Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Lemezjátszó
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Értékelés: 2876
- Kapcsolat:
Re: Lemezjátszó
Nem jó úton jártok. Hogy az átlagsebesség eltér a 33.33-tól az tökmindegy, nem az az érdekes. Hanem a wow és annak a milyensége, hogy milyen frekvenciájú a sebességváltozás.
Nézzük a Bese féle piros gépet. Ez is külső motoros, cérnaszál az erőátviteli elem. Viszont függesztett csapágy van. Egy tengelyre rakott golyón ül a tányér. Eredmény: Na mi a trükk?
Nézzük a Bese féle piros gépet. Ez is külső motoros, cérnaszál az erőátviteli elem. Viszont függesztett csapágy van. Egy tengelyre rakott golyón ül a tányér. Eredmény: Na mi a trükk?
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek
http://saboaudio.eu
Dixie észerevételét osztom - ha arra gondolt - szerintem egy függöleges tengely körül forgó test forgási egyenletességét nem kellene befolyásolja a kiegyensúlyozatlanság.
Milyen erő hatására változna a sebesség ? Melyik félkörben lenne lassabb, melyikben gyorsabb ? Miért változna, hiszen a teljes fordulat alatt ugyanolyan erőhatások hatnak a tányérra mind a 360 fok megtétele közben.
Teljese más lenne a helyzet, ha nagyon nincsen vízszintesen beállítva a lemezjátszó, vagy hogy szemléletesebb legyek, egy szélmalom esetében.
A gyakorlatilag vízszintes tengely körül forgó lapátoknál nagyon érzékelhető a kiegyensúlyozatlanság, hiszen a gravitáció különböző erővel hat az eltérő súlyú lapátokra.
Egy vízszintesen beállított lemezjátszónál erről szó nincs.
/ szvsz /
Milyen erő hatására változna a sebesség ? Melyik félkörben lenne lassabb, melyikben gyorsabb ? Miért változna, hiszen a teljes fordulat alatt ugyanolyan erőhatások hatnak a tányérra mind a 360 fok megtétele közben.
Teljese más lenne a helyzet, ha nagyon nincsen vízszintesen beállítva a lemezjátszó, vagy hogy szemléletesebb legyek, egy szélmalom esetében.
A gyakorlatilag vízszintes tengely körül forgó lapátoknál nagyon érzékelhető a kiegyensúlyozatlanság, hiszen a gravitáció különböző erővel hat az eltérő súlyú lapátokra.
Egy vízszintesen beállított lemezjátszónál erről szó nincs.
/ szvsz /
0.01 vs 0.05 - re gondolt szerintem Big.
Ja, a közös nevező a telefon...
A Roxan-nak nagyon kifinomult, vékony tengelyű csapágya van.
Tényleg nagyon könnyedén, sokáig forog.
A konstruktőr filozófiája az volt, hogy a pici nagyon kis nyomatékú motor bizonyos keretek között el bírjon fordulni a saját tengelye körűl - egy állítható feszességű rugó ellenében - ezzel a működéséből adódó pici lökéseit ne a szíjra vigye át, hanem ő maga "kimozogja".
Ennek a rugóerőnek az optimális beállítása - emlékeim szerint - nem túl egyszerű.
Ha a mérés helyes és a sebesség valóban 9 - szer változik másodpercenként, azt gondolom, hogy a rosszul beálított rugó által keltett lökések - önrezonancia? -okozzák ezt.
Érdemes lenne a motort ideiglenesen lefixálni, hogy ne tudjon forgolódni kicsit sem a tengelye körül és megismételni a kísérletet.
Csodálkoznék, ha nem tök más eredmény születne.
Ja, a közös nevező a telefon...

