Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hifi mánia - hobbi tudatos kontrollja kényszerbetegség nélkül

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2794

Re: Hifi mánia - hobbi tudatos kontrollja kényszerbetegség nélkül

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

LIMAR írta:
2023.06.16., pén. 21:01
Tctronic írta:
2023.06.16., pén. 18:04
......Hogy mennyire kell időtállónak lenni? Semennyire. Egy a lényeg: valakinek-valakiknek, valamikor, valahol örömet okozzon.
Hááát, akkor Bunyós Pityu, Csocsesz magasan felülmúlja Mahlert, Mozartot, Vivaldit.

Sajnos (vagy sem), az emberiség fejlődését sohasem az "átlag" vitte előre, hanem a zsenik, akik messze túlmutattak műveltségben, képzettségben, tehetségben a koruk átlagánál. Igaz ez a tudomány, technika, kultúra fejlődésére.
A tömegek fel sem fogták zsenialitásukat a saját korukban (ma is csak kevesen). A tömegnek mindig a szintjének megfelelően szólók tetszettek minden korban. Így van ez ma is. Ezért nagyon sikamlós az a kijelentés, hogy a lényeg, hogy valakinek örömet okozzon. Igen, csak az nem viszi előre a világot, pillanatnyi igényt elégít ki. A tömegigényt kielégítő percemberek jönnek, mennek, eltűnnek a történelem süllyesztőjében.
Egy tábortűz melletti gitározgatás, éneklés örömet okoz? Nekem pl igen. Előrébb vitte az emberiséget? Nem. Egyébként értem mire célzol. Mindenkinek megvan az értékrendje, mindenben. Zenében is. De vajon Bach használt volna szintetizátort, vagy sampler-t, ha lett volna? Szerintem igen. Minden kornak megvannak a zsenijei. Csak lehet még nem tudjuk, ahogy Te is mondtad. Vagy a felgyorsult életünk, vagy az irányított reklám, marketing stb elmossa őket.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Tctronic 2023.06.16., pén. 21:32-kor.
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

LIMAR
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 3333
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: LIMAR »

Tctronic írta:
......Hogy mennyire kell időtállónak lenni? Semennyire. Egy a lényeg: valakinek-valakiknek, valamikor, valahol örömet okozzon.
Hááát, akkor Bunyós Pityu, Csocsesz magasan felülmúlja Mahlert, Mozartot, Vivaldit.

Sajnos (vagy sem), az emberiség fejlődését sohasem az "átlag" vitte előre, hanem a zsenik, akik messze túlmutattak műveltségben, képzettségben, tehetségben a koruk átlagánál. Igaz ez a tudomány, technika, kultúra fejlődésére.
A tömegek fel sem fogták zsenialitásukat a saját korukban (ma is csak kevesen). A tömegnek mindig a szintjének megfelelően szólók tetszettek minden korban. Így van ez ma is. Ezért nagyon sikamlós az a kijelentés, hogy a lényeg, hogy valakinek örömet okozzon. Igen, csak az nem viszi előre a világot, pillanatnyi igényt elégít ki. A tömegigényt kielégítő percemberek jönnek, mennek, eltűnnek a történelem süllyesztőjében.

pärt
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 5215

Hozzászólás Szerző: pärt »

LIMAR írta:
2023.06.16., pén. 17:38
fapaci írta:
2023.06.16., pén. 07:13
....
Eric Clapton, Bob Marley, Jimi Hendrix, Prince, Frank Zappa, Muddy Waters, Jimmy Page... Az a közös bennük, hogy nagyjából semmilyen hagyományos zenei oktatást nem kaptak és mindannyian teremtettek egy-egy zenei stílust. Lehet, hogy néha le kellene venni a vaskalapot! ......
A közös bennük, hogy nagyjából 100 év múlva azt se fogják tudni, hogy léteztek és akkor nagyon optimista voltam... A fiatalok, akik ma rajonganak az ő korosztályukhoz szóló előadókért (Azahriah, GWM és társai...) már egyiket sem ismerik, nemhogy a zenei stílusaikat (már, ha annak lehet nevezni).
A közös bennük (Azahriah, GWM és társai...), hogy nagyjából 10 év múlva azt se fogják tudni, hogy léteztek.
Az utókor gusztusát megtippelni elég nehéz, de szerintem az első listából valószínűbb, hogy lesznek túlélők.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5288

