Utánanéztem ennek a Luxman L530 "15 wattig A osztályú" kijelentésnek - a szokásos parasztvakítás az egész![]()

Utánanéztem ennek a Luxman L530 "15 wattig A osztályú" kijelentésnek - a szokásos parasztvakítás az egész![]()
Utánanéztem ennek a Luxman L530 "15 wattig A osztályú" kijelentésnek - a szokásos parasztvakítás az egész
Variál a munkaponttal és a felső tranyó egység viszi A-ban ?
oké,a Te pénzed,a Te szórakozásd,csak nehogy sirás legyen a végeKLajos írta: ↑2023.09.12., kedd 10:38Köszönöm, meglesz. :-)dixie-chicken írta: ↑2023.09.12., kedd 08:42a téves vásárlás következményeit Te fogod viselni..KLajos írta: ↑2023.09.12., kedd 06:50
Nem célszerű? Akkor mindent mindenhova cipeljek? Tizenéve, mikor hangdoboz-keresésben voltam, minden forgalmazónál csak a dobozt tudtam meghallgatni ki tudja milyen és mekkora légtérben - amik mind nagyobbak már alapterületre is, mint a szobám -, bármilyen, de nem egyforma csillapítású helyiségben (volt közöttük századfordulós táglaházi polgári lakásból, panelpincéből, panel sokadikon lévő lakásból, vagy éppen modern irodaház aljában kialakított hallgató helyiség vagy 3-4 mellmagas tégla(?)fallal „elhatárolt” szekcióval, de 100+ négyzetméternyi egybe alapterülettel ...
Az vajon miben segít bárkit? Mi a közös pont azon kívül, hogy hallok valamit, mert a levegőben terjednek a hangszórók által keltett hullámok? Hogy hozok így közös nevezőre egy Bowers-t, ProAcot, Focalt vagy Dynaudiot? És akkor még a mindenkinél mindenféle eltérő villanygépekről nem emlékeztem meg: Rotelek (Bowers-szel), fogalmam sincs mik a ProAc-kal, tüskéken álló Jadis-ok a Focalok előtt, akkor éppen légpárnán ficergő Dynaudiók Hivoxokkal, Shakti kő, fagyasztott cd és ezerféle, akkor épp divatos „varázslat” ...
Szóval nagyon nem látom a közös nevezőt.
Sport ...
Az eladás, az a sport. A vétel az lutri...az othoni meghallgatást semmi nem tudja kiváltani,ez a mérvadó...viszont visszakanyorodva az S1.4+Luxman 510/525/530 párositáshoz:a Dyno 4 Ohmra van specifikálva,ha jól emlékszem a grafikonjaira,ez elég stabil az egész frekitartományában,vagyis nincs nagyobb ingadozás/eltérés a névleges impedanciához amit a gyártó megadott...mondjuk azt hogy ez a része világos...
amit senki sem emlitett meg,az az hogy az általad megcélzott Luxman sorozat,annak ellenére hogy valóban jók,jó phono fokozattal rendelkeznek,nem igazán jól viselik az olyan dobozok társaságát amelyeknén nagy az impedancia ingadozás a névleges esetleg megadott 8 Ohmoz,vagy 4 Ohmra vannak specifikálva...emlékszem az L-510 mérési adataira,és a kistesó L-410sre (Stereoplay/Stereo),ahol a mért teljesitmény a 8Ohmos adathoz viszonyitva,a 4Ohmos adat alig volt több 5-10%-al...ez nem épp arra utal hogy a végfok része" potens/stabil " lenne,,nincs meg bennük a "duplázási" hajlam,ahol az impedanci csökkenésével,emelkedik a teljesitmény jócskán (lásd Matti Otala elvét),amit általában a Dynok igényelnek meghajtás szempontjábol...tovább viszem,az L-410 nekem elfüstölt,egy AR11-sel(névleges 4Ohmra specifikálva) halk hangerőn,amikor a társaság csak beszélgetett,és a zene csák háttérben "ciripelt",nagyon jó haveromnak meg az L-510,egy Infinity Kappa 9-el,amikor 2-3 évesek volta,és nem cca 35-40 évesen...