A Roxan-nak nagyon kifinomult, vékony tengelyű csapágya van.
Tényleg nagyon könnyedén, sokáig forog.
A konstruktőr filozófiája az volt, hogy a pici nagyon kis nyomatékú motor bizonyos keretek között el bírjon fordulni a saját tengelye körűl - egy állítható feszességű rugó ellenében - ezzel a működéséből adódó pici lökéseit ne a szíjra vigye át, hanem ő maga "kimozogja".
Ennek a rugóerőnek az optimális beállítása - emlékeim szerint - nem túl egyszerű.
Ha a mérés helyes és a sebesség valóban 9 - szer változik másodpercenként, azt gondolom, hogy a rosszul beálított rugó által keltett lökések - önrezonancia? -okozzák ezt.
Érdemes lenne a motort ideiglenesen lefixálni, hogy ne tudjon forgolódni kicsit sem a tengelye körül és megismételni a kísérletet.
Csodálkoznék, ha nem tök más eredmény születne.
- dixie-chicken
- V.I.P.
- Értékelés: 2666
egy szép "leszoritó gyűrű" kerül fel a lemezjátszóra valahol 6:28 környékén...üt mint az atomA lassulásban a dombokat az okozza, hogy kiegyenlitetlen a tányér, mivel rajta van a telefon.

youtu.be/YAeSzZjMCHY
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503
...it's only rock 'n' roll (but i like it)
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Kapcsolat:
Melyik %?Big írta: ↑2023.04.14., pén. 07:39Ezt azért értékeld újra, igen nagy a %-os eltérés.sutemenyx írta: ↑2023.04.13., csüt. 22:48Nézzünk egy másik gépet. Egyedi építés, teljesen különálló motor. A meghajtás egy hosszú damilon keresztül történik, sőt még a motor és a damil közt gimigörgő is van, ami biztosan csillapítaná a motor rezonanciáját:
2246E802-914F-4E92-9E73-76FB571CC570.jpeg311E22C9-3121-4F00-99BE-B1B4C7FF0EF3.jpeg
Na nézzük a forgás folytonosságát, ennek totál másnak kell lennie, hiszen messze van egy teljesen elcsatolt motor, elég rugalmas a hajtás és legalább 2x vagy 3x nehezebb a tányér is:
612B24B4-9B87-47FE-9B10-2A8922D8049D.png
:( Hm.. hát ez kb tök ugyanolyan, mint a Xerxes. Mi a konkluzió, mi lehet a probléma?![]()
![]()
Egyik 0.04%, másik 0.05%
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek
- Big
- V.I.P.
- Értékelés: 757
- Kapcsolat:
Ezt azért értékeld újra, igen nagy a %-os eltérés.sutemenyx írta: ↑2023.04.13., csüt. 22:48Nézzünk egy másik gépet. Egyedi építés, teljesen különálló motor. A meghajtás egy hosszú damilon keresztül történik, sőt még a motor és a damil közt gimigörgő is van, ami biztosan csillapítaná a motor rezonanciáját:
2246E802-914F-4E92-9E73-76FB571CC570.jpeg311E22C9-3121-4F00-99BE-B1B4C7FF0EF3.jpeg
Na nézzük a forgás folytonosságát, ennek totál másnak kell lennie, hiszen messze van egy teljesen elcsatolt motor, elég rugalmas a hajtás és legalább 2x vagy 3x nehezebb a tányér is:
:( Hm.. hát ez kb tök ugyanolyan, mint a Xerxes. Mi a konkluzió, mi lehet a probléma?![]()

DK Design VS1 Reference MkII, Revel Performa F30, Ariston Audio RD110SL-SME3009S2 Imp-VdH Frog-Pointe Pure Power Supply-PS Audio GCPH, Dual Audio PC-Linear Power Supply-M2Tech Young-Palmer Power Station, Philips CD930, Denon TU-QS10, Harmonic Technology,Transparent,AudioQuest,ValhallA,HydraSound
Mi a közös? A motorok fordulatszáma? (És akkor azonos az áttétel is.)
- SoundMania
- V.I.P.
- Értékelés: 1194
Mégis átjutnak a motor rezonanciák?sutemenyx írta: ↑2023.04.13., csüt. 22:48Nézzünk egy másik gépet. Egyedi építés, teljesen különálló motor. A meghajtás egy hosszú damilon keresztül történik, sőt még a motor és a damil közt gimigörgő is van, ami biztosan csillapítaná a motor rezonanciáját:
Mi a közös? A motorok fordulatszáma? (És akkor azonos az áttétel is.)
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Kapcsolat:
Nézzünk egy másik gépet. Egyedi építés, teljesen különálló motor. A meghajtás egy hosszú damilon keresztül történik, sőt még a motor és a damil közt gimigörgő is van, ami biztosan csillapítaná a motor rezonanciáját:

