Az a baj ezekkel a tesztlemezekkel, a 'hifizős' lemezekkel, vagy helyesebben fogalmazva a 'kiemelkedő minőségben felvett' lemezekkel, mint a AI keresőmotorokkal: bezárhatnak egy buborékba, és a periférián lévő (értsd: nem-annyira-jó, de mégis valamennyire jó) lemezek ki fognak esni, ha mondjuk a rendszerfejlesztés a jó felvételek kimaximalizálása felé ment.tunerman írta: ↑2023.08.25., pén. 10:20Ez az "olcsó Naxos lemezt betenni, és ha elájulás van" tökéletes tévút, mert amit nem vettek fel "jó" hangminőségben azt nem is fog "jól" szólnichord_ írta: ↑2023.08.25., pén. 09:51Szerintem tévút ezekkel a lemezekkel tesztelni.
Merthogy rendkívül igényes felvételek, még ha olykor kissé hatásvadászok is, és akkor is jól szólnak, amikor nem szólnak jól.
Részemről, célszerűbbnek tartom egy átlag olcsó Naxos lemezt betenni, és ha elájulás van, akkor valamit tényleg jól csináltunk.
Amúgy, egy szimpla szóló lantlemeznél is kijöhet a 'tér szerelmeseinek' a vágyálma.![]()
Inkább arra hívnám fel a nagyérdemű figyelmét, hogy élő, vagy koncertfelvételekről győzködjék egymást, ugyanis ezek MEGTÖRTÉNT események. A helyszín aurája és a zenészek érzelmi egymásra hatása nem pótolható semmilyen stúdiómunkával, vagy remix-el.
TJ.
Én, konkrétan, átéltem ezt a hibát.
Aztán kell némi idő, meg türelem a rendszerekkel, amíg rájön az ember, hogy az esetek nagy részében nem a felvétel gyenge, hanem a saját rendszerünk.
Megfordítva, még sokkal izgalmasabb: adott rendszerrel átélhető, hogy a periférián hányódó felvételek szépen visszakúsznak a kánonba, és nagy hifis élményt adnak.
Akár egy 5 Eurós Naxos is képes erre.
A fentiekből nyilván nem az következik, hogy minden lemez jól szól. Inkább az, hogy számos rendszer akad, amely ezeket a 'rejtett-jól-szóló' felvételeket kiszelektálja, mert egyszerűen tényleg nem szólnak jól rajtuk.
A stúdiófelvételek védelmében meg a kedvenc példám ez a Vivaldi:
youtu.be/JWMSKatBnx0
Ez színpadon: konkrétan vállalhatatlan. Zeneileg / énekileg viszont csúcs.
Plusz van egy lazaság a zenészekben, egy stresszmentesség, hogy egy esetleges hiba az nem olyan a stúdióban, mint mondjuk a Scala színpadán.
Aura itt is akad.:)