Egyébként igen, a mélyhangszóró kilengése nem kizárólag az akusztikus visszacsatolás és a lemezvetemedés jelensége lehet. Nálam csak néhány lemeznél figyelhető meg ez a jelenség, és nem is jelentős mértékben. Valószínűleg ennek az az oka, hogy kisebb-nagyobb mértékben vannak infrahangok belevágva a lemez barázdáiba.dixie-chicken írta: ↑2023.03.03., pén. 12:33amit leirtál,minden lemeznél megvan,vagy csak párnál?...
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Lemezjátszó
- Voyager
- V.I.P.
- Értékelés: 2103
Re: Lemezjátszó
Úgy érted, hogy a 150/200 - as olyan nagy, hogy csak úgy fér be a shell-be, hogy felakad az eleje ? Le kell belőlük reszelni ???
- dixie-chicken
- V.I.P.
- Értékelés: 2638
amit leirtál,minden lemeznél megvan,vagy csak párnál?...vannak lemezek préselési hibával,lényegtelen hogy új vagy régi kiadás,látni nem látsz rajtuk semmit sem,de meglehet,és hallható a halkabb részeknél a zenei anyagben...kocogtasd meg normál hangerőn ha phonón vagy,oldalrol a kart,vagy a fingerlifted,finoman felemelt állapotban...mennyire hallható a hangszorókban ?..picit,vagy nagyon hangosak a "matatási jelek" ?andarson írta: ↑2023.03.03., pén. 09:26Köszi a konkrét válaszaid, tippeket.
Alapvetően mindegyik felvetésed áll:
-dörzshajtású lemezjátszó,
-bassreflex doboz,
-és nyilván valamelyest van hullámossága is a lemeznek.
Ugyanakkor csak most vettem észre, ennél a lemezjátszónál 1 hónap után elősször, mert csak nagy hangerőnél látható, oldalról és összességében nem mondanám jelentősnek, de tény hogy a digit lánchoz viszonyítva feltünőbb.
A másik amit felvetettem, hogy lehet földhurok a rendszerben az egy kicsit jobban zavar, de egyelőre azzal is tudok együtt élni.
U.I.:most látom Naga 500...megnézted beszerelésnél,hogy rendesen felfekszik az SME shellbe?..merthogy a 150-es nem (gyanitom a 200-as sem),kb 1mm-es távtartó kell,vagy le kell csapni a hanagszedő teste elejét,hogy 100% felfeküdjön,és valós sikban legyen a shallben)..az 500-as talán kisebb már mint a 150/200,látszólag...

Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal
...it's only rock 'n' roll (but i like it)
...it's only rock 'n' roll (but i like it)
- andarson
- V.I.P.
- Értékelés: 580
Bocs, Gyuri, le van földelve a lemezjátszó, illetve majd megnézem ha ki van húzva is jelentkezik-e ez a probléma, csak tudod körülményes a szekrény mögé bebújnom kábelezni...
Linn Majik DS
Dual 1219 - Sumiko Blue point no.3 Lo
Forté Audio Model 40 - Forté Audio Model 4
JBL 4333
JBL 4333
- Voyager
- V.I.P.
- Értékelés: 2103
Korábban olvasott irodalmak és vélemények szerint, szinte lehetetlen olyan subsonic filtert tervezni, amely elég gyorsan esik le ahhoz, hogy megakadályozza pl. a vetemedés okozta „kilengést” a hangszórón anélkül, hogy hatással lenne az alacsony basszusra.
Aminek gyors lefutása van, mint egy harmadrendű Butterworth vagy Tchebychev, akkor alacsony basszustartományban fázistorzulást kapsz. Ha harmadrendű Bessel-t használsz akkor a csökkenés fokozatosabb, ami viszont az alacsony basszus amplitúdó torzítását eredményezi. Nincs olyan megoldás, mellyel ne lenne valami kompromisszum.
Ha valamire rosszul emlékszem, akkor javítsatok ki én sem vagyok tévedhetetlen.
Speciel én nem használom, mert nincs is.

