zoli73 írta: ↑2023.04.07., pén. 13:07
a.gabriel írta: ↑2023.04.07., pén. 12:49
zoli73 írta: ↑2023.04.07., pén. 12:09
A 26 AWG keresztmetszetű kábelt kicsit talán vékonynak gondolnám jumpernek/hangfal kábelnek. Az általam linkelt ezüst kábel, a 20 AWG keresztmetszetével talán már elég, bár a keresztmetszet csak egy adat, messzemenő követkesztetéseket nem szabad levonni belőle.
Mikor a hangfal kábelemet(Neotech Nemos 3080) vásároltam rákérdeztem, hogy mivel 4 külön eret tartalmaz a kábel, alkalmas lehet-e kettős kábelezésre? Az elképzelésem az volt, hogy az erősítő oldalra két villa(a végfok csak villát fogad), a hangsugárzó oldalra 4 banán. A válasz egyértelműen nem volt, nem ajánlották, mert a kábel teljes keresztmetszete 2x2,1m², és ha ezt a kettős kábelezéssel "lefelezem", az energia, és dinamika vesztéssel járhat, elsősorban a mélysugárzó irányába.
Így maradt a szimpla bekötés.
Jumpernek jelenleg a Neotech egy olcsóbb, belső kábelnek kínált "drótját" használom, amit tervezek kiváltani. Egy barátom ajánlotta a fent említett ezüst kábelt jumpernek, kedvező saját tapasztalat alapján.
Nem tudom, ki adta Neked ezt az infót, hogy nem tanácsos bi-kábelesen használni, mindenesetre tudása nem állt a helyzet magaslatán.
Wireworld speaker kábeleket is vélhetőleg a Neotech gyártja, és a WW-nek van bi-kábeles szerelésű is belőle.
Ha ott OK, akkor a Nemos-al is OK. Továbbá nem viszel be idegen anyagot, és csatlakozót jumper esetén.
eqs8_cutaway.png
Az IC kábelnek, nyugodtan vedd meg a gyári Neotech IC kábel megfelelőjét.
Nem lesz vele baj, csak annyi, hogy az összes UP-OCCC kábelük nagyon sokáig ég be.
kb, 350-600 óra.
Ezt a tanácsot a Kácsa eladója adta. Ha megnézed ezt
https://kacsa-audio.hu/webaruhaz/neotec ... nrEALw_wcB a képet akkor láthatod, hogy ennek a kábelnek a szerkezete bár megeggyezik azzal, amit mellékeltél, de vezető eret csak fele annyit tartalmaz, így lehet valami alapja a tanácsnak. Az IC kábel nem tudom hogy jött a képbe, arról szó sem volt. A nyitó hozzászólásban linkelt kábellel tervezek tenni egy próbát jumpernek, de gondoltam beszerzés előtt "lekáderezem", hátha valakinek van tapasztalata vele.
Az IC-t azért írtam, ha szükséged lenne rá, akkor az egy család lenne mindkettő azonos elv szerint megvalósítva.
Én már szereltem ilyen Nemos-t, mert volt ilyenem , és tudom hogy milyen a szerkezete, és azt is hogy mennyi vezetőből áll, továbbá miként is van szigetelve el egymástól.
A WW több apró vezetőt tartalmaz, de nem többet, és más érdemi strukturális különbség nincs köztük.
Érdemes volna már végre elfogadni, azt a tényt, hogy nem a vezető átmérője számít, hanem a vezető felület nagysága. Ezt süti is írta már itt, ha jól emlékszem.
Mindenesetre a lehetőséget kár lenne kihagyni, ami ott van előtted.
Egyébként mindent meg lehet csinálni, pl ebből ha úgy adódik akár a jumpert is, csak akarni kell.
De, senkit sem akarok rábírni arra, hogy fogadja el azt amit írtam..