Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hangdoboz javítás, bemérés, modifikálás

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 874

Re: Hangdoboz javítás, bemérés, modifikálás

Hozzászólás Szerző: fererencz »

SoundMania írta:
2023.10.01., vas. 13:52

De nem azon a frekvencián mérted mint ami értéket megadtak az adatlapon. Szerintem 100Hz körül szokták a hivatalos elkó méréseket.... A te műszered csak pár Hz-el mér. Emiatt lesz/lehet jelentős az eltérés.
Itt találsz adatlapot, amin látod a mérési paramétereket :https://hu.mouser.com/c/ds/passive-comp ... S41Ny4wLjA.
Köszi, után olvasok.
Az miért lehet, hogy az új kondik jól mérődtek, tehát 5%-on belül?
Nem szotkam hibázni.

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1187

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

fererencz írta:
2023.10.01., vas. 13:43
SoundMania írta:
2023.10.01., vas. 11:55

Nem momdom, hogy kizárt, de gyakorlatban ilyennel még nem találkoztam. De ne keverjük az elkók névlegesnél nagyobbnak mért kapacitásértékét a növekedéssel, amikor valószínűleg csak a toleranciatűrését látod ilyenkor. Az adatlapokat kellene ilyenkor előkeresni, mekkora értékek és eltérések a megengedettek.
20%-ot olvastam, azt hiszem. De biztos, hogy nem 30-50%, mint ahogy "mértem", már kiforrasztva őket.
De nem azon a frekvencián mérted mint ami értéket megadtak az adatlapon. Szerintem 100Hz körül szokták a hivatalos elkó méréseket.... A te műszered csak pár Hz-el mér. Emiatt lesz/lehet jelentős az eltérés.
Itt találsz adatlapot, amin látod a mérési paramétereket :https://hu.mouser.com/c/ds/passive-comp ... S41Ny4wLjA.

Ja és amikor azokat a Tesla kondikat csinálták, a +50/-20% sem volt ritka megadott toleranciára.

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég

SoundMania írta:
2023.10.01., vas. 11:55

Nem momdom, hogy kizárt, de gyakorlatban ilyennel még nem találkoztam. De ne keverjük az elkók névlegesnél nagyobbnak mért kapacitásértékét a növekedéssel, amikor valószínűleg csak a toleranciatűrését látod ilyenkor. Az adatlapokat kellene ilyenkor előkeresni, mekkora értékek és eltérések a megengedettek.
20%-ot olvastam, azt hiszem. De biztos, hogy nem 30-50%, mint ahogy "mértem", már kiforrasztva őket.
Nem szotkam hibázni.

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

fererencz írta:
2023.10.01., vas. 11:40
Nem lehet, hogy simán emelkedhetett a kapacitás, romlás hatására?

If the capacitor is left a long time with no voltage applied, the caustic electrolyte etches the oxide layer - capacitance increases, but you lose voltage rating. Its actually the normal leakage current that maintains the oxide layer.

It is entirely possible that a capacitor that has increased capacitance can no longer withstand the voltage it says on the can. dumping the full rated voltage on it will likely cause a leakage current hot spot. The capacitor could build up a head of steam and chuck its innards at you.

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

lacy írta:
2023.10.01., vas. 08:08
fererencz írta:
2023.10.01., vas. 07:55
SoundMania írta:
2023.10.01., vas. 07:46

Jó a kapacitásmérőd? Vagy minden kondit 50Hz-en mér? :) Megmérted az új kondikat is? Ott mit mértél? A letaglózó hatás talán azért is maradt el, mert nem elég jó kondikat vettél.
Az új kondikat is mértem, tűrésen belül vannak. Szerintem bőven jók ezek is, a régiekhez képest főleg, mondhatni kategóriákkal.

Ilyennel mértem, csak kisütöttem és beledugtam:
ilyennel kell mérni vagy persze kicsit jobbal :)

esr_meter_nagy.jpg

2170_L.jpg
Amit javasolnék kapacitásmérő, az állítható frekvenciákon mér, állítható feszültségszinteken. Már elég lehet, ha 100-120Hz körül és 1-2 KHz körül meg tudod mérni a kapacitásokat. Ez a kondi állapotáról már sokat elárul. Persze mutatja emellett a veszteségi/jósági tényezőket is.... Az esr mérők szerintem korlátozottabban használhatóak. Szervízeknek arra jó, hogy cserélni kell-e a mért kondit, vagy még nem. Ráadásul mindezt még áramkörben....
Kondit precízen csak magában, áramkörből kivéve tudunk jól mérni.

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég

Nem lehet, hogy simán emelkedhetett a kapacitás, romlás hatására?

If the capacitor is left a long time with no voltage applied, the caustic electrolyte etches the oxide layer - capacitance increases, but you lose voltage rating. Its actually the normal leakage current that maintains the oxide layer.

