Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Sztereó erősítők

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1328

Re: Sztereó erősitők

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Az biztos, hogy nem színezést értek a muzikalitás alatt. :music1:
De, érzékelhetően olyan peoratív színezete kezd lenni ennek a fogalomnak, hogy meg sem próbálom deffiniálni.

Mindenesetre több hirdetésben és közbeszédben bukkan fel az a pozitív jelző egy - egy készüléknél, hogy nem változtatja meg a hangszint, a hangzási balanszot, nem tesz hozzá és nem vesz el a zenéből semmit, az bizony lényegében nem is csinál semmivel semmit, csak erősít az erősítő és csak átalakít a dac ...
Eddig rendben is lenne, ha igaz lenne, jól hangzik. :smile49:
De, mihez képest nem tesz hozzá, mihez képest nem vesz el, mihez képest kiegyensúlyozott a hangzási balansza ?
Amíg nincsen egy minden vitán felül álló referencia, amihez ezeknek a készülékeknek ezeket a tulajdonságait viszonyíthatjuk, addig csak játék a szavakkal, addig csak elbeszélünk egymás mellett, mert innentől kezdve minden szubjektív. :yingyang:

Az AN dobozokat nem a sarokba állítva kell hallgatni. :ohnoohnoohno:

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1108

Hozzászólás Szerző: denesdr »

franz írta:
2023.06.09., pén. 12:28
Vjon olyan létezik h új terméket az egész árért ellehet vinni 2 hétre és ha nem tetszik money back?
Létezik, ha interneten rendeled meg a terméket, akkor pont 2 heted van az elállásra. Bár a forgalmazók ezt a kötelezettségüket nem nagyon kedvelik, nyilván nem is ők találták ki. Lehet jobban jár mindenki, ha inkább egyeztetsz a forgalmazóval az otthoni kipróbálás ügyében.

franz
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 20

Hozzászólás Szerző: franz »

fapaci írta:
2023.06.09., pén. 12:02
juliush írta:
2023.06.09., pén. 11:15
Megosztó téma a "muzikalitás" kérdése, különösen az erősítő vonatkozásában.
Nem lenne megosztó téma, ha egyszer valaki végre definiálná, mit is jelent.
Ha a 100% ot leosztjuk, az erősítő, hanfal, dac/riaa mekkora százalékban felelős a hallott hang stílusért?

franz
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Muszáj kicsit konkretizálnom a felvetésem, a 2010 es évek közepi hi-res őrületkor vettem egy erősítő-merevlemez lejátszó párost,aminek az akkori ára 2000-2000 ejró volt, használtan vettem a feléért, jó vétel volt, azóta is az van.
Az inflációt nézve és a mai kommersz márkákat, akik mind 1 mio köré lődözgetik be az erősítőiket, igaz megtoldva minden féle bemenetekkel, internet képességekkel és DAC -al, szóval ez így egyben oké az árért.
Viszont egy 2000 (1000) eurós erősítőt lecserélni egy 6000 eurósra (e-280), igaz írtam fent h ez ma inkább 3000 lenne talán...szóval dilemmázok h érdemes e ekkorát ugrani úgy, h a többi eszközöm sem jobb mint a használtan vett erősítő forrás páros és ezeket feljebb lépés miatt nem akarom cserélni.
Tudom a kérdés az h van e rá pénz....az még csak meglenne, de ezért az ember már csak olyan h x2 javulást vár és h végjáték legyen az erősítő...ezért kérdeztem, hogy vajon megéri e az árát, 2000-ről való ugrás 6000 -re, hallható-e, vagy ez még kb egy kategória, látván az accuphase belépő erősítője ez a 280-as "csak".

Direkt márkát írok, nem ez van, pl egy Yamaha AS-2200 t cserélni a még jobbra, a high endbe belekóstolni ...szóval közel 2-2,5 szeres árért kapni újonnan high endet és ez a 280-as egyáltalán tudja?
Megyj.: nincs high end fétisem, soha nem is volt, inkább a márka hangjára vagyok kiváncsi az új termékei közül de ebből csak ez a legalja ami belefér, ez is már fölötte van a racionalitásnak nálam

Vjon olyan létezik h új terméket az egész árért ellehet vinni 2 hétre és ha nem tetszik money back?

