Eddig akiknek mutattam mindenkinek a magyar tetszett jobban. Nekem is. Direkt van pár példány különböző mosásokkal a hatása bemutatására. Szoktak nézni nagyokat, hogy azta mennyivel jobb! De nyilván túloznak.... :)supravox írta: ↑2023.12.09., szomb. 15:57Ez így azért túlzás.SoundMania írta: ↑2023.12.09., szomb. 13:37Nem tudom ezt hol láttad, de rossz helyen jártál. Egy "jó" keféről le lehet könnyen csapni a port/szöszt amit előzőleg lekefélnek vele. Teljesen felesleges ez a kendős verzió és szerintem lényegesen kevésbé hatékony.Endrion írta: ↑2023.12.09., szomb. 12:29
Ha jól értem az a kérdés hogy a barázdákkal párhuzamosan összegyűjtve a koszt, azt miképp lehet eltávolítani a lemezről, merthogy lehúzni nem szabad.
Én azt lestem el egy helyen hogy a bársonykefével óvatosan fel lehet szedni a port és egy spéci törlőkendővel kell letörölni a keféről, így ismételgetve.
Aztán gondolom, ezzel a törlőkendővel is végig lehet törölni a lemezt, szívja magához a port.
Az tuti hogy a barázdákra merőlegesen nem szabad semmivel törölni!
.....mindaddig amíg nincs lemezmosónk
Ezek mind, maximum csak felületi tisztításra jók valamennyire kezdőknek.
Sajnos ami ér is valamit az a mélytisztítás, azaz lemezmosás. Ne sajnáljátok rá a pénzt.
Már többször írtam, de csak megfelelő mosással fognak a lemezek igazán jól szólni.
Viszont akkor annyira, hogy csak néz ki az ember a fejéből, hogy mit lehet még kikaparni vajon a barázdákból. Magyar kiadású A-ha Scanderel day lemez jobb hangú lesz így , mint az amerikai kiadás. De mondhatnék más példákat is. Mint amikor kicseréled a hangszedőt 1-2 kategóriával jobbra.
Tény,hogy egy jól sikerült mosással lehet lendíteni a hangminőségen de én még kategóriányi javulásnak sem mondanám.
De nyílván béna vagyok,és tré a mosóm is...
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Lp lemezmosó topik
- SoundMania
- V.I.P.

- Értékelés: 1291
Re: Lemezjátszó
Tény,hogy egy jól sikerült mosással lehet lendíteni a hangminőségen de én még kategóriányi javulásnak sem mondanám.
Ez így azért túlzás.SoundMania írta: ↑2023.12.09., szomb. 13:37Nem tudom ezt hol láttad, de rossz helyen jártál. Egy "jó" keféről le lehet könnyen csapni a port/szöszt amit előzőleg lekefélnek vele. Teljesen felesleges ez a kendős verzió és szerintem lényegesen kevésbé hatékony.Endrion írta: ↑2023.12.09., szomb. 12:29Ha jól értem az a kérdés hogy a barázdákkal párhuzamosan összegyűjtve a koszt, azt miképp lehet eltávolítani a lemezről, merthogy lehúzni nem szabad.
Én azt lestem el egy helyen hogy a bársonykefével óvatosan fel lehet szedni a port és egy spéci törlőkendővel kell letörölni a keféről, így ismételgetve.
Aztán gondolom, ezzel a törlőkendővel is végig lehet törölni a lemezt, szívja magához a port.
Sajnos ami ér is valamit az a mélytisztítás, azaz lemezmosás. Ne sajnáljátok rá a pénzt.
Már többször írtam, de csak megfelelő mosással fognak a lemezek igazán jól szólni.
Viszont akkor annyira, hogy csak néz ki az ember a fejéből, hogy mit lehet még kikaparni vajon a barázdákból. Magyar kiadású A-ha Scanderel day lemez jobb hangú lesz így , mint az amerikai kiadás. De mondhatnék más példákat is. Mint amikor kicseréled a hangszedőt 1-2 kategóriával jobbra.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Soulnote D2.2 dac, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal,2db REL classic 99 szub.
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek, Stealth V3 T-selected usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek, Stealth V3 T-selected usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok
A felvetésed, hogy a mosó az erős szívásával, és a bársony csíkok is karcolhatják a lemezt, talán igaz, de a szívás ezeket a bársonycsíkokat folyamatosan tisztán tartja.
Ha az ember a tökéletességre törekszik, akkor mindem momentumba, minden eszközbe bele lehet kötni, de szerintem ennyire azért nem szabad túlgondolni, azért ez csak egy hobbi, emberélet nem múlik rajta.
- zoli73
- V.I.P.

