Hol az ellentmondás?
Többet kipróbáltak, és a drágábbra volt lehetőségük, és a drága kábelek közül válogattak. Ha azt gondolod, hogy ne lett volna ettől is drágább, akkor ismét el kell keserítselek...
Hol az ellentmondás?
Hogy te miért akarod a sznobizmust mindenképpen bekavarni ide, azt nem tudom valami kisebbségi komplexusból vagy miből fakadhat, de te tudod. Akiket felsoroltam ott BIZTOSAN nem lehet sznobizmussal vádolni, legtöbben azt sem tudják van hifijük egyáltalán. Szeretik a zenét, sok koncertre járnak külföldre is párjukkal. Ennyi.ensandor írta: ↑2023.03.22., szer. 15:03És? Állította valaki, hogy nincs ilyen? Ugyanazokat a köröket futjuk. Nincs kedvem újrafogalmazni ugyanazt, inkább idemásolom: És hogy ilyen IS van, az mennyiben változtatja meg az igazságalapját annak, hogy egyrészt nem csak ilyen van, másrészt kifejezett sznobizmus is táplálhat és táplál is, bizonyos vásárlásokat? Ezt a mundér becsülete okán lehet tagadni, de minek? És miért, amikor ez egyetemes emberi gyarlóság, és nehogy már kitalálja valaki, hogy pont a hifi/házimozi hobbista réteg az, ami mentes ettől.wittao írta: ↑2023.03.22., szer. 14:51A rendszerek, ahova kerultek ertekuket tekintve 1M€ koruliek, vagy afelett a szobaval, zenei gyujtemennyel, tobbi komponenssel egyutt.
Ezekbe konkretan meg a csaladtagok sem nagyon jarkalnak be, foto nem keszul, csak a tulajok hallgatjak napi 1-2, heti 8-10 orat a rendszereiket. Nem jonnek baratok, nincs vaktesztelgetes, meg osszehallgatasos versenyezgeteses szeanszok, pont leszarnak minden ilyet. Annyi idejuk van, hogy elvezik a rendszereiket es pont. ZERO exhibicionizmus.Én egyes egyedül a határozott tagadásodra szólaltam meg, amiben leírtad, hogy "Sznobizmus? Dehogyis." Mert de, LEHET sznobizmus IS.
Ezek közül a "botfülűek" közül többen állandó bérletesek osztrák, francia, olasz, angol előadásokra, több élő zenét hallgatnak, mint az itt kommentelők 90%-a, ráadásul az élő zene náluk nem Majkával egyenértékű...
Több féle kábelt kipróbáltak, igen. Gondolom jól esne egy olyan válasz, hogy nem, az első legdrágábbat megvették és nem akartak mást kipróbálni, de el kell keserítselek.fererencz írta: ↑2023.03.22., szer. 14:59Kipróbáltak legalább 10-félét, hosszasan, bejáratva, vagy csak ráböktek a keretükhöz mérten legdrágábbra?wittao írta: ↑2023.03.22., szer. 14:51Ensandor:
Az elmult 1 evben rendszerbe integraltam ilyen kabeleket is:
- USB kabel : 3 MFt/db
- hangfalkabel : 12 MFt
- hangfalkabel : 18 MFt
- analog osszekoto : 8 MFt/db, 2db ugyanoda
…
A rendszerek, ahova kerultek ertekuket tekintve 1M€ koruliek, vagy afelett a szobaval, zenei gyujtemennyel, tobbi komponenssel egyutt.
Ezekbe konkretan meg a csaladtagok sem nagyon jarkalnak be, foto nem keszul, csak a tulajok hallgatjak napi 1-2, heti 8-10 orat a rendszereiket.
Nem jonnek baratok, nincs vaktesztelgetes, meg osszehallgatasos versenyezgeteses szeanszok, pont leszarnak minden ilyet. Annyi idejuk van, hogy elvezik a rendszereiket es pont. ZERO exhibicionizmus.
És? Állította valaki, hogy nincs ilyen? Ugyanazokat a köröket futjuk. Nincs kedvem újrafogalmazni ugyanazt, inkább idemásolom: És hogy ilyen IS van, az mennyiben változtatja meg az igazságalapját annak, hogy egyrészt nem csak ilyen van, másrészt kifejezett sznobizmus is táplálhat és táplál is, bizonyos vásárlásokat? Ezt a mundér becsülete okán lehet tagadni, de minek? És miért, amikor ez egyetemes emberi gyarlóság, és nehogy már kitalálja valaki, hogy pont a hifi/házimozi hobbista réteg az, ami mentes ettől.wittao írta: ↑2023.03.22., szer. 14:51A rendszerek, ahova kerultek ertekuket tekintve 1M€ koruliek, vagy afelett a szobaval, zenei gyujtemennyel, tobbi komponenssel egyutt.