It is entirely possible that a capacitor that has increased capacitance can no longer withstand the voltage it says on the can. dumping the full rated voltage on it will likely cause a leakage current hot spot. The capacitor could build up a head of steam and chuck its innards at you.
Nem szotkam hibázni.

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég

lacy írta:
2023.10.01., vas. 08:26

itt egy cikk a kondenzátorok méréséről
pl az általam írt ESR mérésről és mérőkről
https://www.hobbielektronika.hu/cikkek/ ... .html?pg=1
A régi kondik lába rövid volt, így az újakéból lecsípett darabokkal csíptem össze, úgy mértem, talán hibásan. Viszont, a regieknél páronként a különbség is nagy volt, nem úgy, mint az újak esetén. Ez talán tettenérhető.
Nem szotkam hibázni.

lacy
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 780

Hozzászólás Szerző: lacy »

fererencz írta:
2023.10.01., vas. 08:17
Akkor az is lehet, hogy elkóhoz nem jó a műszer. Talán kell megfelelő fesz, hogy azt mutassa, amit kellene. Akkor talán a régi kondiknak sincs különösebb baja?
itt egy cikk a kondenzátorok méréséről
pl az általam írt ESR mérésről és mérőkről
https://www.hobbielektronika.hu/cikkek/ ... .html?pg=1

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég

Akkor az is lehet, hogy elkóhoz nem jó a műszer. Talán kell megfelelő fesz, hogy azt mutassa, amit kellene. Akkor talán a régi kondiknak sincs különösebb baja?
Nem szotkam hibázni.

lacy
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 780

Hozzászólás Szerző: lacy »

fererencz írta:
SoundMania írta:

Jó a kapacitásmérőd? Vagy minden kondit 50Hz-en mér? :) Megmérted az új kondikat is? Ott mit mértél? A letaglózó hatás talán azért is maradt el, mert nem elég jó kondikat vettél.
Az új kondikat is mértem, tűrésen belül vannak. Szerintem bőven jók ezek is, a régiekhez képest főleg, mondhatni kategóriákkal.

ilyennel kell mérni vagy persze kicsit jobbal :)
esr_meter_nagy.jpg
2170_L.jpg

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

fererencz írta:
SoundMania írta:

res_1f8701115c7798be77d6d2d7cb762877.jpeg
Majd megnézem mit tud ez a műszer, de szerintem csak néhány Hz-el méri a kondikat. A magas meg hol van elválasztva? 3-4 KHz? :) Elkók kapacitása nem szokott növekedbi az öregedés hatására. Inkább jelentős kapacitás csökkenés a jellemző. Valószínű, nem volt, /nincs bajuk azoknak a bipolároknak. A hanghatásra is tartom, hogy nem vettél elég jókat ezért csak ennyi az eredmény.

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég

SoundMania írta:

res_1f8701115c7798be77d6d2d7cb762877.jpeg
res_1f8701115c7798be77d6d2d7cb762877.jpeg (45.34 KiB) Megtekintve 1151 alkalommal
Nem szotkam hibázni.

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

fererencz írta:
2023.09.30., szomb. 21:16
Bő 3 hét várakozás után megjöttek a kondik, ma meg ki is cseréltem őket. 20+ éves Tesla elkók voltak, most soros ágon Jantzen Standard Z-cap, párhuzamos ágon Monacor MKTA.

Nem vártam sokat eddig is elégedett voltam, de a változás letaglózó! Kinyílt a tér, felszáradt a pocsolya, mélyebbre megy az egész. Na jó, nem... Objektíven értékelve nem jelentős a változás, AB tesztelni nem állt módomban, de mintha jobban tolerálná magasban a hangerőt, kellemesebbek, lágyabbak lettek a magasak úgy általában. Azt hiszem. Talán. Remélem. :D

Azon viszont meglepődtem, hogy elmentek a kondik kapacitásai: 3,9- helyett 5,2-, 8,2- helyett 12,6mFd. :nonononono:

Jelentős változást vártam ezek miatt frekvenciamenetben, de szerintem annyira nem durva. Készítettem pár képet ezekről. A mérés elhelyezése a szobában nem volt szerencsés átvitel szempontjából, arra törekedtem, hogy a dobozokat és mikrofont lehetőleg ugyan oda tegyem. Egyik mérést dupláztam (közben oda vissza pakoltam, hogy lássam, mekkora eltérést okoz), ott ez láthatóan jól sikerült. A kondizás után mégis volt diffi, több oka lehet, de talán használhatóak a mérések. Torzítást nem is rakok be, mert azokból kb semmi érdemlegeset (különbség) nem tudok kinyerni, ott nem látok változást igazán.

