Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Zeneszoba

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5103

Re: Zeneszoba

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Vannak szélsőséges esetek, amikor nagy a szoba, kevés bútor, nincs szőnyeg a kőpadlón a padlófűtés miatt, sok ablak, még ilyen esetben sem reménytelen a minőségi zenehallgatás, létezik kompromisszumos megoldás, ami "csak" elhatározás kérdése, komoly anyagi ráfordítást nem igényel, de nem célszerű alkalmazni bármilyen hangsugárzóval és elektronikával. (Nem fejhallgató használatra gondoltam) Nem a cuccok ára a mérvadó, hanem más paraméterek. Nem elég a szoba utózengési idejének korrigálása, vannak más problémák, amelyek legalább annyira, vagy még inkább zavaróak.

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 873

Hozzászólás Szerző: fererencz »

Rock60 írta:
2023.10.18., szer. 14:38
fapaci írta:
2023.10.18., szer. 14:02
Az értetlenségnek van egy szintje, amivel már felesleges harcolni. Aki valaha is megtapasztalta, milyen különbség van két szoba között, azt nem kell győzködni az akusztika jelentőségéről.
Minden szavaddal egyetértek. :D
Ugye? Hiszen még egy alap telefon mikrofonjával is kimutatható, annyira valós. ;)
Nem szotkam hibázni.

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1320

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

fapaci írta:
2023.10.18., szer. 14:02
Az értetlenségnek van egy szintje, amivel már felesleges harcolni. Aki valaha is megtapasztalta, milyen különbség van két szoba között, azt nem kell győzködni az akusztika jelentőségéről.
Minden szavaddal egyetértek. :D

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10970
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Rock60 írta:
2023.10.18., szer. 13:34
Ezt egy kissé lekezelő, lesajnáló, cinikus beszólásnak érzem fapaci részéről, aminek azért sem értem az okát, mert soha nem állítottam az " akusztikai variálás " szükségtelenségét.
...
Az " akusztikai variálás " kifejezés lehet, hogy egy akusztikával foglalkozó szakembernek provokációnak, vagy sértőnek tűnik, de nem az volt a célom, természetesen.
...
Ott arról írtam, hogy tapasztalatom szerint egy átlagos szobában is jól hallhatóak az erősítők térleképezési képességei közötti különbségek.
Ahogy én sem veszem sértőnek a szóhasználatodat, Te se bántódj meg az enyémen, ami ráadásul tőled származik, hiszen a saját szavaidat idéztem vissza! Lesajnálás nincs részemről, cinizmus viszont van. Számomra valóban furcsa, ha valaki hajlandó naponta tologatni a hangdobozait ahelyett, hogy végleges megoldást keresne az akusztikai problémákra. Cinikus leginkább azért vagyok, mert a ma kapható akusztikai panelek a legigényesebb lakótérben is megállják a helyüket, már régen túlhaladtunk a randa szivacsokon, tojástartókon, de valamiért sokan még mindig azokra hivatkoznak.

Különbséget egy kicsempézett mosókonyhában is lehet hallani (valós példa), csak az a kérdés, hogy a következtetés és a döntés, ami az ott hallottak alapján hozol, mennyire reális, univerzális és jövőtálló. Ezerszer leírtam már, nem ismételném, hogy milyen hatása van a környezetnek a zenehallgatásra, pláne a térhatásra. Az értetlenségnek van egy szintje, amivel már felesleges harcolni. Aki valaha is megtapasztalta, milyen különbség van két szoba között, azt nem kell győzködni az akusztika jelentőségéről.

