy ez a felmelegedés milyen mértékű és milyen gyorsan megy végbe, azaz mennyi ideje van a környezetnek és benne nekünk alkalmazkodni. Az alábbi ábrán jól látszik, hogy a lassú, nomális esetben több száz év alatt lezajló felmelegedési folyamatot a múlt században mennyire felpörgettük:
Így jóval kevesebb időnk van megoldásokat találni pl. az egyre szélsőségesebb időjárásra, a tengeri áramlatok, a növényzet és állatvilág változására, a tengerszint emelkedésére, az ebben érintett 2-3 milliárd ember új életterének megteremtésére, a törvényszerűen beinduló népvándorlás kezelésére jó esetben durva háborúk nélkül.
Homokba dughatjuk a fejünket mondván, a mi életünkre ez már nem lesz hatással és ez nagyjából igaz is, a nagy változások évtizedek múlva fognak bekövetkezni, de már mi is tapasztaljuk, hogy a telek egyre enyhébbek, a nyarak egyre melegebbek és néha egészen furán viselkedik az időjárás. Az elmúlt száz évben másfél fokot emelkedett az átlaghőmérséklet, ami nem tűnik soknak, de viszonyításként érdemes mellé tenni, hogy a jégkorszakban is csak 6 fokkal volt hidegebb, mint most és ez elég volt ahhoz, hogy pl. Európa nagy része hosszú időre befagyjon.
Itt van egy érdekes cikk a tengerszint emelkedéséről. Ha az összes szárazföldi jég elolvad, így fog kinézni Európa. A kékkel jelzett területek víz alá kerülnek, az ott élő embereket pedig el kell valahol helyezni, az ottani üzemeket, rendszereket, intézményeket ki kell váltani. Ez vár a Benelux álllamokra, az Egyesült Királyság, Németország és Franciaország nagy részére.
A covid alatt a velencei csatornák is egészen máshogy néztek ki, még állatok is megjelentek a vízben.
Nem is kell olyan messzire menni. Annak idején még nem létezett a győri elkerülő út, az országos 1-es sz. főút Győr belvárosán haladt keresztül kamionostól. Volt egy kollégám, aki ott lakott, és mondta, hogy akkor szellőztetett először, amikor a taxisblokád zajlott.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla
Szerintem nincs a Földön tudós, aki azt állítaná, hogy az ember tehet egyedül arról, ami mostanában (is) történik az időjárással. A vita azon folyik, hogy milyen mértékben járul hozzá az emberi környezetszennyezés. Azért az meg folyik, ezt nem lehet vitatni.
Már ajánlottam többször is Attenborough Az első édenkert c. könyvét és filmsorozatát. Az ókorban még a görög, spanyol horvát hegyeket hatalmas erdőségek borították, amiket kivágtak, elsősorban hajók építéséhez. Egy hajóhoz százasával használtak fel óriási méretű fákat. Az angol erdők eltűntek az ipari forradalom alatt. A kivágott fák helyén növő füvet pl. Spanyolországban eltüntették a birkák, a többit meg elintézte a természetes erózió. Lehet csodálni a kopár hegyeket, de lehet, hogy 2000 évvel ezelőtt szebbek voltak, a fák millióinak jótékony hatásáról nem is beszélve.
Vagyis tud az ember olyan beavatkozásokat csinálni a természetben, amiket soha nem lehet már helyrehozni. Nem csak a mostani iparosodott időkben, hanem sokkal korábban is. A korabeli emberekben fel sem merült, hogy ez probléma. . Mit fognak gondolni majd rólunk 500 év múlva az akkori emberek (ha lesznek még olyanok egyáltalán)?
Nekunk 50-100 ev tavlataban sikerul azt elernunk, amit a termeszetnek 50.000-100.000 ev alatt. A valtozas merteke es gyorsasaga a problema. Az elolenyek nem tudnak felvenni egy bikinit ha melegebb van 5 fokkal es nem tudnak meg 30cm szort noveszteni, mert ott eppen -20 fok van a szokasos +5 helyett. Kipusztulnak.
