tottyi írta: ↑2023.09.30., szomb. 13:10
Aztan vegul ilyen lett. Probalom megszokni, hogy nem mindig vilagitasra tettem es igy kibir 31 napot. :)
Garmin)epix.jpg
Na, épp most hasonlítottam össze az Epix Pro és a Fenix 7 Pro Solar-t, és nagy örömmel gondoltam, megírom, biztos segít, de látom már döntöttél. Mindegy, leírom.
A két óra méretben, súlyban, funkciókban teljesen azonos.
A különbségek kizárólag a kijelzőben és az akkuidőben vannak. Meg az árban.
Az Epix kijelzője értelemszerűen szebb, nagyobb felbontású AMOLED, míg a Fenix-é a Garmin eddigi csúcsmodelljeiben is szokásos transzreflektív kijelző.
A Fenix kijelzője a méretéhez képest az én szememnek teljesen okés, akkor is, ha a 260x260 pixel elég kevésnek tűnik (de ezért ez is kerek 200 ppi, szóval a pixelek inkább csak sasszemmel vagy nagyítóval látszanak). Fényes nappal, kinn, szerintem a transzreflektív kijelző sokkal jobb láthatóságot biztosít, mint az AMOLED, és ez annál igazabb, minél jobban süt a nap. Ebben 100% biztos vagyok. Sötétben viszont megfordul a helyzet: az AMOLED sokkal jobb lesz, értelemszerűen. A másfélszeres felbontás is tetszetős a szemnek, nem beszélve a sokkal vibránsabb színekről és kismilliószor több lehetséges színárnyalatról, tehát igen, az Epix kijelzője határozottan szebb (de nem feltétlenül láthatóbb), mint a Fenixé.
És nagyjából itt ér véget a dolog, mert a Fenix egyébként a másik két eltérő paraméterében egyértelműen jobb:
- Magyarországon 70ezer forinttal olcsóbb a Fenix 7 Pro Sapphire Solar (ezentúl egyszerűen csak Fenixnek hívom ezt), mint az Epix Pro Sapphire (ezentúl csak Epixként hivatkozok erre)
- Az üzemidő lényegesen jobb a Fenix esetében: "okosóraként" 22 napig, állandó GPS-használat mellett 73 óráig, expedíciós üzemmódban 74 (!!!) napig bírja. Ugyanez az Epix-nél 16 nap, 42 óra és 14 nap. (Expedíciós üzemmódban a GPS 10 percenként rögzít helyzetet, legalábbis ismereteim szerint).
Namost, ezt kellett mérlegre tenned: szép és sötétben jobban látható (de nappal nem feltétlenül láthatóbb) kijelző vs sokkal jobb üzemidő és jelentősen alacsonyabb ár.
Te a szép és állandóan világítani tudó kijelzőt választottad (Epix), amiből az utóbbit nem használod, ugyanúgy bekapcsolod a világítást futás közben, mint eddig a Fenix-nél.
Én tuti, hogy másként döntöttem volna, és nem azért, mert a 16 nap és 22 nap között van különbség, hanem a GPS-idő miatt: a 73 óra azt jelenti, hogy pl. egy 4 napos Brenta-túrát (az általam ismert leghosszabb magashegyi vasaltösvény-túra) nappal végig bekapcsolt GPS-szel tudsz lenyomni, ez nagyon nem semmi!
Ha a kijelző a szempont a fentiek mellett, akkor abban egyértelműen az Apple Watch Ultra lenne nálam a csúcs (mint ahogyan pont ezért nagyon gondolkodom egyben, a Fenix mellé).
Az én Fenixem (6-os Pro) "okosóra" üzemmódban, folyamatos pulzusméréssel, folyamatos légzésméréssel, bekapcsolt alváselemzéssel és folyamatosan számolt Body Battery-vel, folyamatosan kkapcsolt pulzoximéterrel (a pulzoximéter ezeknél az óráknál egy vicc... inkább viszek magammal a túrára egy ujjra csiptetős Beurer pulzoximétert, úgyis csak alkalmanként van szükség rá, és csak 3ezer méter fölött igazán) alkalmanként bekapcsolt GPS-szel stabilan 10 napot bír egyetlen feltöltéssel (csak zuhanyzásnál veszem le), és nagyon pontos a predikciója: amennyit feltöltés után kiír hátralévő időnek, azt nagyon pontosan be is tartja (de volt, hogy már 0 óra volt hátra, és még jópár óráig nem döglött ki...), a fenti adatok szerint a 7-es Fenixek még erre is rátesznek egy jó nagy lapáttal, ennyit sikerült fejleszteni az akksit Garminéknál - és egyértelműen ezért veszik a Garminokat...
TLDR: kijelző kategóriában az Apple Watch (Ultra), üzemidőben a Garmin Fenix 7 Pro Solar az abszolút és nagyon messze verhetetlne bajnokok, az Epix egy jó kompromisszum a kettő között, jóval drágábban mindkettőnél (talán pont emiatt a középutasság miatt gondolta úgy az árazását a Garmin, és én meg is értem... de kijelzőben sajnos nagyon-nagyon messze van még az Apple-től....).
Azt se feledjük, hogy az Apple - az Epix-nél olcsóbban milyen nem éppen elhanyagolható dolgokat ad pluszban: pl. LTE eSIM-mel, EKG... Persze ezek vagy kellenek, vagy nem, de nálam akkor lenne abszolút győztes a Garmin Fenix Pro Solar, ha ezek benne lennének... vagyis nekem bizony kellenek.
És most megyek, és veszek egy Apple Watch Ultra 2-t