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10984
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

juliush írta:
2023.06.09., pén. 11:15
Megosztó téma a "muzikalitás" kérdése, különösen az erősítő vonatkozásában.
Nem lenne megosztó téma, ha egyszer valaki végre definiálná, mit is jelent.

Mézga Aladár
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 113

Hozzászólás Szerző: Mézga Aladár »

asebestyen írta:
2023.06.09., pén. 10:32
Rock60 írta:
2023.06.09., pén. 10:16
A maiakat nem ismerem.
A régi integrált szériából volt szerencsém hallani az E-204, 205 - öt, nekem volt E 303X -em.
Érdekes állatfajták.
Az én véleményem az, hogy elsőre nagyon megfogja az embert, levegős, teres, tiszta, részletezőnek tűnő hang, de hosszabb távon kiderűl, különösen akusztikus zenén, hogy túl steril, túl művi.
Az a bizonyos megfoghatatlan, sokszor pellengére állított fogalom, a muzikalitás, na az nincsen bennük.
Persze, mindig felmerül a kérdés, hogy mihez képest, mennyiért, és persze kinek a pap, kinek a papné...
A " mennyiért " a legnagyobb probléma, mert szerintem nagyon túlárazottak a képességeikhez képest.
Én minden esetre boldogan léptem túl rajtuk.
E205-ösöm van most is. Ha valamit biztosan nem tudnék ráfogni, az az, hogy túl steril lenne. gondolkodik.gif
Ha az AN lánc, végén az E dobozokkal sarokba a fal mellé installálva a viszonyítási alap, akkor persze lehet ezt mondani, de ez akkor számomra egy pozitív jelző, valamint akkor inkább alulárazott is az Accu.
Viszont azzal egyetértek, kinek a pap, kinek a papné.
E-306 van 25 éve. Húsz évig Focal Micro Utopia hangfallal hallgattam. Azt hittem ismerem a karakterét.
Majd jött egy másik hangfal, WB ACT One, és rá kellett döbbennem nem tudom mi az erősító karaktere. Csak az aktuálisan rákötött eszközök karaktere meghatározható számomra.
Mindig, mindennél van jobb!

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4034

Hozzászólás Szerző: juliush »

Rock60 írta:
Az én véleményem az, hogy elsőre nagyon megfogja az embert, levegős, teres, tiszta, részletezőnek tűnő hang, de hosszabb távon kiderűl, különösen akusztikus zenén, hogy túl steril, túl művi.
Az a bizonyos megfoghatatlan, sokszor pellengére állított fogalom, a muzikalitás, na az nincsen bennük.
Megosztó téma a "muzikalitás" kérdése, különösen az erősítő vonatkozásában. Jómagam szigorúan szubjektív alapon úgy gondolom, hogy az erősítőtől pont azt várnám, hogy önmaga lehetőleg ne rendelkezzen semmilyen "muzikalitással", csinálja a dolgát, de a hangzásból maradjon ki.
Ebben megerősít a pár hónapja használt, a Süti által összerakott "végfok", amely a lehető legkevesebb hangzásbéli befolyásra törekedve praktikusan egy 1x erősítésű kimenőfokozat, így az előfok, vagy most éppen a DAC-om szinte közvetlenül hajthatja a hangfalakat (hangsugárzókat). A jelenlegi majdhogynem közeltéri konfigurációban ez többnyire bőven elegendő a meghajtáshoz. Az eredmény egy "közvetlenebb", "direkt" hangzás, lehet hogy valakinek ez "steril", számomra egy hatalmas ugrás a "realizmus" felé. (Köszi Süti! :smile53: )
Következésképp ha valaki "muzikalitásról" beszél erősítővel kapcsolatban, az számomra többnyire valamilyen jellegű és mértékű színezettségre utal. Amit persze előnyben részesíthet valaki, személyes preferenciái mentén.
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7546

