Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Lp lemezmosó topik

frenki485
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 602

Re: Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: frenki485 »

juliush írta:
2023.12.09., szomb. 19:10
Aszpirin írta:
2023.12.09., szomb. 17:46
... na meg amikor bekapcsolta és maghallotta azt a rozoga traktorhangot... tedd szívedre a kezed, nem hiszem, hogy nem lepődtél meg. Én konkrétan azt hittem, egy hibás példányt vásároltam, fórumokban nézegetve tudtam meg, hogy nem wazz, ez ilyen. meg komolyan, az 1400W-os porszívóm is halkabb, mint ez, amikor bekapcsolod rajta a szívást...
Nem próbáltad valami jobb tápkábellel? Állítólag nagyon sokat dob a hangon, és nem csak a mosógépén, hanem a vele tisztított lemezekén is! A környezeti zajoktól mentesített, ideális színuszjelhez közelítő tápellátás kellemesebb hangszínű, alacsonyabb zajú működést eredményez, miközben az így optimalizált szívásteljesítmény a barázdák mélyéről hatékonyabban távolítja el a szennyeződéseket, alacsonyabb zajjal és torzítással történhet a reprodukció.
Ez most komoly?? Mert viccnek kicsit erős...
Orvost ajánlanék, de azt sürgősen!
Ethosz CDM Transport/Player(TDA1545A), Ethosz csöves DAC(TDA1541)  
Palotás féle végfok, Pro-ject Pre Box, Tannoy Rev. XT6F dobozok,
Technics SL 1210 GR/AudioGold plinth,Achromat, Thorens TD 126 mkII
Palotás féle ARC phono, Shure M44-7/SC35C
Ethosz, Van Den Hul kábel, Fapaci/Kontaset elosztó.

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2103

Hozzászólás Szerző: Voyager »

juliush írta:
2023.12.09., szomb. 19:10
Aszpirin írta:
... na meg amikor bekapcsolta és maghallotta azt a rozoga traktorhangot... tedd szívedre a kezed, nem hiszem, hogy nem lepődtél meg. Én konkrétan azt hittem, egy hibás példányt vásároltam, fórumokban nézegetve tudtam meg, hogy nem wazz, ez ilyen. meg komolyan, az 1400W-os porszívóm is halkabb, mint ez, amikor bekapcsolod rajta a szívást...
Nem próbáltad valami jobb tápkábellel? Állítólag nagyon sokat dob a hangon, és nem csak a mosógépén, hanem a vele tisztított lemezekén is! A környezeti zajoktól mentesített, ideális színuszjelhez közelítő tápellátás kellemesebb hangszínű, alacsonyabb zajú működést eredményez, miközben az így optimalizált szívásteljesítmény a barázdák mélyéről hatékonyabban távolítja el a szennyeződéseket, alacsonyabb zajjal és torzítással történhet a reprodukció.
Nemá... ezt mindenki tuggya'. :smile29:

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4006

Hozzászólás Szerző: juliush »

Aszpirin írta:
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3167

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Aszpirin írta:
zoli73 írta:
2023.12.09., szomb. 14:29
Igen, ilyet használok. Hogy mit értesz a vicc kategórián, nem tudom, nekem úgy 6-7 éve van meg, sok ezer lemezt lemostam már vele, de még mindig hibátlanúl teszi a dolgát.
Elhiszem, nálam sem hibásodott meg még, de cserében olyan az egész, mint egy Jóskapisti által össszerakott hobbi DIY-projekt. A hangja akár egy traktoré (nálad nem?), a csavaros lemezleszorító szerintem tényleg vicc kategória, és képes is lelazulni, és a non-plusz-ultra: egy rohadt plexi takaró sem jár hozzá alapból a csilliós áráért, pedig ha valamire, akkor erre nagyon kell... ugye Te is csináltattad rá ha jól emlékszem. És még sorolhatnám, de fölösleges, mert Neked is van, és mindenki ráemlékezhet, amikor először kibontotta a dobozból, hogy ezt várta-e el ennyi pénzért... na meg amikor bekapcsolta és maghallotta azt a rozoga traktorhangot... tedd szívedre a kezed, nem hiszem, hogy nem lepődtél meg. Én konkrétan azt hittem, egy hibás példányt vásároltam, fórumokban nézegetve tudtam meg, hogy nem wazz, ez ilyen. meg komolyan, az 1400W-os porszívóm is halkabb, mint ez, amikor bekapcsolod rajta a szívást...

