Bocsi.
Azt hittem ez a meghajtó szíj
Régen volt már mikor ilyenem volt.
Bocsi.

szia,kösziarzachel írta: ↑2023.04.15., szomb. 09:41Szia!A tányér peremén van.A 10mm-es ólomlap peremét borítja.Vissza kell ragasztani.Típus hiba.dixie-chicken írta: ↑2023.04.15., szomb. 09:20jó reggelt...cimbim kézhez kapta a J1-est,ma éjszaka...az a szakadt "szij" az valahol a tányér peremén van(volt) ?
köszi![]()
A tápegységet mindenképpen ellenőrizni kell ,hogy a gyári tápkondikat cserélték-e már.

Idleres Garrard 401-em telefonos mérése az appal. Ha jól nézem leginkább ahhoz hasonlít, amit másodjára raktál fel, a különálló motoros hosszú damilon.

Szia!A tányér peremén van.A 10mm-es ólomlap peremét borítja.Vissza kell ragasztani.Típus hiba.dixie-chicken írta: ↑2023.04.15., szomb. 09:20jó reggelt...cimbim kézhez kapta a J1-est,ma éjszaka...az a szakadt "szij" az valahol a tányér peremén van(volt) ?
köszi![]()

Ezek most mind most a konstrukciót mesélték el. Mi a véleményed mint felhasználó, a hangjukról, egymáshoz képest melyik milyen, ha már volt/van/lett tapasztalatod? A felújított hangszedő mikor jött a képbe (mert nem maradéktalanul pozitívak a tapasztalataim a hamgszedő felújításokról), csak hogy lássuk mennyire azonosak a körülmények az összehasonlításhoz/közös nevezőre hozásukhoz. Köszi előre is!Rock60 írta: ↑2023.04.14., pén. 22:19Én emiatt tartom zseniálisnak Townshend - et és a Rock 1 -et.
Mikor Townshend ezt megalkotta, a Linn a csúcson volt, Roxan még nem létezett.
Akkor találta ki a speciális anyagokat felvonultató, kézi munkával előállított tányért a speciális leszorítójával, a szintén hasonló anyagokból készített sasszie-t, a Sorbotane lábakat, a világszabadalommal védett hangszedő előtti olajvályút, és kategóriáján belül egyedüliként alkalmazott fordított csapágyat...
Az időtájt a versenytársak a dupla áru Linn-ig bezárólag filccel, rétegelt lemezzel, bútorlappal, mdf - el, vas és alumínium merevítőkkel és esztergált "harang" profilú fémtányérral valamint elméletekkel, dogmákkal és ideológiákkal operáltak.
De semmi nem tökéletes. Hogy nem söpörte félre az egész kategóriát, azt az ügyetlenül kialakított hajtásláncának köszönhette. Enyhén szólva sem volt jó az egyenfutása és emiatt minden innovációja ellenére a középmezőnybe szorult.
Ennek a kis lemezjátszónak ma már óriási hívő tábora van, és a gépet érintő up-grade - k kizárólag mind a hajtását érintik. / És a színét./

Köszi! Szemléletes volt a leírás.Rock60 írta: ↑2023.04.14., pén. 20:33Természetesen a fordított csapágy nem csak egy ponton billeg.
Nem egy pörgettyű, amit a nagy sebességből származó centripetális erő vízszintesen tart, a mi kis tányérfordulatunk mellett felborulna.
A Rocknál fenn a golyón támaszkodik, alul a tengely tövénél szorosan illesztett a persely, nem csak a tengely felé, hanem kifelé is, egy kb. 1 cm. magas külső perselybe is. / Ez így leírva elég katyvasznak tűnik./
Sőt, mondok még rosszabbat is. Mivel az olajat valahogy fel kell juttatni a golyóhoz, nem lehet azt a megoldást választani, amit Te is mondtál, hogy csak alul és felül van megvezetve a csapágy a kis surlódó felület érdekében.
A teljes csapágy végig pontosan illesztett. A csapágy tengelyen spirál alakban egy horony van marva, amiben a persely forgásának hatására az olaj felkúszik a spirál csatornában a golyóig.
Az előbb említett kis külső persely által határolt térben van az a kis többlet olaj, amivel a masina gazdálkodik.
Ha jól sejtem a Lurné is hasonló elven működik, csak ott nem alkalmaznak külön szub-tányért, ott egy egység a tányér, a macerásabb szervízelés "érdekében".![]()