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1320

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

denesdr írta:
2023.10.13., pén. 11:05

Oké, de akkor miért írtad, hogy "Jó, de az "akusztikai variálás". Marad a napi tologatás."?
Ha már véletlenül idekeveredtem, és akkor nem reagáltam az Sztereó erősítők topicban erre a megjegyzésre, megpróbálok most választ találni a kérdésedre.
Ezt egy kissé lekezelő, lesajnáló, cinikus beszólásnak érzem fapaci részéről, aminek azért sem értem az okát, mert soha nem állítottam az " akusztikai variálás " szükségtelenségét.
Többször elmondtam már, hogy hifis - korszakom " hőskorában " huszon - harmincévesen lényegében dedikált lehallgató szobát kreáltam a szobámból.
Ott minden cm. kivitelezés a hangot szolgálta.
Most teljesen más a helyzet, de ami a legfontosabb, mind a mellett, hogy nem is akarom a közös életterünket a hifi szolgálatába állítani, szerencsére nincs is rá szűkség. Lehet, hogy mérve lenne, de fülre pont annyi a csillapítás amit jónak tartok - így 40 év hifizgetés után.
Az " akusztikai variálás " kifejezés lehet, hogy egy akusztikával foglalkozó szakembernek provokációnak, vagy sértőnek tűnik, de nem az volt a célom, természetesen.
Ott arról írtam, hogy tapasztalatom szerint egy átlagos szobában is jól hallhatóak az erősítők térleképezési képességei közötti különbségek.
Ha valakit érdekel a kifejezés pontos szövegkörnyezete alto hozzászólásával együtt - nem tudom ideidézni - itt találhatja :
Sztereo erősítők 2023 10.12. 10 : 30

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1108

Hozzászólás Szerző: denesdr »

fapaci írta:
2023.10.13., pén. 09:59
denesdr írta:
2023.10.13., pén. 09:28
fapaci írta:
2023.10.13., pén. 09:02

Jó, de az "akusztikai variálás". Marad a napi tologatás.
Jogos, mert valakinek esetleg nem tetszik, hogy mondjuk az akusztikus elnyelőtől rövidebb és esetleg még egyenletesebb is lesz a szoba utózengése. Épp ezt említettem a napokban, hogy ebben lehet bőven szubjektivitás, hát íme. :smile32:
Úgy tűnik, félreértettük egymást. Mikor objektivitásról beszéltem egy másik topikban, az akusztikai kezelés céljára és az ideális paraméterekre gondoltam. Nem ízlésfüggő, hogy milyen zengésű térben érezzük jól magunkat és milyen akusztikai paraméterek esetén lehet kimaxolni a zenehallgatás örömét, ezek teljesen objektív, évtizedekkel ezelőtt kutatott és tisztázott kérdések.

Hogy mindezek ellenére a hifisták sokféle környezetben hallgatnak zenét és egy részük nem hajlandó "variálni" az akusztikával, azt nevezheted szubjektivitásnak, de többnyire megszokás, a helyzet korlátoltsága és tájékozatlanság áll mögötte. Nem tudok olyan esetről, amikor valaki korrekt, az ajánlásoknak megfelelő módon rendbe rakta a szobáját és aztán visszaalakította, mert nem tetszett neki.
Oké, de akkor miért írtad, hogy "Jó, de az "akusztikai variálás". Marad a napi tologatás."?
Mert az általad leírtak szerint akkor nem az "akusztikus variálás" (ami korrekt ajánlás alapján történik) akusztikai hatása a fő probléma, hanem az élettér geometrikus stb átalakítása, ami a megvalósításhoz szükséges. Jól értem?

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1108

Hozzászólás Szerző: denesdr »

Tehát mégiscsak szubjektív, mert az alany abban szeret zenét hallgatni, lakni stb (akármilyen oknál fogva is), még akár, ha akusztikailag, objektíven nem is szamít jónak az adott helyiség. Lehet, hogy pont a hosszú utózengés hangi hatása tetszik neki (szerintem simán elképzelhető) és nem számít, hogy miért (megszokás stb), ha egyszer neki az tetszik, akkor hiába szeretnéd letolni a torkán, hogy márpedig 0,2-0,3 s (csak hasraütöttem) utózengésnél kellene zenét hallgatnia, mert az lett megállapítva "objektíven" jónak.
Ha meg valaki a stúdióban, a felvétel születésekor hallható hangot szeretné hallani otthon, ahhoz úgyis kevés, ha csak a szobája akusztikus tulajdonságai egyeznek meg a stúdióéval. Ahhoz az elektronikáktól kezdve a hangsugárzókig és azok elhelyezéséig mindennek egyeznie kell(ene).

greenbio
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 407

Hozzászólás Szerző: greenbio »

Fapaci korábban már megénekelte itt, hogy mik a szakmai (!) szervezetek által ajánlott, objektíven mérhető hallgatási paraméterek, sőt cikket is írt róla:

https://luxoraudio.hu/index.php/cikkek/ ... arameterek

szóval ezt már nem kell kitalálni a hifistáknak...

