Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Zöld topik

LIMAR
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 3340
Kapcsolat:

Re: Zöld topik

Hozzászólás Szerző: LIMAR »

fapaci írta:
2023.10.18., szer. 12:23
És akkor most képzeljük el, mi lenne, ha ez a félezer ember személyautóval közlekedne... És ez csak egyetlen útvonal egyetlen órája.
Azok az idióta városvezetés még idiótább döntései miatt máshol állnak a még nagyobb dugókban. A nagyon zöldek meg szívják az álló helyben pöfögők gázait (jelzem, a kerékpárosok is).
Történetesen ma reggel kemény másfél óra alatt sikerült 12 km-t megtennem a csodás pesti utakon és néztem az üres biciklisávokat, a zöld karókat - és anyáztam közben. Ja, és nem szórakozásból ültem autóba, mivel egy Atmos rendszer eszközeit kellett az ügyfélhez kivinnem.
A barom lezárások miatt pl. vasárnap 11-kor is totál dugó a Hegyaljai útra vezető felüljáró előtt már másfél km a Budaörsi úton. (hétköznap Budaörsön a sor vége)
Ha a Kálvin tér felé megyek, ott is dugó a kiskörúton.
A rakpart nyilván lezárva a néhány arra szédelgő miatt, nehogy picit is csökkentsük a belvárosban a dugókat, hagyjuk a folyamatos haladást, ezzel csökkentsük a környezetszennyezést. Nem, be kell tolni mindenkit a belvárosba. Maaagit, nooomális?
A sok-sok milliárdért (az én pénzemből) szarul "felújított", továbbra is életveszélyes Lánchídra nem merik ráengedni a forgalmat, mert sanszos, hogy összedőlne. Ehelyett kikiáltották bicikli hídnak. Hurrá! nagyon örülünk neki. Nehogy rövid úton át lehessen menni Pestről Budára. Kerülj jó nagyot, állj a dugókban és szidjad a jó édes any...at is az idiótáknak. Talán a két évig tartó festegetés helyett a híd statikai állapotán kellett volna javítani. De egy tartó elemhez sem nyúltak hozzá. Alibi meló volt nagyon sok milliárdért.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11481
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

komarfamily írta:
2023.10.18., szer. 10:45
fapaci írta:
2023.10.17., kedd 23:01
Jut eszembe, én hetek óta számlálom a Lánchíd forgalmát a Kerékpárosklub önkénteseként. Talán nem is gondolnátok, hány bringás teker át a hídon egy óra alatt. Sok éve bringázom a városban, de én is meglepődtem a számok láttán.
Gondolom azert erosen van szezonalitas szoval ha egy nyari szamot kerdezel azt mondom: napi 6000 ;) ha oszi akkor 3000 gondolom az sem mindegy, hogy hetkoznap vagy hetvege ;) Ez a szep a statisztikaban...
Szeptember eleje óta számlálok minden csütörtökön. Átlagosan 250-350 kerékpáros halad át a Lánchídon óránként, délelőtt leginkább Pest felé, délután Buda felé. Az óránként áthaladó 10-15 buszon is nagyjából ennyien utaznak. És akkor most képzeljük el, mi lenne, ha ez a félezer ember személyautóval közlekedne... És ez csak egyetlen útvonal egyetlen órája.

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2272

Hozzászólás Szerző: Shimano »