Igen, értem amit mondasz. Nem láttam ilyet, így nem tudom milyen a gyakorlati megvalósítás, de az elméletet értem. (mégha rosszul is neveztem :))Rock60 írta: ↑2023.04.14., pén. 19:09Azt azért szögezzük le szerintem, hogy a fordított csapágynak - nem függesztett - az előnye a hagyományoshoz képest mást eredményez mint az egy irányba húzó motor hátránya a minimum ellentengelyeshez képest.
A fordított csapágy lényegét úgy tudjuk magunk elé képzelni, mint egy hintát. Nyugalmi állapotban függőlegesen lóg a lánc - vagy rúd, nem akar kibillenni ebből az állapotból. A rúd felfüggesztési pontja felel meg a fordított csapágy tetején lévő golyónak.
Ha ezt a hintát úgy próbálnánk meg egyensúlyba hozni, hogy átfordítjuk, hogy fölfele álljanak a függesztő rudak, nemigen lehetne a felső holtponton megállítani, mindig le akarna fordulni. Ez felel meg a hagyományos csapágy " egyensúlyának."
Nem tudom, hogy gyakorlatban ez az elméleti előny kimutatható - e, de mindenképpen biztatónak tűnik.
Abból a szempontból, viszont teljesen mindegy, hogy melyik mennyire kopik félre. Ha egy pont felé húzzuk, mind a két verziónak nagyobb az esélye a félrekopásra és ugrálásra, rezgésre, röcögésre, stb.
Ha van ellentengely, vagy több motor, azt mind a két csapágykonstrukció meghálálja.

Ugye azt is mondtad , hogy a damilos lemezjátszónak többször nehezebb a tányérja mint a Roksané, mégis hasonlók a mérések. Nem lehet, hogy azért mert a Roksan motorja kis nyomatékú, amivel némileg/teljesen ellensúlyozni tudja a sokszoros tömegű tányért? Vagyis egy Roksanhoz hasonló tányér tömegű lemezjátszó, aminek nem kis nyomatékos a motorja, az még rosszabb lenne mérésre?sutemenyx írta: ↑2023.04.14., pén. 14:19Na elmondom. Arrol van szó, hogy bármilyen jó is a hagyományos csapágyazás (pl a 17:32-ig forgó Xerxes), ha azt elhúzza oldalra a szíj, feszítve van, akkor nem az olajfilmben forog szabadon (mint szíj nélkül a Xerxes), hanem 2 ponton nekifeszül a csapágy oldalfalának, kinyomja azon a ponton az olajat, és forgás helyett körbeugrál, körberöcög a tengely, és ezzel a tányér. Annyira “hard” karakterisztikájú rezonanciát generálva, ami a szíjon kersztül biztosan nem jön át. Tehát: a hagyományos csapágyazású lemezjátszó soha büdös életben nem lesz képes torzítatlan hang visszaadásra.
A függesztett tányér egy dimenzionálisan jobb dolog, mert az nem generál ilyen rezgést. Ott az imbolygással kell kezdeni valamit. Erre jó megoldás az ellentengelyes meghajtás, mert az jól beállítva semerre sem húzza a tányért. Ezzel mind az egyenfutás, mind a nyávogás kiküszöbölhető (ez egy jól beállított, ám 3évnyi állás után bekapcsolt Lurné):
07F04874-2699-46DC-B423-B785FFA5B7F0.jpeg
Na ezt tudja a Lurné helyből. És ez csak 1 dolog az előnyei közül.

