Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Sztereó erősítők

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2732

Re: Sztereó erősitők

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

Voyager írta:
2023.02.27., hétf. 12:15
Rock60 írta:
2023.02.26., vas. 18:02
Ha 8 Ohmos állásban használtad volna 4 Ohm-os hangfallal, rosszabb vége lett volna...
Jobb esetben bizti, rosszabban egy - két elszálló végtranyó esetleg.
Akkor se lett volna semmi, mivel csak egy pár hangsugárzót kötött rá. ;)
A lényeg csak annyi, hogy ha 4 Ohm a nominál hangsugárzó ellenállás, akkor csak "A" vagy "B" kimeneteket használhatja, ergo "A" + "B" egyszerre nem.
3 pár esl63 leledzett a környezetemben valahol a '80 évek közepétöl a hifista környezetemben,kötöttek rá mindent,csövest,A class,komersz kisvasakat,de amplifikáció nem füstölt el...viszont esl63 igen,mert sokat hangoskodtak vele :smile51: ...lehet a mumus nem is olyan nagy mumus.. :D
Rock60 írta:
2023.02.27., hétf. 08:26
Nagyon jó zene ez a BIG TIME.
Így laptopról nehéz megítélni, de mintha különösen dinamikus és magasban dús felvétel lenne.
Ha igaz, hogy magasabb frekiken esik a panel impedanciája, lehet, hogy ezért sértődött meg Malacka. :D
a videót is nézd majd meg,ha megtalálod.. :cheers1:
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2112

Hozzászólás Szerző: Voyager »

Rock60 írta:
2023.02.26., vas. 18:02
Ha 8 Ohmos állásban használtad volna 4 Ohm-os hangfallal, rosszabb vége lett volna...
Akkor se lett volna semmi, mivel csak egy pár hangsugárzót kötött rá. ;)
A lényeg csak annyi, hogy ha 4 Ohm a nominál hangsugárzó ellenállás, akkor csak "A" vagy "B" kimeneteket használhatja, ergo "A" + "B" egyszerre nem.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1439

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Nagyon jó zene ez a BIG TIME.
Így laptopról nehéz megítélni, de mintha különösen dinamikus és magasban dús felvétel lenne.
Ha igaz, hogy magasabb frekiken esik a panel impedanciája, lehet, hogy ezért sértődött meg Malacka. :D

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Ok, hangsugárzó, értem. :smile53:
Az 1 Watt kicsit kevésnek tűnik a 89 Db - hez - nekem.

gomolalaci
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 370

Hozzászólás Szerző: gomolalaci »

Rock60 írta:
2023.02.26., vas. 08:19
Laci, milyen hangfalad van ? Hány Db ?
Honnan tudod az 1 Wattot ? Mérted ?
Nálam kell a 10 Watt a szobahangerőhöz, igaz a Quad csak 86 - 87 Db.
,,Hangfalam" nincs. :ohnoohnoohno: Audiophisyc Classic 10 hangsugárzóim vannak, amik csak 89 Db. érzékenységűek.
A ,,mérést" az akkor még meglévő hálózati tápszűrő-elosztóval végeztem, amely mutatta a feszültséget, az áramfelvételt, a pillanatnyi teljesítmény (Watt) felvételt, és a nullázástól addig elfogyasztott energiát Wattban.
A két készülék (hálózati audió lejátszó, és D osztályú végerősítő) hang nélküli áramfelvétele, és teljesítménye 0.11 Amper és 18 Watt volt. A hangerőt 60-70 Db.-re emelve 2.5 méterről mérve, 0.12 A és 20 W teljesítményt jelzett a műszer!
Lehet nem jó a következtetésem, de arra gondolok, hogy ebből 2X1 Watt hallatszik....
A gondolkodás nem megerőltető...

BLX
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1037

Hozzászólás Szerző: BLX »

batagy írta:
2023.02.26., vas. 17:32
Sziasztok!