Ezekbe konkretan meg a csaladtagok sem nagyon jarkalnak be, foto nem keszul, csak a tulajok hallgatjak napi 1-2, heti 8-10 orat a rendszereiket. Nem jonnek baratok, nincs vaktesztelgetes, meg osszehallgatasos versenyezgeteses szeanszok, pont leszarnak minden ilyet. Annyi idejuk van, hogy elvezik a rendszereiket es pont. ZERO exhibicionizmus.
Kipróbáltak legalább 10-félét, hosszasan, bejáratva, vagy csak ráböktek a keretükhöz mérten legdrágábbra?wittao írta: ↑2023.03.22., szer. 14:51Ensandor:
…
A rendszerek, ahova kerultek ertekuket tekintve 1M€ koruliek, vagy afelett a szobaval, zenei gyujtemennyel, tobbi komponenssel egyutt.
Ezekbe konkretan meg a csaladtagok sem nagyon jarkalnak be, foto nem keszul, csak a tulajok hallgatjak napi 1-2, heti 8-10 orat a rendszereiket.
Nem jonnek baratok, nincs vaktesztelgetes, meg osszehallgatasos versenyezgeteses szeanszok, pont leszarnak minden ilyet. Annyi idejuk van, hogy elvezik a rendszereiket es pont. ZERO exhibicionizmus.
Erre mondtam már régen, hogy mindenki az anyagi lehetőségeinek megfelelően költ hifire. (Nagyon nagyon OFF de az én értékrendemben azért vannak a drága kábelek, hogy a gazdagok is tudjanak örülni valaminekwittao írta: ↑2023.03.22., szer. 14:51Ensandor:
…
Egyetértek, és nem állítottam az ellenkezőjét.
Valoszinu tobb hifistaval talalkozom, mint te (megkockaztatom).ensandor írta: ↑2023.03.22., szer. 12:55Látványos az, de nem a látás fizikai értelmében. :) És sznobizmus is lehet. Akkor lenne igazad, ha a hifizés/házimozizás magányos hobbi lenne. De nem az. A haverok, hobbitársak, fórumtársak, demózást hallgatók vagy csak a laikus vendégek "elismerése" is komoly érv lehet a vásárlások mellett. Nem azt mondom, hogy csak ez az érv, de az sem igaz, hogy "teljes tévút" ezt is belevenni a vásárlások okainak elemzési képletébe. :) Mindenkiben mocorog kisebb-nagyobb mértékben a státuszszimbólumok iránti vágy, és minden körben, foglalkozásban, hobbiban más-más tárgy testesíti meg. A hifi/házimozi világ egy részének az egyik státuszszimbóluma bizony a kábel, ha látványos helyen van, ha nem. :)wittao írta: ↑2023.03.20., hétf. 12:40...kap annyi pluszt a drága kábel használatával, hogy nem kérdés: megteheti és megteszi. Sznobizmus? Dehogyis... Költhetné 1000 másik helye, amivel jobban kitűnhetne, mint a háza eldugott sarkában lévő zeneszobájának állványai mögött fekvő szinte láthatatlan drága fekete kábellel. Teljes tévút, amikor valaki úgy gondolja, hogy egy másik ember a drága kábeleivel akar kitűnni, mert ha valami, akkor a kábelezés az egyik legkevésbé látványos része egy audio rendszernek...
Látványos az, de nem a látás fizikai értelmében. :) És sznobizmus is lehet. Akkor lenne igazad, ha a hifizés/házimozizás magányos hobbi lenne. De nem az. A haverok, hobbitársak, fórumtársak, demózást hallgatók vagy csak a laikus vendégek "elismerése" is komoly érv lehet a vásárlások mellett. Nem azt mondom, hogy csak ez az érv, de az sem igaz, hogy "teljes tévút" ezt is belevenni a vásárlások okainak elemzési képletébe. :) Mindenkiben mocorog kisebb-nagyobb mértékben a státuszszimbólumok iránti vágy, és minden körben, foglalkozásban, hobbiban más-más tárgy testesíti meg. A hifi/házimozi világ egy részének az egyik státuszszimbóluma bizony a kábel, ha látványos helyen van, ha nem. :)wittao írta: ↑2023.03.20., hétf. 12:40...kap annyi pluszt a drága kábel használatával, hogy nem kérdés: megteheti és megteszi. Sznobizmus? Dehogyis... Költhetné 1000 másik helye, amivel jobban kitűnhetne, mint a háza eldugott sarkában lévő zeneszobájának állványai mögött fekvő szinte láthatatlan drága fekete kábellel. Teljes tévút, amikor valaki úgy gondolja, hogy egy másik ember a drága kábeleivel akar kitűnni, mert ha valami, akkor a kábelezés az egyik legkevésbé látványos része egy audio rendszernek...
