Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hangdoboz javítás, bemérés, modifikálás

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 876

Re: Hangdoboz javítás, bemérés, modifikálás

Hozzászólás Szerző: fererencz »

tamagaba írta:
2023.09.15., pén. 13:42
Pont amiatt lényeges a torzítás diagram. Látszik szépen, ahogy a váltásnál összekiabálnak :rolleyes:
Néhány izét kiszedtem még:
Bonsai_vízesés.jpg
Bonsai_torzítás.jpg
Bonsai_spectogram.jpg
Bonsai_mid-bass_torzítás.jpg
Nem szotkam hibázni.

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 598
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: tamagaba »

fererencz írta:
2023.09.15., pén. 12:33
tamagaba írta:
2023.09.15., pén. 12:24

Mindenki, aki mér hogy bele van borulva a frekiátvitelbe, colstokot illesztgeti a monitoron a görbe mellé
Atán a torzi diagram hun van? :rolleyes:
Én ezt kikérem magamnak! :D
A Többi is érdekel természetesen, de a téma miatt (bolygatom a frekvencia váltót) ezt találtam relevánsnak. Dobok be majd mást is akkor. :smile53:

Egyébként az off-axis átvitelek más jellegű tulajdonságok már kicsit. Csak remélem, hogy rendben vannak.
Pont amiatt lényeges a torzítás diagram. Látszik szépen, ahogy a váltásnál összekiabálnak :rolleyes:
... Mire jó a kerekes kút? Oda lehet tolni, ahol víz van - Hofi Géza ...

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég

tamagaba írta:
2023.09.15., pén. 12:24

Mindenki, aki mér hogy bele van borulva a frekiátvitelbe, colstokot illesztgeti a monitoron a görbe mellé
Én ezt kikérem magamnak! :D
A Többi is érdekel természetesen, de a téma miatt (bolygatom a frekvencia váltót) ezt találtam relevánsnak. Dobok be majd mást is akkor. :smile53:

Egyébként az off-axis átvitelek más jellegű tulajdonságok már kicsit. Csak remélem, hogy rendben vannak.
Nem szotkam hibázni.

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 598
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: tamagaba »

fererencz írta:
2023.09.14., csüt. 21:54
Szívesen fogadok tanácsokat, véleményeket, kritikákat. Kell-e esetleg jobban belenyúlni? leborulok.gif
... Mire jó a kerekes kút? Oda lehet tolni, ahol víz van - Hofi Géza ...

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég

A bogár egyre nagyobbra hízott a fülemben, ezért rendeltem pár kondit (Jantzen és Monacor) a Bonsai Primus-okhoz. A napokban fognak megérkezni, kíváncsi vagyok, miben lesz más, ha más lesz. Addig is hangolódásképpen készítettem pár mérést. Semmi mérnöki precizitás, csak hevenyészve, nem túl alkalmas szobai körülmények között.

0,8-1m körüli távolság, a fekete az "on axis", sárgák vertikálisan-, zöldek horizontálisan tértek el ~20/40 fokot:
Bonsai_off_axis.jpg
Itt már "vegyesen" tértem el, kicsit magasabban, fronthoz képest befelé, lényegében a hallgatás irányában, kb 0,8/1,5m-re:
Bonsai_hallgatási_irányban.jpg
Ezek pedig a hangszórók + passzív membrán külön-külön:
Bonsai_mély_magas_radiátor.jpg
Szívesen fogadok tanácsokat, véleményeket, kritikákat. Kell-e esetleg jobban belenyúlni? leborulok.gif
Nem szotkam hibázni.

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég

denesdr írta:
2023.06.24., szomb. 22:14

Világos. Meg mondjuk lehet, hogy azok a Teslák pont a jó hangú elkók közé tartoznak, igazából nem ismerem őket, csak az általános ELCO < MKT, MKP stb relációból indultam ki.
Nem tudom, milyen a jó hangú kondi. Valaki valamikor írt olyat, hogy a Tesla a jó... Fene tudja.
Ilyen egyébként:
IMG_20230624_224051.jpg
IMG_20230624_224051.jpg (779.59 KiB) Megtekintve 1948 alkalommal
Nem szotkam hibázni.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1108

Hozzászólás Szerző: denesdr »

fererencz írta:
2023.06.24., szomb. 21:50
denesdr írta:
2023.06.24., szomb. 21:25

Vannak jó hangú elkók, de azok a SEAS dómok megérdemelnének valami komolyabb kondit. ;)
Tényleg többször gondoltam rá, de.... :napsut:
Másrészt, nem mindenki szereti a javító szándékú módosítást, arra jöttem rá. Erre is gondolni kell.
Világos. Meg mondjuk lehet, hogy azok a Teslák pont a jó hangú elkók közé tartoznak, igazából nem ismerem őket, csak az általános ELCO < MKT, MKP stb relációból indultam ki.