fapaci írta:
2023.10.16., hétf. 23:09
gomolalaci írta:
2023.10.16., hétf. 20:45
fapaci írta:
2023.10.14., szomb. 23:07
Egy folyamat attól lesz fenntartható, ha a működéséhez szükséges erőforrások legalább olyan gyorsan újulnak meg, vagy kerülnek visszapótlásra, mint amilyen gyorsan felhasználásra kerülnek. Ez a világgazdaságra már régóta nem igaz, folyamatos deficitben van a folyamat, azaz feléljük a forrásainkat.
Tehát. Ha egy télen elégetek 30 mázsa fát és azt a saját erdőmben 1 év alatt megtermelem, az ,,fenntartható" ?
Nagyjából így, bár az erdőgazdálkodás sejtésem szerint ennél kissé bonyolultabb ágazat. És hát nem jut mindenkinek erdő, ahol 30 mázsa fát meg tud termelni minden évben.
Az erdőgazdálkodás több évre,évtizedre előre gondolkodik,és e szerint is működik.Olyan nincs hogy te erdőt telepítesz magadnak,és azt vághatod amikor csak akarod,mert engedélyek szükségesek minden kitermeléshez.Jól működik ez,kivéve akkor mint pl tavaly mikor hozzá nem értők szóltak bele a dologba,láttuk is az eredményét,mert egyszerűen nem volt annyi kitermelő aki ezt a fokozott keresletet ki tudta volna elégíteni.Fa volt,csak ember nem aki vágja,kitermelje,és ezért is volt horror drága a fa.Ez van mikor olyanok szólnak bele a termelési folyamatokba,akik nem értenek hozzá.Az országunkban ahhoz képest amennyi fa termelődik évről évre,viszonylag kevés fogy belőle fűtésre,mert a többség a kényelmesebb gázzal,vagy az egyre inkább terjedőbb villany fűtést választja.Fekete füstöt okádó kéményeket,biciglin gallyakat fufarozókat minden évben mutatnak,de ez inkább a szegénységet és a nyomorúságot mutatja,és nem azt hogy hiány lenne a fából.

komarfamily
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1101

Hozzászólás Szerző: komarfamily »

fapaci írta:
2023.10.17., kedd 23:01
gomolalaci írta:
2023.10.17., kedd 21:06
A világnak nem ezek a legnyagyobb bajai...
A világnak sok baja van, a legsúlyosabb ezek közül talán az emberi butaság. Mielőtt néhány hét nyugalom után megint elkezdünk szektás igéket mormolni, inkább keressünk valami zöld témát!

Jut eszembe, én hetek óta számlálom a Lánchíd forgalmát a Kerékpárosklub önkénteseként. Talán nem is gondolnátok, hány bringás teker át a hídon egy óra alatt. Sok éve bringázom a városban, de én is meglepődtem a számok láttán.
Gondolom azert erosen van szezonalitas szoval ha egy nyari szamot kerdezel azt mondom: napi 6000 ;) ha oszi akkor 3000 gondolom az sem mindegy, hogy hetkoznap vagy hetvege ;)

Ez a szep a statisztikaban...

komarfamily
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1101

Hozzászólás Szerző: komarfamily »

gomolalaci írta:

Sajnos politika nélkül nem létezik semmi! SAJNOS!
En politika nelkul is tudom hallgatni a lindemannomat.

De ha mar zold topik, akkor beszeljunk arrol, hogy van egy angliai aramszolgaltato aki csokkenti a part menti lakosok haztartasi villany arat mert kozel laknak a szelturbinakhoz ;)

Ez szep dolog.

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2272

Hozzászólás Szerző: Shimano »

gomolalaci írta:
fapaci írta:
Egy folyamat attól lesz fenntartható, ha a működéséhez szükséges erőforrások legalább olyan gyorsan újulnak meg, vagy kerülnek visszapótlásra, mint amilyen gyorsan felhasználásra kerülnek. Ez a világgazdaságra már régóta nem igaz, folyamatos deficitben van a folyamat, azaz feléljük a forrásainkat.
Tehát. Ha egy télen elégetek 30 mázsa fát és azt a saját erdőmben 1 év alatt megtermelem, az ,,fenntartható" ?
Sokkal több fa terem egy év alatt hazánkban,mint amennyit elégetünk fűtésre.
Nézd meg pl az akácot,ami egy tájidegen faj ugyan,behurcolták anno,de az egy tarvágás után is rendkívül gyorsan újra erdőt tud alkotni.Amit mi elfüstölünk fűtésre,az csak egy kis része annak ami termelődik évről évre.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

gomolalaci írta:
A világnak nem ezek a legnyagyobb bajai...
A világnak sok baja van, a legsúlyosabb ezek közül talán az emberi butaság. Mielőtt néhány hét nyugalom után megint elkezdünk szektás igéket mormolni, inkább keressünk valami zöld témát!

