Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Sztereó erősítők

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 598
Kapcsolat:

Re: Sztereó erősitők

Hozzászólás Szerző: tamagaba »

sutemenyx írta:
2023.09.11., hétf. 16:42
.. egy nem manuálisan váltható AB osztályú erősítőre, hogy hogyan lép át A-osztályból B-be.
Itt a történet ha jól látom a 63V felirat alatt
Látszik a hűtőborda csatlakozás szaggatott vonala. 0,61V-on megy be az audió (300mV az eleje)
Egyébként táp puffer kondinak beraktak 71V 30 ezer mikrósat - Az elég combos, de nem hervadt már el a 40 év 63 Volt-jától?
Csatolmányok
L530_1.jpg
... Mire jó a kerekes kút? Oda lehet tolni, ahol víz van - Hofi Géza ...

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5131

Hozzászólás Szerző: fülelek »

dixie-chicken írta:
2023.09.11., hétf. 15:42
egy kis matematika,ha 2x25W-hoz ajánlás (legalább) a 95dB érzékenységű doboz,92dB-hez ez 2x50W,89dB-hez ez már 2x100W,a 86dB-hez ez már 2x200W...aztán mostanság,nem egyszer kiderült hogy a szuper modern hangszoró,specifikálva van 91/92dB érzékenységre,mérve,meg tapógatoznak a 84/85dB környéken,ha sikerül...és a fentiekben leirtak,kötve hiszem hogy hangositási/disco hangerő,csak egy picit jobban feltekerjük a hanagerőt féle állapot... :smile49:
A matek ugyan stimmel, de vannak itt más tényezők is: mély hangoknál inkább membrán amplitúdó limitált a hangszóró, mint teljesítmény limitált, 150Hz felett meg a torzítást is figyelembe kell venni. Egy 20cm-es hangszóró 60Hz-en és 109dB hangnyomáson már +/- 13mm-t szeretne mozogni, nem biztos, hogy sikerül, vagy ha igen, eszelős torzítással.
A 109dB hangnyomás a szomszédnál (panel, vagy bármelyik előkelő társasház esetén) 70-75dB hangnyomás lesz mély hangoknál, ez még nappal sem esik jól senkinek. A nagy hatásfok egyben jó nagy dobozt is jelent, amit kerülgetni kell, vagy oda lehet tenni a fal elé, csak akkor meg a sztereo tér szenved csorbát.
Szerintem egy 85dB/W hatásfokú hangszóróhoz 50W teljesítmény legtöbbször elegendő, ennyit az utóbbi 30 évben gyártott hangsugárzók nagy többsége kibír, 102dB hangnyomás még a sakál-metálhoz ( :D ) is elegendő. Minden ettől eltérő kivétel gyengíti de nem törli a szabályt.
Azt is tessék figyelembe venni, hogy manapság nem dB/m/W-ban adják meg a hangsugárzó hatásfokát, hanem érzékenységről beszélnek, amit úgy kell értelmezni, hogy a hangsugárzó kapcsaira ráadnak akkora hangfrekvenciás feszültséget, ami egy 8 ohmos hangszórónál 1W teljesítményt jelent, és megmérik a keltett hangnyomást 1 méterről. Igen ám, de ha ez a hangsugárzó nem 8 hanem 4 ohmos, akkor nem 1 wattot vesz fel, hanem 2 wattot, tehát a megadott érzékenység adatból mindjárt le kell vonni 3dB-t, ha a hatásfokra vagyunk kíváncsiak.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2875
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

tunerman írta:
2023.09.11., hétf. 16:02
tamagaba írta:
2023.09.11., hétf. 14:04
Engem pl. az a rész érdekelne, amikor AB-re vált
Abban a tartományban már eléggé megugrik az A class torzitása (amikor vége van)
Hogy történik a váltás úgy, hogy semmit ne vegyen észre a hallgató?

