Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Sztereó erősítők

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 874

Re: Sztereó erősitők

Hozzászólás Szerző: fererencz »

dixie-chicken írta:
2023.09.13., szer. 08:50

aztán egy talán képletes felvétel,ha csak a negyede igaz,nagy gáz van :D ...remélem sikerül jó beillesztenem,de csatolom a linket is,ami biztos az biztos alapon (Alan Shaw/Harbeth):

és akkor térjünk ki arra,milyen féle zene "zabálja" a számunka rendelkezésre álló W-ket,igazán...

nyilván mindenki a saját lovát dícséri,de elgondolkodtató,sztem...

:smile49:
Józan ésszel belegondolva, és a kommenteket olvasva, ezeket a figurákat nem kell komolyan venni... Szvsz ez egy fura parasztvakítás. :D
Azt sem bizonyítja, hogy itt nagyobb hangerő mellett is érthetőbben lehetett beszélgetni, szerintem rosszabbak a körülmények szobailag. A membrán alig mozdult. Annak kitérése meg arányos a hangerővel, adott frekvencián.

Mikor házat vettünk, az Arcam Alpha 5, 2x40W motyóm volt nyúzva az avatón. Alattunk érezhetően remegett a födém, 3m-re a hangfalaktól a farmeremen éreztem a basszust. :drum:

Az, hogy mennyi W kell, arra kitértek az előző posztomban. Igen, függ a zenei anyagtól.
Nem szotkam hibázni.

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2638

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

fererencz írta:
2023.09.12., kedd 19:22
dixie-chicken írta:
2023.09.12., kedd 19:01

egy minőségi rendszer alap paramétere az is,többek között,hogy relative hangosan szól a zene,de lehet normálisan beszélgetni....egy Sokol rádióval is jó nagy rikácsolást/lármát lehet csinálni,és hangosabb érzést tud kelteni,egy valóban minőségi rendszerel szemben....

:D
Nem védeni akarom a videó készítőjét, de egyrészt nem a rendszer és a szoba minőségéről, vagy a hangosság érzetréről van szó. Ez az 1-2W is meglepően nagy hangnyomást képes kelteni. Egyébként sem olyan 1xű megítélni ezt. Ettől sokkkkkal rosszabb a hang minösége azoknál a videóknál, amiket emberek megosztanak (nem itt) videóként, mondván hogy "aaahhhh, ájuljatok be, mennyire állat jó a hang nálam az über fullos készülékeimen".
Avagy bocsánat, ha egyébként mindenkinek atjött a lényeg, és egyébként mindenkinél jobb a hang felvételről visszahallgava is! :smile53:
oké :smile53: elég sok YT felvételt szoktam meghallgatni,az kimondottan nem nyerte el a tetszésemet,semmilyen szinten..jó,elfogadom YT felvétel,és lapozzunk leborulok.gif

aztán egy talán képletes felvétel,ha csak a negyede igaz,nagy gáz van :D ...remélem sikerül jó beillesztenem,de csatolom a linket is,ami biztos az biztos alapon (Alan Shaw/Harbeth):

https://www.youtube.com/watch?v=Y3WpRY-EtX8

youtu.be/ Y3WpRY-EtX8

és akkor térjünk ki arra,milyen féle zene "zabálja" a számunka rendelkezésre álló W-ket,igazán...

nyilván mindenki a saját lovát dícséri,de elgondolkodtató,sztem...

:smile49:
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1325

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

A puskalövés hangosabb, mint a szúnyog, ez stimmel.
Akkor, mi a baj ? :D

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég

fapaci írta:
2023.09.12., kedd 22:14
fererencz írta:
2023.09.12., kedd 19:33
decibel-levels_hu.jpg
Nyugodjanak békében augusztus 20. áldozatai és halláskárosultjai!

Szerencsére ez az ábra nehezen vehető komolyan.
Tényleg nem elemeztem ki, elnézést!
Gondolom nem 200m-ről annyi...
Mindenki megfogta a lényeget... Örülök.
Nem szotkam hibázni.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10974
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

fererencz írta:
decibel-levels_hu.jpg
Nyugodjanak békében augusztus 20. áldozatai és halláskárosultjai!

Szerencsére ez az ábra nehezen vehető komolyan.