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Voyager 2023.03.03., pén. 11:05-kor.
Az "azért jó a csövest " nem gondoltam / teljesen / komolyan.
De, szerintem a félvezetősök mélyebbre mennek.
Igen, most, hogy leírtad, eszembe jutott, hogy sub-sonic filternek is hívják.
Na, mégegyszer :
Akkor is hallod a földhurkot, ha ki van húzva a lemezjátszó ?
Le van földelve a lemezjátszó ?
Valamelyik fórumtárs a kábel-topicban mesélte, hogy neki úgy szűnt meg a földhurok, hogy az egyik fokozatban a tápkábelt kicserélte földeletlenre.
De, szerintem a félvezetősök mélyebbre mennek.
Igen, most, hogy leírtad, eszembe jutott, hogy sub-sonic filternek is hívják.
Na, mégegyszer :
Akkor is hallod a földhurkot, ha ki van húzva a lemezjátszó ?
Le van földelve a lemezjátszó ?
Valamelyik fórumtárs a kábel-topicban mesélte, hogy neki úgy szűnt meg a földhurok, hogy az egyik fokozatban a tápkábelt kicserélte földeletlenre.
Amúgy a low-filter sem fenékig tejföl....
Halljunk már végre egy jó dörzsist is! Nem tudom, nem értem egyelőre mi az "ájulat" tárgya..... Eddig Lenco-t hallottam csak.... Meg DD-nél sem értem, Teka 12xx-et hallgatva..... De biztosan vannak jobbak. Csak hát a Teka ára az a hallotak után biztosíték kiverős nálam....
- SoundMania
- V.I.P.
- Értékelés: 1182
Az "ezért jó a csöves..... " :)
Amúgy a low-filter sem fenékig tejföl....
Halljunk már végre egy jó dörzsist is! Nem tudom, nem értem egyelőre mi az "ájulat" tárgya..... Eddig Lenco-t hallottam csak.... Meg DD-nél sem értem, Teka 12xx-et hallgatva..... De biztosan vannak jobbak. Csak hát a Teka ára az a hallotak után biztosíték kiverős nálam....
Melyik része volt hülyeség, annak amit írtam ?
A Garrard az dörzsis, de a jobbak közül való.
Nem hinném hogy az dübörög.
A Garrard az dörzsis, de a jobbak közül való.
Nem hinném hogy az dübörög.
Földhuroknál is vannak "dolgok". de tudni kellene a jelenlegi kiépítést ahhoz pontosabban....
- SoundMania
- V.I.P.
Gondolom valami mégis megfogott bennük. Különben már mennének a Π-ba... :) Kicsit szerencsétlen az összeállítás... De hát ez sikerült.... Lehet, hogy ennyi rossz együttálláshoz még a hangszedő is ezt forszírozza.....andarson írta: ↑2023.03.03., pén. 09:26Köszi a konkrét válaszaid, tippeket.
-bassreflex doboz,
Ugyanakkor csak most vettem észre, ennél a lemezjátszónál 1 hónap után elősször, mert csak nagy hangerőnél látható, oldalról és összességében nem mondanám jelentősnek, de tény hogy a digit lánchoz viszonyítva feltünőbb.
A másik amit felvetettem, hogy lehet földhurok a rendszerben az egy kicsit jobban zavar, de egyelőre azzal is tudok együtt élni.
Földhuroknál is vannak "dolgok". de tudni kellene a jelenlegi kiépítést ahhoz pontosabban....
-bassreflex doboz,
- andarson
- V.I.P.
Köszi a konkrét válaszaid, tippeket.
-bassreflex doboz,
Linn Majik DS
JBL 4333
JBL 4333
Ez csak egy apróság lehet.
Nem tudom mit nevezünk dübörgésnek...
Ha valami rárakódik a hasznos jelre az nyilván erősödik a hangerővel.
Ha ki van húzva a konnektorból a lemezjátszó akkor is csinálja ?
A lemezjátszó le van földelve ?
Nem tudom mit nevezünk dübörgésnek...
