Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Lemezjátszó

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2736

Re: Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

Voyager írta:
2023.04.09., vas. 11:01
dixie-chicken írta:
2023.04.09., vas. 10:43
marconi írta:
2023.04.09., vas. 10:18
Egyszer egy Soulines Kubrik ot hallottam nem kicsit, hanem konkrétan mint egy macska úgy nyávogni amikor rajta volt egy Pink Floyd Meddle, és az első oldal első számánál mikor kicsit belekezdenek, a barázdák úgy beakasztottak a hangszedőnek hogy a motor nem bírta rendesen forgatni a tányért! Gondolom úgy lehet tervezve hogy a motor csak nagyon kis nyomatékkal forgat, a lemez pedig megmutatta hogy ez a filozófia nem eléggé átgondolt.
ez érdekes,nem tisztem megvédeni a gyártót,majd van aki megteszi ezt helyettem,maga a lemezjátszó a "nut my cup of tea" kategória,de sem a Púder szeánszokon ahol 5- percenként lemezeket csere-berélgettünk,úgy átlagban,sem Szekeresnél odahaza,én ilyet nem észleltem :smile51: :D...vagy nem vagyunk egyformán érzékenyek és mások a prioritásaink mérlegelésnél..
Nehezen tudom elképzelni, hogy ha egy 4kg-os tányér forgásban van, azt a barázdában lévő "kaparászás" megingatja. gondolkodik.gif
én most csináltam az enyémen gyorstesztet,van sztroboszkóp,többször kar le/fel,tűnyomás 1,4gr...semmi változást nem észlelni a fordulatszámon/hangra sem...viszont ha forgás közben,finoman oldalrol érintem a lemezt,értelemszerűen,lassitja a forgást,látszik a szkópon,de ha elengedem kb 1/5,1/4 fordulaton ismét stabilizálta magát a fordulatszám....ez a finom oldalrol "fékezem a forgást",többszöröse mint amit egy 1,4gr tűnyomás okozhat...

a 126/III motorja nem egy Mustang Shelby 500,lehetséges hogy az alap fordulatszámok jól ki vannak találva,a tárcsa-alaptányér áttétele (mérete) is jó...mondjuk,én 2 évente szijcserét végzek,a táp része is szervizelve volt,igy azt mondhatni "up-to-date" állapotban van.. :smile30:
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1297

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

Rock60 írta:
2023.04.09., vas. 09:45
Persze, nem tartom lehetetlennek, néha a gyakorlat bebizonyítja - főleg a hifiben - hogy az elméletek sokszor nem sokat érnek.
Ennek ellenére, nekem ez az elmélet utópisztikusnak tűnik kissé.
Amit viszont könnyebben el tudok képzelni, hogy a gyári, nagyon alacsony tapadási viszonyokat nyújtó filcen, a leszorító nélküli lemezjátszók esetében meg - meg csúszhat a lemez a tányéron a tű fékezőereje következtében.
Ha megpróbáljuk óvatosan fékezni a tányért és utána csak a lemezt a forgó tányéron, nyilvánvaló a több nagyságrendbeli különbség.
Hogy a nyúl példánál maradjunk, ez az arány most olyan, mintha nem a kamionnal, hanem egy motorral csapnánk el a nyuszit. Az már érződik...
:car-motor: :lbunny:
Hú ezt most lehet nem értettem... De jelöld össze a tányért az alátéttel, meg a lemezzel és játszd le 100x és nézd meg mennyit "csúszott odébb". Szerintem nulla tizedmillimétert...

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2141

Hozzászólás Szerző: Voyager »

dixie-chicken írta:
marconi írta:
Egyszer egy Soulines Kubrik ot hallottam nem kicsit, hanem konkrétan mint egy macska úgy nyávogni amikor rajta volt egy Pink Floyd Meddle, és az első oldal első számánál mikor kicsit belekezdenek, a barázdák úgy beakasztottak a hangszedőnek hogy a motor nem bírta rendesen forgatni a tányért! Gondolom úgy lehet tervezve hogy a motor csak nagyon kis nyomatékkal forgat, a lemez pedig megmutatta hogy ez a filozófia nem eléggé átgondolt.
ez érdekes,nem tisztem megvédeni a gyártót,majd van aki megteszi ezt helyettem,maga a lemezjátszó a "nut my cup of tea" kategória,de sem a Púder szeánszokon ahol 5- percenként lemezeket csere-berélgettünk,úgy átlagban,sem Szekeresnél odahaza,én ilyet nem észleltem :smile51: :D...vagy nem vagyunk egyformán érzékenyek és mások a prioritásaink mérlegelésnél..
Nehezen tudom elképzelni, hogy ha egy 4kg-os tányér forgásban van, azt a barázdában lévő "kaparászás" megingatja. gondolkodik.gif