De jó tudni, hogy legalább tartós. Alig használom, szóval az enyém nagyon tartós lesz... annak, akinek eladom :)

Szerintem egy iszonyatosan túlárazott vacak kategória az Okki Nokki, főleg ennyi pénzért - de ez csak egy vélemény.

(Szerk.: a litániám az eredeti Okki Nokkiról szól. Erről: KATT IDE. Az új, immárr 200ezer forint fölötti áron kapható változat lehet, hogy minőségibb benyomást kelt (képek alapján igen, ezen már legalább egy "rendesebb" leszorító van - de persze úgy látom ehhez sem jár plexi porvédő, és kíváncsi lennék, a hangjával tettek-e már valamit)
Nos, nekem semmilyen meglepetést nem okozott a működése, megjelenése, kivitelezése, mert mielőtt megvettem(újonnan), már találkoztam Okki-Nokki-val többször is, tudtam mire számíthatok. Mivel ez volt a leginkabb megfizethető, így mas fel sem merült bennem. Más mosókkal is találkoztam, például Clearaudio Smartcleaner(?), Pro-Ject, VPI. Az ár növekedésével a kiviteli minőség emelkedik, de a VPI kivételével mind nagyon hangos, ha szív. A "traktorhang" az enyémre nem jellemző, de nem tagadom, az egyik irányban forgás közben néha kattog, de ezen kívül semmi probléma. Vagyis mégis valami. A szívócső ezen a modellen korábban fémből volt, később(felteszem spórolásból) már műanyagból készült, az enyém is az utóbbi. Amelyik fémkarossal találkoztam, azon a kart könnyedén, "olajozottan" lehetett mozgatni, forgatni. A műanyag kar már korántsem ilyen, kicsit szorul, akadozik, de olyan nagyon nem akadályoz a mosásba.
Én 140e-ért vettem, és mi tagadás, ennyi pénzért az ember kicsit kifinomultabb eszközt várna, de tudtam mit veszek, így nem volt olyan nagy csalódás. Ez már nagyon nem mai konstrukció, megjelenése idején, más készülékek sem voltak sokkal kifinomúltak, az új modell talán már jobb minőségű.
Teszi a dolgát, jó minőségben tudom mosni vele a lemezeket, igen, az elszívás lehetne halkabb, ezért a mosást mindig úgy időzítem, hogy a család ne legyen itthon. Ismétlem, amivel találkoztam mosó, csak a VPI(Bálint Feri-é) volt halkabb, de az sem drámai. Igen, takaró pexit külön csinaltattam hozzá, elég gáz, hogy nem adnak hozzá. Ha jól emlékszem, külön lehetett hozzá venni, pofátlan áron, ezért inkább csináltattam.
Szerintem a mai, modern technikát alkalmazó porszívokkal nem szabad összehasonlítani, talán majd az a technológia átszivárog a lemezmosókba is, és akkor lényegesen csendesebbek lesznek. Persze jóval drágábban. :D
Off:
Éppen tegnap vettünk új porszívót, a mosógépünkkel való nagy elégedettség okan, a Miele mellett döntöttünk.
A 800Wattos teljesítménye ellenére, nagyobb szívóerőt produkál, mint az elődje 1800Watt-ból. A hangja nagyon üdítő, csak súg, meglepően halk.
Az első kipróbálásakor, rögtön az jutott eszembe, milyen jó volna, ha a lemezmosó ilyen csendes volna! :D
On.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 5956

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

zoli73 írta:
2023.12.09., szomb. 14:29
Igen, ilyet használok. Hogy mit értesz a vicc kategórián, nem tudom, nekem úgy 6-7 éve van meg, sok ezer lemezt lemostam már vele, de még mindig hibátlanúl teszi a dolgát.
Elhiszem, nálam sem hibásodott meg még, de cserében olyan az egész, mint egy Jóskapisti által össszerakott hobbi DIY-projekt. A fröccsöntött műanyag tányér forgatásának hangja akár egy traktoré (nálad nem?), a csavaros lemezleszorító szerintem tényleg vicc kategória, és képes is lelazulni, és a non-plusz-ultra: egy rohadt plexi takaró sem jár hozzá alapból a csilliós áráért, pedig ha valamire, akkor erre nagyon kell... ugye Te is csináltattad rá ha jól emlékszem. És még sorolhatnám, de fölösleges, mert Neked is van, és mindenki ráemlékezhet, amikor először kibontotta a dobozból, hogy ezt várta-e el ennyi pénzért... na meg amikor bekapcsolta és maghallotta azt a rozoga traktorhangot... tedd szívedre a kezed, nem hiszem, hogy nem lepődtél meg. Én konkrétan azt hittem, egy hibás példányt vásároltam, fórumokban nézegetve tudtam meg, hogy nem wazz, ez ilyen. meg komolyan, az 1400W-os porszívóm is halkabb, mint ez, amikor bekapcsolod rajta a szívást...