további jó vásárlást![]()
Ugyanis az L-525 más felépítésű végfokkal bír, és gyárilag is vállalja a 4 ohmot.
https://stereonomono.blogspot.com/2013/ ... l-525.html
https://www.radiomuseum.org/r/luxman_l_525.html
Ennyit az ismeretekről ... :-p
Luxman 530
Köszönöm, meglesz. :-)dixie-chicken írta: ↑2023.09.12., kedd 08:42a téves vásárlás következményeit Te fogod viselni..KLajos írta: ↑2023.09.12., kedd 06:50Nem célszerű? Akkor mindent mindenhova cipeljek? Tizenéve, mikor hangdoboz-keresésben voltam, minden forgalmazónál csak a dobozt tudtam meghallgatni ki tudja milyen és mekkora légtérben - amik mind nagyobbak már alapterületre is, mint a szobám -, bármilyen, de nem egyforma csillapítású helyiségben (volt közöttük századfordulós táglaházi polgári lakásból, panelpincéből, panel sokadikon lévő lakásból, vagy éppen modern irodaház aljában kialakított hallgató helyiség vagy 3-4 mellmagas tégla(?)fallal „elhatárolt” szekcióval, de 100+ négyzetméternyi egybe alapterülettel ...fülelek írta: ↑2023.09.11., hétf. 23:41Az a doboz 82dB/W. Kb.90dB ha 2 méterről hallgatod. Zenétől meg tőled függ, hogy elég ez, vagy sem. Nekem kevés lenne. Különben sem célszerű olyasmit megvenni, amit nem tudsz előtte meghallgatni, vagy pont ez a sport benne, hátha jó lesz?
Ne csodálkozz, hogy nem kapsz ennél pontosabb választ.
Az vajon miben segít bárkit? Mi a közös pont azon kívül, hogy hallok valamit, mert a levegőben terjednek a hangszórók által keltett hullámok? Hogy hozok így közös nevezőre egy Bowers-t, ProAcot, Focalt vagy Dynaudiot? És akkor még a mindenkinél mindenféle eltérő villanygépekről nem emlékeztem meg: Rotelek (Bowers-szel), fogalmam sincs mik a ProAc-kal, tüskéken álló Jadis-ok a Focalok előtt, akkor éppen légpárnán ficergő Dynaudiók Hivoxokkal, Shakti kő, fagyasztott cd és ezerféle, akkor épp divatos „varázslat” ...
Sport ...
Az eladás, az a sport. A vétel az lutri...az othoni meghallgatást semmi nem tudja kiváltani,ez a mérvadó...viszont visszakanyorodva az S1.4+Luxman 510/525/530 párositáshoz:a Dyno 4 Ohmra van specifikálva,ha jól emlékszem a grafikonjaira,ez elég stabil az egész frekitartományában,vagyis nincs nagyobb ingadozás/eltérés a névleges impedanciához amit a gyártó megadott...mondjuk azt hogy ez a része világos...
amit senki sem emlitett meg,az az hogy az általad megcélzott Luxman sorozat,annak ellenére hogy valóban jók,jó phono fokozattal rendelkeznek,nem igazán jól viselik az olyan dobozok társaságát amelyeknén nagy az impedancia ingadozás a névleges esetleg megadott 8 Ohmoz,vagy 4 Ohmra vannak specifikálva...emlékszem az L-510 mérési adataira,és a kistesó L-410sre (Stereoplay/Stereo),ahol a mért teljesitmény a 8Ohmos adathoz viszonyitva,a 4Ohmos adat alig volt több 5-10%-al...ez nem épp arra utal hogy a végfok része" potens/stabil " lenne,,nincs meg bennük a "duplázási" hajlam,ahol az impedanci csökkenésével,emelkedik a teljesitmény jócskán (lásd Matti Otala elvét),amit általában a Dynok igényelnek meghajtás szempontjábol...tovább viszem,az L-410 nekem elfüstölt,egy AR11-sel(névleges 4Ohmra specifikálva) halk hangerőn,amikor a társaság csak beszélgetett,és a zene csák háttérben "ciripelt",nagyon jó haveromnak meg az L-510,egy Infinity Kappa 9-el,amikor 2-3 évesek volta,és nem cca 35-40 évesen...