wittao
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2241

Hozzászólás Szerző: wittao »

gomolalaci írta:
Karbonsemlegesség, karbonlábnyom, globális felmelegedés, hogy csak néhányat említsek a világ politikusainak (patkányainak)
szókincséből. Demagóg, bemagolt agymosás áldozatai lehetnek azok, akik ezeket elhiszik! Sajnos a ,,környezetvédelem" az, amivel még az emberekre - a NÉP -re - lehet hatni.
A világnak nem ezek a legnyagyobb bajai, és nem a ,,túlnépesedés" hanem a világuralomra törő férgek tevékenységei, ha lehet ezt a tevékenységnek nevezni! Lásd usa, akinek a seggét nyalja szinte az egész világ! A legnagyobb terrorista ország!!!
Lehet ez a hozzászólásom nem igazán nem illik ide a ,,zöld" topikba, de majd lesz valaki aki ezt is elbírálja!
Nem tudom, hogy ez most mi, de:
- ahogy a híreket néztem ma, nem amerikai fegyveresek gyilkolásszák a szomszédos ország más vallású civileit
- aki a karbonlábnyom, karbonsemlegesség, globális felmelegedés témakörét viccnek gondolja, az csukott szemmel nézte az elmúlt 50 évet (vagy az utóbbi időben ÉszakKorea1-es csatornát).
Core Audio termékek gyártása, TARA LABS kábelek forgalmazása
MBL, PrimaLuna, PASS Labs, ODEON, NAT Audio, Vivid, Entreq, Esoteric

gomolalaci
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 371

Hozzászólás Szerző: gomolalaci »

Karbonsemlegesség, karbonlábnyom, globális felmelegedés, hogy csak néhányat említsek a világ politikusainak (patkányainak)
szókincséből. Demagóg, bemagolt agymosás áldozatai lehetnek azok, akik ezeket elhiszik! Sajnos a ,,környezetvédelem" az, amivel még az emberekre - a NÉP -re - lehet hatni.
A világnak nem ezek a legnyagyobb bajai, és nem a ,,túlnépesedés" hanem a világuralomra törő férgek tevékenységei, ha lehet ezt a tevékenységnek nevezni! Lásd usa, akinek a seggét nyalja szinte az egész világ! A legnagyobb terrorista ország!!!
Lehet ez a hozzászólásom nem igazán nem illik ide a ,,zöld" topikba, de majd lesz valaki aki ezt is elbírálja!
A gondolkodás nem megerőltető...

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 753
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: tamagaba »

wittao írta:
2023.10.17., kedd 10:32
A masik resze a dolognak, hogy sajnos nem csak a fa fogy a kertvarosi/falusi teruleteken, hanem a szilard hulladek 1/3-aval csokken a hulladeklerakokon. Nagyjabol el lehet kepzelni, hogy hova tunik a hulladek telen…
Jaja égetnek mindent a vegyestüzelésüben. Csak nem tudja, hogy semmi hőértéket nem ad, amit beledobál. Több kárt csinál, mint meleget.
Focar Diablo Reference - Chordel Solaris Signature - Esoteriq Titan Quantum Supreme
Deviant Mirage Pro - Chronos Master Virtuoso IV
Adrya Resor Centaury 6 - Bauers & Wilkans Etherium 9 - Griffon Hyperion II

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3730

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

A klíma védelem egyik hangsúlyos eleme a mennyit és mivel fűtünk. Ennek valóban hatékony módszere a hőszigetelés, nem csak ablak és homlokzat felületen, építési módszerek átalakításával. Ez persze csak új építéseknél lehet, kellene kötelezővé tenni. Ezzel a módszerrel épülő, nem csak lakó ingatlanok, minden költsége teljes élettartamra vetítve is alacsonyabb, és kevesebb üvegházhatás, és környezeti lábnyoma lehet. Szokás az ilyen épületeket passzív háznak nevezni, aminek van egy fokozata, aktívház.

Fával fűtés messze nem a legjobb, kevésbé szennyező módszer, nem is olcsó. A magyar lakosság kis hányadát képes csak tartósan így ellátni fűtőanyaggal. A fát sok más módon lehet és kell felhasználni, ahol nincs, vagy alig van alternatív anyag helyette.