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

denesdr írta:
2023.10.13., pén. 09:28
fapaci írta:
2023.10.13., pén. 09:02
denesdr írta:
2023.10.13., pén. 08:59
/off
A hangsugárzók előrehúzása helyett, hasonló eredménnyel alkalmazhatók szélessávú akusztikus elnyelők.
/on
Jó, de az "akusztikai variálás". Marad a napi tologatás.
Jogos, mert valakinek esetleg nem tetszik, hogy mondjuk az akusztikus elnyelőtől rövidebb és esetleg még egyenletesebb is lesz a szoba utózengése. Épp ezt említettem a napokban, hogy ebben lehet bőven szubjektivitás, hát íme. :smile32:
Úgy tűnik, félreértettük egymást. Mikor objektivitásról beszéltem egy másik topikban, az akusztikai kezelés céljára és az ideális paraméterekre gondoltam. Nem ízlésfüggő, hogy milyen zengésű térben érezzük jól magunkat és milyen akusztikai paraméterek esetén lehet kimaxolni a zenehallgatás örömét, ezek teljesen objektív, évtizedekkel ezelőtt kutatott és tisztázott kérdések.

Hogy mindezek ellenére a hifisták sokféle környezetben hallgatnak zenét és egy részük nem hajlandó "variálni" az akusztikával, azt nevezheted szubjektivitásnak, de többnyire megszokás, a helyzet korlátoltsága és tájékozatlanság áll mögötte. Nem tudok olyan esetről, amikor valaki korrekt, az ajánlásoknak megfelelő módon rendbe rakta a szobáját és aztán visszaalakította, mert nem tetszett neki.

marconi
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 349

Hozzászólás Szerző: marconi »

Ott van a cardas oldalán, hogy a legideálisabb a az arany trapagon, ahol az oldalarányok az aranymetszés szabályai szerint alakulnak, az oldalfalak enyhén széttartanak, a plafon emelkedik. A padló fa lesz, a svédpadó a legszimpatikusabb, de szőnyeg is lesz természetesen.
Audiomeca J1,Airtangent2b,SupexSD900SuperII,Krell KSP-7B(Kaisei recap), Philips cd304mkII fullBGrecap, Marantz CDA94 Vfet mod/BG recap), Philips CD100 Demo Vfet mod/BG recap, Townshend Allegri Reference mkII, Tunerman OTL twin servo, vFET srpp, Lowther Acousta (P6M square)

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2698

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

marconi írta:
2023.09.22., pén. 15:21
....
Köszönöm a választ! Nem fix a szoba mérete, de a hallgatóval szembeni fal a cardas féle arányoknál kb 4,5m szélességgel lenne ideális, persze nincs semmi kőbevésve. A hallgató mögötti falon lenne két bejárat (nyílás) a házból, ez már adott, ide tolóajtókat szeretnék (hangszigeteltet), természetesen kívülről is lesz 20cm szigetelés illetve a tetőn is vagy 40cm. Belül el kell helyezni a falakon pár ezer cd-t és lemezt, ezt majd úgy szeretném megoldani hogy a szükséges diffuzoroknak, elnyelőknek is megmaradjon az ideális helye. Csupasz falfelület a mennyezet ahova leginkább ki kellene találni mi kerüljön, illetve miből legyen. Gipszkarton jó e?
Nem tudom milyen tető (plafon) lesz, de ha van rá lehetőség megdönteni valamelyik irányban érzésem szerint kedvezően hat az akusztikára. (a belmagasság így változik, de szerintem már pár cm is pozitív hatással lenne)
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3170