De jó tudni, hogy legalább tartós. Alig használom, szóval az enyém nagyon tartós lesz... annak, akinek eladom :)

Szerintem egy iszonyatosan túlárazott vacak kategória az Okki Nokki, főleg ennyi pénzért - de ez csak egy vélemény.

(Szerk.: a litániám az eredeti Okki Nokkiról szól. Erről: KATT IDE. Az új, immárr 230ezer forintért kapható változat /Gedeon imádja, árulja is :D / lehet, hogy minőségibb benyomást kelt (képek alapján igen, ezen már legalább egy "rendesebb" leszorító van - de persze úgy látom ehhez sem jár plexi porvédő, és kíváncsi lennék, a hangjával tettek-e már valamit)
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2477

Hozzászólás Szerző: supravox »

SoundMania írta:
2023.12.09., szomb. 16:10
supravox írta:
2023.12.09., szomb. 15:57
SoundMania írta:
2023.12.09., szomb. 13:37

Nem tudom ezt hol láttad, de rossz helyen jártál. Egy "jó" keféről le lehet könnyen csapni a port/szöszt amit előzőleg lekefélnek vele. Teljesen felesleges ez a kendős verzió és szerintem lényegesen kevésbé hatékony.
Ezek mind, maximum csak felületi tisztításra jók valamennyire kezdőknek.
Sajnos ami ér is valamit az a mélytisztítás, azaz lemezmosás. Ne sajnáljátok rá a pénzt.
Már többször írtam, de csak megfelelő mosással fognak a lemezek igazán jól szólni.
Viszont akkor annyira, hogy csak néz ki az ember a fejéből, hogy mit lehet még kikaparni vajon a barázdákból. Magyar kiadású A-ha Scanderel day lemez jobb hangú lesz így , mint az amerikai kiadás. De mondhatnék más példákat is. Mint amikor kicseréled a hangszedőt 1-2 kategóriával jobbra.
Ez így azért túlzás.
Tény,hogy egy jól sikerült mosással lehet lendíteni a hangminőségen de én még kategóriányi javulásnak sem mondanám.
De nyílván béna vagyok,és tré a mosóm is...
Eddig akiknek mutattam mindenkinek a magyar tetszett jobban. Nekem is. Direkt van pár példány különböző mosásokkal a hatása bemutatására. Szoktak nézni nagyokat, hogy azta mennyivel jobb! De nyilván túloznak.... :)
Ha így fogalmazod meg elsőre a mondanivalódat akkor nem reagálok.
És ezeket én sem vonom kétségbe.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

antizigün
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 24

Hozzászólás Szerző: antizigün »

Stream Audio-s srác mutatta meg, hogyan kell használni helyesen a kefét

melyik verzió a nyerő?

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1182

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

supravox írta:
2023.12.09., szomb. 15:57
SoundMania írta:
Endrion írta:
2023.12.09., szomb. 12:29