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég

denesdr írta:
2023.06.24., szomb. 21:25

Vannak jó hangú elkók, de azok a SEAS dómok megérdemelnének valami komolyabb kondit. ;)
Tényleg többször gondoltam rá, de.... :napsut:
Másrészt, nem mindenki szereti a javító szándékú módosítást, arra jöttem rá. Erre is gondolni kell.
Nem szotkam hibázni.

pioneer66
Isten Hozott! :)
Értékelés: 2

Hozzászólás Szerző: pioneer66 »

denesdr írta:
2023.06.24., szomb. 21:21
pioneer66 írta:
2023.06.24., szomb. 20:53
denesdr írta:
2023.06.24., szomb. 19:28
Egy ilyen hangfalnál valószínűleg nem számoltak az elkók ESR értékével, szóval szinte biztosan kijelenthető, hogy be lehet rakni mondjuk MKP kondikat helyettük plusz ellenállás nélkül is, nem fogunk nagy kárt okozni. Aztán a csere vagy hallatszódni fog vagy nem, csak kipróbálva fog kiderülni. Alap MKP-nál drágábbat én nem raknék bele, mondjuk egy Jantzen Cross-Cap jó lehet. Hatalmas változásra azért nem érdemes számítani, de nem kizárt, hogy lenne valamennyi.
Értem...az említett kondenzátor a Sonopart-nál elfogadható áron kapható, így egy próbát megérhet a csere...persze ha fennállhat a meghibásodás esélye, akkor még tipródom kicsit :smile29: ...de alapvetően ilyen választ vártam és köszönöm! :tutiok:
A "kárt" úgy értettem, hogy elhangolnánk a váltó működését az ESR érték be nem tartásával, de ettől semmiképp nem menne tönkre a hangfal, ettől nem kell félni. :rolleyes:
Akkor megnyugodtam, így már megér egy cserét a kondi...talán hallom a + változást a rossz hallásommal is... :smile53:

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

fererencz írta:
2023.06.24., szomb. 19:39
Az én kisipari német állványos dobozaimban meglepő módon alap Tesla elkók vannak, magas ágon is.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

pioneer66 írta:
2023.06.24., szomb. 20:53
denesdr írta:
Egy ilyen hangfalnál valószínűleg nem számoltak az elkók ESR értékével, szóval szinte biztosan kijelenthető, hogy be lehet rakni mondjuk MKP kondikat helyettük plusz ellenállás nélkül is, nem fogunk nagy kárt okozni. Aztán a csere vagy hallatszódni fog vagy nem, csak kipróbálva fog kiderülni. Alap MKP-nál drágábbat én nem raknék bele, mondjuk egy Jantzen Cross-Cap jó lehet. Hatalmas változásra azért nem érdemes számítani, de nem kizárt, hogy lenne valamennyi.
Értem...az említett kondenzátor a Sonopart-nál elfogadható áron kapható, így egy próbát megérhet a csere...persze ha fennállhat a meghibásodás esélye, akkor még tipródom kicsit :smile29: ...de alapvetően ilyen választ vártam és köszönöm! :tutiok:
A "kárt" úgy értettem, hogy elhangolnánk a váltó működését az ESR érték be nem tartásával, de ettől semmiképp nem menne tönkre a hangfal, ettől nem kell félni. :rolleyes:

pioneer66

fererencz írta:
2023.06.24., szomb. 19:39
Az én kisipari német állványos dobozaimban meglepő módon alap Tesla elkók vannak, magas ágon is. :o Mondjuk árban a Sonus F. Concertino és Concerto között volt, közelebb az utóbbihoz. Meglepő. Kicsit zavart ez a dolog, de végeredményben a hangja pazar, mérve nem látok hibát, nem fogom piszkálni, csak ha kell...

Ez csak érdekesség.
Neked is köszönöm az észrevételt! :rolleyes:

pioneer66

denesdr írta:

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég

Az én kisipari német állványos dobozaimban meglepő módon alap Tesla elkók vannak, magas ágon is. :o Mondjuk árban a Sonus F. Concertino és Concerto között volt, közelebb az utóbbihoz. Meglepő. Kicsit zavart ez a dolog, de végeredményben a hangja pazar, mérve nem látok hibát, nem fogom piszkálni, csak ha kell...