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Sosztakovics írta:
2023.06.16., pén. 20:04
tonee73 írta:
2023.06.16., pén. 19:51
Sosztakovics írta:
2023.06.16., pén. 19:43

Aztán meg mi vagyunk a trollok és megyünk az OFF-ba. Még életvezetési tanácsokat is kapunk hozzá. :)
Szerintem pont te kezdtél a magas lóról eltartott kisujjal zenehallgatási meg képzettségi dolgokról beszélni (az életvezetést is érintve).Az off az azért off mert nem a megfelelő helyen folyik a diskurzus.Nem kell ebbe többet belelátni. ;peace;
Bernard Guinek mindig igaza van! Melyik volna szerinted a megfelelő topik az Off-on kívül? :)
Talán nem kellene az avx adminisztrátort egy inkvizítorhoz hasonlítani, viccnek nem jó, műveltség fitogtatás meg errefelé igen kontraproduktív, igen nagy valószínűséggel a mai általános iskolát ön sem tudná kitűnőre elvégezni. :smile29:
Szabad megtudnunk, hol szokott komolyzenei írásokat közreadni akár online akár nyomtatott formában? Egyáltalán képes felvételről úgy megítélni előadásokat, hogy nem hallotta eredetiben? Mert igen csúszós a terep, a mai rögzítés technika és hangmókolás igen kifinomult eszközökkel rendelkezik, amiket csak igen jó minőségű reprodukciós berendezésekkel megfelelő hallgatási akusztikai térben lehet fülön csípni. Milyen berendezéseket használ munka/szórakozás folyamán? Én szívesen megosztom inkognitómat (Szabó Zoltánnak hívnak), tegye meg ön is, evvel is az általános zenekultúra széleskörű elterjedéséhez vezető lépcsőhöz tesz egy-két fokot.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára fülelek 2023.06.16., pén. 20:58-kor.

Sosztakovics
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 239

Hozzászólás Szerző: Sosztakovics »

tonee73 írta:
2023.06.16., pén. 19:51
Sosztakovics írta:
Tctronic írta:
2023.06.16., pén. 18:57

Szívesen meghallgatok mindenkit, max nem értek vele egyet. ;)
Aztán meg mi vagyunk a trollok és megyünk az OFF-ba. Még életvezetési tanácsokat is kapunk hozzá. :)
Szerintem pont te kezdtél a magas lóról eltartott kisujjal zenehallgatási meg képzettségi dolgokról beszélni (az életvezetést is érintve).Az off az azért off mert nem a megfelelő helyen folyik a diskurzus.Nem kell ebbe többet belelátni. ;peace;
Bernard Guinek mindig igaza van! Melyik volna szerinted a megfelelő topik az Off-on kívül? :)

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6467

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

Sosztakovics írta:
Tctronic írta:
Sosztakovics írta:
2023.06.16., pén. 18:54

Ne rontsd el a kedvét!
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

Sosztakovics
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Tctronic írta:
Sosztakovics írta:
chord_ írta:
2023.06.16., pén. 18:47

Kicsit talán bonyolultabb a dolog.
Ne rontsd el a kedvét!

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött

Sosztakovics írta:
chord_ írta:
Tctronic írta:
Ahogy az emberek, emberiség az általános kultúra, technika stb változik, úgy a zene is folyamatosan változik. Mert a zenét az emberek a saját és mások örömszerzése céljából hozzák, hozták létre mindig minden korban bárhol a világon. ..... Egy a lényeg: valakinek-valakiknek, valamikor, valahol örömet okozzon.
Ne rontsd el a kedvét!
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

Sosztakovics
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

chord_ írta:
Tctronic írta:
Ahogy az emberek, emberiség az általános kultúra, technika stb változik, úgy a zene is folyamatosan változik. Mert a zenét az emberek a saját és mások örömszerzése céljából hozzák, hozták létre mindig minden korban bárhol a világon. ..... Egy a lényeg: valakinek-valakiknek, valamikor, valahol örömet okozzon.
Ne rontsd el a kedvét!

chord_
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1088

Hozzászólás Szerző: chord_ »