A globalis felmelegedesnek egy olyan aspektusa is van, hogy ha a sarki jegsapka beolvad a tengerekbe, megvaltozik a sotartalom. Nagyon bonyolult okoszisztema mukodik az oceanokban, kulonosen az aramlasok es azok hajtoereje. Ha a Golf aramlat leall (mar eszrevettek a lassulasat), akkor az tovabbi problemakat indukal. A vonulo allatokat is megzavarja (foldon-vizben-levegoben).
Erdemes egy pillantast venni a Covid idoszak kenyszeru leallasaira, amikor Kinaban volt olyan generacio, amelyik meg soha nem latta keknek az eget, csak most, annyira kitisztult a legkor (Olaszorszagban, USA-ban szinten vannak ilyen felvetelek).
Ne remenykedjunk, gondban vagyunk.
A globalis felmelegedesnek egy olyan aspektusa is van, hogy ha a sarki jegsapka beolvad a tengerekbe, megvaltozik a sotartalom. Nagyon bonyolult okoszisztema mukodik az oceanokban, kulonosen az aramlasok es azok hajtoereje. Ha a Golf aramlat leall (mar eszrevettek a lassulasat), akkor az tovabbi problemakat indukal. A vonulo allatokat is megzavarja (foldon-vizben-levegoben).
Erdemes egy pillantast venni a Covid idoszak kenyszeru leallasaira, amikor Kinaban volt olyan generacio, amelyik meg soha nem latta keknek az eget, csak most, annyira kitisztult a legkor (Olaszorszagban, USA-ban szinten vannak ilyen felvetelek).
Ne remenykedjunk, gondban vagyunk.
Core Audio termékek gyártása, TARA LABS kábelek forgalmazása
MBL, PrimaLuna, PASS Labs, ODEON, NAT Audio, Vivid, Entreq, Esoteric
MBL, PrimaLuna, PASS Labs, ODEON, NAT Audio, Vivid, Entreq, Esoteric
- tottyi
- Hazajáró lélek

- Értékelés: 964
Tudomanyosan engem is erdekel, hogy miert melegszik igy a bolygonk, legalabb is ezen a resza ahol lakom. Gyerekkoromban 20-30 centis ho volt novembertol marciusig most meg kettoszor havazik 1-2 centit evente es a tel neha inkabb osz vagy tavasz.
De viszont en nem hiszek abban, hogy az embernek ezen a bolygon van akkora hatalma, hogy meg tudja valtoztatni az idojarast, foleg az eszaki es deli sarkon ahol akkora jegtombok szakadnak le mint Budapest. Ezert en is utananeztem mar amennyit meg lehet tudni par ezer eves idojarasrol es bizony mindig voltak felmelegedesek es lehulesek a napnak is 11 eves ciklusa van amikor hol melegebb hol meg hidegebb van a foldon. Azelott a Nilus menten foldi paradicsom volt rengeteg faval es novenyezttel, nemhinnem, hogy akkor az emberek tehetek arrol, hogy minden elsivatagosodott. lehet 2 ezer ev mulva meg itt lesz minden kopar vagy eppen hofodte de ugy, hogy az elet lehetetlen lesz itt. Eleg ha csak kitorne egy tuzhanyo es par honapra fel bolygot ellepne a hamu a legkorben es maris megindulna a lehules. Ha ejszaka megezitek mennyi varos van mar amit lehet latni, hogy vilagit es azt osszeraknatok akkor elenyeszo a tobbi foldreszhez kepest es nemhiszem, hogy az fel tudna melegiteni a bolygot. Olvastam olyanokat is tudosoktol, hogy ezt ember nemtudja elerni ami most van csak ezt nem publikalhatjak mint ami sokminden mast sem pedig tudjuk, erezzuk, hogy az nem ugy van ahogy a tv-ben mondjak. Es nemhiszek abban, hogy ember ezt a mostani folyamatot megtudja forditani, inkabb valami mas megoldason kene gondolkodni de ezt majd idovel a tudosok kitalaljak amikor mar nem a penz lesz a legfontosabb a foldon.