A Yamaha CA1000 a korai tranzisztoros erősítők egyik kézzel kapcsolható A/AB osztályú példánya. Csak kikapcsolt állapotban volt szabad használni az A és az AB osztályú üzemmódválasztót, mivel a tápfeszültséget + BIAS-t is váltotta!
https://audio-database.com/YAMAHA/amp/ca-1000.html
A későbbi elektronikusan megoldott A/AB osztályú átkapcsolások már egy kicsit :D elbonyolították az erősítőket, itt inkább nem írnék róluk.
TJ.
Gaba szerintem nem erre gondolt, hanem egy nem manuálisan váltható AB osztályú erősítőre, hogy hogyan lép át A-osztályból B-be.

Ahogy -CB- is leírta, be van állítva valamekkora nyugalmi áram egy kimeneti komplementerpárnak, aztán, ha a pillanatnyi kimeneti áramigény megfelelően nagy, akkor eltolódik úgy a vezérlés, hogy már a komplementerpárnak nem mindkét eszköze lesz nyitva, hanem már az egyik lezár, és ezzel egy kis időre B-osztályba kerül a fokozat, mert csak az egyik eszköz szolgáltat áramot.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2734

Hozzászólás Szerző: tunerman »

tamagaba írta:

A Yamaha CA1000 a korai tranzisztoros erősítők egyik kézzel kapcsolható A/AB osztályú példánya. Csak kikapcsolt állapotban volt szabad használni az A és az AB osztályú üzemmódválasztót, mivel a tápfeszültséget + BIAS-t is váltotta!
https://audio-database.com/YAMAHA/amp/ca-1000.html
A későbbi elektronikusan megoldott A/AB osztályú átkapcsolások már egy kicsit :D elbonyolították az erősítőket, itt inkább nem írnék róluk.
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-X MK3

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2651

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

tamagaba írta:
vlszinű észrevehető,ha egy kicsit jobban odafigyelsz...alacsony hangerőn,minden szuper bársonyos,amikor kezd kilépegetni,felkeményedik a hang,jobban és jobban,ahogy tekered felfele a potit..jó kis parasztvakitás az egész,más ismert japán gyártó is használta a "tehnikát",nem csak a Luxman '70 évek végén,'80 évek elején... ;)

más,itt az első épkézlább teszt,az új MF A1-röl:

https://www.stereonet.com/au/reviews/mu ... ier-review

sok pozitiv,de a buzatáblában akad némi,konkoly:

"Yet it’s not all good going for the new A1 – with a favourite amplifier torture track, things didn’t do quite so well. Simple Minds’ New Gold Dream is a great thumper of a recording; it has a super-strong bass guitar line that’s hell for any amplifier under about 50W per channel, even with reasonably efficient speakers. The last time I played this, it was with a 25W-rated Naim NAIT 50, and the little amp from Salisbury clearly wasn’t enjoying itself trying to resolve that thunderous yet chewy bass guitar work. Prior to that, I’d tried this track with the aforementioned Musical Fidelity M5si, which didn’t have a care in the world, even when driving much more demanding speakers such as my Yamaha NS-1000Ms. The 2023 A1, however, sounded more like the NAIT 50 in this situation – it was fractionally tighter as it manfully slogged along, but there was little in it as both were really struggling.

So unless you’re running speakers in the 95dB and above sensitivity range – Klipschs, JBLs, etc. – then this amplifier really isn’t gutsy enough for loud, dense rock music played at high volumes.
"

egy kis matematika,ha 2x25W-hoz ajánlás (legalább) a 95dB érzékenységű doboz,92dB-hez ez 2x50W,89dB-hez ez már 2x100W,a 86dB-hez ez már 2x200W...aztán mostanság,nem egyszer kiderült hogy a szuper modern hangszoró,specifikálva van 91/92dB érzékenységre,mérve,meg tapógatoznak a 84/85dB környéken,ha sikerül...és a fentiekben leirtak,kötve hiszem hogy hangositási/disco hangerő,csak egy picit jobban feltekerjük a hanagerőt féle állapot... :smile49:
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