Igen, ilyesmikre céloztam. Azzal is, hogy a megfelelő olaj lehet-e a csapágyban. Bár lehet, hogy elég ha van ott olaj... :)Big írta: ↑2023.04.14., pén. 17:25sutemenyx:
"ha azt elhúzza oldalra a szíj, feszítve van, akkor nem az olajfilmben forog szabadon (mint szíj nélkül a Xerxes), hanem 2 ponton nekifeszül a csapágy oldalfalának, kinyomja azon a ponton az olajat, és forgás helyett körbeugrál, körberöcög a tengely"
SoundMania:
"Kíváncsi lennék, gépész mit mondana erre a "hanem 2 ponton nekifeszül a csapágy oldalfalának, kinyomja azon a ponton az olajat, és forgás helyett körbeugrál, körberöcög a tengely"-re. Elméletben itt/így szép, de szerintem nem így működik ."
Reagálva erre még elméletben sem állja meg a helyét mert ha így lenne akkor például nem tudnánk autózni sem. Egy diesel motorban (csak azért diesel mert ott hevesebbek a folyamatok az öngyulladás miatt, mint a benzinesnél) az égési végnyomás elérheti a 80 bár-t, azzal a lendülettel tolja lefelé a dugattyút aminek a végén siklócsapággyal van összekötve a főtengellyel és ott sem préseli ki az olajat több százezer km alatt sem, ha van megfelelő kenés. Vagy gondoljunk egy váltóra, milyen erők lépnek fel mikor teljes gázon gyorsítunk, ott is az olaj ami biztosítja a kenést és ott sem préselődik ki a fogaskereke közül stb.

És nem csak ennyi a probléma az elmélettel.Big írta: ↑2023.04.14., pén. 17:25sutemenyx:
"ha azt elhúzza oldalra a szíj, feszítve van, akkor nem az olajfilmben forog szabadon (mint szíj nélkül a Xerxes), hanem 2 ponton nekifeszül a csapágy oldalfalának, kinyomja azon a ponton az olajat, és forgás helyett körbeugrál, körberöcög a tengely"
SoundMania:
"Kíváncsi lennék, gépész mit mondana erre a "hanem 2 ponton nekifeszül a csapágy oldalfalának, kinyomja azon a ponton az olajat, és forgás helyett körbeugrál, körberöcög a tengely"-re. Elméletben itt/így szép, de szerintem nem így működik ."
Reagálva erre még elméletben sem állja meg a helyét mert ha így lenne akkor például nem tudnánk autózni sem. Egy diesel motorban (csak azért diesel mert ott hevesebbek a folyamatok az öngyulladás miatt, mint a benzinesnél) az égési végnyomás elérheti a 80 bár-t, azzal a lendülettel tolja lefelé a dugattyút aminek a végén siklócsapággyal van összekötve a főtengellyel és ott sem préseli ki az olajat több százezer km alatt sem, ha van megfelelő kenés. Vagy gondoljunk egy váltóra, milyen erők lépnek fel mikor teljes gázon gyorsítunk, ott is az olaj ami biztosítja a kenést és ott sem préselődik ki a fogaskereke közül stb.

A telefonos applikációval való mérés nem pontos, de persze ugyanazon körülmények között, összehasonlításnak jó lehet. De ha már telefonnal mértek, érdemes egy ragasztószalagot tenni a tengelyhez, lehetőleg a legprecízebben beállítva központosságot.zoli73 írta: ↑2023.04.14., pén. 15:13Ez az applikáció nekem is le van töntve a telefonomra, használtam is már néhányszor, de szerintem pontos, korrekt mérést akkor tudnánk végezni vele, ha a telefonunk korong alakú lenne, lyukkal a közepén, hogy tökéletesen a lemeztányér közepére tudjuk helyezni.
Ahányszor megváltoztatom a telefonom helyét, helyzetét a lemeztányéron, annyiszor változik a mért érték.
A valódi egyenfutási érték feltehetően ennél pontosabb.

Ez az applikáció nekem is le van töntve a telefonomra, használtam is már néhányszor, de szerintem pontos, korrekt mérést akkor tudnánk végezni vele, ha a telefonunk korong alakú lenne, lyukkal a közepén, hogy tökéletesen a lemeztányér közepére tudjuk helyezni.