- Értékelés: 3258
Igen, ilyet használok. Hogy mit értesz a vicc kategórián, nem tudom, nekem úgy 6-7 éve van meg, sok ezer lemezt lemostam már vele, de még mindig hibátlanúl teszi a dolgát. Persze objektíven nézve("Mi kerül ezen a fotelen 7200 Forintba?") tényleg egy vicc, kb. az árának ötödébe ha belekerül a kivitelezése, de mivel egy hobbi kelléke, ezért szemtelenűl túl lehet árazni. Mint mindent ebben a hobbiban.Aszpirin írta: ↑2023.12.09., szomb. 13:53Ami bizony elég nagy. Legalábbis az Okki Nokki szerint, jól láthatóan (egyébként az egész készülék egy vicc kategória /bocs a véleményért/, de ez nem ide tartozik - a lényeg, hogy úgy tudom, zoli73 is ilyent használ mosásra).SoundMania írta: ↑2023.12.09., szomb. 13:48Lemezmosónál meg nem nagy szívóerő kell, hanem "elegendő".
A felvetésed, hogy a mosó az erős szívásával, és a bársony csíkok is karcolhatják a lemezt, talán igaz, de a szívás ezeket a bársonycsíkokat folyamatosan tisztán tartja.
Ha az ember a tökéletességre törekszik, akkor mindem momentumba, minden eszközbe bele lehet kötni, de szerintem ennyire azért nem szabad túlgondolni, azért ez csak egy hobbi, emberélet nem múlik rajta.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
Már évek óta nem használok kefét, leginkább azért, mert a kefélgetés nagyon hamar feltölti a lemezt, ettől fokozottabban vonza a port, és előbb lesz szükség mosásra. A Zerostat pisztoly ebben az esetben biztos segítene, de ha nem kefélek, akkor pisztoly sem kell.
Persze tökéletesen megóvni a portól sehogy nem lehet a lemezeket, ha elővesszük, lejátsszuk már akkor is rakódik rájuk a por, de nem annyira, mintha feltöltenénk a keféléssel. Tudom, a carbon kefét antisztatikusnak hírdetik, de sajnos ez nem igaz.
Aztán Revox szaktárs előadott egy másik elméletet is, a carbon kefék használata ellen, elmondása szerint a használata "elcseszi" a hangot, ha már kefélünk, akkor inkább kecskeszőr kefével tegyük, mint sem carbonnal, mert az nem tölti sztatikusan a lemezt.
Bevallom, ez utóbbi miatt rajta vagyok/volnék egy kecskeszőr kefe beszerzésén, mert ez hátha tényleg nem tölti fel a lemezt, nem "cseszi" el a hangot és a segítségével talán kissé ki lehetne tolni a macerás mosási ciklusokat.
Elmondása szerint, ez a kecskeszőr kefe kissé másabb, mint amit a mosóhoz használunk(hosszabb és puhább a szőre), de ilyet sajnos elég nehéz beszerezni.
Itt-ott külhonban kapható, de én külföldről nem tudok, és nem is akarok rendelni.
- zoli73
- V.I.P.