-CB-
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1209

Hozzászólás Szerző: -CB- »

tamagaba írta:
A torzítás azért ugrik meg, mert már le-le zárogatnak a tranzisztorok. Az A osztály lényege meg pont az, hogy nem zárnak le. Ezért folyik rajtuk állandóan áram, és teszik azt hővé.
Az A ról AB üzemre váltás meg nem nagy misztikum, ha amúgy a tápfeszültség engedi, és a tranzisztorok is tudják, egyszerűen túllépnek az A osztályra beállított munkafeszültségen, illetve a másik tranzisztor meg zárt állapotba kerül. De biztos lesz itt, aki ezt szemléletesebben, szakszerűbben leírja. Amúgy lehet hallani, ahogy kimozdulnak belőle, de nyilván nem úgy, mint mikor kikapcsolod a lúdneszt :-) gá-gá.

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 598
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: tamagaba »

... Mire jó a kerekes kút? Oda lehet tolni, ahol víz van - Hofi Géza ...

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 874

Hozzászólás Szerző: fererencz »

Találtam egy videót, a kalkulátor elérhető a leírásban. Hozzáértők javíthatnak.

youtu.be/qBuHmThA-7o
Nem szotkam hibázni.

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 874

Hozzászólás Szerző: fererencz »

Ezeknél az RMS teljesítmény annyi, amennyi, de gondolom pillanatnyi ideig a többszörösét is le tudják adni. Vagy attól a torzításuk is ugyanúgy megugrik?
Nem szotkam hibázni.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Már elnézést, de mi az, hogy senki nem tudja? Leírtam, hogy lehet megmérni, hogy mekkora teljesítményt vesz fel a hangsugárzó adott zenét a kívánt(elvárt) hangerősségen hallgatva. Az oszcilloszkóp nem csal, nem átlagol, kiváló eszköz arra, hogy felelős döntést hozzunk az adott hangsugárzóhoz adott környezetben szükséges erősítő teljesítményt illetőleg.

KLajos
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 65

Hozzászólás Szerző: KLajos »

Na, megnyugodtam, mivel senki sem tudja, mi történik, ha még tudom, az L-530-t próbálom meg elérni a háromból.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

BLX írta:
2023.09.10., vas. 19:52
Szeretnék én is egyet kérdezni erősítők&watt témában:
Ugye van az az iskola, hogy kb. 2x15W-2x40W "jó minőségű", "megfelelő watt", jó táppal, elegendő lehet a legtöbb otthoni körülményhez, a teljes hangfrekvenciás sáv erősítéséhez. Miért van az, hogy pl.: egy ilyen realtív kis méretű közeltéri aktív monitor, ahol csatornánként 1-1-1 dedikált erősítő található, aktív váltással, és csak az adott hangfrekvencás sávot erősíti, ilyen "nagy" teljesítményű erősítést használnak?
https://www.thomann.de/hu/neumann_kh_31 ... D&reload=1
150W mély, 70W közép, 70W magas
A Thomann specifikációja itt ott hamis, a gyártó oldalán vannak az igazsághoz közelebbi adatok. https://www.neumann.com/en-en/products/ ... /kh-310-a/
A 120dB max hangnyomás teljesen irreális egy ekkora doboztól, ha a mélyhangot is tartalmaz a zene, akkor 107dB-t lehet belőle értelmesen kicsiholni, megjegyzem, ez is szép tőle. Az ára egy darabra vonatkozik...

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2875
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

fapaci írta:
2023.09.10., vas. 21:41
BLX írta:
Miért van az, hogy pl.: egy ilyen realtív kis méretű közeltéri aktív monitor, ahol csatornánként 1-1-1 dedikált erősítő található, aktív váltással, és csak az adott hangfrekvencás sávot erősíti, ilyen "nagy" teljesítményű erősítést használnak?
A felhasználás módja és a sokat emlegetett dinamika adja a választ. Hangstúdiókban felvétel, vágás, effektezés és keverés során nyers hanganyaggal dolgoznak, a dinamika itt nincs még lefojtva, ezért nagy csúcsértékek vannak a műsorban. De egy stúdióban előfordulnak váratlan zörejek is, pl. mikor a gitáros spontán kihúzza a kábelét a hangszerből, vagy mikor az átszellemült dobos a felsőtam helyett a mikrofont találja el. A stáb és a berendezések ilyenkor hasonló élményben részesülnek, mint mikor nyáron a strandon véletlenül belenézünk a napba.