De viszont en nem hiszek abban, hogy az embernek ezen a bolygon van akkora hatalma, hogy meg tudja valtoztatni az idojarast, foleg az eszaki es deli sarkon ahol akkora jegtombok szakadnak le mint Budapest. Ezert en is utananeztem mar amennyit meg lehet tudni par ezer eves idojarasrol es bizony mindig voltak felmelegedesek es lehulesek a napnak is 11 eves ciklusa van amikor hol melegebb hol meg hidegebb van a foldon. Azelott a Nilus menten foldi paradicsom volt rengeteg faval es novenyezttel, nemhinnem, hogy akkor az emberek tehetek arrol, hogy minden elsivatagosodott. lehet 2 ezer ev mulva meg itt lesz minden kopar vagy eppen hofodte de ugy, hogy az elet lehetetlen lesz itt. Eleg ha csak kitorne egy tuzhanyo es par honapra fel bolygot ellepne a hamu a legkorben es maris megindulna a lehules. Ha ejszaka megezitek mennyi varos van mar amit lehet latni, hogy vilagit es azt osszeraknatok akkor elenyeszo a tobbi foldreszhez kepest es nemhiszem, hogy az fel tudna melegiteni a bolygot. Olvastam olyanokat is tudosoktol, hogy ezt ember nemtudja elerni ami most van csak ezt nem publikalhatjak mint ami sokminden mast sem pedig tudjuk, erezzuk, hogy az nem ugy van ahogy a tv-ben mondjak. Es nemhiszek abban, hogy ember ezt a mostani folyamatot megtudja forditani, inkabb valami mas megoldason kene gondolkodni de ezt majd idovel a tudosok kitalaljak amikor mar nem a penz lesz a legfontosabb a foldon.
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - WW Platinum Eclipse 8 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
Most azért sokunkat megleptél.gomolalaci írta: ↑2023.10.18., szer. 20:34Nem ,,globális felmelegedés" van, hanem éghajlat változás, amely kb. 150 évenként bekövetkezik!
- gomolalaci
- Fórumlakó

- Értékelés: 371
KIwittao írta: ↑2023.10.17., kedd 22:08Nem tudom, hogy ez most mi, de:gomolalaci írta: ↑2023.10.17., kedd 21:06Karbonsemlegesség, karbonlábnyom, globális felmelegedés, hogy csak néhányat említsek a világ politikusainak (patkányainak)
szókincséből. Demagóg, bemagolt agymosás áldozatai lehetnek azok, akik ezeket elhiszik! Sajnos a ,,környezetvédelem" az, amivel még az emberekre - a NÉP -re - lehet hatni.
A világnak nem ezek a legnyagyobb bajai, és nem a ,,túlnépesedés" hanem a világuralomra törő férgek tevékenységei, ha lehet ezt a tevékenységnek nevezni! Lásd usa, akinek a seggét nyalja szinte az egész világ! A legnagyobb terrorista ország!!!
Lehet ez a hozzászólásom nem igazán nem illik ide a ,,zöld" topikba, de majd lesz valaki aki ezt is elbírálja!
Sajnos politika nélkül nem létezik semmi! SAJNOS!
- ahogy a híreket néztem ma, nem amerikai fegyveresek gyilkolásszák a szomszédos ország más vallású civileit
- aki a karbonlábnyom, karbonsemlegesség, globális felmelegedés témakörét viccnek gondolja, az csukott szemmel nézte az elmúlt 50 évet (vagy az utóbbi időben ÉszakKorea1-es csatornát).
Nem ,,globális felmelegedés" van, hanem éghajlat változás, amely kb. 150 évenként bekövetkezik!
Nyitva van és volt a szemem immár több, mint 60 éve.
Nem hallgatok híreket és a tv-ben sem nézem. Nem szeretnék én is az agymosásban részt venni!
Sajnálom, hogy a ,,nyugat" propagandája ennyire eredményes
BE
A gondolkodás nem megerőltető...
- gomolalaci
- Fórumlakó

- Értékelés: 371
wittao írta: ↑2023.10.17., kedd 22:08Nem tudom, hogy ez most mi, de:gomolalaci írta: ↑2023.10.17., kedd 21:06Karbonsemlegesség, karbonlábnyom, globális felmelegedés, hogy csak néhányat említsek a világ politikusainak (patkányainak)
szókincséből. Demagóg, bemagolt agymosás áldozatai lehetnek azok, akik ezeket elhiszik! Sajnos a ,,környezetvédelem" az, amivel még az emberekre - a NÉP -re - lehet hatni.