Ez a vonal amúgy sem valószínű, hogy elvezet egy mindenki rendszerében jobb hangot hozó megoldáshoz.Ear írta: ↑2023.03.22., szer. 07:32Tápnak.audioline írta: ↑2023.03.21., kedd 21:14Akkor pl. egy öreg litze sodrott egy szála kioperálva elég vékony, mikronban mérhető. Az volna a legjobb? Hova? Hálózatinak vagy IC-nek ajánlanád?gomolalaci írta: ↑2023.03.21., kedd 20:43Minél vékonyabb és minél öregebb réz vezetőkből készített a drót, annál közelebb kerülsz a valós hangzáshoz...
De jó, hogy ezt így összeszedtedwittao írta: ↑2023.03.20., hétf. 12:40nem mondanám, hogy egy olcsó kábel ront a rendszeren, egy drága kábel meg mindenre megoldás. Találkoztam már drága kábellel, ami egyszerűen nem illett abba a környezetbe és féláron sokkal jobb eredményt lehetett elérni. Magam is javasoltam nálam érdeklődőnek az ő rendszeréhez fél áron inkább kábeleket, mert totál felesleges lett volna a kiadás.
Azzal is tisztában kell(ene) lenni, hogy nem vagyunk egyformák. Vannak, akiknek az autóvezetés teher (pl. nekem), és van aki megragad minden pillanatot, hogy kormányt markoljon és este egy kicsit kocsikázzon a városban. Ez ugyanúgy levezethető a hifire, kábelekre is. Van, akit még a fázishiba sem tántorít el attól, hogy bömböltesse a Reptér c. számot, míg mások hatalmas összegeket áldoznak (nekik általában 5 MFt kiadás kisebb teher, mint másnak 50.000 Ft egy használt XLR IC-ért) azért, hogy Beethoven 5. szinfóniáját a rendszerükön jobban élvezhessék. Számukra jobban. Lehet én odaülök teljesen ismeretlenül, és számomra az 50.000 Ft-os XLR bekötve is fantasztikus lesz, de a másik pedig kap annyi pluszt a drága kábel használatával, hogy nem kérdés: megteheti és megteszi. Sznobizmus? Dehogyis... Költhetné 1000 másik helye, amivel jobban kitűnhetne, mint a háza eldugott sarkában lévő zeneszobájának állványai mögött fekvő szinte láthatatlan drága fekete kábellel. Teljes tévút, amikor valaki úgy gondolja, hogy egy másik ember a drága kábeleivel akar kitűnni, mert ha valami, akkor a kábelezés az egyik legkevésbé látványos része egy audio rendszernek...
Erre csak egy jó fülű nem hifista ember mondatát tudnám mondani: Az a csatlakozó sokmindenről szól, de a hangminőségről nem. Akkor is igaza volt.Tctronic írta: ↑2023.03.20., hétf. 11:46A legszebb a hangfal kábeles dologban, hogy a legdrágább hangfal kábeleket is banán vagy villás csatlakozókkal forgalmazzák, miközben ezek elhagyásával (tapasztalatom szerint) szintén nagy előre lépést lehet elérni "hang" tekintetében, különösen drágább rendszerek esetén. De ezt érdekes mód nem vállalják be sem a gyártók sem a felhasználók. Pedig ezzel az egyszerű, költés hatékony módszerrel garantált az előre lépés. (Ok van olyan eset amikor sajnos kell, de az esetek nagy részében azért nem)Alon írta: ↑2023.03.20., hétf. 11:10Engem csodálattal tölt el amikor meglátok egy többmilliós kábelt a hirdetések között hatalmas buktával, kb. féláron, azzal az indokkal, hogy feljebblépés miatt eladó. Ilyenkor elgondolkodom, hogy vajon milyen rendszer kiálthat egy még drágább kábelért, és mit tudhat az a sokszoros árú kábel, amit a milliós se tud még. Hol rejtőzhet a kiaknázatlan tartalék abban a rendszerben? Mi hiányzik a felszín alatt abból az éltből, aminek az igényeit így lehet, így kell kielégíteni? Félreértés ne essék, senkitől sem sajnálok egy fillért sem, amit magára költ, ahogy egy kábelt, vagy készüléket sem irigylek.
......