:( Hm.. hát ez kb tök ugyanolyan, mint a Xerxes. Mi a konkluzió, mi lehet a probléma? 
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Kapcsolat:
Bedobok témát, ha már lemezjátszó…
Szóval van a tányércsapágyazás kérdése. A minap gondoltam egyet, és leszedtem a Xerxes szíját, majd visszatettem a tányért, és egy negyed fordulat erejéig meglöktem kézzel.
17perc, 32másodpercig pörgött :)
Mondhatni igen jó a csapágyazás…legalábbis bizonyos szempontból. Aztán ugyanígy meglökve megmértem, hogy milyen a forgás folyamatossága, ha nincs szíj: Ebből látszik, hogy önmagában a csapágy szép folyamatosan forog. A lassulásban a dombokat az okozza, hogy kiegyenlitetlen a tányér, mivel rajta van a telefon.
Nade motorhajtással egészen más a helyzet: Van, ahol egy másodpercen belül 9x ugrál le-föl meredeken a sebesség, és ez csak az, amit a telefon gyorsulásmérője mérni tud. Mit jelent ez? Hát azt, hogy ugrál, döcög a tányér forgás közben, mint állat.
Szóval van a tányércsapágyazás kérdése. A minap gondoltam egyet, és leszedtem a Xerxes szíját, majd visszatettem a tányért, és egy negyed fordulat erejéig meglöktem kézzel.
17perc, 32másodpercig pörgött :)
Mondhatni igen jó a csapágyazás…legalábbis bizonyos szempontból. Aztán ugyanígy meglökve megmértem, hogy milyen a forgás folyamatossága, ha nincs szíj: Ebből látszik, hogy önmagában a csapágy szép folyamatosan forog. A lassulásban a dombokat az okozza, hogy kiegyenlitetlen a tányér, mivel rajta van a telefon.
Nade motorhajtással egészen más a helyzet: Van, ahol egy másodpercen belül 9x ugrál le-föl meredeken a sebesség, és ez csak az, amit a telefon gyorsulásmérője mérni tud. Mit jelent ez? Hát azt, hogy ugrál, döcög a tányér forgás közben, mint állat.
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Kapcsolat:
Arra a Scoutra kivancsi vagyok, nézegettem már. Már azert is érdekel, mert árulnak is egyet épp.
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Kapcsolat:
Bocs, nem hívtalak, na de majd holnap!
Előzőleg az akril tányéros Scout-om volt,az is nagyon jó volt,de a fémtányéros újabb változat még jobb lett.
Valóban sokáig az akril tányér mint upgrade nagyon divatos volt,lásd pl. Rega és sok menő lemezjátszó szintén akril tányéros volt.
Elhiszem...
Elolvastam a 2013 - as Absolut Sound tesztjét, nagyon tetszett nekik.
Nem is gondoltam volna, hogy a fém tányéros verzió az újabb, az akril a régebbi.
Úgy látszik, semmi sem egyértelmű.
Elolvastam a 2013 - as Absolut Sound tesztjét, nagyon tetszett nekik.
Nem is gondoltam volna, hogy a fém tányéros verzió az újabb, az akril a régebbi.
Úgy látszik, semmi sem egyértelmű.
Vidor, ez ugyan az a gép, amit 4 éve vettél ?
Nagyon kíváncsi vagyok, milyen lesz Sütinél - ha átkerül hozzá - a J1 - AT kombóhoz képest.
Nagyon kíváncsi vagyok, milyen lesz Sütinél - ha átkerül hozzá - a J1 - AT kombóhoz képest.