Én olyat nem írtam, hogy minden lejátszás előtt/után, vagy ha egy minimális port látunk a lemez felületén, akkor azonnal mosni kellene. Én olyan 5-6 lejátszás után mosok újra 1-1 lemezt(nálam ez vált be, másnál talán más a ciklus), és ez mellé semmifele kefélgetésre nincs szükség. A lemezjátszó mellet van egy kicsi led lámpám, aminek a fényében jól látszik, ha a lemez vállalhatatlanúl poros lenne, de egyiket sem látom olyannak, hogy kefe után nyúlnek.Aszpirin írta: ↑2023.12.09., szomb. 13:41Vagyis minden rászállt porszemet minden esetben lemosni vákuumos mosóval? Szerintem egy jó minőségű lágy kefe, finoman tartva és egy antisztatizáló pisztoly is megteszi olykor (nekem a Stream Audio-s srác mutatta meg, hogyan kell használni helyesen a kefét). Nem mellesleg az én mosómnak is pl bár bársony keféi vannak a szívókaron a szívórés két oldalán, de közben ugye igen erősen szívja magához a lemezt (pontosabban a lemezhez a szívókart), azért kíváncsi lennék, nem okoz-e kopást a vinylen az általad javasolt állandó mosás (bár ha a gyémánnttű nem koptatja, akkor talán a vákuum által erősen "hozzányomott" bársony sem)
Már évek óta nem használok kefét, leginkább azért, mert a kefélgetés nagyon hamar feltölti a lemezt, ettől fokozottabban vonza a port, és előbb lesz szükség mosásra. A Zerostat pisztoly ebben az esetben biztos segítene, de ha nem kefélek, akkor pisztoly sem kell.
Persze tökéletesen megóvni a portól sehogy nem lehet a lemezeket, ha elővesszük, lejátsszuk már akkor is rakódik rájuk a por, de nem annyira, mintha feltöltenénk a keféléssel. Tudom, a carbon kefét antisztatikusnak hírdetik, de sajnos ez nem igaz.
Aztán Revox szaktárs előadott egy másik elméletet is, a carbon kefék használata ellen, elmondása szerint a használata "elcseszi" a hangot, ha már kefélünk, akkor inkább kecskeszőr kefével tegyük, mint sem carbonnal, mert az nem tölti sztatikusan a lemezt.
Bevallom, ez utóbbi miatt rajta vagyok/volnék egy kecskeszőr kefe beszerzésén, mert ez hátha tényleg nem tölti fel a lemezt, nem "cseszi" el a hangot és a segítségével talán kissé ki lehetne tolni a macerás mosási ciklusokat.
Elmondása szerint, ez a kecskeszőr kefe kissé másabb, mint amit a mosóhoz használunk(hosszabb és puhább a szőre), de ilyet sajnos elég nehéz beszerezni.
Itt-ott külhonban kapható, de én külföldről nem tudok, és nem is akarok rendelni.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára zoli73 2023.12.09., szomb. 14:34-kor.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
- Aszpirin
- V.I.P.

- Értékelés: 6219
Ami bizony elég nagy. Legalábbis az Okki Nokki szerint, jól láthatóan (egyébként az egész készülék egy vicc kategória /bocs a véleményért/, de ez nem ide tartozik - a lényeg, hogy úgy tudom, zoli73 is ilyent használ mosásra).SoundMania írta: ↑2023.12.09., szomb. 13:48Lemezmosónál meg nem nagy szívóerő kell, hanem "elegendő".
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem
- SoundMania
- V.I.P.

Egy jól mosott lemez nem töltődik fel nagyon sokáig. Ezért alig porosodik és nem kell törölgetni/kefélgetni. Minden kefe feltöltődést okoz. Az antisztatizálóval max kitolni tudod a feltöltődést. Ráadásul nem pozitív a hangra a hatása sem.Aszpirin írta: ↑2023.12.09., szomb. 13:41Vagyis minden rászállt porszemet minden esetben lemosni vákuumos mosóval? Szerintem egy jó minőségű lágy kefe, finoman tartva és egy antisztatizáló pisztoly is megteszi olykor (nekem a Stream Audio-s srác mutatta meg, hogyan kell használni helyesen a kefét). Nem mellesleg az én mosómnak is pl bár bársony keféi vannak a szívókaron a szívórés két oldalán, de közben ugye igen erősen szívja magához a lemezt (pontosabban a lemezhez a szívókart), azért kíváncsi lennék, nem okoz-e kopást a vinylen az általad javasolt állandó mosás (bár ha a gyémánnttű nem koptatja, akkor talán a vákuum által erősen "hozzányomott" bársony sem)
Lemezmosónál meg nem nagy szívóerő kell, hanem "elegendő".
- Aszpirin
- V.I.P.

