Bocs, de esetleg nem térhetnénk vissza az optikai kábelekhez?
Szerintem meglehetősen izgalmas téma. Főleg az ár/minőség összefüggés része - ebben a kérdésben a amagam részéről, a SAJÁT tapasztalataim alapján elég szélsőséges esetekbe szaladtam bele.
Van itthon százéves noname optikaim, ami olyan régi, hogy még nem is a szabványos "házikó" alakú csatlakozóvég van rajta, hanem egyszerű kör alakú perem oxt jónapot. Szerintem százforintos nagyságrend lehetett az ára, a hangja tipikusan az az alul-felül kerekített toslink hang, amivel az ilyen kábeleket azonosítani szokás, de a közepei annyira rendben vannak, hogy sok rendszerben gyakran ma is ezt használom. De vettem az MM-ben csicsás Hama kábelt (vastagot, harisnyásat, aranyozott csatival), aminek iszonyú döglött volt a hangja és vettem olcsó, nem díszdobozos Avinityt a tévéhez, aminek teljesen rendben van a hangja (főleg Mezzo és YT komolyzenei streamek / MÜPA, BFZ, stb.)
Izgalmas lehet még az a kérdés, hogy az üvegszál biztosan jobb-e, mint a minőségi műanyag? Egyáltalán, mi az a "minőségi" műanyag? Volt HiDiamond üvegkábelem, ami erősen (bár nagyon kellemesen) színezett - tehát az üveg sem egyértelműen semleges. Azután volt alap QED, ami egész tisztességes sávszéleket hozott, egyáltalán nem volt kerekített, bár bizonyos részleteket elnyelt. Nagyobb QED nem volt, vettem viszont nemrég egy Supra ZAC toslinket (bevallottan műanyag), aminek döbbenetesen jó a felbontása, és plyan magasai vannak, hogy sok koax megirigyelhetné. Tehát akkor a lekerekített magas sem egyértelmű
Mivel az első streamerem egy Chromecast Audio volt, amiből mini toslinken keresztül jött ki a digit jel, így kellett fordítódugót használnom. Pl érdekelne, hogy valaki kipróbálta-e ugyanazon kábelből a gyárilag mini jack szerelésűt a fordító dugós változattal összehallgatva, és ha igen, hallott-e valamit?
És igen, engem is érdekel, van-e bejáratása és iránya az optikai kábelnek?
Lehet gúnyolódni az AI-n, de valamiért azt a választ adta, amit ... márpedig "Ő" biztosan nem a "fülére" hallgat, pláne nem az ízlésére, hanem folyamatosan tanul a netről és a neki feltett kérdésekből. Ha nem is venném készpénznek, de az mégis elgondolkodtató, hogy a válasza szerint VAN iránya és bejáratása az optikainak, de persze óvatosan hozzáteszi, hogy nem mindig, és nem mindenhol egyforma mértékben.
Szóval ezeket szívesen kitárgyalnám, ha esetleg még van, akit érdekelne ....