- sutemenyx
- Törzsgárda
- Kapcsolat:
Köszi, holnap hivlak!vidor2009 írta: ↑2023.04.12., szer. 21:29Szervusz Süti!sutemenyx írta: ↑2023.04.11., kedd 22:39Kellennének ötletek. Ki milyen lenezjátszóról tud, ami a következő követelményeknek megfelel:
- szíjhajtású
- 1 motoros
- külön lábakon áll a motor, sehol nincs semmilyen kapcsolatban a sasszi semelyik részével
- függesztett csapágyú a tányér, szóval hogy csak egy felfüggesztési ponton forog:
7F6C7887-FD18-4D4B-B435-253C337AD879.png
És lehetőleg ellentengelyes a tányér hajtása, tehát hogy nem húzza el a motor.
Ötletek? VPI? Avid? Akármi, stb..?![]()
Kölcsön tudok adni egy VPI Scout1.1-es pörgetőt,ha van kedved teszteld egy két hétig.
Nekem eddig ez tetszik a legjobban,pedig igen sok nagyágyúval éltem együtt,ill.hallottam más rendszerben!![]()
Szervusz Süti!sutemenyx írta: ↑2023.04.11., kedd 22:39Kellennének ötletek. Ki milyen lenezjátszóról tud, ami a következő követelményeknek megfelel:
- szíjhajtású
- 1 motoros
- külön lábakon áll a motor, sehol nincs semmilyen kapcsolatban a sasszi semelyik részével
- függesztett csapágyú a tányér, szóval hogy csak egy felfüggesztési ponton forog:
7F6C7887-FD18-4D4B-B435-253C337AD879.png
És lehetőleg ellentengelyes a tányér hajtása, tehát hogy nem húzza el a motor.
Ötletek? VPI? Avid? Akármi, stb..?

Kölcsön tudok adni egy VPI Scout1.1-es pörgetőt,ha van kedved teszteld egy két hétig.
Nekem eddig ez tetszik a legjobban,pedig igen sok nagyágyúval éltem együtt,ill.hallottam más rendszerben!

Egyről tudok...
Nem eladó !

Nem eladó !

- sutemenyx
- Törzsgárda
- Kapcsolat:
Kellennének ötletek. Ki milyen lenezjátszóról tud, ami a következő követelményeknek megfelel:
- szíjhajtású
- 1 motoros
- függesztett csapágyú a tányér, szóval hogy csak egy felfüggesztési ponton forog: És lehetőleg ellentengelyes a tányér hajtása, tehát hogy nem húzza el a motor.
- szíjhajtású
- 1 motoros
- függesztett csapágyú a tányér, szóval hogy csak egy felfüggesztési ponton forog: És lehetőleg ellentengelyes a tányér hajtása, tehát hogy nem húzza el a motor.
Persze, a külső barázdáknál nagyobb az esély az elmozdításra, nálam gyakorlatilag csak a cimkén támaszkodott a lemez a sima tányéron.
Nagyon nem nézegettem, gagyi lemezt nyüstöltem, a TV szólt közben.
A 10. oldal után méregettem.
Valószínűleg, hogy ha olyan tányéron kísérleteznénk, aminek a közepe ki van mélyítve a címke alatt - mint a lemezjátszók 99 %-ánál - és fel is tudna támaszkodni a lemez nagyrészt a teljes felületével, akkor egyáltalán nem mozdulna meg a lemez, fogalmam sincs.
Ha van valakinek kedve, próbálja ki, engem is érdekelne...
Nagyon nem nézegettem, gagyi lemezt nyüstöltem, a TV szólt közben.
A 10. oldal után méregettem.
Valószínűleg, hogy ha olyan tányéron kísérleteznénk, aminek a közepe ki van mélyítve a címke alatt - mint a lemezjátszók 99 %-ánál - és fel is tudna támaszkodni a lemez nagyrészt a teljes felületével, akkor egyáltalán nem mozdulna meg a lemez, fogalmam sincs.