- Értékelés: 6219
Vagyis minden rászállt porszemet minden esetben lemosni vákuumos mosóval? Szerintem egy jó minőségű lágy kefe, finoman tartva és egy antisztatizáló pisztoly is megteszi olykor (nekem a Stream Audio-s srác mutatta meg, hogyan kell használni helyesen a kefét). Nem mellesleg az én mosómnak is pl bár bársony keféi vannak a szívókaron a szívórés két oldalán, de közben ugye igen erősen szívja magához a lemezt (pontosabban a lemezhez a szívókart), azért kíváncsi lennék, nem okoz-e kopást a vinylen az általad javasolt állandó mosás (bár ha a gyémánnttű nem koptatja, akkor talán a vákuum által erősen "hozzányomott" bársony sem
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem
- SoundMania
- V.I.P.

Nem tudom ezt hol láttad, de rossz helyen jártál. Egy "jó" keféről le lehet könnyen csapni a port/szöszt amit előzőleg lekefélnek vele. Teljesen felesleges ez a kendős verzió és szerintem lényegesen kevésbé hatékony.Endrion írta: ↑2023.12.09., szomb. 12:29Ha jól értem az a kérdés hogy a barázdákkal párhuzamosan összegyűjtve a koszt, azt miképp lehet eltávolítani a lemezről, merthogy lehúzni nem szabad.Voyager írta: ↑2023.12.07., csüt. 20:34Mi a kérdés?antizigün írta: ↑2023.12.07., csüt. 11:32üdv
kérdés a szénszálás lemeztisztító kefékről
tisztítottam ezzel lámpa alatt egy lemezt. ugye ezekkel a carbon fibre brushokkal az a helyzet hogy összegyűjti a port, de nehéz mit kezdeni az összehozott csíkkal.
ha ezzel a kefével akarod leseperni, inkább csak szétkeni a port. és ami nekem új: ha megpróbálod a csíkot letolni a lemezről, (a kefe merőleges a lemezre) akkor gyönyörű duplasávos karcolásnyomot hagy a lemezen. ami logikus, csak eddig nem tűnt fel: sok por, száraz kefe.
csak fény alatt látható, és csak egy szögből. hangja nincs a mikrokarcnak. de, ha eladni szeretném, lehet hogy visszadobná a vevő emiatt![]()
Egyébként ha sok lemezed van és szereted őket, akkor vegyél egy vákuumos gépet és el lehet dobni az összes baromságot, amivel csak ide-oda tologatod a retket.
Egyrészt a törölgetéstől sztatikusan töltődik a lemez, amitől még jobban vonzza a port, másrészről csak a port csiszatolod ezekkel az eszközökkel a lemez felületén, és a barázdákban. Ezzel a por tologatással csak karcolgatjuk a lemezt, de a port, és egyéb szennyeződéseket csak felületesen tudjuk eltávolítani, a barázdákban ott marad.
Sajnos ezek a kefélgetések, törölgetések csak pótcslekvések, és nem hatékonyak.
A vákuumos mosást nem tudják helyettesíteni.
- zoli73
- V.I.P.