Egy Yamaha AX-497-et használok, Energy RC-10 8 ohmos hangfallal.
Az erősítőn hátul lehet kapcsolni, hogy (1 pár doboz esetén) minimum 4 ohm vagy 6 ohm impedanciájú hangfalat kapcsolunk-e rá. Most vettem észre, hogy én évek óta a 4 Ohmos állásban futtatom a 8 ohmos hangfalat.
(Ennek valszeg az az oka, hogy egy időben kísérleteztem az A+B párral, és akkor ezen az álláson maradt.)

Yamaha-ax-497-speaker.jpg

Van-e a hangzásra hatással, hogy 8 Ohm hangfal esetén a kapcsoló min 4 ohm vagy min 6 Ohm álláson áll?
Ha igen, milyen?

Köszönet

youtu.be/Ou5bO8P2Drw

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Próba, cseresznye.
Még így jártál jobban.

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.

alto írta:
2023.02.26., vas. 17:25
dixie-chicken írta:
2023.02.26., vas. 13:24
örülj hogy @fülelek 86 (-2dB) irt csak...láttam olyan bejegyzést ahol 79-80dB re adták meg az érzékenységét,és ha megnézed a frekimenetét,elég sokat ingadozik a 80dB felé...de viccet félretéve,Naim Nait 1/Nait 2-sel is használják és szeretik,jó páran,olvasván bizonyos forumokat...arra emlékszem hogy a '80 évek közepén megvasárolt vadi új MF A1-em,meghivást kapott egy ESL63-sra,tesztelésre,hogy "nézzük már meg mit is tud a kis fekete doboz"...túlélte...akárcsak egy Marantz PM6010SE...az igaz hogy a kismalac védelmi rendszere rendre aktivizálta magát Tom Waits lenti számán,normál szobahangerőn,és soha nem értettem mi a fányaság van benne,mármint tehnikai oldalát nézve :D

youtu.be/Nx97Lxx4fE4
Nem ismerem behatóan a Quadokat, de az elektrosztatikus panelek általában hajlamosak magasabb frekvenciákon a nominális impedancia érték töredékére leesni, pl. egy 4 ohmos Martin Logan 1,5 ohmra, vagy még akár lejjebb is. Tehát alacsonyabb impedanciájú terhelés esetén is stabil erősítővel érdemes őket hajtani. A malac valószínűleg ezt nem bírta, ezért oldott le a védelme.
ez megvolt mostanáig is,csak mért pont mindig az "Istanbuli telefonhivás" és más nem,azt nem értem, jelentet gondot neki :D
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

batagy
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 97

Hozzászólás Szerző: batagy »

Sziasztok!

Egy Yamaha AX-497-et használok, Energy RC-10 8 ohmos hangfallal.
Az erősítőn hátul lehet kapcsolni, hogy (1 pár doboz esetén) minimum 4 ohm vagy 6 ohm impedanciájú hangfalat kapcsolunk-e rá. Most vettem észre, hogy én évek óta a 4 Ohmos állásban futtatom a 8 ohmos hangfalat.
(Ennek valszeg az az oka, hogy egy időben kísérleteztem az A+B párral, és akkor ezen az álláson maradt.)

Yamaha-ax-497-speaker.jpg
Yamaha-ax-497-speaker.jpg (36.71 KiB) Megtekintve 1660 alkalommal

Van-e a hangzásra hatással, hogy 8 Ohm hangfal esetén a kapcsoló min 4 ohm vagy min 6 Ohm álláson áll?
Ha igen, milyen?

Köszönet
Yamaha AX-497, Energy RC-10, Squeezebox Classic, Technics SL-PG 370A/490, Oppo DV-983H, Technics RS-BX404, Sony ST-SE 520, Asus O!Play Mini Plus, Panasonic TX-P42UT50E, Fapaci KEFI, QED Profile QE 5021/5026, Hama 30728 2x2.5mm2, iAudio X5L 30GB, Invotone HD2000, Panasonic SA-XR55, SMSL Sanskrit 6th

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1262

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

Rock60 írta:
2023.02.26., vas. 17:19
A Mecki 30 Wattos ?
Tudtommal...

