Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

viri
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1653

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: viri »

cables írta:
2023.05.27., szomb. 22:47
----
Ezek nagy része marketing célt szolgál, a gyártók tudatosan használják, mert üzleti érdekük fűződik hozzá. Ilyenek a kábelezés területén drága nemesfémek, vagy a szuper tisztaságú fémek mítosza, az árnyékolás feltétlen szükségessége vagy egyszerűen a nagyobb vezeték átmérő hasznossága. Az utóbbinál maradva nekem az a véleményem és tapasztalatom, hogy a gyártók túlméretezett vezetőket használnak a kábelekben és ez nagyon árt a hangnak.
De akkor hogy lehet az, hogy amikor a cérna vékony hangfalkábeled után bekötöttem a csukló vastagságú nagy tisztaságú monokristályos Harmonic technology kábelt, akkor akkora energia szabadult fel, mintha előtte egy becsukott ajtó mögül hallgattam volna, aztán egyszercsak beléptem abba a terembe ahol a zenészek játszanak. Nyilván túlzás, de ilyesmi érzésem volt. Persze dög nagy hangfalról van szó, 4 utas váltóval, meg pár száz wattról, tehát lehet, hogy mégis kell valahová valamennyi keresztmetszet?

Vagy elnézést, de nem lehet, hogy egyszerűen ez csak a te marketinged?

Vagy ha tényleg hiszel benne, akkor viszont annyit tanácsolnék ha megengeded, hogy légy ennél nyitottabb, és merd feltételezni azt, hogy nem biztos, hogy igazad van.
Audio PC(PPV3)- Core Audio Karuna USB/spdif - Audio Note DAC3 - Convergent Audio Technology SL1 sign.- PS Audio Delta 250 monoblokkok - JBL 250Ti Classic Edition - 2db Rythmik Audio F15 sub - Audience Conductor hf kábel + ic-k, Entreq Primer pro usb, ösvény végén: Siltech octopus signature

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2324

Hozzászólás Szerző: cables »

----
Ez beszélgetés kezd a kábelezésen túlmutatni a rendszer fejlesztés általános kérdései irányába. Nem lehet elégszer leírni azt, hogy az audió rendszerekben annyi változó, hogy bárhol nyúlunk bele a jobb hang irányába fejlesztve ronthatunk valamin tehát az eredmény nem jobb, hanem másféle hangzás lesz.
Ha valami nagyon általános igazságot szeretnék mondani én azt tartom a fejlődés legnagyobb akadályának, hogy rengeteg téveszme zavarja a gondolkodást. Ezek nagy része marketing célt szolgál, a gyártók tudatosan használják, mert üzleti érdekük fűződik hozzá. Ilyenek a kábelezés területén drága nemesfémek, vagy a szuper tisztaságú fémek mítosza, az árnyékolás feltétlen szükségessége vagy egyszerűen a nagyobb vezeték átmérő hasznossága. Az utóbbinál maradva nekem az a véleményem és tapasztalatom, hogy a gyártók túlméretezett vezetőket használnak a kábelekben és ez nagyon árt a hangnak.

gyongyhalas
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 326

Hozzászólás Szerző: gyongyhalas »

fülelek írta:
2023.05.27., szomb. 20:37
Ha ennek a fórumnak csak egy kicsit is feladata a konzerv zenehallgatás hobbiba frissen belekezdettek támogatása, akkor szerintem ne Rock60 példája legyen iránymutató, akkor sem, ha igen sokan hozzá hasonlóan gondolkodnak és cselekednek. Ennél sokkal céltudatosabban érdemes hozzáállni ehhez a hobbihoz, bármilyen vastagságú pénztárcával. Kompromisszumokat másként érdemes kötni, a forrás-erősítő-hangsugárzó bármilyen anomáliáit nem célszerű kábel csereberével csökkenteni, mert előbb-utóbb kibújik a szög a zsákból. Az elsózott ételt nem lehet megjavítani, legfeljebb ehetővé lehet tenni -egyszer...
Szia !
Megengedel egy kérdést? Milyen paszív vagy aktív szűrőt használsz a betáp oldalon a rendszerednél.Vagy kiépített ösvény vagy semmi csak ....?...Mert szerintem óraszekrény-......- forrás -erősítő-hangsugázó, így lenne talán jobb tanács kezdőknek......a madzagok önmagukban valóban soványak ám.....Elején sózott akkor már el van sózva a végeredmény....Persze Sz.v.sz .