Persze, lehet bármivel törölgetni a lemezt, de nem ajánlott.Endrion írta: ↑2023.12.09., szomb. 12:29Ha jól értem az a kérdés hogy a barázdákkal párhuzamosan összegyűjtve a koszt, azt miképp lehet eltávolítani a lemezről, merthogy lehúzni nem szabad.Voyager írta: ↑2023.12.07., csüt. 20:34Mi a kérdés?antizigün írta: ↑2023.12.07., csüt. 11:32üdv
tisztítottam ezzel lámpa alatt egy lemezt. ugye ezekkel a carbon fibre brushokkal az a helyzet hogy összegyűjti a port, de nehéz mit kezdeni az összehozott csíkkal.
ha ezzel a kefével akarod leseperni, inkább csak szétkeni a port. és ami nekem új: ha megpróbálod a csíkot letolni a lemezről, (a kefe merőleges a lemezre) akkor gyönyörű duplasávos karcolásnyomot hagy a lemezen. ami logikus, csak eddig nem tűnt fel: sok por, száraz kefe.
csak fény alatt látható, és csak egy szögből. hangja nincs a mikrokarcnak. de, ha eladni szeretném, lehet hogy visszadobná a vevő emiatt![]()
Egyébként ha sok lemezed van és szereted őket, akkor vegyél egy vákuumos gépet és el lehet dobni az összes baromságot, amivel csak ide-oda tologatod a retket.
Egyrészt a törölgetéstől sztatikusan töltődik a lemez, amitől még jobban vonzza a port, másrészről csak a port csiszatolod ezekkel az eszközökkel a lemez felületén, és a barázdákban. Ezzel a por tologatással csak karcolgatjuk a lemezt, de a port, és egyéb szennyeződéseket csak felületesen tudjuk eltávolítani, a barázdákban ott marad.
Sajnos ezek a kefélgetések, törölgetések csak pótcslekvések, és nem hatékonyak.
A vákuumos mosást nem tudják helyettesíteni.
Ha jól értem az a kérdés hogy a barázdákkal párhuzamosan összegyűjtve a koszt, azt miképp lehet eltávolítani a lemezről, merthogy lehúzni nem szabad.Voyager írta: ↑2023.12.07., csüt. 20:34Mi a kérdés?antizigün írta: ↑2023.12.07., csüt. 11:32üdv
- Voyager
- V.I.P.

- Értékelés: 2134
Mi a kérdés?antizigün írta: ↑2023.12.07., csüt. 11:32üdv
csak fény alatt látható, és csak egy szögből. hangja nincs a mikrokarcnak. de, ha eladni szeretném, lehet hogy visszadobná a vevő emiatt
üdv
csak fény alatt látható, és csak egy szögből. hangja nincs a mikrokarcnak. de, ha eladni szeretném, lehet hogy visszadobná a vevő emiatt
- gnagy
- Kezdő Fórumlakó

- Értékelés: 77
Pro-Ject VC-E lemezmosó légterelő
Sziasztok!
Pro-Ject VC-E tulajdonosok találkozhattak azzal a problémával, hogy a gép a már lemosott, tiszta lemezoldara visszafújja az előbb leszívott, elvileg már szennyezett folyadékot. Az új Pro-Ject VC-E2 -nél már orvosolták ezt a problémát, egy kupak elhelyezésével. Ez beindította a fantáziámat, és a fiam segítségével készítettünk egy hasonló modellt, amit aztán 3D nyomtatóval kinyomtattunk, majd szilikonnal felragasztottam a lemezmosó tetejére, a kifúvónyílás fölé.
Az inspiráció és az eredmények a lenti fotósorozaton láthatóak. Pár lemez lemosása után egyenlőre úgy tűnik, hogy beválik a dolog. Nem fújja össze a lemezt. Sajnos a 3D modellt nem engedi feltölteni ide, pedig szerettem volna közkinccsé tenni. Ha szeretnétek egy ilyet, keressetek meg privátban és elküldöm nektek.
Üdv: g
Pro-Ject VC-E tulajdonosok találkozhattak azzal a problémával, hogy a gép a már lemosott, tiszta lemezoldara visszafújja az előbb leszívott, elvileg már szennyezett folyadékot. Az új Pro-Ject VC-E2 -nél már orvosolták ezt a problémát, egy kupak elhelyezésével. Ez beindította a fantáziámat, és a fiam segítségével készítettünk egy hasonló modellt, amit aztán 3D nyomtatóval kinyomtattunk, majd szilikonnal felragasztottam a lemezmosó tetejére, a kifúvónyílás fölé.
Az inspiráció és az eredmények a lenti fotósorozaton láthatóak. Pár lemez lemosása után egyenlőre úgy tűnik, hogy beválik a dolog. Nem fújja össze a lemezt. Sajnos a 3D modellt nem engedi feltölteni ide, pedig szerettem volna közkinccsé tenni. Ha szeretnétek egy ilyet, keressetek meg privátban és elküldöm nektek.
Üdv: g
Clearaudio Emotion I Audio Note CD 2.1x I Rogue Audio Magnum I JBL 4312 I ZU Event
Re: Lp lemezmosó topik
Lehet, hogy hülyeség :
Ha egy lemezt többször kell lemosni a szennyeződés mértéke miatt, az előmosásokat nem lehet megejteni desztillált helyett csapvízzel ?
Úgy értem, hogy a teljes száradás előtt az utolsó mosás desztilláltal menne, így nem tudna a vízkő visszamaradni.
Ha egy lemezt többször kell lemosni a szennyeződés mértéke miatt, az előmosásokat nem lehet megejteni desztillált helyett csapvízzel ?
Úgy értem, hogy a teljes száradás előtt az utolsó mosás desztilláltal menne, így nem tudna a vízkő visszamaradni.
Van tapasztalat a használt lemezmosó folyadék aktívszenes vagy labor szűrőpapiros szűrésével? 
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<
- SoundMania
- V.I.P.

De. A vákumos mennyit mos le ismét csatolom. Nála mindig friss, tiszta folyadék érintkezik a lemezzel. Az US-ben egymás után kerülnek be az előmosottak és kb 20-30 lemez után már láthatóak szemetek a folyadékban. A nem láthatóakból meg nem tudni mennyi van benne. Ezt 10-10 alkalommal ismételve a kosz mennyiségei csökkennek folyamatosan. Illetve először jelentősen, aztán egyre kevésbé szennyeződnek a folyadékok. A hangminőség meg egyre jobb.
Vákumossal nem előmosott lemezekkel az US - ben a folyadék már kb 10 lemez után kuka és csak szép lesz mint jó. Jobb ha többféle frekvenciájú az US, akkor még jobb a végeredmény, de még többször kell hozzá mosni. Ugye mind a 3 frekvencián külön - külön 10x. Kinek van ennyi ideje? Meg folyadéka? :) De kb annyit nyerek vele mintha 2 kategóriával jobb hangszedőm lenne. Azért EMT szinthez képest ez már jelentős javulás. Vagy mint rossz kábelek után a jók. Ott a hűba...meg! érzés. Na jó, akkor a másikat már ne hallgassuk! 1x véletlenül kaptam egy Magomaev lemezt. Hát az nagyon jó (lett)! Ok ebben ahogy talán Limár írta, nagyon benne van a vdh tű is....
- Csatolmányok
-
- Vákumossal kb 35 lemez első mosáskor
- IMG_20230326_124956.jpg (1.07 MiB) Megtekintve 2493 alkalommal
Ha vákumossal alaposan elő van mosva és az US - ben utána mégis koszos lesz a folyadék, az nem azt jelenti, hogy a vákumos bennehagyott egy kis koszt ?
- SoundMania
- V.I.P.

Igen. Nem lehet eleget mosni. Még 5-6 mosás után is tud javulni. Vákumos mosó takarékosabb. 6l folyadékkal rengeteg lemezt le lehet mosni. US-ben 20-30 után akkor is koszos már a folyadék, ha vákumossal alposan elő van mosva. Így ki lehet önteni.szfi írta: ↑2023.05.04., csüt. 18:07Alapvetően igazad van. Oldjuk fel a koszt, vagy rázzuk fel? +Direkt mosásra kecskeszőr kefét használok. (Kisebb valószínűséggel sért egy puha vinil felületet, mint a rigidebb műszál.) A szutykot el is kell távolítani. Vero similiter erre jó a vákumos lemezmosó. (Nekem bejött. )SoundMania írta: ↑2023.05.02., kedd 23:15Majd próbáld ki egy tiszta üveglapon melyik nem hagy semmi nyomot!szfi írta: ↑2023.04.26., szer. 21:30Tisztelt Voyager!
Mi a kétszeresen desztillált víz forrása?
Az általam használt: Aqua purificata Ph.Hg.VIII. FoNo. Pharma Produkt.
(Formula Normales/ nem a fono előerősítő. :))
Gyógyszertárban 2 literes csomagolásban megvehető.
Próbáld ki!
Jó lesz!
Élvezetes lemezhallgatást!
És mivel egyre többen használnak pl US mosót és csak megvárják míg megszárad a lemez, a maradék ott is ott marad.
Szerintem a gyógyszertárit ha 2x ledesztillálod, az már tényleg jó lesz.
Emellett milyen gépekkel mosod, milyen szerekkel és hányszor, mennyiszer öblíted a gyógyszertáriból bidesztillálttal, hogyan szárítod, ha US-t hasnálsz, mekkora frekvenciákon, stb...... Aztán majd 1x egész tiszták és jó hangúak lesznek a lemezeid.
Nem szívesen veszek mosott lemezeket!
Havi 3-15 lemezt vásárlok jelenleg. Fele "új" a másik fele használt. Belehallgatok, de mindegyiket "megmosva", a hang mosás után még sosem romlott. Nagyon gyakran ér kellemes meglepetés 2-3 mosás után. Sercegő, "Lenco Clean-es" lemez is gyakran tér vissza a túlvilágról. -A Hana ML elég érzékeny-.)
Gyakoroljunk és tapasztaljunk....![]()
- szfi
- Újonc fórumos

- Értékelés: 12
Alapvetően igazad van. Oldjuk fel a koszt, vagy rázzuk fel? +Direkt mosásra kecskeszőr kefét használok. (Kisebb valószínűséggel sért egy puha vinil felületet, mint a rigidebb műszál.) A szutykot el is kell távolítani. Vero similiter erre jó a vákumos lemezmosó. (Nekem bejött. )SoundMania írta: ↑2023.05.02., kedd 23:15Majd próbáld ki egy tiszta üveglapon melyik nem hagy semmi nyomot!szfi írta: ↑2023.04.26., szer. 21:30Tisztelt Voyager!
Mi a kétszeresen desztillált víz forrása?
Az általam használt: Aqua purificata Ph.Hg.VIII. FoNo. Pharma Produkt.
(Formula Normales/ nem a fono előerősítő. :))
Gyógyszertárban 2 literes csomagolásban megvehető.
Próbáld ki!
Jó lesz!
Élvezetes lemezhallgatást!
És mivel egyre többen használnak pl US mosót és csak megvárják míg megszárad a lemez, a maradék ott is ott marad.
Szerintem a gyógyszertárit ha 2x ledesztillálod, az már tényleg jó lesz.
Emellett milyen gépekkel mosod, milyen szerekkel és hányszor, mennyiszer öblíted a gyógyszertáriból bidesztillálttal, hogyan szárítod, ha US-t hasnálsz, mekkora frekvenciákon, stb...... Aztán majd 1x egész tiszták és jó hangúak lesznek a lemezeid.
Nem szívesen veszek mosott lemezeket!
Havi 3-15 lemezt vásárlok jelenleg. Fele "új" a másik fele használt. Belehallgatok, de mindegyiket "megmosva", a hang mosás után még sosem romlott. Nagyon gyakran ér kellemes meglepetés 2-3 mosás után. Sercegő, "Lenco Clean-es" lemez is gyakran tér vissza a túlvilágról. -A Hana ML elég érzékeny-.)
Gyakoroljunk és tapasztaljunk....
NorstoneSpider,Pro-JectWMit5,KecesIQRP1500A,AVA KZH-8
Kábel egyveleg
ThorensTD124Jelco850HanaMl, Magnat MTT990 Goldring 2400, Keces Ephono, Project VCS2
AurenderA100,iFi LAN Purifier Pro
EmotivaERC-3, Primare BD32
Heed Lagrange S
Heed Garnd Enigma SE, KEF KC92
Havi 100-150 óra zene kb. 90 m3-en.
Kábel egyveleg
ThorensTD124Jelco850HanaMl, Magnat MTT990 Goldring 2400, Keces Ephono, Project VCS2
Heed Lagrange S
- Voyager
- V.I.P.