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég

fülelek írta:
2023.09.12., kedd 22:03
fererencz írta:
Képzelje el mindenki, hogy normál hangon beszélget a szemléletett, 85-90dB-es zajok mellett:

decibel-levels_hu.jpg

Audiofil légkalapács mellett is lehetne simán beszélgetni, hiába folyik már a vér a fülünkből?? :D
Ez a táblázat ne legyen mérvadó, túl sok hiba van benne :smile51:
És ez mit von le abból, amiről írtam?
Nem szotkam hibázni.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5129

Hozzászólás Szerző: fülelek »

fererencz írta:
Képzelje el mindenki, hogy normál hangon beszélget a szemléletett, 85-90dB-es zajok mellett:

decibel-levels_hu.jpg

Audiofil légkalapács mellett is lehetne simán beszélgetni, hiába folyik már a vér a fülünkből?? :D
Ez a táblázat ne legyen mérvadó, túl sok hiba van benne :smile51:

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1325

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Alex_Aston írta:
2023.09.10., vas. 07:42
KLajos írta:
2023.09.10., vas. 06:43

Nem nagyon tudom, mi jelentősége lenne, mennyire lenne hall(gat)ható A-osztályúként, mert egy elég érzéketlen Contour S1.4-et kéne megzargatnia. Annak meg 15 watt ...
A szomszédtűrő szobahangerő ennél több wattot jelenthet. Gondolom. Vagy ezt tudom valahogy mérni?

Az S1.4 érzékenysége mindössze 85 dB 2.83V/1m-nél.
Nekem Contour 20-asom van. Jellemzően kb. 2-3W amin hallgatom. 2x15W hangerő már-már házibuli szint, vagy igen gangis zenehallgatás.

2x15W gyakorlatilag mindenre elegendő teljesítmény. Persze nyilván van olyan helyzet, vagy ízlés, amikor több is elkél :D
Nem túl szakmai, de ha ez segít bármit is - nem sok közös nevező van - én egy eléggé csillapított 32m2 - es szobában hallgatok zenét / tévét.
A meglehetősen érzéketlen / 85 - 86 db./ sztatikus Quad- ot 50 Wattos hibrid integráltal vagy 35 Wattos csöves integráltal hajtom.
Sosincs hiányérzetem, de néha, mikor feljebb tekerném, a feleségem mindig rám kiabál, hogy ne bömböltessem... :kiss:
Régebben hajtottam őket 150 wattos csöves monoblokkokkal is, igaz akkor még nem volt feleségem. :smile49:

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég

decibel-levels_hu.jpg
decibel-levels_hu.jpg (36.81 KiB) Megtekintve 1185 alkalommal
Nem szotkam hibázni.

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég

dixie-chicken írta:
2023.09.12., kedd 19:01

egy minőségi rendszer alap paramétere az is,többek között,hogy relative hangosan szól a zene,de lehet normálisan beszélgetni....egy Sokol rádióval is jó nagy rikácsolást/lármát lehet csinálni,és hangosabb érzést tud kelteni,egy valóban minőségi rendszerel szemben....

Nem védeni akarom a videó készítőjét, de egyrészt nem a rendszer és a szoba minőségéről, vagy a hangosság érzetréről van szó. Ez az 1-2W is meglepően nagy hangnyomást képes kelteni. Egyébként sem olyan 1xű megítélni ezt. Ettől sokkkkkal rosszabb a hang minösége azoknál a videóknál, amiket emberek megosztanak (nem itt) videóként, mondván hogy "aaahhhh, ájuljatok be, mennyire állat jó a hang nálam az über fullos készülékeimen".
Avagy bocsánat, ha egyébként mindenkinek atjött a lényeg, és egyébként mindenkinél jobb a hang felvételről visszahallgava is! :smile53:
Nem szotkam hibázni.

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.

fererencz írta:
2023.09.12., kedd 15:14
BLX írta:
2023.09.12., kedd 15:08

Ez a szoba nem tűnik túl csillapítottnak. Ez is fontos lehet, hogy mit hogyan mennyire hallunk hangosnak... 2W-nál nem tűnt úgy mintha élvezné a hangerőt.