Ha jól értem az a kérdés hogy a barázdákkal párhuzamosan összegyűjtve a koszt, azt miképp lehet eltávolítani a lemezről, merthogy lehúzni nem szabad.
Én azt lestem el egy helyen hogy a bársonykefével óvatosan fel lehet szedni a port és egy spéci törlőkendővel kell letörölni a keféről, így ismételgetve.
Aztán gondolom, ezzel a törlőkendővel is végig lehet törölni a lemezt, szívja magához a port.
Az tuti hogy a barázdákra merőlegesen nem szabad semmivel törölni!
.....mindaddig amíg nincs lemezmosónk
Nem tudom ezt hol láttad, de rossz helyen jártál. Egy "jó" keféről le lehet könnyen csapni a port/szöszt amit előzőleg lekefélnek vele. Teljesen felesleges ez a kendős verzió és szerintem lényegesen kevésbé hatékony.
Sajnos ami ér is valamit az a mélytisztítás, azaz lemezmosás. Ne sajnáljátok rá a pénzt.
Már többször írtam, de csak megfelelő mosással fognak a lemezek igazán jól szólni.
Viszont akkor annyira, hogy csak néz ki az ember a fejéből, hogy mit lehet még kikaparni vajon a barázdákból. Magyar kiadású A-ha Scanderel day lemez jobb hangú lesz így , mint az amerikai kiadás. De mondhatnék más példákat is. Mint amikor kicseréled a hangszedőt 1-2 kategóriával jobbra.
Ez így azért túlzás.
Tény,hogy egy jól sikerült mosással lehet lendíteni a hangminőségen de én még kategóriányi javulásnak sem mondanám.
Eddig akiknek mutattam mindenkinek a magyar tetszett jobban. Nekem is. Direkt van pár példány különböző mosásokkal a hatása bemutatására. Szoktak nézni nagyokat, hogy azta mennyivel jobb! De nyilván túloznak.... :)

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2477

Hozzászólás Szerző: supravox »

SoundMania írta:
Endrion írta:
Voyager írta:
2023.12.07., csüt. 20:34

Mi a kérdés? gondolkodik.gif
Egyébként ha sok lemezed van és szereted őket, akkor vegyél egy vákuumos gépet és el lehet dobni az összes baromságot, amivel csak ide-oda tologatod a retket.
Ha jól értem az a kérdés hogy a barázdákkal párhuzamosan összegyűjtve a koszt, azt miképp lehet eltávolítani a lemezről, merthogy lehúzni nem szabad.
Én azt lestem el egy helyen hogy a bársonykefével óvatosan fel lehet szedni a port és egy spéci törlőkendővel kell letörölni a keféről, így ismételgetve.
Aztán gondolom, ezzel a törlőkendővel is végig lehet törölni a lemezt, szívja magához a port.
Ez így azért túlzás.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

Aszpirin írta:
2023.12.09., szomb. 13:53
SoundMania írta:
2023.12.09., szomb. 13:48
Lemezmosónál meg nem nagy szívóerő kell, hanem "elegendő".
Ami bizony elég nagy. Legalábbis az Okki Nokki szerint, jól láthatóan (egyébként az egész készülék egy vicc kategória /bocs a véleményért/, de ez nem ide tartozik - a lényeg, hogy úgy tudom, zoli73 is ilyent használ mosásra).
Igen, ilyet használok. Hogy mit értesz a vicc kategórián, nem tudom, nekem úgy 6-7 éve van meg, sok ezer lemezt lemostam már vele, de még mindig hibátlanúl teszi a dolgát. Persze objektíven nézve("Mi kerül ezen a fotelen 7200 Forintba?") tényleg egy vicc, kb. az árának ötödébe ha belekerül a kivitelezése, de mivel egy hobbi kelléke, ezért szemtelenűl túl lehet árazni. Mint mindent ebben a hobbiban.
A felvetésed, hogy a mosó az erős szívásával, és a bársony csíkok is karcolhatják a lemezt, talán igaz, de a szívás ezeket a bársonycsíkokat folyamatosan tisztán tartja.
Ha az ember a tökéletességre törekszik, akkor mindem momentumba, minden eszközbe bele lehet kötni, de szerintem ennyire azért nem szabad túlgondolni, azért ez csak egy hobbi, emberélet nem múlik rajta.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