A világnak nem ezek a legnyagyobb bajai, és nem a ,,túlnépesedés" hanem a világuralomra törő férgek tevékenységei, ha lehet ezt a tevékenységnek nevezni! Lásd usa, akinek a seggét nyalja szinte az egész világ! A legnagyobb terrorista ország!!!
Lehet ez a hozzászólásom nem igazán nem illik ide a ,,zöld" topikba, de majd lesz valaki aki ezt is elbírálja!
Sajnos politika nélkül nem létezik semmi! SAJNOS!
- ahogy a híreket néztem ma, nem amerikai fegyveresek gyilkolásszák a szomszédos ország más vallású civileit
- aki a karbonlábnyom, karbonsemlegesség, globális felmelegedés témakörét viccnek gondolja, az csukott szemmel nézte az elmúlt 50 évet (vagy az utóbbi időben ÉszakKorea1-es csatornát).
A gondolkodás nem megerőltető...
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
Te kinek fogsz hiányozni 100 év múlva? Szerintem gyere le erről az ösvényről! Mindannyian sokkal több nyomot hagyunk magunk mögött, mint kellene. Nem tudom, miért jelent számodra önzőséget, ha valaki nem vállal gyereket, de alpári mondataidat látva talán eljött az ideje, hogy ismét bezárjuk a topikot egy időre. Nem nagyon megy nekünk a higgadt beszélgetés.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára tonee73 2023.10.18., szer. 20:08-kor.
Ok: szabályzattal ütköző hsz az idézetben
Ok: szabályzattal ütköző hsz az idézetben
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
Nyilván kevesebben tekernek télen, de messze nem nulla a számuk, sőt a téli növekedés nagyobb, mint a nyári, a bringázás egyre kevésbé szezonális, vélhetően az enyhe telek miatt is. Én is egész évben tekerek 57 évesen és nem érzem, hogy haldokolnék. A Budapesten rendszeresen (legalább heti 2 napon) kerékpárral közlekedők száma jelenleg kb 80e fő április és október vége között, téli hónapokban 20e fő. Ezek a számok évente kb 10-20 százalékkal emelkednek és jelenleg az összes közlekedő 5-10 százalékát teszik ki. Persze csak becslések, mert a kihelyezett műszerek nem személyeket, hanem áthaladásokat mérnek. Én 10 éve tekerek rendszeresen, ezért közelről látom, hogy nagyon durván megugrott a bringások száma, mégha az autókból ez nem is feltétlenül látszik, mondjuk mert a többség nem főutakon teker.Tctronic írta: ↑2023.10.18., szer. 18:03Javaslom számold meg novembertől márciusig (5 fok közelében) vagy nyáron júniustól-augusztusig (mondjuk 30 fok felett) mennyi a kerékpárosok aránya a belvárosban. Amit te írtál éppen jó idő volt, de ha cudar idő lesz szerintem ez a 0-hoz konvergál. Az autósok arányához képest biztosan.
Ez a támogassuk a városi bicikliseket : 1. Politika (nincs pénz, kis pénzből megvalósítható csináljunk valami figyelem felkeltőt). 2. Aki a belvárosban tartósan biciklizik szerintem megrövidíti az életét. 3. Fiatalok, öregek ha akarnának sem tudnának kerékpárral közlekedni.
Értem én, hogy - mint lassan már minden téma - megosztja a népet a kerékpározás kérdése és itt is üti egymást a két tábor, pedig szerintem nem lenne nehéz belátni az autósoknak sem, hogy minél többen tekernek, annál könnyebb lesz haladni mindenkinek. A többi evidens előnyt meg hadd ne soroljam! De azt azért ide tenném, hogy Európa legelhízottabb nemzete vagyunk.
Az új bringasávok nem azért épültek, mert már nagyon sokan tekernek, hanem hogy sokan tekerjenek. Bármilyen meglepő, ugyanaz zajlik le nálunk, mint Dániában és Hollandiában a 70-80-as években, sőt nálunk gyorsabb a növekedés, mint ott volt. Látjuk, hova jutottak, de Bécs is látványos példa. És bizony nagyon hasonló a jelenlegi helyzet ahhoz is, amikor Budapesten a múlt század elején a lovaskocsik mellett megjelentek a személyautók, amiket akkor legalább annyira utáltak, mint most a bringásokat. A harag nem változik, csak a célpontja lesz más.