Eredeti állapot (bal-jobb):
bal_jobb_régi.jpg
Új állapot (bal-jobb):
bal_jobb_új.jpg
Jobb előtte-utána:
jobb változás.jpg
Bal előtte-utána:
bal_változás.jpg
Minden mérés, talán így érzékletesebb a jelentősége:
mind.jpg

Lehet, hogy máshol kellene keresem a változást. Viszont, tanulságos lehet régi elkókkal kapcsolatban ez az egész. Remélem. :smile53:

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég

Bő 3 hét várakozás után megjöttek a kondik, ma meg ki is cseréltem őket. 20+ éves Tesla elkók voltak, most soros ágon Jantzen Standard Z-cap, párhuzamos ágon Monacor MKTA.

Nem vártam sokat eddig is elégedett voltam, de a változás letaglózó! Kinyílt a tér, felszáradt a pocsolya, mélyebbre megy az egész. Na jó, nem... Objektíven értékelve nem jelentős a változás, AB tesztelni nem állt módomban, de mintha jobban tolerálná magasban a hangerőt, kellemesebbek, lágyabbak lettek a magasak úgy általában. Azt hiszem. Talán. Remélem. :D

Azon viszont meglepődtem, hogy elmentek a kondik kapacitásai: 3,9- helyett 5,2-, 8,2- helyett 12,6mFd. :nonononono:

Jelentős változást vártam ezek miatt frekvenciamenetben, de szerintem annyira nem durva. Készítettem pár képet ezekről. A mérés elhelyezése a szobában nem volt szerencsés átvitel szempontjából, arra törekedtem, hogy a dobozokat és mikrofont lehetőleg ugyan oda tegyem. Egyik mérést dupláztam (közben oda vissza pakoltam, hogy lássam, mekkora eltérést okoz), ott ez láthatóan jól sikerült. A kondizás után mégis volt diffi, több oka lehet, de talán használhatóak a mérések. Torzítást nem is rakok be, mert azokból kb semmi érdemlegeset (különbség) nem tudok kinyerni, ott nem látok változást igazán.

Eredeti állapot (bal-jobb):
bal_jobb_régi.jpg
Új állapot (bal-jobb):
bal_jobb_új.jpg
Jobb előtte-utána:
jobb változás.jpg
Bal előtte-utána:
bal_változás.jpg
Minden mérés, talán így érzékletesebb a jelentősége:
mind.jpg
Lehet, hogy máshol kellene keresem a változást. Viszont, tanulságos lehet régi elkókkal kapcsolatban ez az egész. Remélem. :smile53:
Nem szotkam hibázni.

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég

fererencz írta:
2023.09.15., pén. 16:38
tamagaba írta:
2023.09.15., pén. 13:42
Pont amiatt lényeges a torzítás diagram. Látszik szépen, ahogy a váltásnál összekiabálnak :rolleyes:
Néhány izét kiszedtem még:

Bonsai_vízesés.jpgBonsai_torzítás.jpgBonsai_spectogram.jpgBonsai_mid-bass_torzítás.jpg
Nézegettem régebbi méréseket, de az az érzésem, hogy ez a torzítás diagram sem mond el így mindent, hiába nézegesssük, mert gondolom a szoba erősen beleszól.

Itt közelebbről, talán jobb elhelyezéssel mértem:
Bonsai_torzítás_közel.jpg
Újra az előző, hogy összevethető legyen:
Bonsai_torzítás.jpg
Nem szotkam hibázni.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10983
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

tamagaba írta:
2023.09.16., szomb. 18:57
85 illetve 96 dB-n szokták mérni. Nem tudom pontosan milyen szinten mérek - azt irja ki a REW, hogy level OK
De mennyi is az?
Ezért fontos a mérőkör kalibrálása, hogy a skálákon valós hangnyomás értékeket láss.

96 dB-en inkább ne mérj torzítást, mert lehet, hogy az lesz a hangszóró utolsó megmozdulása evilágon.

Ha kimozdulunk a - lassan már az űrből érkező háttérsugárzás mérése is kényszeresen használt - REW kereteiből, találkozhatunk olyan mérési eljárásokkal, szoftverekkel, amik pl. a hangnyomás függvényében vizsgálják és ábrázolják a harmonikus torzítást. Hangsugárzók esetében kimondottan tanulságos adat, én gyakran mérem.

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 598
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: tamagaba »

fererencz írta:
2023.09.16., szomb. 19:41
Ez nekem szólt?
Nekem sincs hangnyomásmérőm, a már bulizósabb hangerőn mérek (Windowsnál 98-as hangerő, erősítő 100-ból 60-65-ös) általában, de a külön hangszórósakat visszább vettem (azok 1-2cm-ről készültek).

A THD-től beszédesebb a többi harmonikus torzítás, mert a THD az emezeknek az összege. Úgy tudom.
Aki bekapcsolódik a dikurzusba
Hogy azt ott mire állítsuk:
Csatolmányok
Clipboard01.jpg
Clipboard01.jpg (58.81 KiB) Megtekintve 1509 alkalommal
... Mire jó a kerekes kút? Oda lehet tolni, ahol víz van - Hofi Géza ...