A kérdésed abból a - szerintem - hibás feltételezésből adódódik, hogy a kábelek ára és hangminősége minden darabnál és minden rendszerben arányosan növekszik. Véleményem szerint ez nagyon nem így van. És a gyártók sem valószínű, hogy túlzottan figyelnének erre, inkább csak belövik egy kategóriára az adott piacon, hogy elég bevétel legyen. És nem tesztelnek minden rendszeren, mert miért is tennék?Alon írta: ↑2023.03.20., hétf. 11:10Engem csodálattal tölt el amikor meglátok egy többmilliós kábelt a hirdetések között hatalmas buktával, kb. féláron, azzal az indokkal, hogy feljebblépés miatt eladó. Ilyenkor elgondolkodom, hogy vajon milyen rendszer kiálthat egy még drágább kábelért, és mit tudhat az a sokszoros árú kábel, amit a milliós se tud még.
Ez is egy út, nem is rossz, hajrá! A lényeg, hogy Te boldog legyél az eredménnyel. Zenét hallgatni bármivel lehet, csak tudni kell, akarni kell, és elfogadni kell.Alon írta: ↑2023.03.20., hétf. 11:10Közepes árkategóriájú (régen ez már high-end lett volna) készülékekhez választottam olcsó, de tisztességes kábelezést, és egyelőre úgy tűnik tudok ezekkel is zenét hallgatni.Ettől még nem negligálom a kábelek hatását, én is jól hallom a különbségeket, más kérdés, hogy nekem ezek egy szint felett -ma már- nem szükségesek a nyugodt zenehallgatáshoz. Nem kell a még nagyobb felbontás, a még simább hang, ha egyébként jó a ritmus, dinamika, arányok, és hitelesek a hangszer hangok.
Köszi! Erre tippeltem volna. :)Ear írta: ↑2023.03.22., szer. 07:32Tápnak.audioline írta: ↑2023.03.21., kedd 21:14Akkor pl. egy öreg litze sodrott egy szála kioperálva elég vékony, mikronban mérhető. Az volna a legjobb? Hova? Hálózatinak vagy IC-nek ajánlanád?gomolalaci írta: ↑2023.03.21., kedd 20:43Minél vékonyabb és minél öregebb réz vezetőkből készített a drót, annál közelebb kerülsz a valós hangzáshoz...
Költői kérdések voltak. :)Voyager írta: ↑2023.03.21., kedd 21:58Sok ilyen "vékony" és egymástól elszigetelt összecsavart szálat (vezetéket) kell használni egyetlen érként. A kábel végleges átmérőjét a szálak száma határozza meg, ami az alkalmazott rendszer alaphangjától függ. Ez az Ő koncepciója...audioline írta: ↑2023.03.21., kedd 21:14Akkor pl. egy öreg litze sodrott egy szála kioperálva elég vékony, mikronban mérhető. Az volna a legjobb? Hova? Hálózatinak vagy IC-nek ajánlanád?gomolalaci írta: ↑2023.03.21., kedd 20:43Minél vékonyabb és minél öregebb réz vezetőkből készített a drót, annál közelebb kerülsz a valós hangzáshoz...
Sok ilyen "vékony" és egymástól elszigetelt összecsavart szálat (vezetéket) kell használni egyetlen érként. A kábel végleges átmérőjét a szálak száma határozza meg, ami az alkalmazott rendszer alaphangjától függ. Ez az Ő koncepciója...audioline írta: ↑2023.03.21., kedd 21:14Akkor pl. egy öreg litze sodrott egy szála kioperálva elég vékony, mikronban mérhető. Az volna a legjobb? Hova? Hálózatinak vagy IC-nek ajánlanád?gomolalaci írta: ↑2023.03.21., kedd 20:43Minél vékonyabb és minél öregebb réz vezetőkből készített a drót, annál közelebb kerülsz a valós hangzáshoz...
Akkor pl. egy öreg litze sodrott egy szála kioperálva elég vékony, mikronban mérhető. Az volna a legjobb? Hova? Hálózatinak vagy IC-nek ajánlanád?gomolalaci írta: ↑2023.03.21., kedd 20:43Minél vékonyabb és minél öregebb réz vezetőkből készített a drót, annál közelebb kerülsz a valós hangzáshoz...
Nincs két egyforma kábele…..Voyager írta: ↑2023.03.21., kedd 20:55Stipi Stopi. Rudibácsi!asebestyen írta: ↑2023.03.21., kedd 20:46Ezt mintha már hallottam volna valahol...gomolalaci írta: ↑2023.03.21., kedd 20:43Szerintem! Minél vékonyabb és minél öregebb réz vezetőkből készített a drót, annál közelebb kerülsz a valós hangzáshoz...![]()
( Nem kell segíteni, tudom hol...
![]()
)
![]()