Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Elektroncső topik {___]=

BLX
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1106

Re: Elektroncső topik {___]=

Hozzászólás Szerző: BLX »

sutemenyx írta:
2023.07.05., szer. 19:58
BLX írta:
2023.07.05., szer. 14:46
Egy kis segítséget szeretnék kérni cső témában a hozzáértőktől:
A képen látható csőben lévő két "szál" eltérő mértékben izzik. A bal egy kicsit gyengébben mint a jobb. Egy RIF DAC-ban van egy db ilyen GE cső. Számít valamit ez az "aszimmetria"? Köszi előre is. :smile53:

IMG_5045.jpeg
A képen nem látszik, mert ott már beég, de valószínűleg csak az van, hogy azokban a csövecskékben lakó fűtőszálak közül az egyik magasabban van, ezért közelebb van a nyíláshoz, és ezért látod fényesebbnek. Viszont mindkét csövecske kb azonos mértékben izzik, tehát a melegítés szimmetrikus. Ebben az esetben nem kell vele foglalkozni.
Koszi Suti!

A magassaguk, meretuk egyforma. A jobb szemmel lathatoan picit erosebben izzik mint a bal. Fulre nem hallok problemat. Okozhat ez valami hatranyt hangban? Meg lehetne valahogyan merni?

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2939
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

BLX írta:
2023.07.05., szer. 14:46
A képen látható csőben lévő két "szál" eltérő mértékben izzik. A bal egy kicsit gyengébben mint a jobb. Egy RIF DAC-ban van egy db ilyen GE cső. Számít valamit ez az "aszimmetria"? Köszi előre is. :smile53:

IMG_5045.jpeg
A képen nem látszik, mert ott már beég, de valószínűleg csak az van, hogy azokban a csövecskékben lakó fűtőszálak közül az egyik magasabban van, ezért közelebb van a nyíláshoz, és ezért látod fényesebbnek. Viszont mindkét csövecske kb azonos mértékben izzik, tehát a melegítés szimmetrikus. Ebben az esetben nem kell vele foglalkozni.
Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

BLX
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1106

Hozzászólás Szerző: BLX »

IMG_5045.jpeg
IMG_5045.jpeg (418.98 KiB) Megtekintve 1545 alkalommal

hi-fun
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 69

Hozzászólás Szerző: hi-fun »

Szasztok,
Hozzáértő segítségét kérném,
Kicserélném mekk mc275 mk v ben a végfok csöveket, de mem talaálom hol , és hogyan állytható a bias. Régebben fent volt egy videó, ami eltűnt. Nagyon köszönöm a segítséget.

tonya
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1071

Hozzászólás Szerző: tonya »

A tapasztalataim alapján sajnos nem, a régiek jóval tartósabbak és nem mellesleg a hangjuk is szebb...6SN7-ből a favoritom az RCA és Raytheon gyártmányok.
Sok régi kacat.(Na jó azért van pár új cucc is.) Kár is velük foglalkozni, de én el vagyok velük.
Nem mindig a drágább cucc a jobb, néha vannak kivételek......

ToronyiB
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 17

Hozzászólás Szerző: ToronyiB »

A gyártó azt állitja erről az elektroncsőről,hogy referencia szintű a 6sn7-ek között. Ez ugye új fejlesztésű cső,mai technológiát kihasználva épitették, lehet olyan jó ,mint egy régi nos sylvanas pl? https://www.tubeampdoctor.com/en/psvane ... tched-pair

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1570

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Pont a megfelelő fémötvözetek hiánya a probléma.
Muszáj reménykedni, akármilyenre is sikerüljön egy mai gyártású cső.
Sokra megyünk majd a jóhangú csöveseinkkel, ha nem lesz mit beletenni.
Elég hamar ki fognak merülni a NOS - készletek - öt évet adok neki - és a maradékok ára olyan abnormális magasságokba emelkedik, amennyiért ép elmével nem veszi meg szinte senki.
Egyébként készűlnek már egész jó hangú darabok ma is - pl. Sophia, de akad alacsonyabb ársávban is - pont elég ezeket is kifizetni.

a.gabriel
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 111

Hozzászólás Szerző: a.gabriel »

Igazából, senki sem fog tudni olyan elektron csövet gyártani most, mint régen.
Semmi sem az már, mint ami anno akkor volt.