A túlvezérelt, klippelő végerősítő veszélyt jelent a hangszórókra nézve, ezért is kell a teljesítmény tartalék. A nagyobb stúdió monitorokban nem ritka a több kW beépített teljesítmény. A tavalyi HiFi Show-n Danley HRE hangdobozokat használtunk, azokban 4.5 kW elektromos összteljesítmény lapult, pedig igen nagy érzékenységű hangszórók dolgoztak bennük. Szükség is volt rá, mikor a nyers, 60-65 dB dinamika átfogású felvételeinket mutattuk be a sokszáz légköbméteres teremben, pedig (a megjelentek tanúsíthatják) nem bömböltettük a cuccot.

Már csak ezek miatt sem ok nélküli a dinamika kompresszió a zenei kiadványoknál. A teljesen kezeletlen, nyers felvételek sok HiFi rendszert és hallgatót fektetnének kétvállra.
Nem akarok kötekedni, de a nagy tartalák annyira nem védi a hangszórókat szerintem. Vegyünk példának egy 100W vs 400W-os végfokot, amik 8ohmra dolgoznak.

A 100W-os 80Vpp kivezerlest tud, a 400W-os 160Vpp-t tud a kimeneten. Ha sikerul leverni a mikrofont es veletlenul emiatt generalodik egy 400W-os szinuszos 50Hz mondjuk, akkor az a 400W-oson tényleg annyi, a 100W-oson viszont egy olyan 160-180W körüli trapéz szerű jel, mert ugye az nem megy 160Vpp kivezerlesig. Igaz, hogy a vagas miatt megjelennek magasabb frekvencias összetevők, de azok minél magasabb frekvenciájúak, annál gyengébbek is. Pl az 50Hz 30-100-adik harmonikusa (1.5kHz-5kHz), ami egy magassugárzót ki tudna nyírni, már nagyon kevéske.

Szóval nemhinném, hogy a kisebb végfok hamarabb égeti le a hangfalat, mint a nagyobb - egy ilyen malőr esetén.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10985
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

BLX írta:
Miért van az, hogy pl.: egy ilyen realtív kis méretű közeltéri aktív monitor, ahol csatornánként 1-1-1 dedikált erősítő található, aktív váltással, és csak az adott hangfrekvencás sávot erősíti, ilyen "nagy" teljesítményű erősítést használnak?
A felhasználás módja és a sokat emlegetett dinamika adja a választ. Hangstúdiókban felvétel, vágás, effektezés és keverés során nyers hanganyaggal dolgoznak, a dinamika itt nincs még lefojtva, ezért nagy csúcsértékek vannak a műsorban. De egy stúdióban előfordulnak váratlan zörejek is, pl. mikor a gitáros spontán kihúzza a kábelét a hangszerből, vagy mikor az átszellemült dobos a felsőtam helyett a mikrofont találja el. A stáb és a berendezések ilyenkor hasonló élményben részesülnek, mint mikor nyáron a strandon véletlenül belenézünk a napba.

A túlvezérelt, klippelő végerősítő veszélyt jelent a hangszórókra nézve, ezért is kell a teljesítmény tartalék. A nagyobb stúdió monitorokban nem ritka a több kW beépített teljesítmény. A tavalyi HiFi Show-n Danley HRE hangdobozokat használtunk, azokban 4.5 kW elektromos összteljesítmény lapult, pedig igen nagy érzékenységű hangszórók dolgoztak bennük. Szükség is volt rá, mikor a nyers, 60-65 dB dinamika átfogású felvételeinket mutattuk be a sokszáz légköbméteres teremben, pedig (a megjelentek tanúsíthatják) nem bömböltettük a cuccot.