Tctronic írta:
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1470

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

LIMAR írta:
2023.06.16., pén. 17:38
fapaci írta:
....
Eric Clapton, Bob Marley, Jimi Hendrix, Prince, Frank Zappa, Muddy Waters, Jimmy Page... Az a közös bennük, hogy nagyjából semmilyen hagyományos zenei oktatást nem kaptak és mindannyian teremtettek egy-egy zenei stílust. Lehet, hogy néha le kellene venni a vaskalapot! ......
A fiatalok, akik ma rajonganak az ő korosztályukhoz szóló előadókért (Azahriah, GWM és társai...) már egyiket sem ismerik, nemhogy a zenei stílusaikat (már, ha annak lehet nevezni).
Bocsika, a fiatalok az ő korosztályukhoz szóló előadókon kívül kit, mit ismernek ?
Mert hogy Bach-ot, Kodály-t, Liszt-et, Mahler-t, és Mozart-ot biztosan nem...
Szóval, hogy ők mit ismernek, és mit nem, az nem jelent semmit.

Ja, pont Eric Clapton Journeyman forog a Rock-on.
Nem kicsit jó... :napsut:

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött

Ahogy az emberek, emberiség az általános kultúra, technika stb változik, úgy a zene is folyamatosan változik. Mert a zenét az emberek a saját és mások örömszerzése céljából hozzák, hozták létre mindig minden korban bárhol a világon. És talán ez a szép és jó benne, hogy kortól, nemtől, képzettségtől, intelligenciától stb függetlenül mindenki megtalálhatja a neki tetsző zenei "művet". Hogy melyik a jobb vagy rosszabb ez miért is fontos? Kinek fontos? Zenei iránti viszonyunkat millió meg egy dolog befolyásolja. Hogy éppen kinek melyik miért tetszik azt viszonylag nehéz megmondani. Hogy mennyire kell időtállónak lenni? Semennyire. Egy a lényeg: valakinek-valakiknek, valamikor, valahol örömet okozzon.

LIMAR
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 3333
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: LIMAR »

fapaci írta:
....
A közös bennük, hogy nagyjából 100 év múlva azt se fogják tudni, hogy léteztek és akkor nagyon optimista voltam. Már az a közönség is lassan kihal, akikre valaha hatottak "zenéjükkel". A fiatalok, akik ma rajonganak az ő korosztályukhoz szóló előadókért (Azahriah, GWM és társai...) már egyiket sem ismerik, nemhogy a zenei stílusaikat (már, ha annak lehet nevezni).
Sajnos a ZENÉ-hez (szerzői és előadói oldalról is) elengedhetetlen a TEHETSÉG, KÉPZETTSÉG. Anélkül egy ideig sikeres lehet valaki adott csoportoknál, de semmiképpen sem alkot maradandót.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

fapaci írta:
2023.06.16., pén. 16:14

Érdekes módon ez nem mindig vágott össze a hangzásukról alkotott tudatos, "tudományos" véleményemmel, amik a szokásos hifista szempontok alapján születtek. Előfordult velem, hogy technikailag nem éppen felsőpolcos berendezések is nagy örömet okoztak, mert lehet, hogy nem volt elég dögös basszusuk, nagy hangterük, vagy kegyetlenül részletező hangzásuk, de valamiért jó volt rajtuk zenét hallgatni. Nem tudom sajnos, ez műszaki nyelvre fordítva mit jelent, milyen magyarázatot lehetne rá adni, pedig micsoda sikersztorit lehetne építeni belőle... És beszélgetni sem lehet róla, még annyira sem, mint a hifista szempontokról, pedig ott is rengeteg félreértés, kommunikációs zavar van.