Hiába az ilyen meg olyan szuper anyagok, például biztosan nem tudnak olyan összetételű üveget alapanyagot beszerezni hozzá. Erre az összetevőre baromi kevesen gondolnak!

És ott van az a levegő közeg, amiben gyártják.

Milyen érdekes, anno a WE tudott gyártani több 10.000 üzemórás csövet, és milyen érdekes, most még a töredék idő alatt elhal.

Lehet itt reménykedni, de sem a hangja, sem az élettartama nem lesz az, ami hozzá azt, amit tudott, vagy tud egy NOS cső, és nkább gyűjteni kell a pénzt , hogy tudjon valaki venni egy eredeti NOS-t belőle.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3729

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Jó kis összefoglaló 300B kezdetektől és máig fellelhető replika gyártók. Ebben Whitener a legújabb belépő, 2022-től gyártja 300B-t, WE300B-t. Igaz, ez neki a második nekifutás, mert 1994-2008 között gyártotta a 300B-t, de valamiért leállt vele. 2022 vélhetően az orosz beszerzések leállása miatt és annak árfelhajtása miatt újból indította.
https://www.jacmusic.com/techcorner/ART ... index.html
Csatolmányok
WEfactory.jpg
WEfactory.jpg (231.11 KiB) Megtekintve 2293 alkalommal

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3459

Hozzászólás Szerző: tunerman »

Csatolmányok
Biz-westernelectric--4.jpg
Biz-westernelectric--4.jpg (271.01 KiB) Megtekintve 2293 alkalommal
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2915

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

Tung-Sol 5687 NOS csövek. 1954 gyártás van a dobozon, azóta szerintem ki sem volt nyitva. A benne lévő töltőanyag nem tudom mi de porlad mállik szét. Na majd jól meghallgatom mindjárt. :napsut:

20230314_162553.jpg
20230314_162553.jpg (1.08 MiB) Megtekintve 2417 alkalommal
20230314_162606.jpg
20230314_162606.jpg (1.37 MiB) Megtekintve 2417 alkalommal
20230314_162644.jpg
20230314_162644.jpg (969.98 KiB) Megtekintve 2417 alkalommal
20230314_162700.jpg
20230314_162700.jpg (1.4 MiB) Megtekintve 2417 alkalommal
20230314_162738(1).jpg
20230314_162738(1).jpg (1.69 MiB) Megtekintve 2417 alkalommal
20230314_162834.jpg
20230314_162834.jpg (2.01 MiB) Megtekintve 2417 alkalommal
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

Jolida
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 30

Hozzászólás Szerző: Jolida »

hi-fun írta:
2023.02.19., vas. 22:05
Köszönöm a válaszod. És mi a helyzet ha 4 bol kettőt cserélek ha egy tönkre megy ha paronkent állítható a bias?
Ha csatornánként eltérő a bias, az még mindig jobb, mint ha a PP csatornán belül.
Így az egyik oldal korábban kezd torzítani/klippelni nagy kivezérlésnél.

Egyébként a PP csövek csak együtt állítható biasa (ha nincs más szabályzás az egyedi csövekre) erősen tervezési egyszerűsítésnek tűnik (és még akkor diplomatikus voltam :rolleyes: ).
Analóg: Roksan Xerxes, SME IV, Supex 900S, Paravicini MC3, Audio Innovations 200;
Digit: Roon ROCK, SOtM 200, Singxer SU-1; Lite DAC50, Soekris 1941;
Preamp: #26 tube+TVC, #801 tube; Amp: 300B SET;
Kábelek: VhAudio Flavor 2 és 4 táp, Jon Risch DIY IC és hangfal;
Speaker: Acoustic Energy Aelite 3

hi-fun
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Köszönöm a válaszod. És mi a helyzet ha 4 bol kettőt cserélek ha egy tönkre megy ha paronkent állítható a bias?