Már csak ezek miatt sem ok nélküli a dinamika kompresszió a zenei kiadványoknál. A teljesen kezeletlen, nyers felvételek sok HiFi rendszert és hallgatót fektetnének kétvállra.

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2714

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

BLX írta:
2023.09.10., vas. 20:40
.......

Én arra típpelek, azért kell ennyi "kakaó", hogy képes legyen leadni megfelelően alacsony torzítás mellett a kívánt dinamika csúcsokat. És a Neumann esetében talán hihetünk az adatlapnak. Ha ez a felvetés tényleg így van, (remélem Fapaci & Fülelek és mások is kommentelik), akkor 2x40W (pl: https://www.aktivstudio.at/hifi/verstae ... -signature) + passzív váltó + teljes hangrekvencás sáv, milyen "hangi áteresztő képességet" tesz lehetővé? Átjönhet így is annyi infó, illetve megfelelően kis torzítás mellett hasonló dinamika? És akkor még csak egy erősítőt vettünk... gondolkodik.gif
Az hogy 2x40 wattos erősítő mire elég passzív hangfal esetén nagyon sok mindentől függ. A meghajtott hangfal paramétereitől (teljesítmény, terhelhetőség, érzékenység, impedancia görbe , hangváltó paramétereitől, minőségétől (ha nem szélessávú) stb) Az elvárt hangnyomástól. Az erősítő műszaki jellemzőitől, megépítettségétől: kapcsolási sémájától, felhasznált anyagom minőségétől. Alapvetően az aktív hangfalak amiket hallottam eddig általánosságban gyorsabbak, dinamikusabbak ,de számomra egyben sterilebbek is voltak. Ízlés kérdése minden.
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1108

Hozzászólás Szerző: denesdr »

wittao írta:
2023.09.10., vas. 20:36
BLX írta:
Ugye van az az iskola, hogy kb. 2x15W-2x40W "jó minőségű", "megfelelő watt", jó táppal, elegendő lehet a legtöbb otthoni körülményhez, a teljes hangfrekvenciás sáv erősítéséhez. Miért van az, hogy pl.: egy ilyen realtív kis méretű közeltéri aktív monitor, ahol csatornánként 1-1-1 dedikált erősítő található, aktív váltással, és csak az adott hangfrekvencás sávot erősíti, ilyen "nagy" teljesítményű erősítést használnak?
Egy ideje dolgozom ilyen dobozokkal, és nagyon meg vagyok velük elégedve, még "hifis mércével" is.
Sőt sok nagy 3 betűs aktív után nekem jobban tetszettek, és emiatt választottam végül ezeket.
Ár/teljesítményt ha egyáltalán érdemes és lehet nézni, akkor szerintem hihetetlen jó készülékek.
A fő hifi rendszeremben a megszokott dolgokat használom, de ettől függetlenül nagyon jónak tartom őket.
Ha már a 310-es nem lenne valakinek elég (amikor megláttam először egy forintot nem adtam volna azért, hogy 1 óránál többet fogom hallgatni őket, DE NAGYON BECSAPÓS KIS FENEVADAK!), akkor ott a nagy tesó a 420-as rajtszámmal. Ahogy beszélgettünk egy-két stúdiós ismerőssel, érdekes módon lehet ha bővítek a 310-essel megegyező kiegészítő sub párost tenném a 310-esek mellé inkább, mint a 420-asra feljebb lépjek.

Összességében nem tudom ha 10-10W-tal kevesebb lenne egy-egy driveren, az mit rontana, de azt biztosan állíthatom az enyémből nem szedetnék ki semmit, így jó ahogy van.
Kevesebb lenne a maximális hangerő, de még 1 dB sem lenne a különbség.