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

marconi írta:
2023.09.22., pén. 15:21
istvan01 írta:
2023.09.22., pén. 12:41
marconi írta:
2023.09.22., pén. 11:56
Szerintem kemény felületű bármilyen tégla sík felületen szoba felé durván visszhangos. Amiben sokat különbözhetnek, mennyi a hang áthatolása bentről kifele és fordítva. Ha van homlokzat szigetelés az ebben sokat segít, de fokozat ott is van a kőzetgyapot javára.
Köszönöm a választ! Nem fix a szoba mérete, de a hallgatóval szembeni fal a cardas féle arányoknál kb 4,5m szélességgel lenne ideális, persze nincs semmi kőbevésve. A hallgató mögötti falon lenne két bejárat (nyílás) a házból, ez már adott, ide tolóajtókat szeretnék (hangszigeteltet), természetesen kívülről is lesz 20cm szigetelés illetve a tetőn is vagy 40cm. Belül el kell helyezni a falakon pár ezer cd-t és lemezt, ezt majd úgy szeretném megoldani hogy a szükséges diffuzoroknak, elnyelőknek is megmaradjon az ideális helye. Csupasz falfelület a mennyezet ahova leginkább ki kellene találni mi kerüljön, illetve miből legyen. Gipszkarton jó e?
Milyen alakú lesz ez a nappali? Négyzet, téglalap, netán több, mint 4 fal?
Ezt azért kérdezem, mert nekünk 5 szögletű a nappalink, téglalap aminek az egyik sarka le van csapva.
A magam eszétől azt gondoltam, hogy ez akusztikailag tuti hátrányos, de mikor Fapaci nálam járt mérni megnyugtatott, hogy ellenkezőleg, inkább előnyös.
Mit terveztek padlóburkolatnak? Csak azt ne mond, hogy járólap, mert az nagyon nem jó, arra pakolhatod a szőnyegeket orrvérzésig.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

marconi
Fórumlakó
Fórumlakó

istvan01 írta:
2023.09.22., pén. 12:41
marconi írta:
Szerintem kemény felületű bármilyen tégla sík felületen szoba felé durván visszhangos. Amiben sokat különbözhetnek, mennyi a hang áthatolása bentről kifele és fordítva. Ha van homlokzat szigetelés az ebben sokat segít, de fokozat ott is van a kőzetgyapot javára.
Audiomeca J1,Airtangent2b,SupexSD900SuperII,Krell KSP-7B(Kaisei recap), Philips cd304mkII fullBGrecap, Marantz CDA94 Vfet mod/BG recap), Philips CD100 Demo Vfet mod/BG recap, Townshend Allegri Reference mkII, Tunerman OTL twin servo, vFET srpp, Lowther Acousta (P6M square)

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3445

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

marconi írta:
Bővíteni kell a kicsi házunkat és első körben egy nappalival fog megtoldódni. Fülelek tanácsára ezt a Cardas honlapján (https://www.cardas.com/system-setup) található “The Golden Trapagon” méretarányaival szeretném megvalósíttatni, kb 23-28nm körüli méretben, a házhoz hasonlóan 38as Porotherm téglából.
Van e valakinek tapasztalata egyrèszt a szobaformával kapcsolatban, illetve ötleteket is szívesen vennek a megvalósítás részleteihez úgymint építőanyagok, belső burkolat kialakítása, mennyezet miből legyen, mi az amit mindenképp kerülni kell, stb. Fülelek természetesen ellátott néhány hasznos tanáccsal, de több szem többet lát…
Ha még nem fix a helység mérete, akkor ezt az online kalkulátort is használd. De ha fix, akkor is érdemes ezzel is vizsgálni.
Ide bepötyögtem a Cardas oldalon látható szoba méretet, de nem esik a kedvezőbb "bolt area"-ba
Ez az oldal nem számol hangsugárzó pozíciókkal, de az állóhullámok kevésbé függnek attól, amplitúdójuk inkább.
A REW room szimulátora számol a sugárzók és hallgató pozíciókkal is.
https://amcoustics.com/tools/amroc?l=26 ... ue&r60=0.6

marconi
Fórumlakó
Fórumlakó

Bővíteni kell a kicsi házunkat és első körben egy nappalival fog megtoldódni. Fülelek tanácsára ezt a Cardas honlapján (https://www.cardas.com/system-setup) található “The Golden Trapagon” méretarányaival szeretném megvalósíttatni, kb 23-28nm körüli méretben, a házhoz hasonlóan 38as Porotherm téglából.
Van e valakinek tapasztalata egyrèszt a szobaformával kapcsolatban, illetve ötleteket is szívesen vennek a megvalósítás részleteihez úgymint építőanyagok, belső burkolat kialakítása, mennyezet miből legyen, mi az amit mindenképp kerülni kell, stb. Fülelek természetesen ellátott néhány hasznos tanáccsal, de több szem többet lát…

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 873

Hozzászólás Szerző: fererencz »