Azért most feljeslenek azok a viták, vagy mondjuk úgy véleménykülönbségek és meg nem értések, amik pár nappal ezelőtt az erősítő topikban leperegtek.
Egyfelől a zeneiségre / muzikalításra gondolok, mint a sokak számára nehezen értelmezhető és hovatovább peoratív előjelet cipelő fogalomra, másfelől a lényegében válasz nélkül maradt kérdésemre, hogy ugyan honnan tudjuk, hogy mennyire színezetlen hangú egy hifi - eszköz, ha nincsen egy mindenki által elfogadott etalon, amihez hasonlíthatjuk ?
Na, és persze egy kimondatlan kérdés, hogy mennyire fontos az a szintű készülékekre lebontott színezetlenség - gondolkodik.gif - ha az amúgy a komplett rendszer hangzási balansza egyensúlyban és szinergiában van és mind a mellett még muzikális is ?
/ Bármit jelentsen is. :D /

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11176
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

chord_ írta:
2023.06.16., pén. 11:08
Valahonnan onnan indult a mostani folyam, hogy fapaci eladta az egész rendszerét, 'leépített', és most van egy kicsi egybe-cucc, amin élvezetes a zenehallgatás. Énszerintem nagyon érdekes, hogy ilyenkor mi történik.
Nem akarom már a magam esetével terhelni a topikot, ráadásul kaptam miatta hideget s meleget, ami meglepő is, meg vicces is. Próbáltam a Mu-So-ról írt cikkemben leírni a lépésem hátterét, de aztán a felét kihúztam, mert nagyon hosszú lett a "rizsa" és a műszaki cikkek olvasói inkább a készülékekre kíváncsiak.

Aki nagyon benne van a HiFi-s pörgésben, annak az én lépésem megfutamodás, feladás, szappanopera és még jónéhány más jelző is felmerült, még az is elhangzott, hogy milyen béna vagyok, ha 40 év alatt nem tudtam építeni egy igazán jó rendszert. Tudjuk, hogy az számít jó hifistának, aki folyamatosan fejleszt, cserél, vásárol, sok pénzt költ. Ha sokáig nem veszel semmit, furán néznek rád, ha meg esetleg egyszerűsítesz a rendszereden, azzal ki is kerülsz a körből (ami persze nem feltétlenül baj).

Hajlamos vagyok a reflexeimet figyelni. Zenelejátszó eszközöket is egy ideje már az alapján ítélek meg (a kezdeti hibákból tanulva), mennyire szívesen hallgatok rajtuk muzsikát, mennyire vágyom rá, hogy hazaérve bekapcsoljam őket és mennyire vagyok nyitott használatuk közben új zenékre, vagy mennyire ragadok bele a sok évvel ezelőtti listáimba. Érdekes módon ez nem mindig vágott össze a hangzásukról alkotott tudatos, "tudományos" véleményemmel, amik a szokásos hifista szempontok alapján születtek. Előfordult velem, hogy technikailag nem éppen felsőpolcos berendezések is nagy örömet okoztak, mert lehet, hogy nem volt elég dögös basszusuk, nagy hangterük, vagy kegyetlenül részletező hangzásuk, de valamiért jó volt rajtuk zenét hallgatni. Nem tudom sajnos, ez műszaki nyelvre fordítva mit jelent, milyen magyarázatot lehetne rá adni, pedig micsoda sikersztorit lehetne építeni belőle... És beszélgetni sem lehet róla, még annyira sem, mint a hifista szempontokról, pedig ott is rengeteg félreértés, kommunikációs zavar van.

Szóval kedves Chord, annyi történt szerintem, hogy őszinte voltam magammal. Hifista szempontok szerint nyilván ért veszteség, zenehallgatási szempontok szerint viszont nem. Nekem most utóbbi volt a lényeges, ami kicsit számomra is meglepő, hiszen egész eddigi életem kütyük között zajlott. Ugyanakkor van bennem némi büszkeség is, mert kicsit úgy élem meg a helyzetet, hogy lejöttem a szerről.
tottyi írta:
2023.06.16., pén. 13:21
Ez mind szep es jo de ne felejtsuk el, hogy neki ez egy kenyszermegoldas.
Nem mondanám annak, hiszen saját döntések szülték a helyzetet, de ez már privát téma.