Aszpirin írta:
2023.12.09., szomb. 13:41
zoli73 írta:
2023.12.09., szomb. 13:10
Sajnos ezek a kefélgetések, törölgetések csak pótcslekvések, és nem hatékonyak.
A vákuumos mosást nem tudják helyettesíteni.
Vagyis minden rászállt porszemet minden esetben lemosni vákuumos mosóval? Szerintem egy jó minőségű lágy kefe, finoman tartva és egy antisztatizáló pisztoly is megteszi olykor (nekem a Stream Audio-s srác mutatta meg, hogyan kell használni helyesen a kefét). Nem mellesleg az én mosómnak is pl bár bársony keféi vannak a szívókaron a szívórés két oldalán, de közben ugye igen erősen szívja magához a lemezt (pontosabban a lemezhez a szívókart), azért kíváncsi lennék, nem okoz-e kopást a vinylen az általad javasolt állandó mosás (bár ha a gyémánnttű nem koptatja, akkor talán a vákuum által erősen "hozzányomott" bársony sem :D )
Én olyat nem írtam, hogy minden lejátszás előtt/után, vagy ha egy minimális port látunk a lemez felületén, akkor azonnal mosni kellene. Én olyan 5-6 lejátszás után mosok újra 1-1 lemezt(nálam ez vált be, másnál talán más a ciklus), és ez mellé semmifele kefélgetésre nincs szükség. A lemezjátszó mellet van egy kicsi led lámpám, aminek a fényében jól látszik, ha a lemez vállalhatatlanúl poros lenne, de egyiket sem látom olyannak, hogy kefe után nyúlnek.
Már évek óta nem használok kefét, leginkább azért, mert a kefélgetés nagyon hamar feltölti a lemezt, ettől fokozottabban vonza a port, és előbb lesz szükség mosásra. A Zerostat pisztoly ebben az esetben biztos segítene, de ha nem kefélek, akkor pisztoly sem kell.
Persze tökéletesen megóvni a portól sehogy nem lehet a lemezeket, ha elővesszük, lejátsszuk már akkor is rakódik rájuk a por, de nem annyira, mintha feltöltenénk a keféléssel. Tudom, a carbon kefét antisztatikusnak hírdetik, de sajnos ez nem igaz.
Aztán Revox szaktárs előadott egy másik elméletet is, a carbon kefék használata ellen, elmondása szerint a használata "elcseszi" a hangot, ha már kefélünk, akkor inkább kecskeszőr kefével tegyük, mint sem carbonnal, mert az nem tölti sztatikusan a lemezt.
Bevallom, ez utóbbi miatt rajta vagyok/volnék egy kecskeszőr kefe beszerzésén, mert ez hátha tényleg nem tölti fel a lemezt, nem "cseszi" el a hangot és a segítségével talán kissé ki lehetne tolni a macerás mosási ciklusokat.
Elmondása szerint, ez a kecskeszőr kefe kissé másabb, mint amit a mosóhoz használunk(hosszabb és puhább a szőre), de ilyet sajnos elég nehéz beszerezni.
Itt-ott külhonban kapható, de én külföldről nem tudok, és nem is akarok rendelni.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára zoli73 2023.12.09., szomb. 14:34-kor.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

SoundMania írta:
2023.12.09., szomb. 13:48
Ami bizony elég nagy. Legalábbis az Okki Nokki szerint, jól láthatóan (egyébként az egész készülék egy vicc kategória /bocs a véleményért/, de ez nem ide tartozik - a lényeg, hogy úgy tudom, zoli73 is ilyent használ mosásra).
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

Aszpirin írta:
2023.12.09., szomb. 13:41
zoli73 írta:
Vagyis minden rászállt porszemet minden esetben lemosni vákuumos mosóval? Szerintem egy jó minőségű lágy kefe, finoman tartva és egy antisztatizáló pisztoly is megteszi olykor (nekem a Stream Audio-s srác mutatta meg, hogyan kell használni helyesen a kefét). Nem mellesleg az én mosómnak is pl bár bársony keféi vannak a szívókaron a szívórés két oldalán, de közben ugye igen erősen szívja magához a lemezt (pontosabban a lemezhez a szívókart), azért kíváncsi lennék, nem okoz-e kopást a vinylen az általad javasolt állandó mosás (bár ha a gyémánnttű nem koptatja, akkor talán a vákuum által erősen "hozzányomott" bársony sem :D )
Egy jól mosott lemez nem töltődik fel nagyon sokáig. Ezért alig porosodik és nem kell törölgetni/kefélgetni. Minden kefe feltöltődést okoz. Az antisztatizálóval max kitolni tudod a feltöltődést. Ráadásul nem pozitív a hangra a hatása sem.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

zoli73 írta:

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

Endrion írta:
Voyager írta:
antizigün írta:
2023.12.07., csüt. 11:32
üdv

kérdés a szénszálás lemeztisztító kefékről

tisztítottam ezzel lámpa alatt egy lemezt. ugye ezekkel a carbon fibre brushokkal az a helyzet hogy összegyűjti a port, de nehéz mit kezdeni az összehozott csíkkal.