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1440

Hozzászólás Szerző: akvapark »

dixie-chicken írta:
marconi írta:
Magam sem hallottam ismerőseimnél, közhasználatban lévő Soulines gépein. gondolkodik.gif
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1440

Hozzászólás Szerző: akvapark »

Rock60 írta:
2023.04.09., vas. 09:26
Supravox : " Nekem ilyenem volt."
Igen, ez már komolyabb darabnak tűnik, mint az ős - fahasáb.

"...a tű megakasztja a tányért a lemezen keresztűl."
Ez egy érdekes elmélet, nem tudom, a gyakorlat mennyire igazolja.
Ha elképzeljük, hogy a két gramm tűerővel nehezedő tű mekkora fékezőerőt generálhat horizontálisan... gondolkodik.gif
Biztosan vannak erről hitelt érdemlő számítások, de én anélkül a tűerő maximum 5 - 10 százalékát saccolnám. Tehát maximum 0.2 gramm "fékezőerőt" fejt ki a tű, nem permanensen, hanem szakaszosan, kisebb - nagyobb mértékben.
Vegyünk egy "szerényebb" szíjast a 2 - 3 kg - os peremsúlyos tányérjával.
Nézzük, a 0.2 gramm hogy aránylik a 2 - 3 kilogrammhoz.
15000 - es szorzót kapunk legrosszabb esetben, de ez akár lehet 30000 - szeres is.
Ez Kb. olyan viszonyszám, mint ha azon morfondíroznánk, hogy egy 15 - 30 tonnás kamiont, vajon mennyire lassítana le egy 1 kilós nyúl...
Na azt hívják nyávogásnak.
Anno a HFM-ben egy mérési adat volt, a fordulatszám esés X tűerő hatására. Nagyok kicsi, 1% alatt, volt az eredmény, de volt. leborulok.gif
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.

marconi írta:
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

marconi
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 365

Hozzászólás Szerző: marconi »

Audiomeca J1,Airtangent2b,SupexSD900SuperII,Krell KSP-7B(Kaisei recap), Philips cd304mkII fullBGrecap, Marantz CDA94 Vfet mod/BG recap), Philips CD100 Demo Vfet mod/BG recap, Townshend Allegri Reference mkII, Tunerman OTL twin servo, vFET srpp, Lowther Acousta (P6M square)

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.

mondjuk én egy olyan főhasábot,Stogi Refrenece-el,sziveseben látnék a rendszeremben ma mint egy Xerxes-t :D

egy kis olvasnivaló:

https://demo.amplio.si/AmplioCMS2/UserF ... EUSA95.pdf

igaz kötelező a külső táp megléte,és ezen belül is az u.n."nagy" változat...

aztán sokan még ma is preferálják az "őshasábot", Kuzma többi lemezjátszójához viszonyitva.. ;)
Csatolmányok
IMG_5194_thumb_jpg_d8fc128ea528df5f4425cf97a0b39cbd.jpg
IMG_5194_thumb_jpg_d8fc128ea528df5f4425cf97a0b39cbd.jpg (74.37 KiB) Megtekintve 1039 alkalommal

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1477

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Persze, nem tartom lehetetlennek, néha a gyakorlat bebizonyítja - főleg a hifiben - hogy az elméletek sokszor nem sokat érnek.
Ennek ellenére, nekem ez az elmélet utópisztikusnak tűnik kissé.
Amit viszont könnyebben el tudok képzelni, hogy a gyári, nagyon alacsony tapadási viszonyokat nyújtó filcen, a leszorító nélküli lemezjátszók esetében meg - meg csúszhat a lemez a tányéron a tű fékezőereje következtében.
Ha megpróbáljuk óvatosan fékezni a tányért és utána csak a lemezt a forgó tányéron, nyilvánvaló a több nagyságrendbeli különbség.
Hogy a nyúl példánál maradjunk, ez az arány most olyan, mintha nem a kamionnal, hanem egy motorral csapnánk el a nyuszit. Az már érződik...
:car-motor: :lbunny:

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Supravox : " Nekem ilyenem volt."