Családi házam hőszigetelt, de messze nem passzív. Ma hajnalban 0 fok volt kertben, fűtés nélkül most 21fok van bent.

wittao
V.I.P.
V.I.P.

Sajnos ez kulturalis okokra vezetheto vissza (tobbek kozott). Hozzaszoktunk az olcso aramhoz, gazhoz es a folyoviz alatt torteno mosogatashoz… ha Ny-EU-ba utaztak sokan mar ekkor is szemoldokot felhuzva neztek, ha egy szallason 18 fok volt, mikozben idehaza a 10 emeletesben telen -20 idejen +27 fokban kisgatyaban rohangaltak az emberek… ennek vege, halistennek.
A masik resze a dolognak, hogy sajnos nem csak a fa fogy a kertvarosi/falusi teruleteken, hanem a szilard hulladek 1/3-aval csokken a hulladeklerakokon. Nagyjabol el lehet kepzelni, hogy hova tunik a hulladek telen…

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Kapcsolat:

Evvel a fával fűtünk, mert drága a gáz - dolog miatt aggódok, mert oké, hogy vidéken sokan még mindig avval fűtenek - most már szinte mindenki megy ki az erdőbe fát kitermelni feketén-szinesben
De mi lesz ennek a vége, szerintem nem termelődik vissza, amennyi fát szezonban elégetnek
Aztán meg majd nézzük a foltokat, hogy jé itt még korábban erdő volt ..
Mi itthon villany-gáz vegyesbe, meg felöltözve fűtünk :rolleyes:
Most kint 9,3 - bent 19 fok van, de még nem kapcsoltuk be - éjszaka nem baj, ha hűvösebb kicsit
Focar Diablo Reference - Chordel Solaris Signature - Esoteriq Titan Quantum Supreme

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1310

Hozzászólás Szerző: pali923 »

wittao írta:
2023.10.16., hétf. 21:27
A probléma az vele, hogy 10 mrd embernél már nem működik, csoda ha elég szántóföld marad, nem hogy energiaforrásként termelt energiafű/nád/fa stb.
Ez valóban nem ilyen egyszerű, és az is probléma, hogy a Földön nem mindenhol ugyanolyanok a körülmények. Ha igazuk van a brit és egyéb tudósoknak, Európa felszínét a római birodalom bukásakor 75% erdő borította. Aztán lett ebből, ami most van, nyilván ennek megvoltak az okai. Ugyanakkor azt tanultam valaha, hogy Brazília természeti adottságai olyanok, hogy akár a Föld minden lakosát el tudná látni élelmiszerrel. Lehet, hogy azóta ez már nem így van, de ebből az látszik, hogy valamiféle globális együttműködéssel valószínűleg többet is ki lehetne hozni a most meglevő adottságainkból.
Csak hát aki globálisan gondolkodik, az is lokálisan cselekszik, nem beszélve azokról, akik nem globálisan gondolkodnak.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

gomolalaci írta:
fapaci írta:
Nagyjából így, bár az erdőgazdálkodás sejtésem szerint ennél kissé bonyolultabb ágazat. És hát nem jut mindenkinek erdő, ahol 30 mázsa fát meg tud termelni minden évben.

wittao
V.I.P.
V.I.P.

gomolalaci írta:
fapaci írta:
Egy fa elégetésével nem tudsz több CO2-t kibocsátani, mint amit a fa élete és növekedése során megkötött a légkörből. Így egy fa (biomassza) alapú fűtési eljárás alapvetően karbonsemlegesnek tekinthető és fenntartható.
A probléma az vele, hogy 10 mrd embernél már nem működik, csoda ha elég szántóföld marad, nem hogy energiaforrásként termelt energiafű/nád/fa stb.
A negatív része a történetnek az, hogy nem csak CO2 szabadul fel az égés során, ugye az égés ráadásul nem is tökéletes, így káros anyagok, pernye, kátrány, NOx stb. is a légkörbe kerül. De még messze jobb a mérleg, mint mondjuk földgáztüzelésnél, hiába tűnik színtelennek és szép kéknek a lángja, csak növeli a légkör CO2-tartalmát.