Jolida
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 30

Hozzászólás Szerző: Jolida »

hi-fun írta:
2023.02.19., vas. 11:57
Sziasztok, kérdésem lenne.
Amennyiben a bias állítható,vagy automata, végfok cső meghibásodás esetén mindenképp mind a pl 4 végfok csövet cserélni kell, vagy elég a hibás, vagy kettő parba valogatva.
Én ha laikuskent jól értelmezem, a bias állítás pont arra való, hogy korrigald a cső eltereseit. Elvileg viszont illik mind cserélni egyetlen végfok cső hibája esetén is. Nekem ez ellentmondásos.

Ráadásul az én esetemben az erősítő használati útmutatója azt írja, hogy úgy tervezték (ez egy mcintosh végfok) hogy ne legyen érzékeny a csövek állapotára a hang, így semilyen bias állítás nem lehetséges és nem szükséges.
Akkor minek az összes csövet egyszerre cserélni? Miert nem elég párban, vagy egyesével?
Köszi ha valaki segít megfejteni.
Automata bias esetében az automatika -általában- egy előre beállított áram értéket próbál tartani (adott anódfeszültség esetén).

Ha a PP erősítőben a csövek eredetileg "párba" voltak válogatva, akkor -közel- együtt öregszenek, azaz az öregedéssel járó anódáram "veszteséget" az automatika kiegyenlíti mindkét csőnél. Ez azzal jár, hogy az ún. bias feszültség nagyjából együtt változik mindkét csőnél.

Ha a két csőből egy tönkre megy és egy újat raksz be, akkor a "régi" és az "új" cső esetében az azonos anódáramot az automatika beállítja, de olyan áron, hogy a bias feszültség a két csőnél nem lesz egyforma, akár jelentősen is eltérhet.

Mivel a PP erősítőnél a végcsövek kivezérlése a bias feszültség "változását" jelenti, ezért a két cső (melyek ellenfázisban vannak vezérelve ugyanazzal a jellel) különböző munkapontban fog üzemelni.Ez torzítást fog okozni.

Ha ez a két munkapont eléggé eltér egymástól, az okozott torzítás akár hallható is lesz.

Emiatt javasolt egyszerre cserélni mindkét csövet a PP erősítőben.
Analóg: Roksan Xerxes, SME IV, Supex 900S, Paravicini MC3, Audio Innovations 200;
Digit: Roon ROCK, SOtM 200, Singxer SU-1; Lite DAC50, Soekris 1941;
Preamp: #26 tube+TVC, #801 tube; Amp: 300B SET;
Kábelek: VhAudio Flavor 2 és 4 táp, Jon Risch DIY IC és hangfal;
Speaker: Acoustic Energy Aelite 3

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3459

Hozzászólás Szerző: tunerman »

Mi a tipusa annak a mekinek?
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

hi-fun
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Sziasztok, kérdésem lenne.
Amennyiben a bias állítható,vagy automata, végfok cső meghibásodás esetén mindenképp mind a pl 4 végfok csövet cserélni kell, vagy elég a hibás, vagy kettő parba valogatva.
Én ha laikuskent jól értelmezem, a bias állítás pont arra való, hogy korrigald a cső eltereseit. Elvileg viszont illik mind cserélni egyetlen végfok cső hibája esetén is. Nekem ez ellentmondásos.

Ráadásul az én esetemben az erősítő használati útmutatója azt írja, hogy úgy tervezték (ez egy mcintosh végfok) hogy ne legyen érzékeny a csövek állapotára a hang, így semilyen bias állítás nem lehetséges és nem szükséges.
Akkor minek az összes csövet egyszerre cserélni? Miert nem elég párban, vagy egyesével?
Köszi ha valaki segít megfejteni.