további jó vásárlást![]()
Kizártam, hiszen nem Bowers-t vettem végül, hanem évnyi dolgos keresgélés után Dynaudiot. :-)rTom írta: ↑2023.09.12., kedd 07:31Én célravezetőbbnek tartanám nem a közzös nevezőt keresni, hanem kizárásra hallgatózni.KLajos írta: ↑2023.09.12., kedd 06:50
Hogy hozok így közös nevezőre egy Bowers-t, ProAcot, Focalt vagy Dynaudiot? És akkor még a mindenkinél mindenféle eltérő villanygépekről nem emlékeztem meg: Rotelek (Bowers-szel), fogalmam sincs mik a ProAc-kal, tüskéken álló Jadis-ok a Focalok előtt, akkor éppen légpárnán ficergő Dynaudiók Hivoxokkal, Shakti kő, fagyasztott cd és ezerféle, akkor épp divatos „varázslat” ...
Én a nagyobb légterű lehallgatóteret pont nem hátrányként élném meg.
Kis szobában minden elprüntyög.
Olyan meg nincs, hogy a hang nem fér be a szobába...
És ami 100+ négyzetméteren 5-8 m távolságból és közel ülve (gugolva) nem tud kiegyenlítetten megszólalni azt egyből kizárnám.
Olyan viszont van, hogy ( az elérhető ársávban, kinek mi az?) nem egy hanem két hangsugárzó pár az ami alkalmas a klasszikusra-kamara zenére ill. a pop-rock zenére.
( Pl.: anno '98-ban egy Sony SS-176EB Brooklands Edition vs. Cervin Vega)
Gondolom, elég csillapítottnak számít a nappalink, mert ugyan faparkettás, de azon nagyméretű és úgy centi vastag szőnyeg hever, kárpitos- és fabútorok is akadnak rendesen, szóval nem nagyon van akár egy méternyi széles nyitott, fedetlen falszakasz.asebestyen írta: ↑2023.09.12., kedd 07:26Ha a 20m2-es szoba alig csillapított, akkor még sok is a 15W, már jóval előbb egy nagy káosz lesz a hang a rengeteg reflexiótól. Ha viszont ez egy jól csillapított helyiség, akkor az erősítő hamarabb fog elfogyni, mint a Dyno, az még képes lenne nagyobb energiák tisztességes megjelenítésére. A közhiedelemmel ellentétben a legtöbbször nem azért "hangos" a muzsika a tisztelt hifistának, mert valóban akkora a hangnyomás, hanem mert már akkorát torzít a rendszer mindenestől, beleértendó a zenehallgató helyiséget is.
Azért ne a levegőben lógjon a kérdésed - ki gyártotta és mi a tipusszáma ennek a betett rajzon lévő erősítőnek?
KLajos írta: ↑2023.09.11., hétf. 23:04Már elnézést, de az csak annyi, hogy senki nem mondott érdemit arra, hogy a max 15 A-osztályú vatt elég-e az S1.4 szobahangerőre kihajtásához. Nyilván nem azért nem, mert nem írtam le, hogy a szoba kb. 20 négyzetméteres...
Nem írtam le, de a) nem vagyok villamosmérnök, b) nem tartok itthon oszcilloszkópot (sem), c) egy netes eladó erősítőjén meg amúgy hogy mérnék bármit távolról? Mélyebb kifogásokba nem megyek bele.
Elég-e két alma ebédre? Az őskor kezdete óta tudjuk, hogy amilyen a kérdés, olyan a válasz. Minél kevesebb infót adsz meg és minél agresszívebben kérdezel, annál kisebb az esélyed az érdemi válaszra.