Ez csak érdekesség.
Nem szotkam hibázni.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

pioneer66

Ha "csak" kevésbé rossz lehet a hang, már az is nyereség lehet :D ...az a baj, hogy a hangszórókról semmilyen adatot sem találok a neten, csak kódszámok vannak (mély: 22503, közép: 20471, magas: 20132) így az sem ismert számomra, hogy egy jobb fólia kondenzátor (ésszerű árért) ki tudja-e hozni az esetleges tartalékokat (már ha vannak). A nagy gyakorlati tapasztalattal rendelkező fórumtársak talán több infót ismernek az említett hangszórókról....egyébként a hangfalban található "hangváltó" csupán a két említett elko-ból és a magasra ragasztott légmagos tekercsből áll. Komolyabb váltót nem szeretnék belerakni, mert talán az (árban) túlzó lenne a hangfal képességeit tekintve. csupán a kondik cseréjén gondolkodom :rolleyes:

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3472

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

pioneer66 írta:
2023.06.24., szomb. 12:26
Tisztelt Fórumozók!

Hetek óta olvasom a bejegyzéseket a hangsugárzók építésével/modifikálásával kapcsolatban. Sok érdekes és számomra ismeretlen dologgal találkoztam. Először tennék fel kérdést felétek a kondenzátorokkal kapcsolatban.
Kb. 30 éve vettem egy pár Jamo hangfalat, amelyeket azóta is használok. Nagyon vigyázok rájuk, habár a net világában inkább nagy ívben elkerülik "őket"... A kérdésem pedig az, hogy a sorosan (középhez fordított polaritással 1uF, magashoz pozitív oldalra 2.2 uF) beépített kondenzátorokat (M.D.L.) érdemes lehet lecserélni komolyabb kondikra? Hozhat hangzásbeli javulást?...vagy ezek az alap papírmembrános hangszórók nem tudnak többet? A közép és a magas tartományt gyengusznak érzem gondolkodik.gif . Illetve még egy kérdés...egy DIY oldalon találtam egy táblázatot és ha jól értelmezem, akkor az említett kondik nem is passzolnak a hangfal paramétereihez (?) (4-8 Ohm, 100W)...persze lehet tévedek :-)
Előre is köszönöm a segítő válaszokat! :rolleyes:
20220103_124803.jpg
Néhány alapvető DiY hangfaltervezési megfontolás.jpg
Hogy jobb lesz-e? Nem lesz garantáltan jobb, kevésbé rossz igen.
Ritkán előforul, hogy hangváltóban elkó jól illeszkedik a hangszóró és hangváltó karakterisztikájához, de az alsó árszegmensbe gyártott hangsugárzóknál az olcsóság mindenek felett. Egy elkó (a képen nonpoláros) kapacitás értékben és többi paraméterében is nagyot szór, amik élettartamuk során sokat változnak is, elkó kiszárad. Tehát érdemes kerülni az elkót hangváltóban, ha praktikusan elfér valami fólia kondi. A teljesítmény-kondi fesz tábla mi szerint készült nem tudom. Viszont én komolyabb hangváltóban 200VDC-nél kisebbet nem láttam, igaz ezek nem elkók. High-end hangváltásra szánt/gyártott fólia kondik 200-250-400-600-800-1200V-osak.

pioneer66

Tisztelt Fórumozók!

Hetek óta olvasom a bejegyzéseket a hangsugárzók építésével/modifikálásával kapcsolatban. Sok érdekes és számomra ismeretlen dologgal találkoztam. Először tennék fel kérdést felétek a kondenzátorokkal kapcsolatban.
Kb. 30 éve vettem egy pár Jamo hangfalat, amelyeket azóta is használok. Nagyon vigyázok rájuk, habár a net világában inkább nagy ívben elkerülik "őket"... A kérdésem pedig az, hogy a sorosan (középhez fordított polaritással 1uF, magashoz pozitív oldalra 2.2 uF) beépített kondenzátorokat (M.D.L.) érdemes lehet lecserélni komolyabb kondikra? Hozhat hangzásbeli javulást?...vagy ezek az alap papírmembrános hangszórók nem tudnak többet? A közép és a magas tartományt gyengusznak érzem gondolkodik.gif . Illetve még egy kérdés...egy DIY oldalon találtam egy táblázatot és ha jól értelmezem, akkor az említett kondik nem is passzolnak a hangfal paramétereihez (?) (4-8 Ohm, 100W)...persze lehet tévedek :-)
Előre is köszönöm a segítő válaszokat! :rolleyes:
20220103_124803.jpg
20220103_124803.jpg (99.54 KiB) Megtekintve 1488 alkalommal
Néhány alapvető DiY hangfaltervezési megfontolás.jpg
Néhány alapvető DiY hangfaltervezési megfontolás.jpg (21.02 KiB) Megtekintve 1488 alkalommal

Péter1987
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 1

Hozzászólás Szerző: Péter1987 »

Üdvözletem a tagoknak! Miskolcon van-e olyan aki foglalkozik a topik nevéből adódóan ezzel a témával?
Köszönöm a választ előre is!