vidor2009
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 406

Hozzászólás Szerző: vidor2009 »

tonya írta:
2023.01.31., kedd 07:35
parasound2 írta:
2023.01.28., szomb. 11:32
szia.gif Üdv Fórumtársak. Egy kis segítséget és véleményt kérnék hozzáértő szakiktól. Van egy hibrid integráltam. Az előfokban van egy 6n11 J kínai cső ezt szeretném egy jobb minőségűre cserélni. A googli szernt ez megfelel az E88CC csőnel vagy 6922 vagy 6n23p-ev nek. Melyik az amivel hangban elre lépést tudnék elérni nem csillagászati áron és azt hol tudnám beszerezni. Elre is köszönöm a segítséget. leborulok.gif
Neked is jó volt felajánlani privátban a segítséget, egy visszajelzés esetleg, hogy köszönöm de nem érdekel vagy bármi....na mindegy, gondolkodik.gif
Helyette én megköszönöm Tonya önzetlen segítségét,nekem is segített! leborulok.gif

tonya
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1071

Hozzászólás Szerző: tonya »

parasound2 írta:
szia.gif Üdv Fórumtársak. Egy kis segítséget és véleményt kérnék hozzáértő szakiktól. Van egy hibrid integráltam. Az előfokban van egy 6n11 J kínai cső ezt szeretném egy jobb minőségűre cserélni. A googli szernt ez megfelel az E88CC csőnel vagy 6922 vagy 6n23p-ev nek. Melyik az amivel hangban elre lépést tudnék elérni nem csillagászati áron és azt hol tudnám beszerezni. Elre is köszönöm a segítséget. leborulok.gif
Neked is jó volt felajánlani privátban a segítséget, egy visszajelzés esetleg, hogy köszönöm de nem érdekel vagy bármi....na mindegy, gondolkodik.gif
Sok régi kacat.(Na jó azért van pár új cucc is.) Kár is velük foglalkozni, de én el vagyok velük.
Nem mindig a drágább cucc a jobb, néha vannak kivételek......

viri
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1673

Hozzászólás Szerző: viri »

trane írta:
2023.01.28., szomb. 12:24
parasound2 írta:
(sajna) minden cső erősítő/kapcsolás-függő (is) :yingyang: , így hogy a te készülékedben (amit nem ismerünk, csak homályosan) pontosan hogy működik majd egy másik cső, kérdés gondolkodik.gif - viszont nálam eddig AI és AE csövesekben a 6N23P-EV-k mindig klasszak voltak ;peace;
Egy ellenvélemény :)
Nálam annó még AN rendszerben a 6N23P-EV-k egyáltalán nem tetszettek. Ecc88-ban azért komoly jó csöveket lehet kapni, az orosz csöveknél klasszissal jobbakat.
Audio PC(PPV3)- Core Audio Karuna USB/spdif - Audio Note DAC3 - Audio Note Soro SE - JBL 250Ti Classic Edition -Rythmik Audio F15 subok- sub ic-k: AQ Husky - Audience Conductor hf kábel+ic-k, tápok: Kondo Avocado, Kondo Persimmon, Entreq Primer pro usb, ösvény végén: Siltech octopus signature

parasound2
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 51

Hozzászólás Szerző: parasound2 »

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Az OBI - ban van tonnaszám fogyasztásmérő, 6500 pénz/db.
Nem vettem, minek idegesítsem magam, meg egyetlen mérésre sokallom. Aztán lehet, hogy meggondolom magam. :rolleyes:

wittao
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2241

Hozzászólás Szerző: wittao »

Koszi a linket!
Kek feliratosrol nem tustam, soha nem talalkoztam vele. Ellenben pirosbol a nullszeriasbol is van (hianyos felirat), es a teszt csovekbol (teljes piros felirat) is. Nagyon jonak hallottuk oket, amikor kiprobaltuk.
De az Ei feher feliratos is paradesan jo cso ugy gondolom.
Core Audio termékek gyártása, TARA LABS kábelek forgalmazása
MBL, PrimaLuna, PASS Labs, ODEON, NAT Audio, Vivid, Entreq, Esoteric

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2881

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

wittao írta:
2023.01.08., vas. 21:12
kasumi írta:
2023.01.07., szomb. 14:51
Üdvözletem!