a téves vásárlás következményeit Te fogod viselni..KLajos írta: ↑2023.09.12., kedd 06:50Nem célszerű? Akkor mindent mindenhova cipeljek? Tizenéve, mikor hangdoboz-keresésben voltam, minden forgalmazónál csak a dobozt tudtam meghallgatni ki tudja milyen és mekkora légtérben - amik mind nagyobbak már alapterületre is, mint a szobám -, bármilyen, de nem egyforma csillapítású helyiségben (volt közöttük századfordulós táglaházi polgári lakásból, panelpincéből, panel sokadikon lévő lakásból, vagy éppen modern irodaház aljában kialakított hallgató helyiség vagy 3-4 mellmagas tégla(?)fallal „elhatárolt” szekcióval, de 100+ négyzetméternyi egybe alapterülettel ...fülelek írta: ↑2023.09.11., hétf. 23:41Az a doboz 82dB/W. Kb.90dB ha 2 méterről hallgatod. Zenétől meg tőled függ, hogy elég ez, vagy sem. Nekem kevés lenne. Különben sem célszerű olyasmit megvenni, amit nem tudsz előtte meghallgatni, vagy pont ez a sport benne, hátha jó lesz?
Sport ...
Az eladás, az a sport. A vétel az lutri.
Az, hogy hol van itt az A class áramkör?
Én célravezetőbbnek tartanám nem a közzös nevezőt keresni, hanem kizárásra hallgatózni.KLajos írta: ↑2023.09.12., kedd 06:50
Hogy hozok így közös nevezőre egy Bowers-t, ProAcot, Focalt vagy Dynaudiot? És akkor még a mindenkinél mindenféle eltérő villanygépekről nem emlékeztem meg: Rotelek (Bowers-szel), fogalmam sincs mik a ProAc-kal, tüskéken álló Jadis-ok a Focalok előtt, akkor éppen légpárnán ficergő Dynaudiók Hivoxokkal, Shakti kő, fagyasztott cd és ezerféle, akkor épp divatos „varázslat” ...
Ha a 20m2-es szoba alig csillapított, akkor még sok is a 15W, már jóval előbb egy nagy káosz lesz a hang a rengeteg reflexiótól. Ha viszont ez egy jól csillapított helyiség, akkor az erősítő hamarabb fog elfogyni, mint a Dyno, az még képes lenne nagyobb energiák tisztességes megjelenítésére. A közhiedelemmel ellentétben a legtöbbször nem azért "hangos" a muzsika a tisztelt hifistának, mert valóban akkora a hangnyomás, hanem mert már akkorát torzít a rendszer mindenestől, beleértendó a zenehallgató helyiséget is.
Nem célszerű? Akkor mindent mindenhova cipeljek? Tizenéve, mikor hangdoboz-keresésben voltam, minden forgalmazónál csak a dobozt tudtam meghallgatni ki tudja milyen és mekkora légtérben - amik mind nagyobbak már alapterületre is, mint a szobám -, bármilyen, de nem egyforma csillapítású helyiségben (volt közöttük századfordulós táglaházi polgári lakásból, panelpincéből, panel sokadikon lévő lakásból, vagy éppen modern irodaház aljában kialakított hallgató helyiség vagy 3-4 mellmagas tégla(?)fallal „elhatárolt” szekcióval, de 100+ négyzetméternyi egybe alapterülettel ...fülelek írta: ↑2023.09.11., hétf. 23:41Az a doboz 82dB/W. Kb.90dB ha 2 méterről hallgatod. Zenétől meg tőled függ, hogy elég ez, vagy sem. Nekem kevés lenne. Különben sem célszerű olyasmit megvenni, amit nem tudsz előtte meghallgatni, vagy pont ez a sport benne, hátha jó lesz?
Már elnézést, de az csak annyi, hogy senki nem mondott érdemit arra, hogy a max 15 A-osztályú vatt elég-e az S1.4 szobahangerőre kihajtásához. Nyilván nem azért nem, mert nem írtam le, hogy a szoba kb. 20 négyzetméteres ...fülelek írta: ↑2023.09.11., hétf. 12:51Már elnézést, de mi az, hogy senki nem tudja? Leírtam, hogy lehet megmérni, hogy mekkora teljesítményt vesz fel a hangsugárzó adott zenét a kívánt(elvárt) hangerősségen hallgatva. Az oszcilloszkóp nem csal, nem átlagol, kiváló eszköz arra, hogy felelős döntést hozzunk az adott hangsugárzóhoz adott környezetben szükséges erősítő teljesítményt illetőleg.