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1435

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Fülelek
Legutóbb pont kábelről nem beszéltem, készülékekről volt szó.

Írtam fél oldalt, de meggondoltam magam, kitöröltem...

Earforce megszólalását nem kommentálom.

earforce
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2946

Hozzászólás Szerző: earforce »

Rock60 írta:
2023.05.27., szomb. 19:15
Én meg pont nem.
Ha pl. vettem egy új - nekem új - erősítőt, és a jól hallható kvalitásai ellenére előnytelen irányba változott meg a rendszer hangzási balansza, nem azon agyaltam, hogy szabaduljak meg tőle, hanem finomhangoltam a gépet - biztosíték, cső, iec dugó - és más, kevésbé értékes komponenseket cserélgettem/cserélgetek körülötte.
Szerencsés módon - vagy természetesen ? - minden apró tudatos változtatás jó irányba viszi a tónust, és ma már elmondhatom, hogy minden szempontból sokkal jobban szól a cucc mint az előző kombinációban.
Ja igen, minden típusú zenén... :yingyang:
Tehát próbáltál mindig szarból várat építeni... amit ugyan nehéz erőfeszítések árán lehet, csak baromira nem érdemes.
Ezek szerint te mindig a nehezebb utat választottad.
Nem baj ez csak kérlek ezt ne próbáld meg másokra erőltetni, mert van ennél jóval racionálisabb és ésszerűbb útvonal az audio nirvanaba.
SYNOLOGY|ZIDOO X20|METRUM OCTAVE NOS|MUSICAL FIDELITY F19+F22|MAGNEPLANAR 2.7|REL S3 SHO

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5236

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Ha ennek a fórumnak csak egy kicsit is feladata a konzerv zenehallgatás hobbiba frissen belekezdettek támogatása, akkor szerintem ne Rock60 példája legyen iránymutató, akkor sem, ha igen sokan hozzá hasonlóan gondolkodnak és cselekednek. Ennél sokkal céltudatosabban érdemes hozzáállni ehhez a hobbihoz, bármilyen vastagságú pénztárcával. Kompromisszumokat másként érdemes kötni, a forrás-erősítő-hangsugárzó bármilyen anomáliáit nem célszerű kábel csereberével csökkenteni, mert előbb-utóbb kibújik a szög a zsákból. Az elsózott ételt nem lehet megjavítani, legfeljebb ehetővé lehet tenni -egyszer...

gomolalaci
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 368

Hozzászólás Szerző: gomolalaci »

chord_ írta:
2023.05.27., szomb. 15:07
fapaci írta:
2023.05.27., szomb. 10:13
Rock60 írta:
2023.05.26., pén. 20:11
Igen, hibát hibával nem javítunk - elméletileg. De, ha nem hibának hívjuk, hanem jellegzetességnek, akkor egy másik komponens jellegzetességével kompenzáljuk.
...
Azon csodálkoznék, ha ezt másképp látnánk.
Így születnek azok a rendszerek, amik teljesen kiszámíthatatlanul működnek, némelyik muzsikát szépen prezentálják, másokat meg botrányosan.

Eljött a csodálkozás ideje számodra.
Énszerintem egyikünk rendszere sem képes ebből a kelepcéből kint lenni.
Az enyém biztosan nyakig ül benne.

Akié meg esetleg nem, az meg lehetséges, hogy nekem nem tetszene. Meg még jó pár embernek sem.
És körbe is ért ez a karika.
,,Énszerintem egyikünk rendszere sem képes ebből a kelepcéből kint lenni.
Az enyém biztosan nyakig ül benne."

Ez egy nagy igazság! Kérdés az, ha nekem tetszik, és ezt szeretem hallgatni, kit érdekel más véleménye?
Fóleg egy olyané aki soha nem volt élő értékes koncerten. (Jazzklub, ZAK, MÜPA)
Én elégedett vagyok, és számomra ez a lényeg....
A gondolkodás nem megerőltető...