Jadis Orchestra Reference - létezik KT90 és KT88 csövekkel szerelt verzió is. Milyen lehetőségek adódnak a csövek cseréjére, ha arra kerülne a sor? Valamiért (egy megérzés) azt gondolom, KT88 esetén nagyobb a mozgástér, de egy ideje már nem követem, mi történik a csövek világában.
Emellett, ha valakainek van egyéb meglátása a két típusra vonatkozóan, ne tartsa magában!
Köszönöm!
Nekem van szerencsem jonehany KT90 csovet birtokolni, eredeti Jadis gyartmanyt is (amit az Ei Yugoslavia Nis-i uzemeben fejlesztettek a Jadisnak).
Az Ei KT90 es a Jadis KT90 alapvetoen nem kulonboztetheto meg szamomra egy-egy erositobe teve, paradesan jo hangjuk van. Muszakilag a ket cso kicsit elter egymastol a meresek alapjan (meredekseguk kicsit mas, mashogy vannak megfeszitve).
Az biztos, hogy akar EH, akar JJ KT90 csovet nezunk, azok nem tudjak az eredetit meg csak megkozeliteni sem.
Az erositod Jadis es ezek a csovek ezekhez lettek kifejlesztve, velhetoen ezekkel fognak ugy szolni, ahogy a Jadis mernokei megalmodtak. Hogy ez bejon-e Neked vagy sem, azt nehez megmondani.

KT88-bol sok ceg csinal uj gyartasut: KR, EAT, Sophia, amik kifejezetten jo csovek, olcsobbakbol nekem egyedul a Gold Lion jott be, utana szakadek es jon a tobbi (PEVane sem jott be nekem).
egy kis olvasnivaló:

https://www.whatsbestforum.com/threads/ ... bes.14811/

több változata (is) volt az eredeti Ei KT90-snek...(lenyitni EveAnna Manley levelét)

:smile49:
Technics SL1300G,Shelter 901/III,Shure VST III,Shure M97HE,Shure M97ED,Shure M95ED,Shure 44-7,Shure M75ED Type 2,MoFi Mastertracker,Musical Fidelity M6Si,ProJect Tube Box DS3,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

wittao
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2241

Hozzászólás Szerző: wittao »

kasumi írta:
2023.01.07., szomb. 14:51
Üdvözletem!

Jadis Orchestra Reference - létezik KT90 és KT88 csövekkel szerelt verzió is. Milyen lehetőségek adódnak a csövek cseréjére, ha arra kerülne a sor? Valamiért (egy megérzés) azt gondolom, KT88 esetén nagyobb a mozgástér, de egy ideje már nem követem, mi történik a csövek világában.
Emellett, ha valakainek van egyéb meglátása a két típusra vonatkozóan, ne tartsa magában!
Köszönöm!
Nekem van szerencsem jonehany KT90 csovet birtokolni, eredeti Jadis gyartmanyt is (amit az Ei Yugoslavia Nis-i uzemeben fejlesztettek a Jadisnak).
Az Ei KT90 es a Jadis KT90 alapvetoen nem kulonboztetheto meg szamomra egy-egy erositobe teve, paradesan jo hangjuk van. Muszakilag a ket cso kicsit elter egymastol a meresek alapjan (meredekseguk kicsit mas, mashogy vannak megfeszitve).
Az biztos, hogy akar EH, akar JJ KT90 csovet nezunk, azok nem tudjak az eredetit meg csak megkozeliteni sem.
Az erositod Jadis es ezek a csovek ezekhez lettek kifejlesztve, velhetoen ezekkel fognak ugy szolni, ahogy a Jadis mernokei megalmodtak. Hogy ez bejon-e Neked vagy sem, azt nehez megmondani.

KT88-bol sok ceg csinal uj gyartasut: KR, EAT, Sophia, amik kifejezetten jo csovek, olcsobbakbol nekem egyedul a Gold Lion jott be, utana szakadek es jon a tobbi (PEVane sem jott be nekem).
Core Audio termékek gyártása, TARA LABS kábelek forgalmazása
MBL, PrimaLuna, PASS Labs, ODEON, NAT Audio, Vivid, Entreq, Esoteric

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Rezgéscsillapító szilikon gyűrűt árulnak valahol személyesen is, vagy csak webáruházban ?

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”