Jobb helyekre ez igaz, de ebben az országban már megint évtizedeken átívelő ...-rendszer van, mint a 20. század nagy részében. Nagy változás nem is látszik a jövőben, egészen hosszú távon is lehetne tervezgetni és megvalósítani akár. Csak ugye a mai kormánynak is egészen mások a céljai, mint pl. ennek (és ezer másik) problémának a megoldása.
De nekünk így is jó. Ki gondolná, hogy ez dal 1979-ben jelent meg először? Ha már hififórumon vagyunk.
youtu.be/99OcgoLKCsw
- Tctronic
- Beköltözött

- Értékelés: 2915
Szeretek bringázni, de sajnos ezt a gyerekek miatti edzések, stb időbeosztás miatt nem tudom megtenni mindig hétköznapokon. Ha mégis, akkor feltekerek a Kistarcsáról Hungaroringig, homokos-kavicsos úton kb 45 perc de elég kimerítő az emelkedő miatt montival.
Péntekenként meló után kollégákkal Megyeri hídtól -Vácig meg vissza. Vagy Sződligettől-Nagymarosig meg vissza. Kb 50-60 Km. Sajnos már korán sötétedik, meg hideg is van, elvesztettük a lelkesedésünket.....De most pénteken még jó idő lesz lehet bevállalunk egy utolsó kört, bár már lámpával kell a végén menni. Ott szeretünk bringázni ahol nincs, vagy minimális autó van. Ősszel Balaton Kis kör (kb 70 km) megvolt. A másik oldal 140 Km is tervben volt, de már csak tavaszra csúszik. Cél a nagy kör. Nem a kerékpárosok ellen vagyok, hanem az észszerűség mellett.
Péntekenként meló után kollégákkal Megyeri hídtól -Vácig meg vissza. Vagy Sződligettől-Nagymarosig meg vissza. Kb 50-60 Km. Sajnos már korán sötétedik, meg hideg is van, elvesztettük a lelkesedésünket.....De most pénteken még jó idő lesz lehet bevállalunk egy utolsó kört, bár már lámpával kell a végén menni. Ott szeretünk bringázni ahol nincs, vagy minimális autó van. Ősszel Balaton Kis kör (kb 70 km) megvolt. A másik oldal 140 Km is tervben volt, de már csak tavaszra csúszik. Cél a nagy kör. Nem a kerékpárosok ellen vagyok, hanem az észszerűség mellett.
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
Fótról járok Budapestre, a táv 20-35 km céltól függően, kb ugyanennyi vissza is. Nem járok be minden nap, igyekszem heti 2 napra szervezni a dolgaimat, ezeken a napokon összesen 40-70 km-t tekerek. Max 10 kg cuccot viszek hátizsában, ennél nehezebb, nagyobb csomagot már autóval szállítok. Az út kb fele bringaút, a többi autóút és járda, néhol nagyon zötykölődős, pl. a Váci út külső szakasza botrányos. A bringát ott teszem le, ahol meg kell állnom, komoly lakattal. Durva esőben és 5 fok alatt nem tekerek a jegesedés miatt.ZolaBA írta: ↑2023.10.18., szer. 16:08Egyszer megnéznék egy statisztikát arról is, hogy a nagyszájjal bringások hány km-re laknak a célállomástól, milyen útviszonyon kell mozogjanak, hova teszik le a bringát, hány helyre kell még menjenek, mennyi cuccal kell közlekedjenek, netán, hogy hány gyereket kell vigyenek
Egy tipikus napom így néz ki:
Mielőtt félreértésbe zuhanunk, gyorsan leírom sokadszor is, hogy nem való mindenkinek a kerékpáros közlekedés.
- Tctronic
- Beköltözött

Sajnos minden kormány 4 éves ciklusokban gondolkodik. Semelyik kormányzó hatalom nem fog több mint 4 éves ciklusokon átívelő programokat megvalósítani, bármennyire is jó lenne nekünk. (nehogy más arassa le a babérokat)....pali923 írta: ↑2023.10.18., szer. 18:45....