gomolalaci
Fórumlakó
Fórumlakó

fapaci írta:

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

gomolalaci
Fórumlakó
Fórumlakó

stx írta:
2023.10.14., szomb. 13:36
A "fenntartható fejlődés" kifejezéstől minden normális ember sikítva menekül... Főleg, akinek van egy kis kertje és alakítja 20-30-40 év óta.
Igen, "fenntartható fejlődés" Hogyan fenntartható??? Ez a kifejezés engem is nagyon zavar! Mit jelent?
Talán azt, hogy gazdaságosan üzemeltethető? Kinek mi a gazdaságos? A milliárdosnak minden az, a kisebb
jövedelmúnek semmi sem az :angry: KI: Engem ezek a szavak az 50-es évek Rákosi korszakára emlékeztetnek!
Propaganda az egész világ, sajnos!
BE.

stx
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 554
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: stx »

A "fenntartható fejlődés" kifejezéstől minden normális ember sikítva menekül... Főleg, akinek van egy kis kertje és alakítja 20-30-40 év óta.

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1760

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

Néha van remény egy kis értelemre :napsut:

https://mta.hu/fenntarthato-fejlodes/az ... nK2NxVrYmE
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1310

Hozzászólás Szerző: pali923 »

nemtomm írta:
2023.10.13., pén. 21:33
Érdekes sörös üvegnél működik a visszaváltás a borosnál nem ? Vajon miért ?
Nem tudom, feltűnt-e, hogy nincs ma Magyarországon olyan (hogy is fogalmazzak) bennfentes, akinek nincs borászata valahol. Ez ma valahogy divat lett bizonyos körökben, talán mint a korábbi elvtársaknál a vadászat. Valószínűleg ehhez van köze annak, hogy az új hulladékgazdálkodási szabályok alapján a bortermelők egyedüliként átalánydíjra jogosultak az új hulladékgazdálkodási díj esetén, és adómentes juttatásban is lehet részesíteni a dolgozókat és üzletfeleket, feltéve, hogy bizonyos magyar borban kapják.
Szóval itt is van valami hátsó szándék, mint manapság minden másban is. :rolleyes: :smile51:
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Kapcsolat:

nemtomm írta:
2023.10.13., pén. 21:33
Zöld szilváni és Egri bikavér - hogyne működött anno gyerekkoromban :D
Csak ma a borpiac mindenféle túldizájnolt palackkal próbálja eladni ilyen-olyan borát.
Egyébként nem értem, mert úgy is be lesz darálva és tényleg csak a szín számít az újrafújás előtt.
Először van a riszájkling, utána az olcsóság és az fog dönteni
Az, hogy mennyi alumíniumot, mikroműanyagot eszünk meg mi és a bálnák, a nem érdekli egyik befektetőt sem valójában.
Mindegy, gazdagodjon meg rajta, vegyen Lambót a gyerekének, csak ne lássam azt a sok szeméthegyet sad.gif

nemtomm
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 989

Hozzászólás Szerző: nemtomm »

fapaci írta:
2023.10.10., kedd 09:17
Az üvegpalackot továbbra is hülye ötletnek gondolom folyadékok szállításához, de műanyag palackból, dobozból, zacskóból bort inni valóban gáz. A problémára mi boros kancsót használunk, ivászat előtt áttöltjük ebbe a nedüt. Vaktesztre is tökéletes megoldás, ha az ember ki akar szabadulni a márkanevek és árcímkék szorításából.

"Az igazi barát szemből támad."

gomolalaci
Fórumlakó
Fórumlakó

fapaci írta:
2023.10.10., kedd 09:17
Az üvegpalackot továbbra is hülye ötletnek gondolom folyadékok szállításához, de műanyag palackból, dobozból, zacskóból bort inni valóban gáz. A problémára mi boros kancsót használunk, ivászat előtt áttöltjük ebbe a nedüt. Vaktesztre is tökéletes megoldás, ha az ember ki akar szabadulni a márkanevek és árcímkék szorításából.
,,A problémára mi boros kancsót használunk, ivászat előtt áttöltjük ebbe a nedüt."

Igen, az Úr a pokolban is Úr! leborulok.gif

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”