ha ezzel a kefével akarod leseperni, inkább csak szétkeni a port. és ami nekem új: ha megpróbálod a csíkot letolni a lemezről, (a kefe merőleges a lemezre) akkor gyönyörű duplasávos karcolásnyomot hagy a lemezen. ami logikus, csak eddig nem tűnt fel: sok por, száraz kefe.

csak fény alatt látható, és csak egy szögből. hangja nincs a mikrokarcnak. de, ha eladni szeretném, lehet hogy visszadobná a vevő emiatt
Egyébként ha sok lemezed van és szereted őket, akkor vegyél egy vákuumos gépet és el lehet dobni az összes baromságot, amivel csak ide-oda tologatod a retket.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

Endrion írta:
Voyager írta:
antizigün írta:
üdv

tisztítottam ezzel lámpa alatt egy lemezt. ugye ezekkel a carbon fibre brushokkal az a helyzet hogy összegyűjti a port, de nehéz mit kezdeni az összehozott csíkkal.

ha ezzel a kefével akarod leseperni, inkább csak szétkeni a port. és ami nekem új: ha megpróbálod a csíkot letolni a lemezről, (a kefe merőleges a lemezre) akkor gyönyörű duplasávos karcolásnyomot hagy a lemezen. ami logikus, csak eddig nem tűnt fel: sok por, száraz kefe.

csak fény alatt látható, és csak egy szögből. hangja nincs a mikrokarcnak. de, ha eladni szeretném, lehet hogy visszadobná a vevő emiatt
Persze, lehet bármivel törölgetni a lemezt, de nem ajánlott.
Egyrészt a törölgetéstől sztatikusan töltődik a lemez, amitől még jobban vonzza a port, másrészről csak a port csiszatolod ezekkel az eszközökkel a lemez felületén, és a barázdákban. Ezzel a por tologatással csak karcolgatjuk a lemezt, de a port, és egyéb szennyeződéseket csak felületesen tudjuk eltávolítani, a barázdákban ott marad.

Endrion
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 32

Hozzászólás Szerző: Endrion »

Voyager írta:
antizigün írta:
üdv

Csatolmányok
20231209_121203.jpg
550.jpeg
550.jpeg (34.9 KiB) Megtekintve 1115 alkalommal

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2103

Hozzászólás Szerző: Voyager »

antizigün írta:
üdv

antizigün
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 24

Hozzászólás Szerző: antizigün »

üdv

gnagy
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 74

Pro-Ject VC-E lemezmosó légterelő

Hozzászólás Szerző: gnagy »

Sziasztok!

Pro-Ject VC-E tulajdonosok találkozhattak azzal a problémával, hogy a gép a már lemosott, tiszta lemezoldara visszafújja az előbb leszívott, elvileg már szennyezett folyadékot. Az új Pro-Ject VC-E2 -nél már orvosolták ezt a problémát, egy kupak elhelyezésével. Ez beindította a fantáziámat, és a fiam segítségével készítettünk egy hasonló modellt, amit aztán 3D nyomtatóval kinyomtattunk, majd szilikonnal felragasztottam a lemezmosó tetejére, a kifúvónyílás fölé.
Az inspiráció és az eredmények a lenti fotósorozaton láthatóak. Pár lemez lemosása után egyenlőre úgy tűnik, hogy beválik a dolog. Nem fújja össze a lemezt.
lemezmosó.jpg
lemezmosó.jpg (532.58 KiB) Megtekintve 1663 alkalommal
Sajnos a 3D modellt nem engedi feltölteni ide, pedig szerettem volna közkinccsé tenni. Ha szeretnétek egy ilyet, keressetek meg privátban és elküldöm nektek.

Üdv: g
Clearaudio Emotion I Audio Note CD 2.1x I Rogue Audio Magnum I JBL 4312 I ZU Event

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1320

Re: Lp lemezmosó topik

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Lehet, hogy hülyeség :
Ha egy lemezt többször kell lemosni a szennyeződés mértéke miatt, az előmosásokat nem lehet megejteni desztillált helyett csapvízzel ?
Úgy értem, hogy a teljes száradás előtt az utolsó mosás desztilláltal menne, így nem tudna a vízkő visszamaradni.