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

Rock60 írta:
A maiakat nem ismerem.
A régi integrált szériából volt szerencsém hallani az E-204, 205 - öt, nekem volt E 303X -em.
Érdekes állatfajták.
Persze, mindig felmerül a kérdés, hogy mihez képest, mennyiért, és persze kinek a pap, kinek a papné...
A " mennyiért " a legnagyobb probléma, mert szerintem nagyon túlárazottak a képességeikhez képest.
E205-ösöm van most is. Ha valamit biztosan nem tudnék ráfogni, az az, hogy túl steril lenne. gondolkodik.gif
Ha az AN lánc, végén az E dobozokkal sarokba a fal mellé installálva a viszonyítási alap, akkor persze lehet ezt mondani, de ez akkor számomra egy pozitív jelző, valamint akkor inkább alulárazott is az Accu.
Viszont azzal egyetértek, kinek a pap, kinek a papné.
Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés

Rock60
Őslakos
Őslakos

A maiakat nem ismerem.
Érdekes állatfajták.

franz
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

accuphase belépő szintről van vkinek tapasztalata, érdemes a 2000 eurós kategóriából erre váltani? v tán egykutya csak overpriced?

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4034

Hozzászólás Szerző: juliush »

BLX írta:
2023.06.03., szomb. 22:18
vazze írta:
2023.06.03., szomb. 12:23
https://www.naimaudio.com/product/nait-50
Nekem nagyon tetszik. Szívesen kipróbálnám. Jó, hogy visszahozták. Viszont az árából már egy pár nagyon klassz aktív monitort lehetne venni, én azt hiszem most inkább abba az irányba locsolnám a pénzt. :rolleyes:
Attól tartok, a "visszahozták" legfeljebb a "szellemiségére" értelmezendő, annak is leginkább a külső, vizuális elemeire, semmint a műszaki tartalmára, és a klasszikus Vereker-korszak Naim hangzására...
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

BLX
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1018

Hozzászólás Szerző: BLX »

vazze írta:
2023.06.03., szomb. 12:23
https://www.naimaudio.com/product/nait-50
Nekem nagyon tetszik. Szívesen kipróbálnám. Jó, hogy visszahozták. Viszont az árából már egy pár nagyon klassz aktív monitort lehetne venni, én azt hiszem most inkább abba az irányba locsolnám a pénzt. :rolleyes:

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2732

Re: Audio Research VT130

Hozzászólás Szerző: tunerman »

Magtech írta:
2023.06.03., szomb. 10:46
Az eredeti segédrács ellenállások az eldurranás után.
Természetesen vitte a csövet is magával. SSS.jpg
Fordítva történhetett, a tönkrement végcsövek vitték magukkal az ellenállást.
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-X MK3

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6183

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

Magtech írta:
2023.06.03., szomb. 10:46
Természetesen vitte a csövet is magával. SSS.jpg
Mivel ez nem konkrétan az eladó darabról szól, így átkerült az általános részre.Légy szíves itt folytasd a téma boncolgatását.Kösszi.
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

vazze
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1404

Hozzászólás Szerző: vazze »

Munkaidőben vagyok, ráérek :-]

Magtech
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 147

Hozzászólás Szerző: Magtech »

Természetesen vitte a csövet is magával.
SSS.jpg
SSS.jpg (312.94 KiB) Megtekintve 1710 alkalommal

Magtech
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Néhány kép
Csatolmányok
arc.jpg
arc.jpg (210.05 KiB) Megtekintve 1783 alkalommal
arcprc.jpg
arcprc.jpg (293.32 KiB) Megtekintve 1783 alkalommal
PRC.jpg
PRC.jpg (311.64 KiB) Megtekintve 1783 alkalommal
Segédrács2.png
Segédrács2.png (1.55 MiB) Megtekintve 1783 alkalommal
Segédrács.jpg
Segédrács.jpg (269.77 KiB) Megtekintve 1783 alkalommal

