hukkle írta: ↑2023.09.16., szomb. 10:33
Az audiofil jelzőkön merengek. Nagyon sokan használják az "analógos" jelzőt.
A kérdés hogy biztosan van-e erre ténylegesen releváns tapasztalati bázisuk. Gondolok itt arra hogy volt az illetőnek egy komolyan vehető analóg lánca, amit hallgatott, és az emlékezetében megmaradt ez a tónus...
Szóval sokan szerintem egyáltalán nem hitelesen használják ezt a jelzőt.
Még ugye az is lehet fura esetben, amikor hallott az illető egy olyan készüléket, amit analógos jelzővel illettek, így közvetve van sejtése erről.
Ez már tényleg megmosolyogtató számomra.
Érdekes gondolat, és jogosnak tartom a felvetést. Sokan közhelyesen használják ezeket a kifejezéseket(analógos, csöves hangú, zenei, stb.), de véletlenűl sem tapasztalat alapján hasznalják, sőt, ha rákérdeznek, meg sem tudják magyarázni, hogy ez a kifejezés mit jelent, vagy Ők mit értenek ez alatt.
Nekem ugyanennyire érthetetlen, mikor valaki önhatalmúan egy készüléket, hangsugárzót, stb. high-end-nek titulál. Leginkább a hírdetési topicok címében találkozom ezen meghatározással, sokszor alapszintű, középszerű portékák esetében is. Felteszem, az eladó meg sem tudná magyarázni, hogy mi alapján titulálja a készülékét annak. Talán mert ez olyan hangzatos, trendi, ettől kívánatosabb az eladó termék, pedig szerintem az ilyen kijelentéssel nagyon tévúton jár. Nem kellene a high-end jelzőt, elcsépelni, ledegradálni, el kellene fogadni, hogy ez a legtöbb készülékre nem igaz. Érdekes, mikor valaki egy igazi "kékvérű", legfelső polcos keszülékkel jelentkezik az eladó topicban, az sohasem puffogtatja ezt a jelzőt.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech