szepi0808 írta: ↑2023.03.20., hétf. 08:15
... Interpolációt az emberek 95% szereti használni alacsony módban, főleg aki 1:1 arárnyról, szóval közelről vetít nagy képet (én is szeretem). Ebben a DLP és az Epson is kuka, Sony, és régen Panasonic is nagyon jó volt.
...
Szivárvány ok!
....
Az interpoláció szerintem nem a projektor feladata. Miért kell egy körömnyi kis vacak processzortól elvárni a projektorban, hogy megcsinálja azt a feladatot, amihez többszörös számítási teljesítmény kell?
Alapvető filozófiai problémát látok itt az egész kérdéskörben, ami hasonlít a 80-as években a rádiós magnó v.s. hifi-torony kérdéskörhöz. Ha egybe-tuszkoljuk azokat az eszközöket, amelyek a képfeldogozás (szerintem inkább előkészítés) folyamatát végzik, akkor ott kompromisszumok lesznek. Ezek elkerülésére a külön feladatokat külön eszközökkel érdemes megcsináltatni, amelyek könnyen és jobban megbírkóznak a feladattal.
A vetítéshez pl:
- át kell méretezni a képet (esetenként legalábbis)
- a színterét konvertálni
- megcsinálni a HDR-SDR konverziót (a valóságban kb. minden házimozis projektor, minden egyes időpillanatban SDR-t vetít, csak ezt nem mondja ki senki hangosan)
- RGB színcsatornákra konvertálni a képet
- azokat megjeleníteni.
Namost ezekből szerintem bőven elég, ha a projektor azt a részt csinálja, ami elkerülhetetlen. Az átméretezés, a színtér konverzió, a HDR-SDR konverzió sokkal jobban megy egy PC-nek, amiben kb. 1000x izmosabb processzorok vannak. Szerintem az interpolációnak is jobban kellene mennie, de ezt csak tippelem, soha nem próbáltam ki, nem is hiszem, hogy valaha használnék ilyet. Én azt akarom a vásznon látni, ami a filmben van, az meg tipikusan 24 fps.
A LED-del pont azért vagyok hajlandó vacakolni, mert megszünteti a szivárványt. Ha ez az egész projekt végül sikeres lesz, akkor amit itt ez a rendszer vetít majd, nem lesz nagyon messze attól, amit a 4K-s nagymoziban látni (21:9-ben legalábbis).
Igazából nem is vagyok biztos benne, hogy olyan nagyon sokkal rosszabb lesz ez élességre, mert az 1 chip v.s. 3 chip azért lényeges különbség optikailag. A 3 chip (DLP vagy LCD) esetén a konvergencia-hiba annál jobban jelentkezik, minél nagyobb a felbontás (azaz kisebbek a mikrotükrök). A 720p DPI Titan-om (13 mikron) gyakorlatilag perfekt volt, de hasonlóan perfekt konvergenciával 1080p gépet (10 mikron) még nem láttam. 4K felbontás mellett (ahogy eddig láttam pl. az Etele Plaza-ban) már jelentős mértékben rontja a kép élességét a probléma (7 mikron), tehát a végeredmény TALÁN nem is annyival élesebb kép, mint gondolnánk. Nyilván azért MINDIG jobb lesz a natív 4K, de nem lesz akkora a különbség, mint amit pusztán a számok sugallnak. Szerintem ez már egy simán elfogadható kompromisszum lesz.
Az igazi 4K élményt szerintem egy 1 chip-es 4K DLP tudná megmutatni, olyan meg nem nagyon lesz a mi kezünkben még egy ideig. Főleg nem 1,38"-es DMD-vel ... mert abból a nagyméretű DMD-ből 1 chip-es gépet szerintem még semelyik gyártó nem épített.
Mondjuk én vagyok az, aki a legjobban akarnám már látni, hogy mi lesz ennek a fejlesztésnek a vége, de állandóan valami mást kell csinálnom ... így meg lassan halad a dolog...
GyP