Egyébként az az érzés, amiről pl. Supravox, Fülelek és Fapaci is írt már korábban, nem tudom mindenkinek meg van-e:
Gondolok itt arra, hogy egy kellően csillapított, jó akusztikájú szobában, kis torzítású "erős" rendszert szinte a "végtelenségig fel lehet hangosítani" még jól is fog esni :guitar: Pl.: nagy aktív ATC
Részemről annyi a lényeg, a minőség olyan, amilyen, de ez nem csak hangosnak érződik hanem kb kiabálni kell, mert valóban hangos is. :rolleyes:

Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2731

Hozzászólás Szerző: tunerman »

Na - utoljára nekifutok ennek a Luxman vonalnak :D
Az L550 csak 2x50W/8R teljesítményt szolgáltat, a beállított nyugalmi áram 730mA (+-39v mellett) tehát ez csatornánként kb. 57W-ot disszipál...szintén trükközés van itt is.
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-X MK3

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 598
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: tamagaba »

Pass Labs XA-100.5
"Pure Class A Monoblock Power Amplifier"
és ez is bias tologatós A - A/B
100W felett lehetetlen tiszta A osztályt csinálni (30%-os hatásfoknál lehet számolni a villanyszámlát)
... Mire jó a kerekes kút? Oda lehet tolni, ahol víz van - Hofi Géza ...

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég

BLX írta:

Ez a szoba nem tűnik túl csillapítottnak. Ez is fontos lehet, hogy mit hogyan mennyire hallunk hangosnak... 2W-nál nem tűnt úgy mintha élvezné a hangerőt.

Még annyi jutott eszembe, hogy ránézésre azért ez a szoba simán hozza az itteni átlagot, szerintem. :D
Nem szotkam hibázni.

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég

BLX írta:

Egyébként az az érzés, amiről pl. Supravox, Fülelek és Fapaci is írt már korábban, nem tudom mindenkinek meg van-e:
Gondolok itt arra, hogy egy kellően csillapított, jó akusztikájú szobában, kis torzítású "erős" rendszert szinte a "végtelenségig fel lehet hangosítani" még jól is fog esni :guitar: Pl.: nagy aktív ATC
Részemről annyi a lényeg, a minőség olyan, amilyen, de ez nem csak hangosnak érződik hanem kb kiabálni kell, mert valóban hangos is. :rolleyes:
Nem szotkam hibázni.

BLX
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1018

Hozzászólás Szerző: BLX »

fererencz írta:
2023.09.12., kedd 14:57
Nahát! Még egy videó:

youtu.be/vaiEDYB5c9M

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég

Nahát! Még egy videó:

youtu.be/vaiEDYB5c9M
Nem szotkam hibázni.

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Kapcsolat:

tunerman írta:
2023.09.12., kedd 12:48
Utánanéztem ennek a Luxman L530 "15 wattig A osztályú" kijelentésnek - a szokásos parasztvakítás az egész :smile29:
Ez egy teljesen hagyományos A/B osztályba beállított (150mA-es nyugalmi áram, ami bemelegedés után megnő 200mA-re) erősítő. Mivel +-63v a végfokozat tápfeszültsége, kiszámolható az oldalankénti disszipáció is, ami kb. 25,2W.
Az igazi trükk a "SLIDING BIAS" elnevezésű megoldásukban van, a növekvő kivezérlésnél tologatja a BIAS tranzisztor munkapontját is, így kvázi (kamu) A osztályt imitál :smile53:
Nézem az 550-est, arra kimondottan írja, hogy "pure A class"
Ugyanúgy vannak benne a végtranyó párok
Az A osztálynál egy tranyóval oldja meg mindkét félhullámot jól tudom?
Ekkora kamu cég lenne?
100W-ot A osztállyal 18 kilóval nem old meg

Egyébként massziv 4 Ohm-os dobozt integrálttal nem hajtanék
Nincs előrébb az 525-össel sem

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.