Meg az elővárosi vasúti tömegközlekedést kéne fejleszteni, és összehangolni a fővárosi közlekedéssel. Menetrendek, közös jegyek, meg ilyenek. Ja, hogy most a vasútnál egészen más folyik? Ja, inkább a belgrádi vasútra költsük el a pénzt, meg reptérvásárlásra.![]()
Pár éve Barcelonából elmentünk Montserratba (csodahely, ajánlom mindenkinek). Olyan jegyet árultak, amivel a szállásról elmehettünk metróval vagy bármivel az állomásig, onnan vasúttal Montserratba, és választhattunk, hogy a hegyre kötélpályán vagy fogaskerekűvel akarunk felmenni. Egy jegy, oda-vissza. El lehet ilyesmit képzelni itthon? Tényleg lehetetlen lenne ilyesmiket kitalálni?
Itthon is vannak okos emberek, még.....
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."
Meg az elővárosi vasúti tömegközlekedést kéne fejleszteni, és összehangolni a fővárosi közlekedéssel. Menetrendek, közös jegyek, meg ilyenek. Ja, hogy most a vasútnál egészen más folyik? Ja, inkább a belgrádi vasútra költsük el a pénzt, meg reptérvásárlásra.
Pár éve Barcelonából elmentünk Montserratba (csodahely, ajánlom mindenkinek). Olyan jegyet árultak, amivel a szállásról elmehettünk metróval vagy bármivel az állomásig, onnan vasúttal Montserratba, és választhattunk, hogy a hegyre kötélpályán vagy fogaskerekűvel akarunk felmenni. Egy jegy, oda-vissza. El lehet ilyesmit képzelni itthon? Tényleg lehetetlen lenne ilyesmiket kitalálni?
- Tctronic
- Beköltözött

Eljön még, hogy biciklivel lóháton ki hogy fogunk járni, de talán még nincs itt az ideje. Javaslom számold meg novembertől márciusig (5 fok közelében) vagy nyáron júniustól-augusztusig (mondjuk 30 fok felett) mennyi a kerékpárosok aránya a belvárosban. Amit te írtál éppen jó idő volt, de ha cudar idő lesz szerintem ez a 0-hoz konvergál. Az autósok arányához képest biztosan.fapaci írta: ↑2023.10.18., szer. 12:23Szeptember eleje óta számlálok minden csütörtökön. Átlagosan 250-350 kerékpáros halad át a Lánchídon óránként, délelőtt leginkább Pest felé, délután Buda felé. Az óránként áthaladó 10-15 buszon is nagyjából ennyien utaznak. És akkor most képzeljük el, mi lenne, ha ez a félezer ember személyautóval közlekedne... És ez csak egyetlen útvonal egyetlen órája.komarfamily írta: ↑2023.10.18., szer. 10:45Gondolom azert erosen van szezonalitas szoval ha egy nyari szamot kerdezel azt mondom: napi 6000ha oszi akkor 3000 gondolom az sem mindegy, hogy hetkoznap vagy hetvege
Ez a szep a statisztikaban...
Ez a támogassuk a városi bicikliseket : 1. Politika (nincs pénz, kis pénzből megvalósítható csináljunk valami figyelem felkeltőt). 2. Aki a belvárosban tartósan biciklizik szerintem megrövidíti az életét. 3. Fiatalok, öregek ha akarnának sem tudnának kerékpárral közlekedni.
Aminek értelme lenne: P+R parkolók drasztikus növelése a tömegközlekedés fejlesztésével párhuzamosan. Itt már lenne létjogosultsága a behajtási engedélyeknek/adóknak. Sajnos ehhez pénzre lenne szükség.
Szerintem.
- -CB-
- Beköltözött

- Értékelés: 1431
Az iskolákban be kellene vezetni a zöld órákat. A Felnőtteknek meg után képzést tartani... Hogy miért? A minap a szemeteskocsit várjuk a szomszédasszonnyal (kb. 65 éves). Szokás szerint roskadásig az övék mindenféle csomagoló anyaggal, pet palackkal, meg komposztálható biohulladékkal. A mienk meg félig üres. Mondom neki, hogy ha komposztálnák a konyhai hulladékot, mennyi helyet nyernének. A Válasz: az nem jó, arra jön a nyest.... Na majdcsak megtanulja öregkorára, hogy az ragadozó, amúgy meg jövőre kötelező lesz a komposztkuka használata amúgy is...