Bedobok én is egy mérést az utózengésről. 20nm nappali, tömör falak, alul-felül kefni födém. Pusztán gerilla módszerrel "kezeltem", semmi céleszköz igazából, csak egy kis szőnyeg, bútorok, stratégiai könyvespolc:
RT60.jpg
Nem szotkam hibázni.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

fapaci írta:
2023.08.23., szer. 13:14
Szóval érdeklődöm, kiket érdekelne egy ilyen lehetőség.
Mivel közel 30-an jelentkeztek a programra, ősszel megrendezzük... Részletek később.

rx8
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 154
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: rx8 »

Szia,

Engem is érdekelne.
Forrás: Philips AK 601,Dual 1229, Empire 4000D/III, kínai phono, Tuner: Sanyo Plus T35+Dynaco,Előfok:DIY,Végfok:Appluase 300B, Hangsugárzó:DIY külső váltós,Kábelek Valhalla és egyebek.

hifitibi
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 94

Hozzászólás Szerző: hifitibi »

fapaci írta:
2023.08.23., szer. 13:14
....Szóval érdeklődöm, kiket érdekelne egy ilyen lehetőség.

Engem érdekel.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára asebestyen 2023.08.24., csüt. 12:29-kor.
Ok: Idézési hiba javítása

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

A Covid időszak előtti akusztikai előadás sorozatom megszakadt a járvány miatt. A hiányt a korábbi előadásokból összeállított videó anyaggal igyekeztem pótolni, a nézők száma - számomra is meglepő módon - közelít az ezerhez. Felmerült bennem a folytatás ötlete, de gyakran kapok erre utaló érdeklődést, biztatást is. Kérdés, mekkora érdeklődés lenne egy haladó akusztikai oktatásra.

A rendezvényt egésznaposra, vagy két félnaposra tervezem, lenne benne elméleti előadás és gyakorlati bemutató is valamilyen akusztikailag tanulságos helyszínen. A tárgyalt témák között szerepelne a zenehallgatókat, házimozisokat érintő tipikus akusztikai problémák és azok kezelésének megtárgyalása, a lejátszó rendszerek, hangsugárzók mérése, korrekt beállítása, a mérési és elemzési eljárások ismertetése. Nem merev tanórát szeretnék tartani, inkább szakmai beszélgetésre, konzultációra és egyfajta szemlélet formálásra lehet számítani. Az általam elképzelt anyagon túl a résztvevők akusztikai eseteit, problémáit is megbeszélhetnénk, ezek igen tanulságosak szoktak lenni.

Szóval érdeklődöm, kiket érdekelne egy ilyen lehetőség.

Akusztikai oktatas.jpg
Akusztikai oktatas.jpg (101.68 KiB) Megtekintve 2050 alkalommal

Apaci72
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 135

Hozzászólás Szerző: Apaci72 »

Sziasztok!
korábban említett tung olaj témában egy újabb ötlet.
Japán fa tartósítás módszer (pár ezer éves...) JAKISUGI, ami a felület égetésével (korom feketére, nem csak pörkölgetés!) történik. Több lépésben, lehet égetés után átkefélni, vagy simán égetve hagyni, majd azt lekenni tung olajjal.
Akinek ez a színvilág/árnyalat tetszik jó tipp szerintem. Semmi kemikália. Pár kép (nálunk a nyári konyha és terasz pergola szerkezete lesz így kezelve.
Csatolmányok
jakisugi_kefelt_01.jpg
jakisugi_kefelt_01.jpg (685.87 KiB) Megtekintve 2374 alkalommal
jakisugi_01.jpg
jakisugi_01.jpg (790.97 KiB) Megtekintve 2374 alkalommal
PD Cyviz F22 - Apple TV4K - Oppo 203 - Sennheiser Ambeo Max - Nordost/Hydra/Power-R - Kontaset

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 782

Hozzászólás Szerző: phyton71 »

KopaszKutya írta:
2023.03.10., pén. 15:18
Apaci72 írta:
2023.03.10., pén. 12:00
KopaszKutya írta:
2023.03.10., pén. 11:34

Megsértődés helyett tényleg érdekelne, hogy egy beltéri lakk mennyivel ártalmasabb, mint bármi más, amivel napi szinten érintkezünk (had ne soroljam)?