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1335

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Ugyan tematikailag nem ide tartozik, de mivel szorosan kapcsolódik az előző témához, örömmel számolok be róla.
Jó régenről van egy adag Vdh. SCS 12 hangszórókábelem, ami felvágásra kerűlt 8 másfél méteres darabra egy korábbi projekt miatt.
Mivel hangszórókábelnek sosem szerettem igazán a hangját, és a hossza miatt már nem is túl piacképes - nem is ajánlanám szívesen senkinek - de mivel mostanság DIY tápkábelekkel is kísérletezek, gondoltam, mi történhet, készítettem kettőt.
Első körben a Quad tápkábeleit cseréltem ki.
Na, kérem minden korábban ecsetelt problémám megoldódott, ami egy nem régi erősítőcsere óta érzékelhető, hogy minden pozitívuma ellenére kissé keveselltem a magasat a rendszerből.
Megjöttek a magasak, több részlet jött elő a közép-magas tartományban, olyan, mintha letekertem volna egy réteg folpakkot a Quadról. Még a mélyek is precízebbek lettek. Teljesen más jellemzőket mutat, mint eredeti funkciójában.
A két másik kábelt valószínűleg az erősítő és a dac, vagy a phono kapja meg, ha kívánja a hangkép.
Szóval, köszönöm a segítségeteket, helyreállt a rend, nem ijesztgetem többet a Quad-ot, és Titeket sem, a magassugárzóval. :D

pärt
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 5009

Hozzászólás Szerző: pärt »

Van egy elég kellemes hangú szélessávú dobozom, amit egyszer kíváncsiságból megpróbáltam megtámogatni egy magassal, jó magasan váltva, de szintén csak egy kondival, meg némi szintezéssel, csak fülre belőve. Természetesen borzalmas volt, finomhangolással ennek mértékét lehetett belőni. :D Röviden: sikerült egy jó szélessávúból, egy pocsék másfél utast készíteni. Gyorsan elengedtem, szerencsére gyors, ingyenes tapasztalatszerzés volt, meglévő alkatrészekkel.

Rock60
Őslakos
Őslakos

Ok, köszi, mindent értek. :smile49:

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5141

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Ígérem, utolsó hozzászólásom e témában.
A 16kHz "indítás" nem jelenti azt, hogy 16kHz alatt semmit sem sugároz, pláne, ha csak egy kondenzátorral van leválasztva. Tehát már 7-8kHz körül hallatszik egy kis plusz magas, 10-12-kHz környékén meg még egy kicsivel több, szóval nem kell denevérfülűnek lenni, hogy meghalljuk a szuperhipertvítert, tiszta hifimarkecing pszichológia az egész, ugye hallod, mennyivel jobb, hát persze...és tényleg több a magas, kérdés, tényleg jobb-e hosszútávon is?
A Mundorfoknak a függőleges nyalábolásuk kedvezőbb, mint sok más ribbonnak, a magasabb érzékenység soha nem probléma, mert azt elég egyszerű csökkenteni kompromisszummentesen. Ja, hogy drága? A jó holmik sosem olcsók, annak az időknek vége, ma már minden gyártó pontosan pozicionálja termékét a megfelelő ársávba, a szemtelenebbek feljebb, de lejjebb soha.
Én nem tennék a Quadhoz semmit, inkább egy rendes erősítőre költenék, de Ön dönt: iszik, vagy vedel...
Csak azt nem szeretjük néhányan itt az AVX-en, (akiknek véletlenül egyszerre van némi tudása és korreláló tapasztalata), hogy az ártatlan kérdés után kiderül, a válaszoktól függetlenül meglépi az illető azt, amit akar. De akkor minek kérdezi? Bizonyságot szeretne? És ha nem kapja meg, akkor csakazértis az ego diadalmaskodik? Mert egyszer hallott valamit, ami tetszett? lehet, hogy ott más komponensek miatt eleve jobb volt a hang, csak a szupertvíterre könnyű volt ráfogni.
Na ennyi elég ebből a témából, fel lettél kellően homályosítva (nem csak általam), ha nem értetted, te bajod... :smile29:

Rock60
Őslakos
Őslakos

Eredetileg a Mundorf Air Motion AMT 19CM 1.1-C lett volna a kiszemelt, minden szempontból jobb, mint a Dayton - ok, csak túl érzékeny, és veszett drága.

Rock60
Őslakos
Őslakos

Valóban...
Elég kiterjedt irodalma van az elméleti hallásküszöb felletti frekvenciák valós pozitív hatásáról az összképre./ Összhangra :D /
Hallottam egy alkalommal egy kitűnő rendszer kiegészítéseképpen a Townshend Supertweetert, kb. 16.000 - től indítva.
Ki-be kapcsolva figyeltük a különbséget.
Egészen extra hangélményt ad, és nem csak a magastartományban.
Arra gondoltam, hogy amíg hallok egyáltalán, addig beüzemelek egy ilyet.
Vagy valami hasonlót.

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”