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Én meg pont nem.
Ha pl. vettem egy új - nekem új - erősítőt, és a jól hallható kvalitásai ellenére előnytelen irányba változott meg a rendszer hangzási balansza, nem azon agyaltam, hogy szabaduljak meg tőle, hanem finomhangoltam a gépet - biztosíték, cső, iec dugó - és más, kevésbé értékes komponenseket cserélgettem/cserélgetek körülötte.
Szerencsés módon - vagy természetesen ? - minden apró tudatos változtatás jó irányba viszi a tónust, és ma már elmondhatom, hogy minden szempontból sokkal jobban szól a cucc mint az előző kombinációban.
Ja igen, minden típusú zenén... :yingyang:

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4149

Hozzászólás Szerző: juliush »

Lehet, hogy én nem is vagyok igazi audiofil, mert az elmúlt 40+ évnyi fejlesztegetés során még SOHA nem próbáltam úgy javítani a rendszeremen, hogy "jaj, keveslem a magasakat, biztos azért mert az [erősítőm] sötét hangú, akkor keresek hozzá egy magasba húzó [forrást]" (a [komponensek] tetszés szerint helyettesíthetők)!
Legtöbbször jött a bogár, valamilyen berendezésen elkezdtem agyalni, utánaolvastam, meghallgattam (ne adj'Isten, simán beleugrottam minden mindegy alapon...többször, mint be merném e közösségben vallani :D ) és vagy tetszett az új felállás (értsd az egész rendszer) produkciója úgy általában, hosszú távon és nálam ragadt, vagy előbb-utóbb átadta a helyét valami másnak.
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 1047

Hozzászólás Szerző: chord_ »

fapaci írta:
2023.05.27., szomb. 10:13
Rock60 írta:
Igen, hibát hibával nem javítunk - elméletileg. De, ha nem hibának hívjuk, hanem jellegzetességnek, akkor egy másik komponens jellegzetességével kompenzáljuk.
...
Így születnek azok a rendszerek, amik teljesen kiszámíthatatlanul működnek, némelyik muzsikát szépen prezentálják, másokat meg botrányosan.

Énszerintem egyikünk rendszere sem képes ebből a kelepcéből kint lenni.
Az enyém biztosan nyakig ül benne.

Akié meg esetleg nem, az meg lehetséges, hogy nekem nem tetszene. Meg még jó pár embernek sem.
És körbe is ért ez a karika.
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Nem, nem, nem sértődök meg és nem is csodálkozok. :ohnoohnoohno: :D

Az ne is zavarjon senkit, hogy a hifi rendszerek kb. 90 százaléka így áll össze, mire összeáll.
Álságos szemforgatás és félrevezetés azt sugallni, hogy csak akkor elfogadható és csak úgy építhető fel egy rendszer, ha minden komponense 100 % - osan úgy semleges, színezés nélküli, és líneáris, ahogy van.
Mihez képest semleges, mihez képest nem színezett, milyen kontrollberendezésen megítélve ??? Mennyire semleges hangú az a kontrollberendezés ?

Ne viccelődjünk már...

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11038
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Rock60 írta:
...

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Meglehetősen elkeserítő magyarázatok, ugye nem sértődik meg senki, ha azt mondom, hogy mélységesen nem értek egyet? :smile51:

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Tudom, tudom, uncsi, hozz egy új témát, ami nem lett már százszor kitárgyalva. :rolleyes:

Igen, hibát hibával nem javítunk - elméletileg.
De, ha nem hibának hívjuk, hanem jellegzetességnek, akkor egy másik komponens jellegzetességével kompenzáljuk.
Nem azt mondjuk, hogy k...va jó hangú ugyan ez az erősítő, de a rendszerembe illesztve mélyebb tónusú a kelleténél/elvártnál/megszokottnál, ezért útilapu - mivel tudjuk, hogy SEMMI NEM ABSZOLÚT - hanem egy másik, az előzőnél vékonyabb hangú daccal, kábellel, phonóval stb....kompenzálni próbáljuk.
Ami, szintén lehet, hogy nem is vékonyabb hangú, csak az elődjéhez KÉPEST.
Aztán, hogy ez hibajavításnak, vagy szinergia optimalizálásnak hívjuk, szerintem a lényegen nem változtat.