Retrofuturista
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 343

Hozzászólás Szerző: Retrofuturista »

tottyi írta:
2023.06.16., pén. 13:21

Ez mind szep es jo de ne felejtsuk el, hogy neki ez egy kenyszermegoldas. Egy Suzuikval is el lehet menni A pontbol B pontba de azert egy komolyabb autoval elvezetesebb, es ez igaz barmelyik hobbira.
Nekem a masik hobbim a sörözes es vehetnek olcsobb söröket, de szerintem nem elveznem annyira mint amilyent szoktam magamnak venni. Tovabbi jo sörözest kivanok illetve zenehallgatast. :rolleyes:
Két rendszert tartok fenn, egy otthonit és egy munkahelyit. Az utóbbit gondoltam cserélni egy ilyen megoldásra, mivel egy munkahelyen nem nagyon van helye hifizésnek. Ott már fél éve nem variáltam semmit, de bizony a dual koncentrikus Tannoy hangfalak odafigyelős zenehallgatásra lettek tervezve és nem háttérzenére. Otthon elképzelhetetlen, hogy feladjam a sok év alatt rakott, imádott "nagy" rendszert.

Persze egyszerű háttérzenére egy Vifa Helsinki vagy valami hasonló is tökéletes lenne.
- Retrofuturista hifista blog szerzője - Szubjektív barangolás a hifi és a zene világában

https://retrofuturistahifista.blog.hu

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 902

Hozzászólás Szerző: tottyi »

Retrofuturista írta:
2023.06.16., pén. 11:46
chord_ írta:
Valahonnan onnan indult a mostani folyam, hogy fapaci eladta az egész rendszerét, 'leépített', és most van egy kicsi egybe-cucc, amin élvezetes a zenehallgatás.

Énszerintem nagyon érdekes, hogy ilyenkor mi történik.
Engem is nagyon érdekel, hogy egy ilyen Naim Mu-So 2 mit tud adni egy akár több milliós rendszerhez képest, és bizony amikor a hangminőség mellett belép az életminőség vagy a hordozhatóság fontossága, az jön le a tesztekből, hogy igenis sokat. Egy ilyen cuccal való őszinte elégedettség pedig akár egy volt függő teljes felszabadítását is jelentheti. Nincs több variálás, kábelezés, forrás cserebere, nüanszokra való koncentrálás. Lerakod, élvezed. Komolyan gondolkozom rajta, hogy kipróbálom.
Ez mind szep es jo de ne felejtsuk el, hogy neki ez egy kenyszermegoldas. Egy Suzuikval is el lehet menni A pontbol B pontba de azert egy komolyabb autoval elvezetesebb, es ez igaz barmelyik hobbira.
Nekem a masik hobbim a sörözes es vehetnek olcsobb söröket, de szerintem nem elveznem annyira mint amilyent szoktam magamnak venni. Tovabbi jo sörözest kivanok illetve zenehallgatast. :rolleyes:
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - Valhalla Draco Reference V3 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R

chord_
Törzsvendég
Törzsvendég

Rendkívül szerteágazó végeredmények lehetnek hosszabb távon egy ilyen lépéssel. Nálam, így, visszagondolva, valamiféle hangi diszkomfort generálta a cserélgetéseket, és indított el egy olyan szintű rendszerleépítést, hogy hetekig csak a szőnyeg maradt meg a rendszerből.

Aztán, ha létrejön egy olyan hang, amivel szeretünk zenét hallgatni nagyon, sőt, jobban, akkor győzelem.
A vissza-sóvárgás veszélye a jobb, kifinomultabb / 'bonyolultabb' hang után, akár el is múlhat.
Megtörténhet, hogy a régi nagy rendszer hangját a kicsi az szimplán meghaladja, azért.
Vagy egyszerűen nem kell az a plusznak képzelt hangminőség-többlet, amit a bonyolult rendszer produkált.
Az is lehet, hogy x idő múlva, egy új építkezés elindul, valami mással. Vagy valami régi nagy szerelmünkkel. Vagy egy új technológiával.

Az bizonyos, hogy az egybe-rendszer idején pl. a kábelezés őrületéből kimaradni, az jó volt, jó volt szánakozva figyelni messziről másoknál a galaxisnyi különbségek ábrándos örömét egy összekötő / hálózati kábel cseréje után, a vergődést a labirintusban.

Visszakerülni sem volt akkora katasztrófa... :)

Retrofuturista
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 343

Hozzászólás Szerző: Retrofuturista »

chord_ írta:
Valahonnan onnan indult a mostani folyam, hogy fapaci eladta az egész rendszerét, 'leépített', és most van egy kicsi egybe-cucc, amin élvezetes a zenehallgatás.