Utánanéztem ennek a Luxman L530 "15 wattig A osztályú" kijelentésnek - a szokásos parasztvakítás az egész :smile29:
leborulok.gif ...mondtam én ezt már elöbb is 31_1_21.gif ...de persze ha fent van a zinterneten,biztos igaz

:fekverohog:

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2731

Hozzászólás Szerző: tunerman »

tamagaba írta:
2023.09.12., kedd 11:47
tunerman írta:
2023.09.12., kedd 09:10
Azért ne a levegőben lógjon a kérdésed - ki gyártotta és mi a tipusszáma ennek a betett rajzon lévő erősítőnek?
Azután folytathatjuk a témát :D, megnézzük mi a helyzet.
TJ.
Variál a munkaponttal és a felső tranyó egység viszi A-ban ?
Ez egy teljesen hagyományos A/B osztályba beállított (150mA-es nyugalmi áram, ami bemelegedés után megnő 200mA-re) erősítő. Mivel +-63v a végfokozat tápfeszültsége, kiszámolható az oldalankénti disszipáció is, ami kb. 25,2W.
Az igazi trükk a "SLIDING BIAS" elnevezésű megoldásukban van, a növekvő kivezérlésnél tologatja a BIAS tranzisztor munkapontját is, így kvázi (kamu) A osztályt imitál :smile53:

Infó itt: https://audiokarma.org/forums/index.php ... mp.641001/

A JVC "SUPER A", a Technics "NEW CLASS A" és a Pioneer "NON SWITCHING" elnevezésű áramkörei hasonló előnyőket ígértek a vevőiknek.
Az igazi "A" osztályú kapcsolások jellemzően nem nagy teljesítményűek, és kivezérlés nélkül is a névleges kimeneti teljesítményhez tartozó teljes áram folyik rajtuk - ez több amper lehet.
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-X MK3

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Kapcsolat:

tunerman írta:
Azért ne a levegőben lógjon a kérdésed - ki gyártotta és mi a tipusszáma ennek a betett rajzon lévő erősítőnek?
TJ.
Variál a munkaponttal és a felső tranyó egység viszi A-ban ?

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.

KLajos írta:
2023.09.12., kedd 10:38
dixie-chicken írta:
2023.09.12., kedd 08:42
KLajos írta:
2023.09.12., kedd 06:50

Nem célszerű? Akkor mindent mindenhova cipeljek? Tizenéve, mikor hangdoboz-keresésben voltam, minden forgalmazónál csak a dobozt tudtam meghallgatni ki tudja milyen és mekkora légtérben - amik mind nagyobbak már alapterületre is, mint a szobám -, bármilyen, de nem egyforma csillapítású helyiségben (volt közöttük századfordulós táglaházi polgári lakásból, panelpincéből, panel sokadikon lévő lakásból, vagy éppen modern irodaház aljában kialakított hallgató helyiség vagy 3-4 mellmagas tégla(?)fallal „elhatárolt” szekcióval, de 100+ négyzetméternyi egybe alapterülettel ...

Az vajon miben segít bárkit? Mi a közös pont azon kívül, hogy hallok valamit, mert a levegőben terjednek a hangszórók által keltett hullámok? Hogy hozok így közös nevezőre egy Bowers-t, ProAcot, Focalt vagy Dynaudiot? És akkor még a mindenkinél mindenféle eltérő villanygépekről nem emlékeztem meg: Rotelek (Bowers-szel), fogalmam sincs mik a ProAc-kal, tüskéken álló Jadis-ok a Focalok előtt, akkor éppen légpárnán ficergő Dynaudiók Hivoxokkal, Shakti kő, fagyasztott cd és ezerféle, akkor épp divatos „varázslat” ...

Szóval nagyon nem látom a közös nevezőt.
Sport ...
Az eladás, az a sport. A vétel az lutri.
a téves vásárlás következményeit Te fogod viselni.. ;) ..az othoni meghallgatást semmi nem tudja kiváltani,ez a mérvadó...viszont visszakanyorodva az S1.4+Luxman 510/525/530 párositáshoz:a Dyno 4 Ohmra van specifikálva,ha jól emlékszem a grafikonjaira,ez elég stabil az egész frekitartományában,vagyis nincs nagyobb ingadozás/eltérés a névleges impedanciához amit a gyártó megadott...mondjuk azt hogy ez a része világos... :smile32: amit senki sem emlitett meg,az az hogy az általad megcélzott Luxman sorozat,annak ellenére hogy valóban jók,jó phono fokozattal rendelkeznek,nem igazán jól viselik az olyan dobozok társaságát amelyeknén nagy az impedancia ingadozás a névleges esetleg megadott 8 Ohmoz,vagy 4 Ohmra vannak specifikálva...emlékszem az L-510 mérési adataira,és a kistesó L-410sre (Stereoplay/Stereo),ahol a mért teljesitmény a 8Ohmos adathoz viszonyitva,a 4Ohmos adat alig volt több 5-10%-al...ez nem épp arra utal hogy a végfok része" potens/stabil " lenne,,nincs meg bennük a "duplázási" hajlam,ahol az impedanci csökkenésével,emelkedik a teljesitmény jócskán (lásd Matti Otala elvét),amit általában a Dynok igényelnek meghajtás szempontjábol...tovább viszem,az L-410 nekem elfüstölt,egy AR11-sel(névleges 4Ohmra specifikálva) halk hangerőn,amikor a társaság csak beszélgetett,és a zene csák háttérben "ciripelt",nagyon jó haveromnak meg az L-510,egy Infinity Kappa 9-el,amikor 2-3 évesek volta,és nem cca 35-40 évesen...

