Korábban már írtam hasonló élményről egy Süti által készített "végfokkal", valójában egy 0 dB erősítésű (gain) mos-fetes kimenő fokozattal kapcsolatban, amelyet a DAC alacsonyszintű kimenetéről hajtva egész élvezhető hangerőt értem el, igaz kisebb helyiségben, közel a hangfalakhoz.s4tch írta: ↑2023.11.06., hétf. 09:04... A CEC-en két fokozatban állítható a gain, és low gainen az igazi a műsor. Finomak a sávszélek, van részlet és némi dinamika a mély tartományban is (ezt az összes többi erősítő kivétel nélkül maszatolta eddig), leginkább ez tűnik fel.
...Már csak az a kérdés, hogy miért?![]()
Jómagam arra jutottam, hogy miközben a gyártók között megy az erőfitogtatás wattok, vagyis teljesítmény tekintetében, a legtöbben a végfokokban felesleges mértékű gain-nel dolgoznak, aminek az eredménye az, hogy az önmagukban is jelentős gain-re képes előerősítő fokozatok paradox módon erősítés helyett leginkább elnyomásra használatosak, a hangerő potit szuboptimális módon működési tartományának szűk, legalsó szegmensébe kényszerítve. Ugye ismerős a helyzet?
Szerintem csak annyi történik, hogy az ésszerű végső fokozati erősítésnek köszönhetően minden elem "kényelmesebb" tartományban tud dolgozni és nem mellesleg a korábbi fokozatok alapzaja sem kerül "kihangsúlyozásra".
Nálam nagyon jó eredményt produkál például a fenti fokozat a csöves előerősítő kisebb, 12 dB erősítésű kimenetéről hajtva, vagy éppen egy Audiophonics NC500-as végfok Hypex modulokkal közvetlenül a DAC-ról hajtva, melynél az input buffer áthidalásával megint csak 12.8 dB a gain.
De még a előerősítő low-gain+Hypex low-gain is sokkal jobb a <25 dB erősítéssel, mint az összesen 35-40dB erősítésű elő+végfok kombinációk, integráltak.