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3225
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

dixie-chicken írta:
2023.02.26., vas. 13:24
örülj hogy @fülelek 86 (-2dB) irt csak...láttam olyan bejegyzést ahol 79-80dB re adták meg az érzékenységét,és ha megnézed a frekimenetét,elég sokat ingadozik a 80dB felé...de viccet félretéve,Naim Nait 1/Nait 2-sel is használják és szeretik,jó páran,olvasván bizonyos forumokat...arra emlékszem hogy a '80 évek közepén megvasárolt vadi új MF A1-em,meghivást kapott egy ESL63-sra,tesztelésre,hogy "nézzük már meg mit is tud a kis fekete doboz"...túlélte...akárcsak egy Marantz PM6010SE...az igaz hogy a kismalac védelmi rendszere rendre aktivizálta magát Tom Waits lenti számán,normál szobahangerőn,és soha nem értettem mi a fányaság van benne,mármint tehnikai oldalát nézve :D

youtu.be/Nx97Lxx4fE4
Nem ismerem behatóan a Quadokat, de az elektrosztatikus panelek általában hajlamosak magasabb frekvenciákon a nominális impedancia érték töredékére leesni, pl. egy 4 ohmos Martin Logan 1,5 ohmra, vagy még akár lejjebb is. Tehát alacsonyabb impedanciájú terhelés esetén is stabil erősítővel érdemes őket hajtani. A malac valószínűleg ezt nem bírta, ezért oldott le a védelme.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

A Mecki 30 Wattos ?

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2023.02.26., vas. 16:42
Ellentmondásos jószág ez a Quad.
Papírforma szerint meg sem kellene szólaljon 50 Wattnál kisebb erősítőkkel, pedig ha jól tudom, az eredeti hozzá épített erősítő nem tudott többet 15-20 wattnál. A mostani két erőlködőmmel, a félvezetős 50 Wattos Unisonnal, és a most használt 35 Wattos csövessel szénné tudnám hajtani.
Az is felmerűlt már, hogy a most hírdetett 18 Wattos Almaro- val is működhet akár. Akkor hogy 82 - 86 Db ?
Ja, és van benne gyárilag egy sorba kötött 1.5 Ohm-os ellenállás is, ha azt áthídalom, akkor sem esik 5 - 6 Ohm alá, és akkor még hangosabb is egy kicsit.
Esl57, 9w-os 300B-vel is elegendő volt nekem a hangereje. Nem ismerem ugyan az erősítők paramétereit amivel hallgattuk és sokmimdentől is függő dolog, de félig sem volt feltekerve a hangerőgomb.
Egy McIntosh MC30 ugyanabban az állásban ugyanolyan hangosan szólt vele. Kb azonos körüli minőséggel.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Ellentmondásos jószág ez a Quad.
Papírforma szerint meg sem kellene szólaljon 50 Wattnál kisebb erősítőkkel, pedig ha jól tudom, az eredeti hozzá épített erősítő nem tudott többet 15-20 wattnál. A mostani két erőlködőmmel, a félvezetős 50 Wattos Unisonnal, és a most használt 35 Wattos csövessel szénné tudnám hajtani.
Az is felmerűlt már, hogy a most hírdetett 18 Wattos Almaro- val is működhet akár. Akkor hogy 82 - 86 Db ?
Ja, és van benne gyárilag egy sorba kötött 1.5 Ohm-os ellenállás is, ha azt áthídalom, akkor sem esik 5 - 6 Ohm alá, és akkor még hangosabb is egy kicsit.