Magtech
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Nem tisztem megítélni, de rendkívül pozitív és őszinte a tájékoztatás egyfelől az árkorrekció tekintve, másfelől, hogy a motorháztető alá is be lehet pillantani.
Ahogyan látszik a VT 130 végfok jellemzője az, hogy eldurran a segédrács ellenállás ahogyan azt a korábban küldött fotón látható. Ennél az erősítőnél sem egyformák a csőpárok közötti segédrács ellenállások. Az egyik pár már mindkét oldalon eldurrant korábban és cserélni kellett.
Ebben az esetben nem cserélték oldalanként mind a 4db - ot (összesen 8db) újra, hanem csak azt, ami elpukkant. Ugyan ez volt nálam is a baj. Akkor én az audio research által javasolt és tőlük megküldött PRC ellenállásokat forraszttattam be és ahogyan javasolta a gyártó mind a 8 db kicseréltük egyforma újra, amiknek a teljesítménye 2 szerese volt a régi barna ellenállásokénak. Az összes csövet is a gyártótól rendeltük. Szóval elég macerás volt, de amint írtam még így is eladtam. Tényleg nagyon jó hangja van és óriási dinamika, de kell a szerviz háttér és a szakértelem hozzá.

gomolalaci
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 361

Hozzászólás Szerző: gomolalaci »

szfi írta:
2023.06.01., csüt. 20:54
sutemenyx írta:
2023.05.29., hétf. 18:04
Aztán legfeljebb egy 60éves ezüstbizti elkeni a száját :D
A biztosítékokról jut eszembe saját egyéni "biztosított" kérdésem.
Jelenleg 130/190 W teljesítményű erősítővel, hangfal 160/270 W-nak hirdetve 89 dB érzékenység mellet 90 légköbméteren megfelelő hangnyomás állítható elő.
A következő lépés ami idén nyár lett volna, de az is nagy szerencse, ha jövőre készül el. (Inkább 2024 vége 25 eleje).
Ez már 275 légköbméter. (A család három ága költözne újra össze, mint a régen múlt időkben.)
Milyen teljesítményű erősítő és teljesítményű/hasonló érzékenységű hangfalak között kezdjek el keresni?
(De jó volna! Pillanatnyilag "árváltozás miatt" a szigeteléseket tervezzük/ütemezzük át.")
Köszönöm a tanácsokat: szfi
(Tervezni lehet, úgysem úgy lesz.)
Mekkora hangnyomást szeretnél, hány méterről mérve? Véleményem szerint a mostani is elegendő teljesítmény...
A gondolkodás nem megerőltető...

szfi
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 11

Hozzászólás Szerző: szfi »

sutemenyx írta:
2023.05.29., hétf. 18:04
Aztán legfeljebb egy 60éves ezüstbizti elkeni a száját :D
A biztosítékokról jut eszembe saját egyéni "biztosított" kérdésem.
Jelenleg 130/190 W teljesítményű erősítővel, hangfal 160/270 W-nak hirdetve 89 dB érzékenység mellet 90 légköbméteren megfelelő hangnyomás állítható elő.
A következő lépés ami idén nyár lett volna, de az is nagy szerencse, ha jövőre készül el. (Inkább 2024 vége 25 eleje).
Ez már 275 légköbméter. (A család három ága költözne újra össze, mint a régen múlt időkben.)
Milyen teljesítményű erősítő és teljesítményű/hasonló érzékenységű hangfalak között kezdjek el keresni?
(De jó volna! Pillanatnyilag "árváltozás miatt" a szigeteléseket tervezzük/ütemezzük át.")
Köszönöm a tanácsokat: szfi
(Tervezni lehet, úgysem úgy lesz.)
NorstoneSpider,Pro-JectWMit5,KecesIQRP1500A,AVA KZH-8
Kábel egyveleg
ThorensTD124Jelco850HanaMl, Magnat MTT990 Goldring 2400, Keces Ephono, Project VCS2
AurenderA100
EmotivaERC-3, Primare BD32
Heed Lagrange S
Heed Garnd Enigma SE, KEF KC92
Havi 100-150 óra zene kb. 90 m3-en.

