Mondjuk én ezt sem értem. Mármint azt, hogy ez miért nem zavar szinte senkit?
Nekem, mint (valamilyen értelemben) természettudománnyokkal foglalkozó embernek ha egy, mérési adathalmazban nagy az adatok szórása, akkor az azt jelenti, hogy a mérés bizonytalan, azaz a "véletlenen múlik" az eredmény. Namost ha ez egy gyárban előállított termékre jellemző, az engem személy szerint nagyon zavar. De ugyanígy az is nagyon zavar, ha egy burkoló azt mondja, hogy "jól sikerült" a csempézés. Rögtön arra gondolok, hogy ez akkor valóban a véletlenen múlt? Lehet, hogy az előző munka nem sikerült jól és akkor egy rosszul csempézett konyhát hagytak ott a szerencsétlen tulajdonosnak?
Szerintem a modern tudomány és technika egyik fontos feladata, hogy csökkentse a bizonytalanságot. A hang- és képtechnikában a "bizonytalanság" zajként jelenik meg, aminek tipikusan nem örülünk. Ezért gondolom azt, hogy ha van egy feladatra digitális megoldás, akkor azt érdemes használni, mert így legalább az analóg átvitel során keletkező plusz zaj elkerülhető. Mondjuk ezért nem értem azt sem, hogy a processzorból a végfokokba miért analóg a jelátvitel?
A fentiek miatt akarom legalább a képet (ha már erre van lehetőség) digitálisan vetíteni. Mivel a DLP az egyetlen ennek megfelelő működésű vetítési rendszer, ezért én nagyon komolyan gondolom, hogy ha egy ilyen rendszer jól meg van csinálva, akkor azt nem kell lecserélni egy jó ideig, hanem egyszerűen használni kell. Nem tudom elképzelni, hogy olyan gépet használjak, aminek havonta változik valamelyik vetítési paramétere, még akkor sem, ha még a végén is jobb lesz pl. a kontraszt, mint amit a DLP-vel el lehet érni. Valamiért engem jobban vonz az "állandóság" ebben a témakörben. Lehet, hogy ez azért is van, mert annak idején az LP lemezek idejében nagyon idegesített, hogy minden meghallgatás után valamivel jobban recsegett a lemez. Valószínűleg akkor alakult ki bennem ez a mánia, ami nem nagyon akar elmúlni, sőt, talán most csúcsosodott ki igazán, a "DLP ügyben".
Lehet szakmai ártalom, de én kis szórású adatsorokat akarok nézegetni és időben állandó paramétereket akarok a moziban, amennyire ez lehetséges. És nagyon örülök, hogy ma már ha megnézünk egy filmet, a következő alkalommal sem lesz rosszabb a kép... hej, ha fiatalabb koromban ilyen lett volna... :-)
GyP