további jó vásárlást :smile49:
Köszönöm, meglesz. :-)

Ugyanis az L-525 más felépítésű végfokkal bír, és gyárilag is vállalja a 4 ohmot.
https://stereonomono.blogspot.com/2013/ ... l-525.html
https://www.radiomuseum.org/r/luxman_l_525.html

Ennyit az ismeretekről ... :-p
oké,a Te pénzed,a Te szórakozásd,csak nehogy sirás legyen a vége ;) ..emlitve volt lentebb az M03 végfokuk....haveromnak volt,egy B&W 802Matrix 3-sal használta:

http://www.troelsgravesen.dk/BW-802s3/802s3-manual.pdf

soha ki nem deritett oknál fogva,kicsit jobban feltekert hangerőn,de semmi túlzás nem volt benne,elfüstölt az egyik 802-es váltója,és csipogója...érdekes,az is egy 4Ohmra specifikált hangszoró,a gyári ajánlás amplifikáció oldalrol nézve 50-600W között van a 802M3-hoz...gariban kicseréltek természetesen,de a szervizben sem tudták megmondani mi lehetett az okozó..

amin elfüstölt,az egy Roy Buchanan "Sweet dreams" szám,nincs mélytartomány feszegetése,de van benne sok "hosszan tartott magas gitárhang" ...itt esetleg érinthetnénk a "clipping" szó értelmezését,mit okozhat,melyik hangszoró egységre jelent nagyobb veszélyt,mélyhangszoró,vagy csipogóra...

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Kapcsolat:

tunerman írta:
TJ.
Luxman 530

KLajos
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 65

Hozzászólás Szerző: KLajos »

dixie-chicken írta:
2023.09.12., kedd 08:42
KLajos írta:
fülelek írta:
2023.09.11., hétf. 23:41
Az a doboz 82dB/W. Kb.90dB ha 2 méterről hallgatod. Zenétől meg tőled függ, hogy elég ez, vagy sem. Nekem kevés lenne. Különben sem célszerű olyasmit megvenni, amit nem tudsz előtte meghallgatni, vagy pont ez a sport benne, hátha jó lesz?
Ne csodálkozz, hogy nem kapsz ennél pontosabb választ.
Nem célszerű? Akkor mindent mindenhova cipeljek? Tizenéve, mikor hangdoboz-keresésben voltam, minden forgalmazónál csak a dobozt tudtam meghallgatni ki tudja milyen és mekkora légtérben - amik mind nagyobbak már alapterületre is, mint a szobám -, bármilyen, de nem egyforma csillapítású helyiségben (volt közöttük századfordulós táglaházi polgári lakásból, panelpincéből, panel sokadikon lévő lakásból, vagy éppen modern irodaház aljában kialakított hallgató helyiség vagy 3-4 mellmagas tégla(?)fallal „elhatárolt” szekcióval, de 100+ négyzetméternyi egybe alapterülettel ...

Az vajon miben segít bárkit? Mi a közös pont azon kívül, hogy hallok valamit, mert a levegőben terjednek a hangszórók által keltett hullámok? Hogy hozok így közös nevezőre egy Bowers-t, ProAcot, Focalt vagy Dynaudiot? És akkor még a mindenkinél mindenféle eltérő villanygépekről nem emlékeztem meg: Rotelek (Bowers-szel), fogalmam sincs mik a ProAc-kal, tüskéken álló Jadis-ok a Focalok előtt, akkor éppen légpárnán ficergő Dynaudiók Hivoxokkal, Shakti kő, fagyasztott cd és ezerféle, akkor épp divatos „varázslat” ...

