Rock60 írta: ↑2023.08.25., pén. 10:53
Elméletileg. Viszont, ha úgy van, ahogy Fapaci mondta, és a koncertfelvétel is több mikrofonos, akkor ott is rengeteg lehetősége van a hangmérnöknek egy stúdióban utómunkálatokat végezni. Hangzásban és terességben is.Fapaci ?
Ezt a témát már milliószor megrágtuk és kiköptük. Aki még mindig azt gondolja, hogy a sokmikrofonos felvétel és a stúdiómunka az ő érdekei ellen hatnak, azt én nem akarom meggyőzni, tőlem nyugodtan dédelgetheti ezt a mumust.
A koncertfelvételek - az én szempontomból - annyiban térnek el a stúdióban készült anyagoktól, hogy a koncerten sokkal több a technikai bizonytalanság, rosszabbak a körülmények, stresszesebbek a zenészek, (pl. mert) nincs lehetőség ismételni. De a helyszínen csak a rögzítés történik, minden mást a stúdiókban végeznek, tehát utómunka, keverés, mastering terén nincs különbség. (Igen, komolyzenénél is, mielőtt valaki felhozná.)
Az említett Zorán koncerten (is) a rögzítést egyetlen kolléga végezte egy mobil multitrack rendszerrel, aztán már vitte is a stúdióba és ott rakták össze, többek között a térhatást is.

- IMG_2922.jpg (104.7 KiB) Megtekintve 1472 alkalommal
Párszor én is voltam rögzítős, pl. a Sziget fesztiválon. Ehhez a munkához már semmit nem kellett magammal vinnem, csak egy laptopot és egy LAN kábelt, amivel rákötöttem a helyi Dante hálózatra, aztán a szükséges jogosultságok megszerzése és pár kattintás után megkaptam a színpad összes, 64 audio csatornáját. Régebben ez a színpadi analóg szétosztóról történt, most már szinte kizárólag digitális hálózatokat használnak.
Tunerman érvelése annyiban megalapozott, hogy a koncerten garantáltan együtt játszik a zenekar, ami a stúdiókban nem feltétlenül van így és ennek lehet hallható negatív hatása, hideg, lélektelen, gépies lesz a produkció, főleg ha a zenészek nem kellően gyakorlottak e téren. De mostanában divat visszatérni a régi módszerekhez, egyre több zenei kiadvány születik overdubbing technika nélkül, időben és térben együtt játszott, élőszerű előadást rögzítve. Pl. a MRC felvételeit is kizárólag így készítjük évek óta.

- MRC studio 03.jpg (99.41 KiB) Megtekintve 1472 alkalommal