Az alkohol méreg, és tudatmódosító.
De ezt így itt leírni eretnekség, mert a felnőtt lakosság legnagyobb része piál, és személyes sértésnek veszi.

Az idézetben ott van,hogy nem én állítom,...és még csak nem is iszom a vörösbort. Kárnak írtam bele azt a szót,hogy tannin...mert kihegyezted erre a választ. Ja és forrásvízben sem innám... De elmo beidézett valamit,igazolván,hogy tényleg olvashattam valami ilyesmit,...és ennek kapcsán tettem fel a kérdést. De várom a válaszodat elmonak.,...abból már szűkíthetjük,jobban megközelíthetjük az igazságot... :)mike-rame írta: ↑2025.03.06., csüt. 15:51A magas tannintartalmat(csersav) miért fogyasztanád együtt a méreggel? Gazda és takarmányboltokban kilóra kapható a tannin kb. 6-7e Ft-ért. Annyit szórsz a forrásvizedbe, amennyit szeretnél.Hasznos és káros hatása ugyanúgy van a tanninnak is, tehát érdemes eldönteni, hogy van rá szüksége a szervezetnek vagy nincs. Az etil-alkoholnak viszont csak káros hatása van. Kivételesen jól összeszedte a wikipédia cikk a hatásokat: https://hu.wikipedia.org/wiki/Alkoholfogyaszt%C3%A1s

Nem a tannin a lényeg, hanem a rezveratrol. https://hu.wikipedia.org/wiki/Francia_paradoxon
A magas tannintartalmat(csersav) miért fogyasztanád együtt a méreggel? Gazda és takarmányboltokban kilóra kapható a tannin kb. 6-7e Ft-ért. Annyit szórsz a forrásvizedbe, amennyit szeretnél.

Nem tisztem védeni Rudi bácsit de most kifejezetten jótanácsot adott.Alex_Aston írta: ↑2025.01.31., pén. 11:05Áthozom ide a témát, ne a tali topikot offoljuk szét.
Neked is mondom, hogy valami nagyon félre mehetett.
Ki beszél itt alkoholizálásról?
Az, hogy valaki átlag havi egy alkalommal megiszik néhány 2cl-es pohárnyi minőségi pálinkát, az szerintem nem az a kategória, mint amit te írsz. Nálam hiába van akár két esküvőre s elegendő pálinka, bizony kb. havi egyszer nyúlok hozzá, akkor sem 2dl-t iszok.
Az emberek többsége napi szinten issza a műanyag üdítőket, energia italokat, ami sokkal károsabb, mint az általam említett kulturált alkohol fogyasztás. Még az itt fikázó kolléga is bevallottan Ice Teát, ami ugye szintén műanyag lötty.
Nemcsak az (etil)alkohol káros önmagában, hanem a bomlástermékei is mérgezőek. Sajnos több népcsoport is érintett abban, hogy szervezetük képtelen lebontani az alkohol bomlástermékeit, mert nem termel a szervezetük elég aldehid-dehidrogenáz enzimet. Ha megnézed az ázsiai népeket, főleg japánok, kínaiak, a legkisebb mennyiségtől is jobb esetben "beállnak", rosszabb esetben azonnal rosszul lesznek. Észak és Dél-amerikai indián törzsek szintén tüzes víz által lettek "demokratizálva". Ha tudod kik ellen kell alkalmaznod, akkor valójában a szeszesital biológiai fegyvernek számít. Előszeretettel alkalmazták többek között a feloszlatott Szovjetúnió tagországaiban is. Tömegrendezvényeken nyugati "italkonszernek" rendszeresen ingyen osztogattak fiatalok részére szeszesitalt. Nemcsak a közvetlen mérgező hatása miatt káros, hanem a társadalmi következménye(terhe, üzenete) miatt is. Érdemes utánanézni, hogy pl. a skandináv országok kormányai, hogyan tekintenek a kérdésre.

Áthozom ide a témát, ne a tali topikot offoljuk szét.

Köszi, hogy kipróbáltad helyettem is, akkor én már nem kockáztatok, jó lesz ezután is a Talisker.
Én is kipróbáltam az egyik magyar single malt whiskyt,nem sok köze van a jókhoz!pali923 írta: ↑2022.08.29., hétf. 23:27A fene tudja. Biztosan előítéletes vagyok, és/vagy nem vagyok eléggé magyar, de láttam már magyar whiskyt, ami drágább, mint egy jófajta skót single malt. Én inkább maradok annál, amit évszázadok óta párolgatnak ott a kies skót Felföldön, mint egy éppen most kitalált istenbizonynagyonfinom magyar verziónál.Alex_Aston írta: ↑2022.08.21., vas. 12:19Sok ilyen kéne még kishazánkba, nem pedig a likőr gyárak termékei...
Látatlanban az azt mondom, hogy kiváló lehet. Utána fogok járni majd.![]()
Az csak mellékvágány, hogy néhány éve az indexre sem kattintok véletlenül sem.![]()

Erre csak ennyit válaszolnék: igyál fiam, ne olvassál - az legalább meglátszik...

Osztrák-Olasz határon a mikroklíma miatt kb. a világ legjobb körtéi teremnek. Emiatt a legjobb pálinka is abból készül.