BLX
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1018

Hozzászólás Szerző: BLX »

Tctronic írta:
2023.09.10., vas. 20:11
BLX írta:
A kérdés jogos. Biztos hogy csak nearfield monitor esetében kicsit túlzásnak gondolom a dolgot én is. Lehet hogy a hangszórók érzéketlenek és/vagy gondolnak a nem csak közel téri felhasználásra is. Harmadik lehetőség, hogy hülyéül nézne ki a 50+15+15 watt az adatlapon. ;)
Én arra típpelek, azért kell ennyi "kakaó", hogy képes legyen leadni megfelelően alacsony torzítás mellett a kívánt dinamika csúcsokat. És a Neumann esetében talán hihetünk az adatlapnak. Ha ez a felvetés tényleg így van, (remélem Fapaci & Fülelek és mások is kommentelik), akkor 2x40W (pl: https://www.aktivstudio.at/hifi/verstae ... -signature) + passzív váltó + teljes hangrekvencás sáv, milyen "hangi áteresztő képességet" tesz lehetővé? Átjönhet így is annyi infó, illetve megfelelően kis torzítás mellett hasonló dinamika? És akkor még csak egy erősítőt vettünk... gondolkodik.gif

wittao
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2022

Hozzászólás Szerző: wittao »

BLX írta:
Egy ideje dolgozom ilyen dobozokkal, és nagyon meg vagyok velük elégedve, még "hifis mércével" is.
Sőt sok nagy 3 betűs aktív után nekem jobban tetszettek, és emiatt választottam végül ezeket.
Ár/teljesítményt ha egyáltalán érdemes és lehet nézni, akkor szerintem hihetetlen jó készülékek.
A fő hifi rendszeremben a megszokott dolgokat használom, de ettől függetlenül nagyon jónak tartom őket.
Ha már a 310-es nem lenne valakinek elég (amikor megláttam először egy forintot nem adtam volna azért, hogy 1 óránál többet fogom hallgatni őket, DE NAGYON BECSAPÓS KIS FENEVADAK!), akkor ott a nagy tesó a 420-as rajtszámmal. Ahogy beszélgettünk egy-két stúdiós ismerőssel, érdekes módon lehet ha bővítek a 310-essel megegyező kiegészítő sub párost tenném a 310-esek mellé inkább, mint a 420-asra feljebb lépjek.

Összességében nem tudom ha 10-10W-tal kevesebb lenne egy-egy driveren, az mit rontana, de azt biztosan állíthatom az enyémből nem szedetnék ki semmit, így jó ahogy van.
Core Audio, TARALABS, MBL, PrimaLuna, PASS Labs, YG, Vivid, Entreq
Elektroncsovek: Sophia Electric

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2482

Hozzászólás Szerző: supravox »

Tctronic írta:
2023.09.10., vas. 20:11
BLX írta:
A kérdés jogos. Biztos hogy csak nearfield monitor esetében kicsit túlzásnak gondolom a dolgot én is. Lehet hogy a hangszórók érzéketlenek és/vagy gondolnak a nem csak közel téri felhasználásra is. Harmadik lehetőség, hogy hülyéül nézne ki a 50+15+15 watt az adatlapon. ;)
Na és akkor itt van az én nagy kedvencem.
Ezt se szánják szabadtéri mókázásra.
850W/ch
Ha belegondolok,hogy a 20m2-es szobában az én dobozaimat simán tudom full kivezérlésen hallgatni..
Igaz ez csak 350W/ch bármit is jelentsenek a számok.
Csak közben k...a nem torzít.
Szerintem sokszor összekeveredik a hangosság és a torzítás érzete.

https://atc.audio/professional/loudspea ... 00asl-pro/
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött

BLX írta:
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3176

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

fapaci írta:
2023.09.10., vas. 19:33
zoli73 írta:
2023.09.10., vas. 17:33
Nem tudom, az ilyen erősítőbe épített Watt "mérők", kijelzők mennyire hitelesek...
Nem a hitelesség a probléma, hanem hogy a kimenő teljesítmény - a hangnyomáshoz hasonlóan - többféle módon mérhető és nem írható le egyetlen számmal zenei program esetében.