gyongyhalas
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 326

Hozzászólás Szerző: gyongyhalas »

mishow írta:
2023.05.26., pén. 16:24
Rock60 írta:
2023.05.26., pén. 14:33
Ha egy rendszer bizonyos kompromisszumokkal küszködik - melyik nem ? - akkor a hozzá szerencsésen megtalált hangú kábellel egy hallgathatóbb, lineárisabb hangképet kaphatunk. Ez így igaz, és ezt egy hifista sem vitatja.
Ezt a témát már ezerszer végigrágtuk.
Mindig oda jutottunk végül (szerintem helyesen), hogy hibát hibával nem javítunk.
Tehát ezt a tézist hifistaként vitatjuk egy páran.
Ne keverjük a szinergiával, ami leginkább arról szól, hogy igyekezzük legalább ne halmozni a hibákat.
Hasonlít, de nem ugyanaz!
Azt viszont tényleg nem vitatja senki, hogy minden hifi rendszer kompromisszum.
Egyik hibát kompenzálunk egy másikkal
Erre mindig egy régi anekdotát szoktam idézni (az öreg fórumosok ezt is kívülről vágják már) :rolleyes:
A városi legenda szerint egyszer szóvá tették Gobbi Hildának, aki közismerten láncdohányos volt, és az italt se vetette meg, hogy ha így folytatja, annak nem lesz jó vége, szóval le kellene tennie mindkettőt.
Mire Gobbi azzal vágott vissza: A cigi érszűkítő, az alkohol meg értágító, úgyhogy kiegyenlítik egymást - ezért esze ágában sincs abbahagyni egyiket sem ;)
Sziasztok!
Nem lehet véletlenül, netalántán ,hogy mindenkinek is van igaza ,egy bizonyos helyzetben rendszerben?
A piros szín .....Cigi érszűkítő ( erősítő vagy forrás magasba húz.....) Alkohol meg értágító ( legyen ez kábelnél réz vagy ezüst anyagú) Ezüst mérésekben is és sok esetben is jobb mégis réz vezető kábel lesz a nyerő egyeseknél , ennél az esetnél.....
Valami ilyentén hablatyra gondoltam .....Bocs ha nem érthető :D

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2572

Hozzászólás Szerző: mishow »

Rock60 írta:
2023.05.26., pén. 14:33
Ha egy rendszer bizonyos kompromisszumokkal küszködik - melyik nem ? - akkor a hozzá szerencsésen megtalált hangú kábellel egy hallgathatóbb, lineárisabb hangképet kaphatunk. Ez így igaz, és ezt egy hifista sem vitatja.
Ezt a témát már ezerszer végigrágtuk.
Mindig oda jutottunk végül (szerintem helyesen), hogy hibát hibával nem javítunk.
Tehát ezt a tézist hifistaként vitatjuk egy páran.
Ne keverjük a szinergiával, ami leginkább arról szól, hogy igyekezzük legalább ne halmozni a hibákat.
Hasonlít, de nem ugyanaz!
Azt viszont tényleg nem vitatja senki, hogy minden hifi rendszer kompromisszum.
Egyik hibát kompenzálunk egy másikkal
Erre mindig egy régi anekdotát szoktam idézni (az öreg fórumosok ezt is kívülről vágják már) :rolleyes:
A városi legenda szerint egyszer szóvá tették Gobbi Hildának, aki közismerten láncdohányos volt, és az italt se vetette meg, hogy ha így folytatja, annak nem lesz jó vége, szóval le kellene tennie mindkettőt.
Mire Gobbi azzal vágott vissza: A cigi érszűkítő, az alkohol meg értágító, úgyhogy kiegyenlítik egymást - ezért esze ágában sincs abbahagyni egyiket sem ;)

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

chord_ írta:
2023.05.25., csüt. 20:22
Feljavítani a hangot - mondtam, hogy teória, és azt is, hogy a hifiseknek nem fog nagyon tetszeni...:)
Azért nem, mert ha véletlenül egy kicsit is igaz, akkor a kábelek ab ovo ide-oda hangolják a rendszert, karöltve a horrordrága Duelund fóliatekercsekkel meg a Sinkoh tantalum ellenállásokkal, amivel olykor-olykor megkeres minket a postás...