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1347

Hozzászólás Szerző: akvapark »

Van tapasztalat a használt lemezmosó folyadék aktívszenes vagy labor szűrőpapiros szűrésével? gondolkodik.gif
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2023.05.07., vas. 07:11
Ha vákumossal alaposan elő van mosva és az US - ben utána mégis koszos lesz a folyadék, az nem azt jelenti, hogy a vákumos bennehagyott egy kis koszt ?
De. A vákumos mennyit mos le ismét csatolom. Nála mindig friss, tiszta folyadék érintkezik a lemezzel. Az US-ben egymás után kerülnek be az előmosottak és kb 20-30 lemez után már láthatóak szemetek a folyadékban. A nem láthatóakból meg nem tudni mennyi van benne. Ezt 10-10 alkalommal ismételve a kosz mennyiségei csökkennek folyamatosan. Illetve először jelentősen, aztán egyre kevésbé szennyeződnek a folyadékok. A hangminőség meg egyre jobb.
Vákumossal nem előmosott lemezekkel az US - ben a folyadék már kb 10 lemez után kuka és csak szép lesz mint jó. Jobb ha többféle frekvenciájú az US, akkor még jobb a végeredmény, de még többször kell hozzá mosni. Ugye mind a 3 frekvencián külön - külön 10x. Kinek van ennyi ideje? Meg folyadéka? :) De kb annyit nyerek vele mintha 2 kategóriával jobb hangszedőm lenne. Azért EMT szinthez képest ez már jelentős javulás. Vagy mint rossz kábelek után a jók. Ott a hűba...meg! érzés. Na jó, akkor a másikat már ne hallgassuk! 1x véletlenül kaptam egy Magomaev lemezt. Hát az nagyon jó (lett)! Ok ebben ahogy talán Limár írta, nagyon benne van a vdh tű is....
Csatolmányok
Vákumossal kb 35 lemez első mosáskor
Vákumossal kb 35 lemez első mosáskor
IMG_20230326_124956.jpg (1.07 MiB) Megtekintve 2292 alkalommal

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1320

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Ha vákumossal alaposan elő van mosva és az US - ben utána mégis koszos lesz a folyadék, az nem azt jelenti, hogy a vákumos bennehagyott egy kis koszt ?

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

szfi írta:
2023.05.04., csüt. 18:07
SoundMania írta:
2023.05.02., kedd 23:15
szfi írta:
2023.04.26., szer. 21:30
Tisztelt Voyager!
Mi a kétszeresen desztillált víz forrása?
Az általam használt: Aqua purificata Ph.Hg.VIII. FoNo. Pharma Produkt.
(Formula Normales/ nem a fono előerősítő. :))
Gyógyszertárban 2 literes csomagolásban megvehető.
Próbáld ki!
Jó lesz!
Élvezetes lemezhallgatást!
Majd próbáld ki egy tiszta üveglapon melyik nem hagy semmi nyomot!
És mivel egyre többen használnak pl US mosót és csak megvárják míg megszárad a lemez, a maradék ott is ott marad.
Szerintem a gyógyszertárit ha 2x ledesztillálod, az már tényleg jó lesz.
Emellett milyen gépekkel mosod, milyen szerekkel és hányszor, mennyiszer öblíted a gyógyszertáriból bidesztillálttal, hogyan szárítod, ha US-t hasnálsz, mekkora frekvenciákon, stb...... Aztán majd 1x egész tiszták és jó hangúak lesznek a lemezeid.
Nem szívesen veszek mosott lemezeket!
Alapvetően igazad van. Oldjuk fel a koszt, vagy rázzuk fel? +Direkt mosásra kecskeszőr kefét használok. (Kisebb valószínűséggel sért egy puha vinil felületet, mint a rigidebb műszál.) A szutykot el is kell távolítani. Vero similiter erre jó a vákumos lemezmosó. (Nekem bejött. )
Havi 3-15 lemezt vásárlok jelenleg. Fele "új" a másik fele használt. Belehallgatok, de mindegyiket "megmosva", a hang mosás után még sosem romlott. Nagyon gyakran ér kellemes meglepetés 2-3 mosás után. Sercegő, "Lenco Clean-es" lemez is gyakran tér vissza a túlvilágról. -A Hana ML elég érzékeny-.)
Gyakoroljunk és tapasztaljunk.... :tutiok:
Igen. Nem lehet eleget mosni. Még 5-6 mosás után is tud javulni. Vákumos mosó takarékosabb. 6l folyadékkal rengeteg lemezt le lehet mosni. US-ben 20-30 után akkor is koszos már a folyadék, ha vákumossal alposan elő van mosva. Így ki lehet önteni.

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”