Ha valami rárakódik a hasznos jelre az nyilván erősödik a hangerővel.
Ha ki van húzva a konnektorból a lemezjátszó akkor is csinálja ?
A lemezjátszó le van földelve ?
- SoundMania
- V.I.P.
Na, na..... azért hülyeségeket ne..... :(Rock60 írta: ↑2023.03.03., pén. 08:49A futómű dübörgése a hallható spektrumban van, az nem csak látható, hanem hallható is lenne - szerintem.
Ez a jelenség nem ritka és nem is jó.
Ha a nagy csillapítatlan membránra ráeresztjük low-filter nélkűli jelet, előfordul az ilyen ilyen.
Ezért jó a csöves erősítő, mert az nem megy olyan mélyre![]()
Van a lemezjátszó dübörgése, de ez csak gagyi cuccokkal van szerintem , meg esetleg dörzshajtásúakkal. Remélem a tied nem ilyen . :) Ez nem nagyon kiszűrhető. Ez adott konstrukcióra jellemző dolog. Max csökkenthető, a gyári állapotra, ha elhasználódásból ered.
Van a basszreflex dobozok.... A szubszónikus , nagyon alacsony frekvenciájú hangokat nem hallani már rajt, de látni. Útálom a basszreflexeket.... :)
A lemez hullámossága.... szintén nagyon alacsony frekvenciák, amik nem hallhatók, de a hangképben ott lesznek.. A Basszreflex dobozok ezt csak jobban láthatóvá teszik. Volt még valami ?
Próbáld ki , álljon a lemez tányér és úgy ereszd a lemezre a tűt és kopogtasd az állványod, a lemezjátszót.... Tekerd feljebb közben a hangerőgombot.... Tapasztald meg mire hogyan viselkedik.....
- SoundMania
- V.I.P.
Na fussunk neki mégegyszer... Van akusztikai visszahatás, ami nagyobb hangerőnél/hangerő növelésével válhat zavaróvá. Ez elhelyezés változtatással, jó/jobb alátétezéssel javítható.andarson írta: ↑2023.03.03., pén. 08:48Nah, tudtam, hogy volt már téma, mert ezt a low filter kapcsolót már olvastam tőled Gyuri :). Igazából nem jelentős a dolog, nagy hangerőn vettem észre és akkor is oldalról, nem szemből nézve, bízom benne, hogy nem készítik ki a membránt :).
A lemez hullámosságát elképzelhetőnek tartom, hogy beleszól, mert azért járkál le fel a kar helyenként, ugyanakkor a lemezjátszó dübörgésén mit értünk?... hogy felveszi a környezet zaját, például az imént írt hullámosságot?
Van a lemezjátszó dübörgése, de ez csak gagyi cuccokkal van szerintem , meg esetleg dörzshajtásúakkal. Remélem a tied nem ilyen . :) Ez nem nagyon kiszűrhető. Ez adott konstrukcióra jellemző dolog. Max csökkenthető, a gyári állapotra, ha elhasználódásból ered.
Van a basszreflex dobozok.... A szubszónikus , nagyon alacsony frekvenciájú hangokat nem hallani már rajt, de látni. Útálom a basszreflexeket.... :)
A lemez hullámossága.... szintén nagyon alacsony frekvenciák, amik nem hallhatók, de a hangképben ott lesznek.. A Basszreflex dobozok ezt csak jobban láthatóvá teszik. Volt még valami ?
Próbáld ki , álljon a lemez tányér és úgy ereszd a lemezre a tűt és kopogtasd az állványod, a lemezjátszót.... Tekerd feljebb közben a hangerőgombot.... Tapasztald meg mire hogyan viselkedik.....
- andarson
- V.I.P.
Nem nincs ilyen kapcsolóm.
...de ha már itt tartunk a dübörgés nő a hangerő növelésével? Azért kérdezem, mert szerintem van egy kisebb földhurkom, mert hangerő növekedésévél, de alapvetően az is közepes hangerőtől kezdődik és hangosítással emelkedik, van egy alapzajom. Akkor is ha nincs lemezen a tű, vagy nincs bekapcsolva a lemezjátszó/nem forog a tányér. Én ezt alapvetően földhuroknak gondolnám, amivel hírtelen nem tudom mit kellene kezdenem, ill. lustább vagyok sajnos annál, hogy kezdjek is vele valamit, pláne ha jelenleg pénzmagot is igényelne az.