"...a tű megakasztja a tányért a lemezen keresztűl."
Ez egy érdekes elmélet, nem tudom, a gyakorlat mennyire igazolja.
Ha elképzeljük, hogy a két gramm tűerővel nehezedő tű mekkora fékezőerőt generálhat horizontálisan... gondolkodik.gif
Biztosan vannak erről hitelt érdemlő számítások, de én anélkül a tűerő maximum 5 - 10 százalékát saccolnám. Tehát maximum 0.2 gramm "fékezőerőt" fejt ki a tű, nem permanensen, hanem szakaszosan, kisebb - nagyobb mértékben.
Vegyünk egy "szerényebb" szíjast a 2 - 3 kg - os peremsúlyos tányérjával.
Nézzük, a 0.2 gramm hogy aránylik a 2 - 3 kilogrammhoz.
15000 - es szorzót kapunk legrosszabb esetben, de ez akár lehet 30000 - szeres is.
Ez Kb. olyan viszonyszám, mint ha azon morfondíroznánk, hogy egy 15 - 30 tonnás kamiont, vajon mennyire lassítana le egy 1 kilós nyúl...

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3024

Hozzászólás Szerző: tunerman »

sutemenyx írta:
2023.04.08., szomb. 19:37
supravox írta:
2023.04.08., szomb. 19:03
DE!
És a J1 is.
Persze a nyávogást nem úgy értettem,mikor a kazettás magnó elkezdi húzni a szalagot.
Csak valahogy egyik.sem bírta felvenni a zene igazi ritmusát.
Azt tudni kell,hogy nekem ez baromi fontos.
PRAT mindenekfelett.
Akkor azzal valami nemokéul volt beállítva. A J1 hajlamos úgy szólni ilyen szempontbol, mint a CD vagy stream.
Több Lurné J1 volt a kezeim alatt mint bárki gondolná, az eladott új lejátszók sem voltak jól összeszerelve - be kellett mindegyiket fejezni :smile53:
Ami pedig a korrekt telepítését/beállítását illeti, hát lehet hogy itt mindenki hozzánemértőnek minősül...
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2643

Hozzászólás Szerző: supravox »

Rock60 írta:
2023.04.08., szomb. 20:31
Kösz, tonee !

Három oldalt végigolvasva, most már el leszek egy darabig a PRaT - tal... :smile49:
Egy biztos, az nem egy hátrány, ha a lemezjátszó tök egyenletesen forog. :party:
A probléma akkor kezdődik mikor a tű megakasztja a tányért a lemezen keresztül.
Sajnos a szerényebb szíjasok,hol belassulnak hol felgyorsulnak.
De még a Lurne is.
Igaz azt én a legszebb barkácslemezjátszónak gondolom a mai napig.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Soulnote D2.2 dac, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal,2db REL classic 99 szub.
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek, Stealth V3 T-selected usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Rock60 írta:
2023.04.08., szomb. 20:41
Ez a Kuzma lehet amire gondoltam, a gyártási időpontot figyelembe véve, mindenképpen.
Zebráék forgalmazták az idő tájt, mikor vettem a Roxan - t a Zsolt Audio - tól.
/ 1986 /
3 igen jó barátomnak egyszerre volt
LP12 Roksan meg Kuzma a bírtokában
Mind a sajátját szerette a legjobban.
Nekem ilyenem volt..
Screenshot_20230408_205022_Google.jpg
Screenshot_20230408_205022_Google.jpg (303.75 KiB) Megtekintve 1137 alkalommal
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Soulnote D2.2 dac, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal,2db REL classic 99 szub.
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek, Stealth V3 T-selected usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Ez a Kuzma lehet amire gondoltam, a gyártási időpontot figyelembe véve, mindenképpen.
Zebráék forgalmazták az idő tájt, mikor vettem a Roxan - t a Zsolt Audio - tól.
/ 1986 /

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Kösz, tonee !