De, amúgy, a nyelvünk lehet, őrzi az igazságot: ha beteszitek a nagyon jó kábelt, akkor nem feljavítjátok a hangot? Amely hang előtte sem volt rossz? Sőt, mondjuk, egyenesen úgy találták ki? (ezek szerint 'rosszul'?)
Annak ellenére, amit írtam, illetve a mellett, el lehet képzelni "hangjavítást ".
Csak én nem így nevezném, hanem szinergiának - és ez már sokkal jobban hangzik.
Egyik hibát kompenzálunk egy másikkal.
Ilyen értelemben hívhatjuk hangjavításnak, még ha tudjuk is, hogy az az adott kábel egy sokkal drágább, kiegyensúlyozottabb rendszer hangján maximum rontani tudna, javítani nem.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6103

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Aszpirin írta:
2023.05.17., szer. 20:34
Köszi, a jelenlegi Cat5e kábelezésem gond nélkül viszi az 1Gbps-et. A kérdésem inkább arra irányult, hogy 2.5 Gbps-re is rámenne-e (még mielőtt beszerzem a 2.5 GbE switcheket).
A Wikipédia szerint a Cat5e-szabványú kábel elvileg alkalmas erre, a kérdés, hogy a gyakorlat ezt mennyire igazolja:
Since 2001, the variant commonly in use is the Category 5e specification (Cat 5e). The cable standard provides performance of up to 100 MHz and is suitable for most varieties of Ethernet over twisted pair up to 2.5GBASE-T[1][2][3][4] but more commonly runs at 1000BASE-T (Gigabit Ethernet) speeds. (forrás)
Nem sokan (konkrétan csak István) ugrottak rá erre a témára, szóval úgy döntöttem, hogy bevállalom a rizikót, és kiderítem én magam. Meg is osztanám az eredményt, hátha valakinek még hasznos az infó. Kábel-téma :)

A felállás:
- Telekom 2Mbit-es előfizetés
- Telekom "Technicolor" optikai modem/router/switch, amin van 2.5GbE port
- Cat5e (!) kábelezés (kb 15-20m a Technicolor-tól a switchig
- ZyXEL MG-105 switch (Amazonról rendelve, épp kifogtam egy akciót, 80€)
- még 2m Cat5e kábel
- Belkin Connect USB-C to 2.5Gb Ethernet Adapter (szintén Amazonról)
- 2023-as M2-es MBP

Az eredmény magáért beszél, a Cat5e U/UTP kábel viszi a 2.5 gigabites kapcsolatot:
(nem tudom, ebben mennyire számít a kábel konkrét gyártmánya, de ha valakit érdekel, megadom)
Screenshot 2023-05-26 at 12.11.52.png
Screenshot 2023-05-26 at 12.11.52.png (133.08 KiB) Megtekintve 1742 alkalommal
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Megy ez ! :napsut:

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

asebestyen írta:
2023.05.25., csüt. 19:26
Rock60 írta:
2023.05.25., csüt. 19:02
"...hanem egyenesen feljavítani a hangot egy adott kábellal."
Ismerjük az ilyen jellegű kábeleket, melyek első hallásra meggyőzőek, aztán egyre idegesítőbbek, aztán kiderűl, hogy a kevesebb több lett volna.
Nah, ha valamit biztosan nem lehet Rudi bácsi kábeleinek felróni az az, hogy idegesítő irányba vinnék a hangképet.
Biztos így van, nem ismerem Rudi bácsi kábeleit, nem is minősítettem azokat.
Általánosságban mondtam, hogy vannak olyan kábelek, amik először wow! aztán kiderűl, hogy sok.
Ennyi.

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1258

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

Rock60 írta:
2023.05.26., pén. 05:24
Rudi bácsi kábeleit nem ismerem
Mondjuk ilyen lehet egy idézet.... :)
A tartalomhoz pedig: nem vesztettél semmit. Te nem hallottál olyanokat, ő meg nem hallgatott meg olyat még , amihez képest elgondolkodott volna, hogy akkor most kéne abbahagyni.....