...de ha már itt tartunk a dübörgés nő a hangerő növelésével? Azért kérdezem, mert szerintem van egy kisebb földhurkom, mert hangerő növekedésévél, de alapvetően az is közepes hangerőtől kezdődik és hangosítással emelkedik, van egy alapzajom. Akkor is ha nincs lemezen a tű, vagy nincs bekapcsolva a lemezjátszó/nem forog a tányér. Én ezt alapvetően földhuroknak gondolnám, amivel hírtelen nem tudom mit kellene kezdenem, ill. lustább vagyok sajnos annál, hogy kezdjek is vele valamit, pláne ha jelenleg pénzmagot is igényelne az.
Linn Majik DS
JBL 4333
JBL 4333
Szvsz ha csak oldalról feltűnő, akkor az nem vészes. Láttam már olyan membránmozgást szemből is, hogy azt hittem, az ölembe esik az egész.
Annak a kapcsolónak egyébként - ha van - az előfokon kellene lenni.
A régebbi gépeken van inkább, érthető okokból.
Annak a kapcsolónak egyébként - ha van - az előfokon kellene lenni.
A régebbi gépeken van inkább, érthető okokból.
A futómű dübörgése a hallható spektrumban van, az nem csak látható, hanem hallható is lenne - szerintem.
Ha a nagy csillapítatlan membránra ráeresztjük low-filter nélkűli jelet, előfordul az ilyen ilyen.
Ezért jó a csöves erősítő, mert az nem megy olyan mélyre
Ezért jó a csöves erősítő, mert az nem megy olyan mélyre

- andarson
- V.I.P.
Nah, tudtam, hogy volt már téma, mert ezt a low filter kapcsolót már olvastam tőled Gyuri :). Igazából nem jelentős a dolog, nagy hangerőn vettem észre és akkor is oldalról, nem szemből nézve, bízom benne, hogy nem készítik ki a membránt :).
A lemez hullámosságát elképzelhetőnek tartom, hogy beleszól, mert azért járkál le fel a kar helyenként, ugyanakkor a lemezjátszó dübörgésén mit értünk?... hogy felveszi a környezet zaját, például az imént írt hullámosságot?
Linn Majik DS
JBL 4333
JBL 4333
Ezt - szerintem - a lemezjátszó dübörgése okozhatja.andarson írta: ↑2023.03.03., pén. 08:24Engedjetek meg egy kérdést, lehet már volt a téma és eddig elkerülte a figyelmem, de kiváncsi vagyok. Többször írtam már, hogy nemrég kezdtem lemezeket hallgatni. Ma reggel kicsit feltekertem a hangerőt a Steven Wilson - Raven that refused to sing lemezét hallgatva és arra lettem figyelmes - amit, adott esetben már másoknál láttam, de nem tulajdonítottam neki különösebb jelentőséget - hogy a digitális forrásomhoz képest a mély hangszóró indokolatlan táncot tud járni, nagyobb kilengései vannak a membránnak, akkor is ha mély hang hallhatóan nincs vagy kevésbé van az adott pillanatban.
Ennek a jelenségnek mi az oka/magyarázata, ha van?
Köszönöm :)

>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<
Na, jó reggelt !
András, nincsen az erősítődön low filter kapcsoló ?
Annak az lenne a funkciója, hogy az indokolatlan mély hangokat, ami a lemezről jön, levágja, hogy megkímélje a membránodat.
Szakszerűbben is ki lehetne fejteni, de ez a lényeg.
András, nincsen az erősítődön low filter kapcsoló ?
Annak az lenne a funkciója, hogy az indokolatlan mély hangokat, ami a lemezről jön, levágja, hogy megkímélje a membránodat.