Igen van. Az, hogy rohadt drága és nem teljesen só mentes. Nagyon úgy néz ki, hogy a gyógyszertári vizet kell majd még egyszer lepárolni. (ahogyan azt Miklós javasolta)Rock60 írta: ↑2023.05.04., csüt. 12:04Csak azért kérdeztem, hogy mondtad, hogy egy ideje már nem használsz gyógyszertári desztillált vizet.
Gondoltam, valamilyen objektív oka van...
Akkor lehet, hogy a madaras áruházban forgalmazott 5 literes
" Desztillált víz minőségű ioncserélt víz " is megfelel ?
- Voyager
- V.I.P.

Nyilván nem a mosó miatt aggódom. A korrózió (főleg ilyen mértékben) itt most arra utal, hogy valami nincs rendben a mosófolyadékkal. Ha viszont így van, akkor a lemezeim miatt érdekes a dolog. Mindegy.... A laborba leadtam mindent amit amivel mostam eddig ezen a gépen.szfi írta: ↑2023.05.04., csüt. 17:24Bocs a megjegyzésért: Nincs a aggódni való, mert ilyen felületet látsz. Ez az "elfelé útban" van. Ameddig rögzít, ahogy kell, ez egy rejtett elváltozás. A lemezmosó így is megfelelően teszi a dolgát. Szétesni biztosanVoyager írta: ↑2023.04.23., vas. 10:02Akinek Pro-Ject VC-S2 lemezmosója van megtenné, hogy leveszi a leszívó kart és benéz a turbinához?
Köszönöm!
Sajnos az enyém a képen látható korróziótól szenved (egyelőre nem szedem szét). Az elképzelésem az, hogy a gyári mosófolyadék a ludas, illetve nyilván illett volna az alkatrészt rozsdamentes anyagból gyártani.
Képkivágás.JPGnem fog, kivéve, ha szétszedik. Ekkor méretarányosan vero similiter "fillérekből" cserélhető.
![]()
- szfi
- Újonc fórumos

- Értékelés: 12
Bocs a megjegyzésért: Nincs a aggódni való, mert ilyen felületet látsz. Ez az "elfelé útban" van. Ameddig rögzít, ahogy kell, ez egy rejtett elváltozás. A lemezmosó így is megfelelően teszi a dolgát. Szétesni biztosanVoyager írta: ↑2023.04.23., vas. 10:02Akinek Pro-Ject VC-S2 lemezmosója van megtenné, hogy leveszi a leszívó kart és benéz a turbinához?
Köszönöm!
Sajnos az enyém a képen látható korróziótól szenved (egyelőre nem szedem szét). Az elképzelésem az, hogy a gyári mosófolyadék a ludas, illetve nyilván illett volna az alkatrészt rozsdamentes anyagból gyártani.
Képkivágás.JPG
NorstoneSpider,Pro-JectWMit5,KecesIQRP1500A,AVA KZH-8
Kábel egyveleg
Heed Lagrange S
Kábel egyveleg
Heed Lagrange S
Csak azért kérdeztem, hogy mondtad, hogy egy ideje már nem használsz gyógyszertári desztillált vizet.
- Voyager
- V.I.P.

Sajnos nekem is nagy csalódás a Pro-ject több terméke is. Az US (ultra sonic)...Rock60 írta: ↑2023.05.03., szer. 20:02Kösz a válaszokat !
Szemétség a Pro - Ject-től ez az anyaghasználat.
Nem nagyon bírja belopni magát ez a cég a szivembe...
Voyager,
tényleg ekkora különbséget jelent gyakorlatban, hogy milyen az a desztillált víz ?
Már úgy értem hallható különbséget jelent, vagy csak biztos, ami biztos alapon foglalkozol vele ?
Mi az az US mosó ?
Én úgy gondolom, hogy önmagában amúgy sem mosunk csak desztillált vízzel. Tehát az adalék anyagokban található lágyítók és oldószerek megváltoztatják úgyis a kémiát.
Most majd készítek cseppentéses tesztet koncentrátumokkal kevert állapotban is. Van itt, hogy jó pár nevesebb rajta is.
Kösz a válaszokat !
Voyager,
tényleg ekkora különbséget jelent gyakorlatban, hogy milyen az a desztillált víz ?
Már úgy értem hallható különbséget jelent, vagy csak biztos, ami biztos alapon foglalkozol vele ?
Mi az az US mosó ?
Voyager,
Mi az az US mosó ?