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég

tamagaba írta:
2023.09.16., szomb. 18:57
Én továbbra is a THD-t feszegetném, hátha kiesik még pár csontváz a szekrényből
85 illetve 96 dB-n szokták mérni. Nem tudom pontosan milyen szinten mérek - azt irja ki a REW, hogy level OK
De mennyi is az?
Ez nekem szólt?
Nekem sincs hangnyomásmérőm, a már bulizósabb hangerőn mérek (Windowsnál 98-as hangerő, erősítő 100-ból 60-65-ös) általában, de a külön hangszórósakat visszább vettem (azok 1-2cm-ről készültek).

A THD-től beszédesebb a többi harmonikus torzítás, mert a THD az emezeknek az összege. Úgy tudom.
Nem szotkam hibázni.

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Kapcsolat:

Én továbbra is a THD-t feszegetném, hátha kiesik még pár csontváz a szekrényből
De mennyi is az?

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

tamagaba írta:
2023.09.16., szomb. 12:55
Miért áll meg 10k-nál a torzitás mérés? Hiába nyomkodom a 20-20k gombot, nem csinálja gondolkodik.gif
Mert gondolom, 44 kHz mintavételi frekvencia mellett mértél, az ábra pedig harmonikus torzítást mutat. A 2. harmonikus maximális frekvenciája 11 kHz.

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég

tamagaba írta:
2023.09.16., szomb. 12:55

Miért áll meg 10k-nál a torzitás mérés? Hiába nyomkodom a 20-20k gombot, nem csinálja gondolkodik.gif

The harmonic plots can only be generated for frequencies within the bandwidth of the measurement. For example, if a measurement is made to 20 kHz, the second harmonic plot can only be generated to 10 kHz, as the 2nd harmonic of 10k Hz is 20 kHz. Similarly the third harmonic plot can only be generated to 6.67 kHz (20/3). The upper limit for distortion plots is 95% of the Nyquist frequency (which is half the sample rate). For example, at 44.1 kHz sampling the upper limit is 0.95*44.1/2 = 20.95 kHz.
Nem szotkam hibázni.

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég

Amit betettem képet, külön a mély-közép torzításáról, ott mitől lehet a kiemelkedő 2. harmonikus torzítás? A passzív membrános konstrukció lehet az oka? Mennyire jelentős? :smile53:

Tamagaba!
Nem olyan rossz ez azért! :napsut:
Nem szotkam hibázni.

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Kapcsolat:

Na mutassak valamit én is, ne csak a szám járjon:
300ms-nál koppan a vízfal
A transmission line hátsó oldalából ki van véve a csillapító anyag. Így kicsit több a mély érzet, lehet hogy néha sok is :)
El vagyok vele egy nem annyira jól elredezett 25 m2-es nappaliban - a rövidebbik oldalra van állítva 3gen Quadral Vulkán
Csatolmányok
5.png
4.png
3.png

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég

fapaci írta:
2023.09.16., szomb. 09:47

Írtad, hogy a méréseid hevenyészettek, így hát komoly tanácsot sem lehet adni az ábráid alapján. Nagy baja vélhetően nincs a dobozaidnak, az látszana a görbéken, de a közép/magas váltáson lehetne csiszolni. Ha a fülednek kedves a hangzás, akkor nem érdemes nagyon belekotorni csak azért, hogy kicsit szebb görbéket kapj.
Köszi, ez megnyugtató!

Úgy kell érteni, hogy szimpla szobai mérés, nem követtem el semmit, hogy ezt kizárjam, tehát a szoba is benne van. Kézben volt a mikrofon, nem mértem ki a távolságot, szöget.

Nem célom, hogy szöget gyártsak, nem erőltetem az átalakítást sem akkor. Ugye szoftveresen tudnám kalapálni, de ezt mellőztem, inkább egy kis "karaktert" hagytam nekik.

Most már csak várom az új kondikat, meg hogy érdemes-e "javitani" azt, ami talán el sem romlott. :D
Nem szotkam hibázni.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

fererencz írta:
2023.09.14., csüt. 21:54
Szívesen fogadok tanácsokat, véleményeket, kritikákat. Kell-e esetleg jobban belenyúlni? leborulok.gif
Írtad, hogy a méréseid hevenyészettek, így hát komoly tanácsot sem lehet adni az ábráid alapján. Nagy baja vélhetően nincs a dobozaidnak, az látszana a görbéken, de a közép/magas váltáson lehetne csiszolni. Ha a fülednek kedves a hangzás, akkor nem érdemes nagyon belekotorni csak azért, hogy kicsit szebb görbéket kapj.

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”