Szakszerűbben is ki lehetne fejteni, de ez a lényeg.
Akkor nem lehet másként, mint hogy párhuzamos valóságban élünk.
Én nem tudom, Te melyik filmet nézted.
A fenntartással még finoman is fogalmaztam.
Én nem tudom, Te melyik filmet nézted.
A fenntartással még finoman is fogalmaztam.
- SoundMania
- V.I.P.
Ez a subbass! :) A lemez hullámossága és a bassreflex dobozok..... :)andarson írta: ↑2023.03.03., pén. 08:24Engedjetek meg egy kérdést, lehet már volt a téma és eddig elkerülte a figyelmem, de kiváncsi vagyok. Többször írtam már, hogy nemrég kezdtem lemezeket hallgatni. Ma reggel kicsit feltekertem a hangerőt a Steven Wilson - Raven that refused to sing lemezét hallgatva és arra lettem figyelmes - amit, adott esetben már másoknál láttam, de nem tulajdonítottam neki különösebb jelentőséget - hogy a digitális forrásomhoz képest a mély hangszóró indokolatlan táncot tud járni, nagyobb kilengései vannak a membránnak, akkor is ha mély hang hallhatóan nincs vagy kevésbé van az adott pillanatban.
- andarson
- V.I.P.
Engedjetek meg egy kérdést, lehet már volt a téma és eddig elkerülte a figyelmem, de kiváncsi vagyok. Többször írtam már, hogy nemrég kezdtem lemezeket hallgatni. Ma reggel kicsit feltekertem a hangerőt a Steven Wilson - Raven that refused to sing lemezét hallgatva és arra lettem figyelmes - amit, adott esetben már másoknál láttam, de nem tulajdonítottam neki különösebb jelentőséget - hogy a digitális forrásomhoz képest a mély hangszóró indokolatlan táncot tud járni, nagyobb kilengései vannak a membránnak, akkor is ha mély hang hallhatóan nincs vagy kevésbé van az adott pillanatban.
Linn Majik DS
JBL 4333
JBL 4333
Ear, ha már ilyen határozottan meghazudtolsz, felvilágosítanál, mi a legenda, aminek nincsen valóságalapja ?
Konkrétumok, részletek, ilyesmi...
Konkrétumok, részletek, ilyesmi...
Leif és Max jó barátok voltak.
Lényegében Max Thowshend talált ki minden innovációt, a vályú valóban Leif Haggmark ötlete volt és közösen fejlesztették végleges formájára.
Hatása több beszámoló szerínt számottevő.
Az adott kart, aminél használják a vályút, minimum egy kategóriával magasabb szintre emeli. A gyengébb karokon segít a legtöbbet, a jobbaknál viszonylag kisebb a hatása.
Bár, egy oldalon olvastam egy fickóról, aki az SME V - jénél is használja és azt mondja, olyan, mint ha SME VI - ja lenne.
Úgy hogy nem tudom az Air - Tangent mit szól majd hozzá, de szerkesztek hozzá egy csinos kis malacetetőt.
Lényegében Max Thowshend talált ki minden innovációt, a vályú valóban Leif Haggmark ötlete volt és közösen fejlesztették végleges formájára.
Hatása több beszámoló szerínt számottevő.
Az adott kart, aminél használják a vályút, minimum egy kategóriával magasabb szintre emeli. A gyengébb karokon segít a legtöbbet, a jobbaknál viszonylag kisebb a hatása.
Bár, egy oldalon olvastam egy fickóról, aki az SME V - jénél is használja és azt mondja, olyan, mint ha SME VI - ja lenne.

Úgy hogy nem tudom az Air - Tangent mit szól majd hozzá, de szerkesztek hozzá egy csinos kis malacetetőt.
- arzachel
- V.I.P.
- Értékelés: 746
Nekem van egy egészen korai Farkas Péter erősítőm,de azt én dobozoltam be.A mai napig működik pedig lassan 30 éves.Szerintem elég jó hangú masina,de hát nem egy Takács Jenő féle OTL szint.
Arzachel IC kábel
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft
LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft
LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28