Ha van valakinek kedve, próbálja ki, engem is érdekelne...
- A tányér felső rétegére gondoltam csak, mert az érintkezik a lemezzel, amin esetleg meg tud csúszni....
Bár igazából részemről mindegy, mert úgyis annyival jobb itt a CD-nél, hogy emiatt összehasonlíthatatlan.
- SoundMania
- V.I.P.
- Értékelés: 1194
-Azt nézted, hogy hol/mikor csúszik meg? Még az eleje felé lehet akkor, mert beljebb egyre kisebb az erőkar. Minden esetre érdekes. Nem adtam esélyt rá....Rock60 írta: ↑2023.04.10., hétf. 20:41MasterSound, természetesen 10 - szer játszottam le a lemezt az elejétől a végéig.
A Rock R. tányérja gipszből, alumíniumból, ólomból, bitumenből és valami kemény PVC-ből készült, amiről többet nem árul el a gyártó..
Rengeteg idővel kikísérletezett és kézi munkával előállított szendvicsszerkezet.
A PVC a tányér legfelső rétege.
A sub chassis alumíniumból, gipszből és ólomból készült és három szilikonolaj töltésű lengéscsillapítón támaszkodik a plinth-teknőben.
A plinth hagyományos, nagysűrűségü MDF, ami hat darab félgömb sorbothane lábon áll.
- A tányér felső rétegére gondoltam csak, mert az érintkezik a lemezzel, amin esetleg meg tud csúszni....
Bár igazából részemről mindegy, mert úgyis annyival jobb itt a CD-nél, hogy emiatt összehasonlíthatatlan.
MasterSound, természetesen 10 - szer játszottam le a lemezt az elejétől a végéig.
A Rock R. tányérja gipszből, alumíniumból, ólomból, bitumenből és valami kemény PVC-ből készült, amiről többet nem árul el a gyártó..
Rengeteg idővel kikísérletezett és kézi munkával előállított szendvicsszerkezet.
A sub chassis alumíniumból, gipszből és ólomból készült és három szilikonolaj töltésű lengéscsillapítón támaszkodik a plinth-teknőben.
A plinth hagyományos, nagysűrűségü MDF, ami hat darab félgömb sorbothane lábon áll.
- dixie-chicken
- V.I.P.
- Értékelés: 2666
ez jól hangzikarzachel írta: ↑2023.04.10., hétf. 15:51A ZO28 gyári HDF lapján simán elfér.dixie-chicken írta: ↑2023.04.10., hétf. 14:42![]()
köszi
...közben kiderült hogy van neki olyan SÖ-je amely felülröl tüskézhető,és elfér rajta ha kell méretes "deszka" is a tetején
![]()

Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503
Annak megítélése azonban, hogy valaminek milyen a ritmustartása, semmilyen összefüggésben nincs azzal, hogy Ő maga mit hallgat.
- Vinkler
- Adminisztrátor
- Értékelés: 8933
Almát, az almával nyilván.Voyager írta: ↑2023.04.10., hétf. 16:09Nekem se szimpatikus a mai hanglemezgyártás "kommersz minőségű" nyomulása. Persze senki se bíztatott engem se, hogy válogatás és utána olvasás nélkül vásároljak... Sajnos a jobb vinyl nyomásokért ma is keményen kell fizetni, nincs a sarki "pepita" lemezbolt.![]()
És, hogy mi szól jól és milyen a ritmustartása? Értelmetlen egy (ogg vorbis) tömörített anyag, és egy hardver összehasonlítása.
Annak megítélése azonban, hogy valaminek milyen a ritmustartása, semmilyen összefüggésben nincs azzal, hogy Ő maga mit hallgat.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
- Voyager
- V.I.P.
- Értékelés: 2104
Nekem se szimpatikus a mai hanglemezgyártás "kommersz minőségű" nyomulása. Persze senki se bíztatott engem se, hogy válogatás és utána olvasás nélkül vásároljak... Sajnos a jobb vinyl nyomásokért ma is keményen kell fizetni, nincs a sarki "pepita" lemezbolt.

És, hogy mi szól jól és milyen a ritmustartása? Értelmetlen egy (ogg vorbis) tömörített anyag, és egy hardver összehasonlítása.