A lakásunkban az ablakok, ajtók, ajtó keretek mind lakkozva vannak, de nem írtam, hogy minden áron lakkozni akarnám azt a két db panelt (aminek a felülte a többihez képest egyébként is minimális).
Dehogy sértődtem, igazából segítő szándékkal írtam ezt a fajta olajat, én nagyon sokat használom, érdemes utánanézni.
/Bár eltér a topiktól már, és bocs az OFF-ért, de nem értem miért kell egy fa nyílászárót beltérben lelakkozni?/
Köszi, megnézem majd, hogy mi kapható a közelben és mi mennyibe kerül. Ahogy nézem, vannak árak rendesen. Jó lenne valami olyan, ami nem túl drága és elég az 1 réteg is.

Mi felénk a belső fa felületek lakkozása hétköznapi dolog, pl. a régi fa parketta mindig is lakkozva volt, gondolom a fa tartossága miatt (is). Az oké, hogy amíg szárad, addig nem jó belélegezni, de utána nem tudom mennyivel egészségtelenebb bárminél.

Pl. amíg Dunaújvárosban voltam kollégista az egyetemen, a nyitott ablak melletti tányérokon szépen lerakódott a fém por a vasmű miatt. Persze ez elkerülhetetlen annak, aki ott él, lakkozni meg nem muszáj, de tényleg annyi olyan tényező van az éltünkben, amire nem is gondolunk, de szépen lassan megölnek.

Megpróbálok akkor valami kíméletes kenő anyagot beszerezni. :smile53:
Próbálkozhatsz Remmers vékonylazúrral (vízbázisú) vagy Biopin olajokkal, van parketta és vastagabb munkalap keményolaj.
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1207

Hozzászólás Szerző: pali923 »

konok írta:
2023.03.10., pén. 18:43
A vastag lazúr sem jó ötlet olyan felületre, ami repedésre hajlamos,
Igazad van, az akác meg szeret mozogni akkor is, ha kiszáradt. Arra a vastaglazúr csak dekoráció, a fa szerencsére elég jól bírja festék nélkül is. Az akác a többi kenőcsöt meg nem nagyon szívja be, azért írtam, hogy nem könnyű a felületkezelése.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

Apaci72
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 135

Hozzászólás Szerző: Apaci72 »

Az általam említett tung olaj más kategória, mint pl a lenolaj. Több ezer éve használják Kínában. Terpentin balzsammal higítom, de narancs olajjal is szokták. Csatolok fotót, kb. 100 éves, kezeletlen födém fenyődeszkákat újítottunk fel.
9579CFDB-BD3C-46CE-9FEB-FDC587CC9429.jpeg
9579CFDB-BD3C-46CE-9FEB-FDC587CC9429.jpeg (551.23 KiB) Megtekintve 3083 alkalommal
Csatolmányok
03863C90-3A71-493E-BB31-B21A3CD13C87.jpeg
03863C90-3A71-493E-BB31-B21A3CD13C87.jpeg (3.5 MiB) Megtekintve 3083 alkalommal
6DEC9B8D-8682-411C-B5D3-012C5B3BABF5.jpeg
6DEC9B8D-8682-411C-B5D3-012C5B3BABF5.jpeg (2.87 MiB) Megtekintve 3083 alkalommal
PD Cyviz F22 - Apple TV4K - Oppo 203 - Sennheiser Ambeo Max - Nordost/Hydra/Power-R - Kontaset

konok
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 77

Hozzászólás Szerző: konok »

pali923 írta:
2023.03.10., pén. 18:23
konok írta:
2023.03.10., pén. 18:15
Én azt gondolom kertben az akácfa hinta állványnak a megfelelő hely a lenolaj kence. :)
Van egy kedves barátom, aki az akáckerítését kente le lenolajkencével, aztán pár év múlva szét kellett szedni, és legyalulni az egészet, mert befeketedett, és nagyon csúnya is lett. Szóval az sem jó ötlet. Akácfát nagyon nehéz felületkezelni. Talán valamilyen vastaglazúr megáll rajta.
A vastag lazúr sem jó ötlet olyan felületre, ami repedésre hajlamos, mert az addig véd, amíg mint film réteg működik, nem szívódik be úgy mint a vékony, ha a film megszkad, akkor az alá kerülö nedvesség felnyomja és leválik.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”