greenbio írta: ↑2023.08.24., csüt. 18:51
Alto, tudnál említeni pár zenét, amivel a színpad mélységét lehet tesztelni?
Szia!
Nem zene ugyan, de nekem van egy (eredetileg profi felhasználásra szánt) tesztlemezem, amin a 21. track pont célzott színpadmélység-teszt (Acoustic Soundstage-Depth Test). Emlékeim szerint egy figura bemondja rajta angolul, hogy épp milyen távol van (mélségben) am felvevő mikrofontól, majd tamburinnal csörög. Elég jól hallatszik, hogy medig terjed a láncoddal a "színpad", mélységirányban.
Egyébként a lemezen különböző, természetben felvett effektek is vannak (pl legalább 5 féle motor hidegindításának hangja

) , amik alkalmasak a dinamika, színpadmélység és szélesség szubjektív tesztelésére, valamint a lemez tartalmaz 0db szinusz bemérőjeleket 1Hz-től 20ezer kHz-ig (ezek meghallgatása tanulságos pl. a hallástartományod teszteléséhez /én már sajnos nem hallom a 15 kHz-et sem/) valamint a hangfal képességeinek tesztelésére a mélytartományban. De van rajta fehérzaj, rózsazaj 25 féle határfrekvenciával, fázisfordítással (3 mpg azonos fázis, 5 mp ellenfázis a csatornálban váltakozva), mindenhol 0 dB max. ampiltúdóval., meg ilyen nyalánkságok. Ha végiggjátszod ezeket (főleg a szinuszos mérőjeleket), nagyon nyilvánvalóan hallhatóvá válik a lejátszólánc + szoba együttes akusztikai hibáinak egy része.
Sajnos csk CD-n van meg, és jelenleg nem tudom digitalizálni, de ha valaki begrabbelné wav-ba, akkor közkinccsé válhatna. Összesen 77 perc anyag, 95 tracket tartalmaz (ez okozhat problémát bizonyos CD-lejátszóknál. az én egyik lejátszóm pl. a 89. fölöttieket nem volt hajlandó lejátszani, egyszerűen, pedig azok "izgik": 20, 16, 8, 4, 2 és 1Hz-es digitalizált szinuszjelek). És elég sokat tanultam a saját rendszrem/szobám korlátaiból ennek a 77 percnek a meghallgatásából (türelem kell hozzá!!!), de peszse lehet, hogy a profik, pl. fapaci totál hülyeségnek fogják tartani - ezt ők majd leírják itt.
De visszatérve a lényegre, a kérdésedre: célzott színpadmélység-teszt is van rajta, ez a 21. track.