Szerintem ezt még gondold át... A lemezjátszó (is) egy rezonáns dolog . Függetlenül , hogy függőleges a tengelye. Viszont a tányér vízszintesen mozog , így a chassis függőleges rugós alátámasztásait is oldalra tudja rángatni. Ami nem valószínű, hogy a rugókat is egyforma mértékben kezdi el mozgatni, az esetlegesen eltérő erőkarok miatt. Így a rendszer lehet, hogy nem kb egy frekvencián kezd el "rezonálni", hanem inkább imolyogni fog(na).... Ha nem lenne minden kiegyensúlyozva, összehagolva...Merev lemezjátszó esetén is e áll fenn, csak más frekvenciára kerülhet, más lehet a lecsengése, stb....Rock60 írta: ↑2023.04.14., pén. 12:44Dixie észerevételét osztom - ha arra gondolt - szerintem egy függöleges tengely körül forgó test forgási egyenletességét nem kellene befolyásolja a kiegyensúlyozatlanság.
Milyen erő hatására változna a sebesség ? Melyik félkörben lenne lassabb, melyikben gyorsabb ? Miért változna, hiszen a teljes fordulat alatt ugyanolyan erőhatások hatnak a tányérra mind a 360 fok megtétele közben.
Teljese más lenne a helyzet, ha nagyon nincsen vízszintesen beállítva a lemezjátszó, vagy hogy szemléletesebb legyek, egy szélmalom esetében.
A gyakorlatilag vízszintes tengely körül forgó lapátoknál nagyon érzékelhető a kiegyensúlyozatlanság, hiszen a gravitáció különböző erővel hat az eltérő súlyú lapátokra.
Egy vízszintesen beállított lemezjátszónál erről szó nincs.
/ szvsz /
Szerintem induljunk ki abból, ha nincs szíj/nem volt szíj a tányéron. Ha hasonló felbontásra konvertálsz, akkor szerintem hasonló dolgot látni , mint a szíjjal vizsgált esetben. 33.27-33.35-ig ugrál a jel. kb 4-5 periódusban. Ha a szíj nélküli esetet nézzük és ott is csak 0,08 szintre húznánk a sebességhatárt a lassuló tendencia helyett, akkor lehet, hogy nagyon hasonló jönne ki oda is.Szóval nem is tudjuk mit hasonlítunk mihez... A "mérőműszer" egy telefon volt ? Tudjuk, hogy nem az csinál ilyen jelet ?! Gyanús a lassulásoknál jelentősen simább vonal.