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.

youtu.be/Nx97Lxx4fE4

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Ez borzasztó !
Még szerencse, hogy hallgatom a Quad - ot, nem a grafikont nézem... :D

Miért van az, hogy az összes frekiátviteli grafikonnál úgy kell megsaccolni, hogy hova esik vajon pl. a 8e, 12e, 15e, 18e Hz ?
Úgy látom legtöbbször, hogy 10e és 20e között csak egy vonal van.
Még szerencse, hogy a mérőszallagon az összes centi mag van jelölve és meg is van számozva. :P

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5244

Hozzászólás Szerző: fülelek »

A Quad ESL 63 gyárilag megadott érzékenysége 86dB, a valóságban 2dB-lel kisebb. http://www.troelsgravesen.dk/QUAD-ESL63.htm

Ha egy loudness kapcsolóval ellátott erősítő bemeneti érzékenysége túl nagy, akkor lehetséges, hogy mire a loudness már nem hat érdemben, akkor már vadul torzít.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Otthoni hifiben nekem három erősítőm volt, amibe loudness volt.
Nyolcvanas évekből egy integrált Onkyo és egy Pioneer kikapcsolható loudnessel. Még ezek előtt volt a Vidi Cleopátra a fix megoldással.
Mindegyik úgy működött, ahogy kell, a hangerő növelésével elfogyott a hatásuk.
A cégautónkban van olyan csodarádió - amit Süti mond - amelyiknek a loudnesse nagy hangerőn is dörömböl. Katasztrófális, szerencsére kikapcsolható.
Más is vezeti a kocsit és állandóan visszakapcsolják. :smile30: :smile49:

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2889
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

fülelek írta:
2023.02.25., szomb. 17:38
sutemenyx írta:
2023.02.24., pén. 21:16

Dehogy. A loudness gomb mindenhol működik. A fiziologiai szabalyzas egy masik dolog.
Ezt nem jól tudod, mert azért találták ki a csapolásos potmétereket, hogy a mélyemelés hatása függjön a potméter helyzetétől. A mellékelt képen egy ilyen sztereo potméter látható, aminek csatornánként nem 3, hanem 4 kivezetése van.
De több dolgot nem vesz figyelembe a loudness megoldás, aminek adott hangnyomás szint alatt kellene működnie. A forrás kimeneti feszültsége, az erősítő feszültségerősítési tényezője, a hangsugárzó hatásfoka, a hallgató távolsága a hangsugárzótól, a szoba akusztikai viszonyai, ezért aztán kizárt, hogy úgy működjön, ahogy azt kitalálták. Egy adott zenehallgatási rendszert be lehet állítani DIY módszerrel, de sokkal egyszerűbb egy mély+magas hangszínszabályzót tekerni, és még jobb, ha egyáltalán nem használunk ilyesmit, ennek indoklása/elmélete már off lenne itt.
Akkor pontosítok: amikkel találkoztam loudness gombos erösitők, azok fix loudness-t csinaltak.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

gomolalaci
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 370

Hozzászólás Szerző: gomolalaci »

vazze írta:
2023.02.24., pén. 20:43
gomolalaci írta:
2023.02.24., pén. 20:34
Mi a biztosíték arra, hogy ha nincs is fiziológiai hangerőszabályozás kapcsoló a gépen, de mégis be van építve?
A mély hangokat mindenki szereti.... Ha pedig emeljük a hangerőt, akkor még ,,több" lesz belőle. Vajon tényleg vág a gép
bizonyos hangerő felett a mélyből? Mert ez lenne a loudness lényege, ha jól tudom...

Ez azért is érdekes , mert sok erősítő nagyon szép telt hangot produkál szobahangerőn ami mondjuk kb 5-10-20 watt vagy olyan 9-11 óra állás a potméteren annak ellenére , hogy a készülék mondjuk egy “shoe box” modell és papiron 40-50w teljesítmény leadására képes. Ettől feljebb tekerve viszont előfordul , hogy csak nyivákolás meg szétesett hang tapasztalható.
Gondolom kevés gyártó ismerné el , hogy meg van “processzorozva” a cucc mert a boltban mielőtt megvesszük úgysem fogjuk nagyon feltekerni.
,,Szobahangerő" 5 Watt? Nálam már 2X1 Watton is nagyon hangos.... A végerősítőm pedig ,,csak" 2X120 W
A gondolkodás nem megerőltető...

