sutemenyx írta: ↑2023.03.09., csüt. 22:19
“ maximum csak annyi derül ki, hogy két vagy több kábel között hallanak-e különbséget az emberek. Ezzel viszont semennyivel sem lehet közelebb kerülni ahhoz, hogy objektívebb képet kapj egy zsinórról, tehát valójában kár is rá pazarolni az időt, mert semmi fontos nem derül ki
Semmi fontos nem derül ki? Pont a legfontosabb derül ki. Az, hogy amit "magabiztosan" megállapítottál sima cserélgetéses hallgatózás alkalmával két pl. kábel különbségéről, az megállja-e a helyét. Hogy amit "hallani" véltél, azt tényleg hallod-e, vagy a pszichéd (hangulatod, előítéleted, tudatalatti befolyásoltságod) torzítja kisebb-nagyobb mértékben az értékítéleted. Tudom, hogy ez sokatok számára elképzelhetetlen, és az öntudatos "ilyen NEM fordulhat elő, én tényleg HALLOM!"-mentalitás dívik, de hihetetlen mértékben képes torzítani a placebo, ezáltal hamis értékítélet születik, következménye pedig felesleges vásárlások és bullshit-terjedések özöne.
Igen, pontosan ahogy írod, vakteszten annyi derül ki, hogy két vagy több kábel között hallanak-e különbséget az emberek. De ebből nem az következik, amit utána írsz, hogy "ezzel semennyivel sem lehet közelebb kerülni ahhoz, hogy objektívebb képet kapj egy zsinórról", hanem éppen ellenkezőleg. Pont ezzel lehet közelebb kerülni ahhoz, hogy
objektívabb képet kapj pl. egy zsinórról.
Én csak annyit pofázok, hogy az önleellenőrzés nagyon fontos. Még annak is, aki nagyon biztos a dolgában. Tudom én, hogy egyesek kifogásokat keresnek, előre eldöntik, hogy miért NEM csinálnak vakteszteket. Ezen érvek döntő többsége ismerethiányból táplálkozik, sokan döbbenetes mértékben félreértik a vakteszt metódusát, értelmét és kivitelezését. Vannak akik jobban képben vannak, de az ő kifogásaik java része is pillanatokon belül cáfolható. Az erőltetetten előrángatott érvek arra jók, hogy ezzel elfedjék a valós indokaikat a vakteszt elvégzése és az objektív valóság kiderülése ellen.
"Ahhoz, hogy relatíve objektív képet kapj egy komponensről -beleértve a kábeleket is-, sokkal lényegretörőbb módszerre van szükség, amiben a tesztrendszer többi elemének sajáthangját és a magad preferenciáit is többé-kevésbé ki tudod zárni."
Nem tudom, miféle "lényegretörőbb módszerre" gondolsz, ami objektívabb a vaktesztnél. És miért kellene kizárni a rendszer többi elemének sajáthangját a képletből? Teljes félreértés! Amikor hazaviszel egy új pl. tápkábelt, beteszed a rendszeredbe és megállapítod, hogy sokkal jobb lett a tér, a felső-basszus kitisztult, és lekerült egy függöny, akkor vajon kizártad a rendszer többi elemének saját hangját? Miért pont a vaktesztnél kell kizárni a rendszer elemének saját hangját? Pont azzal együtt állapítottad meg szubjektíve, hogy az a kábel mit okoz ott, akkor, neked. No, akkor most állapítsd meg objektíve is, hogy mit okoz, erre való a vakteszt. Ugyanott, ugyanabban a rendszerben, ugyanazokkal a rendszer-sajáthangokkal. A cél nem a tesztelt komponensre vonatkozó műszaki-tudományos konklúzió elérése, hanem a saját, hallásnak hívott érzékelésünk összetevőinek a megértése, és a kérdéses új komponens, mondjuk kábel saját rendszerben történő
valós hatásának kiderítése.
Kijózanító tapasztalat tud lenni egy ilyen teszt, persze tisztában vagyok vele, hogy sokan nem akarnak józanodni, szeretik a mámoros állapotot, és ijesztő számukra a valóság megélésének rémképe.