KLajos írta: ↑2023.09.11., hétf. 23:04Már elnézést, de az csak annyi, hogy senki nem mondott érdemit arra, hogy a max 15 A-osztályú vatt elég-e az S1.4 szobahangerőre kihajtásához. Nyilván nem azért nem, mert nem írtam le, hogy a szoba kb. 20 négyzetméteres...
Nem írtam le, de a) nem vagyok villamosmérnök, b) nem tartok itthon oszcilloszkópot (sem), c) egy netes eladó erősítőjén meg amúgy hogy mérnék bármit távolról? Mélyebb kifogásokba nem megyek bele.
Elég-e két alma ebédre? Az őskor kezdete óta tudjuk, hogy amilyen a kérdés, olyan a válasz. Minél kevesebb infót adsz meg és minél agresszívebben kérdezel, annál kisebb az esélyed az érdemi válaszra.
A "szobahangerő" mindenkinél mást jelent, talán te is többféle hangerővel hallgatsz zenét hangulatodtól, napszaktól, széljárástól függően. Egy tenyérnyi készülék is lehet nagyon hangos, vagy legalábbis érezheted annak, miközben egy kW-os erősítőt alaposan kihajtva is érezheted úgy, hogy lehetne még hangosabb, miközben már zörögnek a poharak a konyhaszekrényben. A hallgatott zenei műsor is sokféle lehet, ezek dinamikája alapvetően meghatározza a hangosítási paramétereket. Az "elég" semennyire sem egzakt adat, de a 20 m2 terület már fontos, a légtérfogat még fontosabb, a szoba akusztikája pedig mindent visz a kérdésedhez köthető fontossági listán.
De ha mindent adatot meg is adsz precízen és esetleg kapsz valakitől egy igen/nem választ, vagy egy konkrét számot, az otthoni kipróbálás egyik sem fogja pótolni, az igazi választ csak az adhatja meg.