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2539

Hozzászólás Szerző: mishow »

Péter1987 írta:
2023.05.31., szer. 17:37
…. most itt a fórumon írtak nekem hogy rendesen át néznék és cserélnék ami szükséges benne. :rolleyes:
Akkor hajrá! :smile53: :smile32:

Péter1987
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 1

Hozzászólás Szerző: Péter1987 »

mishow írta:
2023.05.31., szer. 17:10
Szóval van ... Az a hangerőszabályzó dolog elég csúnyán hangzik, phonot csak épp kipróbáltad, a dacot még annyira se, és még csak most jönne egy alapos átnézés/mérés - lehet mégis új erősítő után kellene nézned? gondolkodik.gif
Nos lehet hogy az lesz a vége. De most itt a fórumon írtak nekem hogy rendesen át néznék és cserélnék ami szükséges benne. :rolleyes:

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2539

Hozzászólás Szerző: mishow »

Péter1987 írta:
2023.05.30., kedd 18:08
sutemenyx írta:
2023.05.29., hétf. 21:37
Amúgy van valami baja?
Igazából már volt kis javításon itt Miskolcon T. Péter által. Bár a hangerőszabályzót nem sikerült megcsinálnia mert, néha van olyan hogy teljesen levéve a hangerőt is egész hangosan szól a zene. Ha meg oda kopogtatok neki akkor elhallgat és működik rendesen.
A phonoja hogy mennyire jó vagy nem igazából nem tudom megmondani. Kipróbáltam hogy működik-e úgy tűnik hogy működik. De persze ha rendesen át lesz nézve akkor lehet hogy ki fog még derülni ez meg az. Azért már csak egy 30+éves erősítőről van szó.
Szóval van ... Az a hangerőszabályzó dolog elég csúnyán hangzik, phonot csak épp kipróbáltad, a dacot még annyira se, és még csak most jönne egy alapos átnézés/mérés - lehet mégis új erősítő után kellene nézned? gondolkodik.gif

Péter1987
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 1

Hozzászólás Szerző: Péter1987 »

sutemenyx írta:
2023.05.29., hétf. 21:37
Amúgy van valami baja? Csak mert a benne lévő cuccok nem igazán tönkremenősek. A kondik sem. Hacsak nincs leégetve, nem nagyon kellene öregedés okán hibásnak lennie. Leszámítva a kapcsolókat, potikat és az esetleg hullánforrasztott nyákot, a többi cucc cseréjének a szükségessége valószínűtlen.
A helyzet pont fordított. Manapság ritkán gyártanak elfogadható hangú alkatrészeket, akkoriban meg nem is nagyon volt más. Egy mostani gyartasu alapszériás erősítővel a pofáraesés több, mint valószínű.
Igazából már volt kis javításon itt Miskolcon T. Péter által. Bár a hangerőszabályzót nem sikerült megcsinálnia mert, néha van olyan hogy teljesen levéve a hangerőt is egész hangosan szól a zene. Ha meg oda kopogtatok neki akkor el hallgat és működik rendesen.
A phonoja hogy mennyire jó vagy nem igazából nem tudom megmondani. Ki próbáltam hogy működik-e úgy tűnik hogy működik. De persze ha rendesen át lesz nézve akkor lehet hogy ki fog még derülni ez meg az. Azért már csak egy 30+éves erősítőről van szó. Én nem is tudom már hanyadik gazdája lehetek igazából. Nekem még ez olyan 6 éve van meg.

Rock60
Őslakos
Őslakos

pali923 írta:
2023.05.30., kedd 00:47
Már csak azért sem, mert sok gépben sok biztosíték van (jól láttam, hogy pl. ebben a Fischerben is van pár db?), nem mindig jó az ár/érték arány, ha a biztosítékok cseréjével akar valaki feljebb lépni.
És akkor még ragozhatjuk, hogy melyik biztosíték mekkora javulást hozhat. :D
A 2000 Ft/darabnál nem kell jobb ár/érték arány. / Még van belőle. /
De, ha boltban veszed meg ugyan ezt 5-6 ezresért, és számoljunk két darabbal, nem tudok olyan hangzásjavító tunningot, ami 12 ezresért hozna ennyit.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára asebestyen 2023.05.30., kedd 10:38-kor.
Ok: Idézési hiba javítása

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”