Sport ...
Az eladás, az a sport. A vétel az lutri.
a téves vásárlás következményeit Te fogod viselni.. ;) ..az othoni meghallgatást semmi nem tudja kiváltani,ez a mérvadó...viszont visszakanyorodva az S1.4+Luxman 510/525/530 párositáshoz:a Dyno 4 Ohmra van specifikálva,ha jól emlékszem a grafikonjaira,ez elég stabil az egész frekitartományában,vagyis nincs nagyobb ingadozás/eltérés a névleges impedanciához amit a gyártó megadott...mondjuk azt hogy ez a része világos... :smile32: amit senki sem emlitett meg,az az hogy az általad megcélzott Luxman sorozat,annak ellenére hogy valóban jók,jó phono fokozattal rendelkeznek,nem igazán jól viselik az olyan dobozok társaságát amelyeknén nagy az impedancia ingadozás a névleges esetleg megadott 8 Ohmoz,vagy 4 Ohmra vannak specifikálva...emlékszem az L-510 mérési adataira,és a kistesó L-410sre (Stereoplay/Stereo),ahol a mért teljesitmény a 8Ohmos adathoz viszonyitva,a 4Ohmos adat alig volt több 5-10%-al...ez nem épp arra utal hogy a végfok része" potens/stabil " lenne,,nincs meg bennük a "duplázási" hajlam,ahol az impedanci csökkenésével,emelkedik a teljesitmény jócskán (lásd Matti Otala elvét),amit általában a Dynok igényelnek meghajtás szempontjábol...tovább viszem,az L-410 nekem elfüstölt,egy AR11-sel(névleges 4Ohmra specifikálva) halk hangerőn,amikor a társaság csak beszélgetett,és a zene csák háttérben "ciripelt",nagyon jó haveromnak meg az L-510,egy Infinity Kappa 9-el,amikor 2-3 évesek volta,és nem cca 35-40 évesen...

további jó vásárlást :smile49:
Köszönöm, meglesz. :-)

Ugyanis az L-525 más felépítésű végfokkal bír, és gyárilag is vállalja a 4 ohmot.
https://stereonomono.blogspot.com/2013/ ... l-525.html
https://www.radiomuseum.org/r/luxman_l_525.html

Ennyit az ismeretekről ... :-p

KLajos
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 65

Hozzászólás Szerző: KLajos »

rTom írta:
2023.09.12., kedd 07:31
KLajos írta:

Hogy hozok így közös nevezőre egy Bowers-t, ProAcot, Focalt vagy Dynaudiot? És akkor még a mindenkinél mindenféle eltérő villanygépekről nem emlékeztem meg: Rotelek (Bowers-szel), fogalmam sincs mik a ProAc-kal, tüskéken álló Jadis-ok a Focalok előtt, akkor éppen légpárnán ficergő Dynaudiók Hivoxokkal, Shakti kő, fagyasztott cd és ezerféle, akkor épp divatos „varázslat” ...

Én célravezetőbbnek tartanám nem a közzös nevezőt keresni, hanem kizárásra hallgatózni.

Én a nagyobb légterű lehallgatóteret pont nem hátrányként élném meg.
Kis szobában minden elprüntyög.
Olyan meg nincs, hogy a hang nem fér be a szobába...

És ami 100+ négyzetméteren 5-8 m távolságból és közel ülve (gugolva) nem tud kiegyenlítetten megszólalni azt egyből kizárnám.

Olyan viszont van, hogy ( az elérhető ársávban, kinek mi az?) nem egy hanem két hangsugárzó pár az ami alkalmas a klasszikusra-kamara zenére ill. a pop-rock zenére.
( Pl.: anno '98-ban egy Sony SS-176EB Brooklands Edition vs. Cervin Vega)
Kizártam, hiszen nem Bowers-t vettem végül, hanem évnyi dolgos keresgélés után Dynaudiot. :-)
Az ársávot meg megadta az S1.4 akkori ára - ahova szépen mendegéltem felfelé, a (pénzügyi) határaimat feszegetve.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”