Bill Gates is megmondta: 640kB elég mindenreAlex_Aston írta: ↑2023.09.10., vas. 07:42Nekem Contour 20-asom van. Jellemzően kb. 2-3W amin hallgatom. 2x15W hangerő már-már házibuli szint, vagy igen gangis zenehallgatás.KLajos írta: ↑2023.09.10., vas. 06:43
Nem nagyon tudom, mi jelentősége lenne, mennyire lenne hall(gat)ható A-osztályúként, mert egy elég érzéketlen Contour S1.4-et kéne megzargatnia. Annak meg 15 watt ...
A szomszédtűrő szobahangerő ennél több wattot jelenthet. Gondolom. Vagy ezt tudom valahogy mérni?
Az S1.4 érzékenysége mindössze 85 dB 2.83V/1m-nél.
2x15W gyakorlatilag mindenre elegendő teljesítmény. Persze nyilván van olyan helyzet, vagy ízlés, amikor több is elkél![]()
Első bekezdés: nem értem, amit leírtáltamagaba írta: ↑2023.09.11., hétf. 18:40Itt a történet ha jól látom a 63V felirat alatt
Látszik a hűtőborda csatlakozás szaggatott vonala. 0,61V-on megy be az audió (300mV az eleje)
Egyébként táp puffer kondinak beraktak 71V 30 ezer mikrósat - Az elég combos, de nem hervadt már el a 40 év 63 Volt-jától?
hááát én kerülgetném inkább a sifonyérokat,és mint "gyengitő" tényező jelentkezem a fent leirtakhozfülelek írta: ↑2023.09.11., hétf. 17:24A matek ugyan stimmel, de vannak itt más tényezők is: mély hangoknál inkább membrán amplitúdó limitált a hangszóró, mint teljesítmény limitált, 150Hz felett meg a torzítást is figyelembe kell venni. Egy 20cm-es hangszóró 60Hz-en és 109dB hangnyomáson már +/- 13mm-t szeretne mozogni, nem biztos, hogy sikerül, vagy ha igen, eszelős torzítással.dixie-chicken írta: ↑2023.09.11., hétf. 15:42egy kis matematika,ha 2x25W-hoz ajánlás (legalább) a 95dB érzékenységű doboz,92dB-hez ez 2x50W,89dB-hez ez már 2x100W,a 86dB-hez ez már 2x200W...aztán mostanság,nem egyszer kiderült hogy a szuper modern hangszoró,specifikálva van 91/92dB érzékenységre,mérve,meg tapógatoznak a 84/85dB környéken,ha sikerül...és a fentiekben leirtak,kötve hiszem hogy hangositási/disco hangerő,csak egy picit jobban feltekerjük a hanagerőt féle állapot...![]()
A 109dB hangnyomás a szomszédnál (panel, vagy bármelyik előkelő társasház esetén) 70-75dB hangnyomás lesz mély hangoknál, ez még nappal sem esik jól senkinek. A nagy hatásfok egyben jó nagy dobozt is jelent, amit kerülgetni kell, vagy oda lehet tenni a fal elé, csak akkor meg a sztereo tér szenved csorbát.
Szerintem egy 85dB/W hatásfokú hangszóróhoz 50W teljesítmény legtöbbször elegendő, ennyit az utóbbi 30 évben gyártott hangsugárzók nagy többsége kibír, 102dB hangnyomás még a sakál-metálhoz () is elegendő. Minden ettől eltérő kivétel gyengíti de nem törli a szabályt.
Azt is tessék figyelembe venni, hogy manapság nem dB/m/W-ban adják meg a hangsugárzó hatásfokát, hanem érzékenységről beszélnek, amit úgy kell értelmezni, hogy a hangsugárzó kapcsaira ráadnak akkora hangfrekvenciás feszültséget, ami egy 8 ohmos hangszórónál 1W teljesítményt jelent, és megmérik a keltett hangnyomást 1 méterről. Igen ám, de ha ez a hangsugárzó nem 8 hanem 4 ohmos, akkor nem 1 wattot vesz fel, hanem 2 wattot, tehát a megadott érzékenység adatból mindjárt le kell vonni 3dB-t, ha a hatásfokra vagyunk kíváncsiak.