A pet palackozású nembubis ásványvizet sem teljesen értem. Iható a csapvíz mindenhol. Ha finnyás vagy, akkor szűrd meg pl. egy Brita szűrőkancsóval, teljesen hibátlan, és mellékíz mentes lesz.
A pet palackozású nembubis ásványvizet sem teljesen értem. Iható a csapvíz mindenhol. Ha finnyás vagy, akkor szűrd meg pl. egy Brita szűrőkancsóval, teljesen hibátlan, és mellékíz mentes lesz.
A saját helyiségemben tárolom a bringát. Otthon a saját házamban.
Kisebb bevásárlást hátizsákban hazaviszek, nyilván a nagy bevásárlás az autóval megy.
De a 2 km-re lévő piacra kisétálunk szintén hátizsákkal.
Nincs gyermek. Erre az idegbeteg világra? :-)
Amúgy sokat jelentene ha több helyen lehetne rugalmas időbeosztással kezdeni-végezni a munkával, és lenne kerékpár tároló, meg zuhanyzó...
- -CB-
- Beköltözött

9 km-t bringázom egy irányban. Becsukott szájjal, mer berepül a darázs :-)ZolaBA írta: ↑2023.10.18., szer. 16:08Egyszer megnéznék egy statisztikát arról is, hogy a nagyszájjal bringások hány km-re laknak a célállomástól, milyen útviszonyon kell mozogjanak, hova teszik le a bringát, hány helyre kell még menjenek, mennyi cuccal kell közlekedjenek, netán, hogy hány gyereket kell vigyenek![]()
A saját helyiségemben tárolom a bringát. Otthon a saját házamban.
Kisebb bevásárlást hátizsákban hazaviszek, nyilván a nagy bevásárlás az autóval megy.
De a 2 km-re lévő piacra kisétálunk szintén hátizsákkal.
Nincs gyermek. Erre az idegbeteg világra? :-)
Amúgy sokat jelentene ha több helyen lehetne rugalmas időbeosztással kezdeni-végezni a munkával, és lenne kerékpár tároló, meg zuhanyzó...
- ZolaBA
- Törzsvendég

- Értékelés: 1760
Egyszer megnéznék egy statisztikát arról is, hogy a nagyszájjal bringások hány km-re laknak a célállomástól, milyen útviszonyon kell mozogjanak, hova teszik le a bringát, hány helyre kell még menjenek, mennyi cuccal kell közlekedjenek, netán, hogy hány gyereket kell vigyenek 
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!
- -CB-
- Beköltözött

Nem bosszankodva kell az üres kerékpársávokat nézni, hanem ott közlekedni. Kerékpárral. Amíg mindenki arra vár, hogy majd a másik leteszi az autót, és mindenki úgy ül bele a legrövidebb utazásra is az autójába, mintha a cipőjét venné fel, addig nem értem, mit várunk? Én 13 éve bringával járok dolgozni, ha tehetem. Nyilván lucsokban, hidegben nem. De mivel a belvárosba kell bejönnöm, még akkor is inkább gyalogolok-tömegközlekedek. Pedig van autó a családban több is.
De megértem a városvezetés ekézését, nem komplett sávok lekarózása lenne a megoldás, főleg olyan vonalakon, ahol alig közlekednek rajta bringával, és még mondjuk buszsáv is van, ami tökéletesen alkalmas kerékpáros közlekedésre, mint pl. A Bajcsi-Zs. úton.
De megértem a városvezetés ekézését, nem komplett sávok lekarózása lenne a megoldás, főleg olyan vonalakon, ahol alig közlekednek rajta bringával, és még mondjuk buszsáv is van, ami tökéletesen alkalmas kerékpáros közlekedésre, mint pl. A Bajcsi-Zs. úton.
Nem szeretnék beleszólni, mert hálistennek még 2012 előtt jártam gyakran a fővárosba autóval, és mászkálnom is kellett ott, azóta nem. Számtalanszor éltem át ugyanezt bármely helyen és napszakban biciklisávok nélkül is. Szóval valamit máshogy kéne csinálni - nem csak a bicikliseknek és a városvezetésnek.