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5244

Hozzászólás Szerző: fülelek »

sutemenyx írta:
2023.02.24., pén. 21:16

Dehogy. A loudness gomb mindenhol működik. A fiziologiai szabalyzas egy masik dolog.
Ezt nem jól tudod, mert azért találták ki a csapolásos potmétereket, hogy a mélyemelés hatása függjön a potméter helyzetétől. A mellékelt képen egy ilyen sztereo potméter látható, aminek csatornánként nem 3, hanem 4 kivezetése van.
De több dolgot nem vesz figyelembe a loudness megoldás, aminek adott hangnyomás szint alatt kellene működnie. A forrás kimeneti feszültsége, az erősítő feszültségerősítési tényezője, a hangsugárzó hatásfoka, a hallgató távolsága a hangsugárzótól, a szoba akusztikai viszonyai, ezért aztán kizárt, hogy úgy működjön, ahogy azt kitalálták. Egy adott zenehallgatási rendszert be lehet állítani DIY módszerrel, de sokkal egyszerűbb egy mély+magas hangszínszabályzót tekerni, és még jobb, ha egyáltalán nem használunk ilyesmit, ennek indoklása/elmélete már off lenne itt.
Csatolmányok
csapolt poti.jpg
csapolt poti.jpg (88.34 KiB) Megtekintve 1576 alkalommal

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Venomer, Te olvastad mit írtál?
" Az a baj a looudnes funkciót tartalmazó erősítőkkel, hogy vannak."
" Az alapjárat sovány, a kettő között nincs semmi ". És hasonlók. :smile49:

Én erre írtam, hogy tudtommal nem nagyon van már ilyen erősítő, 98 százalékra saccoltam, amelyikbe nincsen loudness. Jó, legyen 95... :smile53:

Vinkler, az általad belinkelt Parasound erősítőben sincs loudness. :ohnoohnoohno: Az erősítőn kikapcsolható magas - és mély hangszínszabályzó van.

Alex Aston szó szerint leírta a loudness lényegét.
Hatása / természetesen / függ a hangerőtől, ez a lényege. Ezért hívják fiziológiai hangszínszabályzónak. A hangolása típusonként eltérő lehet. De mindegyiknek a lényege az, hogy kis hangerőn, ahol a fül kevésbbé "fogékony" a magas és mély hangokra, ott ráemeljen egy kicsit. / vagy többet / A hangerő növekedésével lényegében megszűnik a hatása.
Most aztán jól kitöltöttem a teret a prekoncepciómmal... :napsut:

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1394

Hozzászólás Szerző: akvapark »

SoundMania írta:
2023.02.25., szomb. 08:19
vazze írta:
gomolalaci írta:
Mi a biztosíték arra, hogy ha nincs is fiziológiai hangerőszabályozás kapcsoló a gépen, de mégis be van építve?
A mély hangokat mindenki szereti.... Ha pedig emeljük a hangerőt, akkor még ,,több" lesz belőle. Vajon tényleg vág a gép
bizonyos hangerő felett a mélyből? Mert ez lenne a loudness lényege, ha jól tudom...

Ez azért is érdekes , mert sok erősítő nagyon szép telt hangot produkál szobahangerőn ami mondjuk kb 5-10-20 watt vagy olyan 9-11 óra állás a potméteren annak ellenére , hogy a készülék mondjuk egy “shoe box” modell és papiron 40-50w teljesítmény leadására képes. Ettől feljebb tekerve viszont előfordul , hogy csak nyivákolás meg szétesett hang tapasztalható.
Gondolom kevés gyártó ismerné el , hogy meg van “processzorozva” a cucc mert a boltban mielőtt megvesszük úgysem fogjuk nagyon feltekerni.
A hangerőgomb állása irreleváns. A bemenő érzékenységtől és a bemenő jelszinttől függ. A kimenő teljesítményt csak akkor tudod mennyi éppen, ha megméred.
Nem beszélve a potméter karakterisztikájáról... leborulok.gif
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

vazze írta:
gomolalaci írta:

A hangerőgomb állása irreleváns. A bemenő érzékenységtől és a bemenő jelszinttől függ. A kimenő teljesítményt csak akkor tudod mennyi éppen, ha megméred.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”