Három oldalt végigolvasva, most már el leszek egy darabig a PRaT - tal... :smile49:
Egy biztos, az nem egy hátrány, ha a lemezjátszó tök egyenletesen forog. :party:

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

tonee73 írta:
2023.04.08., szomb. 20:08
supravox írta:
2023.04.08., szomb. 19:59

Köszi,hogy belinkelted.
Habár pont a Linn nem jó kiindulási alap😀
Egy olyan relatíve olcsó szíjas lemezjátszót hallottam /amin meg is lepődtem mint állat/ ami rendelkezett ezzel a képességgel az pedig valamelyik MoFi.
:smile32:
Nem konkrétan a LInn-re szándékoztam utalni, csak a fogalom leírása miatt linkeltem be.
Nem Téged "kritizáltalak"😀🙏

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6490

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

supravox írta:
2023.04.08., szomb. 19:59

Köszi,hogy belinkelted.
Egy olyan relatíve olcsó szíjas lemezjátszót hallottam /amin meg is lepődtem mint állat/ ami rendelkezett ezzel a képességgel az pedig valamelyik MoFi.
:smile32:
Nem konkrétan a LInn-re szándékoztam utalni, csak a fogalom leírása miatt linkeltem be.
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Rock60 írta:
2023.04.08., szomb. 20:01
Azért kérdeztem a Kuzmát, mert a Roxan biztosan sokkal jobb ezekben a paraméterekben.
Egyébként az ebből a szempontból is kiemelkedő Linn - t pont ebben a " műsorszámban " múlta felül. / Egyenfutás, ritmus./
/ Tudom, Neked a Linn nem hivatkozási alap. :rolleyes: /
Melyik Kuzmát?
Ezt?
Screenshot_20230408_200957_Google.jpg
Screenshot_20230408_200957_Google.jpg (725.06 KiB) Megtekintve 1092 alkalommal
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára supravox 2023.04.08., szomb. 20:13-kor.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Azért kérdeztem a Kuzmát, mert a Roxan biztosan sokkal jobb ezekben a paraméterekben.
Egyébként az ebből a szempontból is kiemelkedő Linn - t pont ebben a " műsorszámban " múlta felül. / Egyenfutás, ritmus./
/ Tudom, Neked a Linn nem hivatkozási alap. :rolleyes: /

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

tonee73 írta:
2023.04.08., szomb. 19:52
Rock60 írta:
2023.04.08., szomb. 19:47
A mi értelmezésünkben mit jelent a PRAT ? / Egyenfutás ? /
A " seggfej " - től kezdve, rengeteg fordítást találtam, egyik sem passzol túlzottan a lemezjátszóhoz.
PRaT:
Pace Rhytm and Timing.
https://www.tnt-audio.com/edcorner/prat_e.html

https://forums.stevehoffman.tv/threads/ ... ng.701989/
Köszi,hogy belinkelted.

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6490

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

Rock60 írta:
2023.04.08., szomb. 19:47
A " seggfej " - től kezdve, rengeteg fordítást találtam, egyik sem passzol túlzottan a lemezjátszóhoz.
PRaT:
Pace Rhytm and Timing.
https://www.tnt-audio.com/edcorner/prat_e.html

https://forums.stevehoffman.tv/threads/ ... ng.701989/
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2911
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

supravox írta:
DE!
És a J1 is.
Persze a nyávogást nem úgy értettem,mikor a kazettás magnó elkezdi húzni a szalagot.
PRAT mindenekfelett.
Akkor azzal valami nemokéul volt beállítva. A J1 hajlamos úgy szólni ilyen szempontbol, mint a CD vagy stream.
Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.

supravox írta:
DE!
És a J1 is.
PRAT mindenekfelett.
se lemezjátszó,se magnó,de mégis nyávog ,még MP3-sban is :D

youtu.be/VXBnYLgHgXk

youtu.be/6T1d3STzwh0

ezt a Dylan/Tempest kölncsön tudom adni LPén :smile29: ,és nem is olyan régi felvétel,full digitális lehet(sztem)....a PRAT-nak is nagyon sok "megfogalmazása van" helyes/téves,és egy szinézek a hangban,ha annyira ki van hegyezve a dolog ezen része,ami az élő zenében nincs jelen...
...ahogyan valamikori Naim felhasználó haverom mondta régen "egy Vivaldi 4 évszak,ne legyen már drum n bass szám"...(jó)PRAT-ra hivatkoznak a Linn LP12 felhasználók is.. ;)

:smile29:

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

DE!
És a J1 is.
PRAT mindenekfelett.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”