Engem is nagyon érdekel, hogy egy ilyen Naim Mu-So 2 mit tud adni egy akár több milliós rendszerhez képest, és bizony amikor a hangminőség mellett belép az életminőség vagy a hordozhatóság fontossága, az jön le a tesztekből, hogy igenis sokat. Egy ilyen cuccal való őszinte elégedettség pedig akár egy volt függő teljes felszabadítását is jelentheti. Nincs több variálás, kábelezés, forrás cserebere, nüanszokra való koncentrálás. Lerakod, élvezed. Komolyan gondolkozom rajta, hogy kipróbálom.
- Retrofuturista hifista blog szerzője - Szubjektív barangolás a hifi és a zene világában

https://retrofuturistahifista.blog.hu

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 912

Hozzászólás Szerző: fererencz »

chord_ írta:

Bizony, hogy érdekes! Csak sokan nem is akarnak hallani, tudni arról, hogy ez is egy opció. Ami végül is érthető, mert nem csak a hobbijukat kicsinyítenék le ezzel.
Nem szotkam hibázni.

chord_
Törzsvendég
Törzsvendég

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Vinkler írta:
2023.06.15., csüt. 21:08
Ráadásul szépen szét is OFF-oltátok ezt a topicot. :kiss:
Zajlik az élet... Legalább.
A többi kedvelt sláger topicban napok, hetek óta nincs egy új kérdés, gondolat.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11176
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

pärt írta:
2023.06.15., csüt. 21:21
Ugyan, teljesen on: kontrollt vesztett hifisták próbáljuk mániákusan megfejteni a zene körüli tulajdonviszonyokat. :D
Szerintem itt inkább egymás legyőzése néhányak célja, ennek érdekében bármit képesek leírni. Sokszor sokaknak feltettem már a kérdést, hogy a HiFi mikor vált versennyé, kaptam is érdekes válaszokat, de még szabad a gazda.
Sosztakovics írta:
2023.06.15., csüt. 17:42
Szóval még mindig kötöm az ebet a karóhoz és vallom, a zenéléshez (is) érteni kell, és nagyon nem mindegy, hogy hogyan és kitől tanuljuk meg a hangszerismeret alapjait, hogy a késöbbiekben majd értő módon, odafigyelve tudjunk zenét hallgatni a Relentless erősítőnk segítségével.
Eric Clapton, Bob Marley, Jimi Hendrix, Prince, Frank Zappa, Muddy Waters, Jimmy Page... Az a közös bennük, hogy nagyjából semmilyen hagyományos zenei oktatást nem kaptak és mindannyian teremtettek egy-egy zenei stílust. Lehet, hogy néha le kellene venni a vaskalapot? A zene pont olyan, mint a tánc, vagy a sport, velünk született képességek és reflexek, apró gyerkőcök sem véletlenül énekelnek, táncolnak, mozognak. Bárki bármelyiket élvezheti és művelheti amatőrtől a professzionális szintig. Ez az én ebem és karóm.

pärt
Őslakos
Őslakos

Vinkler írta:
2023.06.15., csüt. 21:08
Ráadásul szépen szét is OFF-oltátok ezt a topicot. :kiss:
Ugyan, teljesen on: kontrollt vesztett hifisták próbáljuk mániákusan megfejteni a zene körüli tulajdonviszonyokat. :D

pärt
Őslakos
Őslakos

Sosztakovics írta:
2023.06.15., csüt. 20:28

A zene nem mindenkié. Szeretném, ha az lenne. Kodály is szerette volna. Sajna a zenetanulás lehetősége és a zenei érzék (!) nem mindenki esetén áll rendelkezésre. Nem lesz mindenkiből világjáró muzsikus, ahogyan agysebész sem...
A zene nem mindenkié? Már hogy a gránátba ne?! Hogy jön ide, hogy kiből lesz világjáró muzsikus? Ami amúgy is csak a világjárás szemszögéből jelent bármit is. Egyáltalán: aki "csak" befogadó, az nem vallhatja magáénak?
A gyúkszemes példázatot már végképp nem értem. Valami sűrű keserűség árad ebből a folyamatos ostorozásból, aminek nem tudom okát, de ha meglátom egy újabb bejegyzésed, tudom, hogy megint jól ki lesz osztva minden műkedvelő bugris.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”