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1221

Hozzászólás Szerző: pali923 »

Rock60 írta:
Ismerjük az ilyen jellegű kábeleket, melyek első hallásra meggyőzőek, aztán egyre idegesítőbbek, aztán kiderűl, hogy a kevesebb több lett volna.
Már írtam itt ilyesmit egy Supra kábel kapcsán: van aki szerint szürke és unalmas, más szerint meg éppen az a jó, mert nem tesz hozzá semmit a hangképhez.
Azt tudom elképzelni, hogy valaki egy ilyen "unalmasnak" mondott kábelt, vagy valamilyen gagyit használ, aztán ezt lecseréli akár egy jobbra, vagy olyanra, ami színezi a hangot, és megállapítja magában, hogy ez a drót jobbá tette a zenét.
Mindannyian illúziók áldozatai vagyunk. :D
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 1047

Hozzászólás Szerző: chord_ »

Feljavítani a hangot - mondtam, hogy teória, és azt is, hogy a hifiseknek nem fog nagyon tetszeni...:)
Azért nem, mert ha véletlenül egy kicsit is igaz, akkor a kábelek ab ovo ide-oda hangolják a rendszert, karöltve a horrordrága Duelund fóliatekercsekkel meg a Sinkoh tantalum ellenállásokkal, amivel olykor-olykor megkeres minket a postás...

De, amúgy, a nyelvünk lehet, őrzi az igazságot: ha beteszitek a nagyon jó kábelt, akkor nem feljavítjátok a hangot? Amely hang előtte sem volt rossz? Sőt, mondjuk, egyenesen úgy találták ki? (ezek szerint 'rosszul'?)
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

cables írta:
2023.05.25., csüt. 08:48
denesdr írta:
2023.05.25., csüt. 08:17
...ha a kábel ekkora hatással tud lenni visszajátszáskor, akkor ez a felvétel készítésekor is legalább ugyanekkora hatással kell, hogy legyen.
Pontosan úgy hat egy kábel a felvételi rendszerben, mint a lejátszásiban.
Nem.
Felvételkor a legfontosabb helyekre igyekeznek jó kábelt tenni a jó felvételt készítők. Mik a fontos helyek? Elsősorban a mikrofon kábelek, hisz ott van a legnagyobb feszültségerősítés, ami 50-300 közötti érték jelforrás szint és mikrofon választás függvényében. (Digitális forrásból történő lejátszáskor max 40-szeres erősítés fordul elő plusz a hangerőszabályzás jelszint csökkentése ami az előtte levő kábel bajait is hasonló mértékben csökkenti, mint a jelet) Ha mondjuk százszoros a mikrofon erősítő erősítése, akkor a mikrofon jelét a mikrofon előerősítőbe vezető kábel anomáliái (különféle torzításai) is százszorosan lesz felerősítve. Ugyanígy fontos minden kisjelű forrás esetében, pl. gitár pickup, a jelszint a további feldolgozásokkor már nem erősödik szinte semmit, eq használata esetén 3-6-9dB max. Ha a mikrofon/pickup előerősítőt relatíve közel tesszük a mikrofonhoz. akkor legfeljebb pár méter jó kábelre (az adott stúdióban szokásosan használt kábelekhez képest( lesz szükség, ami azért nem olyan drága mulatság. A legnagyobb hangminőség romlást felvételkor az akusztikus hangszerekhez használt különféle effekt berendezéseken való átvitel okozza, ez a hangmérnök/hangmester tudásán, ízlésén múlik, no meg gyakran a mindenható producerén, illetve a rendelkezésre álló berendezések műszaki és hangminőségi színvonalán. Érdekes, hogy az Archive Produktion felvételei általában sokkal jobbak, mint a tulajdonos Deutsche Gramofoné. A technikai színvonal valószínűleg hasonló, de a felvételi és producer társaság hozzáállása valószínűleg jócskán eltér.

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7672

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

Rock60 írta:
"...hanem egyenesen feljavítani a hangot egy adott kábellal."
Nah, ha valamit biztosan nem lehet Rudi bácsi kábeleinek felróni az az, hogy idegesítő irányba vinnék a hangképet.
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”