Amúgy az Accuphase végerősítőkre jellemző műszer nem kimenő teljesítményt, hanem kivezérlésszintet mutat dB és % skálán, csak némelyik (A-70, A-75) mutat Watt értéket egy titokzatos Peak Power Level elnevezés alatt, de az is inkább tájékoztató adat, mintsem pontos pillanatnyi csúcsteljesítmény.
A pontos típusokat nem tudom felidézni, 10+ éve volt, piros ablak mögött világítottak a számok, amiket Wattoknak titulált.
Azt azért sejtettem, hogy ezeket az adatokat csak tájékoztató jellegűnek kell tekinteni.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

BLX
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1018

Hozzászólás Szerző: BLX »

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10985
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

zoli73 írta:
2023.09.10., vas. 17:33
Nem tudom, az ilyen erősítőbe épített Watt "mérők", kijelzők mennyire hitelesek...
Nem a hitelesség a probléma, hanem hogy a kimenő teljesítmény - a hangnyomáshoz hasonlóan - többféle módon mérhető és nem írható le egyetlen számmal zenei program esetében.

Amúgy az Accuphase végerősítőkre jellemző műszer nem kimenő teljesítményt, hanem kivezérlésszintet mutat dB és % skálán, csak némelyik (A-70, A-75) mutat Watt értéket egy titokzatos Peak Power Level elnevezés alatt, de az is inkább tájékoztató adat, mintsem pontos pillanatnyi csúcsteljesítmény.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3176

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Tctronic írta:
2023.09.10., vas. 16:25
tamagaba írta:
2023.09.10., vas. 12:28
Nincs valakinek egy komojabb Accuphase-e? Úgy tudom annak a teljesítmény mutatója impedanciával mér
Csak hogy helyrerakjuk a wattokat
Volt Luxman M03-végfokom, ott a két csatornán nagyon szépen digitális kijelzővel (számszerűsítve) mutatta a kivezérelt teljesítményt wattban. Érdekes volt látni néha hogy mennyi az annyi, mert sokszor én másra tippeltem volna.
Nem tudom, az ilyen erősítőbe épített Watt "mérők", kijelzők mennyire hitelesek, minden esetre volt már részem olyan meghallgatásban, ahol felhívták rájuk a figyelmem.
Accuphase végerősítők voltak, piros digitális kijelzőkkel, Martin Logan Prodigy hangsugárzókat hajtottak.
Köztudott, hogy az ilyen régebbi Martin Logan sugárzók nem éppen a könnyen hajthatók közé tartoznak.
Szobahangerőnél, aminél már nem beszélgettünk, a végerősítők kijelzői a csúcsoknál 70Wattot meghaladó értékeket mutattak. Mikor 1-2 zúzósabb zenénél, ami valahogy úgy kívánja a hangerőt, kicsit még feljebb tekertük, akkor pillanatok alatt 110Watt feletti értékek villantak be. Elviselhetetlen, házbontó hangerőről még szó sem volt, attól még messze voltunk.
Én is amondó vagyok, hogy néhány Watt, csak nagy érzékenységű(93dB felett), valóban könnyen hajtható hangsugárzók esetében elegendő. Ettől függetlenűl azt vallom, tapasztaltam hogy a sok Watt megléte egy erősítőben, még nem garancia a jó "meghajtó képességre".
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött

tamagaba írta:
2023.09.10., vas. 12:28
Nincs valakinek egy komojabb Accuphase-e? Úgy tudom annak a teljesítmény mutatója impedanciával mér
Csak hogy helyrerakjuk a wattokat
Volt Luxman M03-végfokom, ott a két csatornán nagyon szépen digitális kijelzővel (számszerűsítve) mutatta a kivezérelt teljesítményt wattban. Érdekes volt látni néha hogy mennyi az annyi, mert sokszor én másra tippeltem volna.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”