https://www.wired.com/story/one-mans-qu ... cuum-tube/
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Elektroncső topik {___]=
- tunerman
- V.I.P.

- Értékelés: 3460
Re: Elektroncső topik {___]=
- Csatolmányok
-
- Biz-westernelectric--4.jpg (271.01 KiB) Megtekintve 2299 alkalommal
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009
- Tctronic
- Beköltözött

- Értékelés: 2915
Tung-Sol 5687 NOS csövek. 1954 gyártás van a dobozon, azóta szerintem ki sem volt nyitva. A benne lévő töltőanyag nem tudom mi de porlad mállik szét. Na majd jól meghallgatom mindjárt.
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."
Ha csatornánként eltérő a bias, az még mindig jobb, mint ha a PP csatornán belül.
Így az egyik oldal korábban kezd torzítani/klippelni nagy kivezérlésnél.
Egyébként a PP csövek csak együtt állítható biasa (ha nincs más szabályzás az egyedi csövekre) erősen tervezési egyszerűsítésnek tűnik (és még akkor diplomatikus voltam
Analóg: Roksan Xerxes, SME IV, Supex 900S, Paravicini MC3, Audio Innovations 200;
Digit: Roon ROCK, SOtM 200, Singxer SU-1; Lite DAC50, Soekris 1941;
Preamp: #26 tube+TVC, #801 tube; Amp: 300B SET;
Kábelek: VhAudio Flavor 2 és 4 táp, Jon Risch DIY IC és hangfal;
Speaker: Acoustic Energy Aelite 3
Köszönöm a válaszod. És mi a helyzet ha 4 bol kettőt cserélek ha egy tönkre megy ha paronkent állítható a bias?
Automata bias esetében az automatika -általában- egy előre beállított áram értéket próbál tartani (adott anódfeszültség esetén).hi-fun írta: ↑2023.02.19., vas. 11:57Sziasztok, kérdésem lenne.
Amennyiben a bias állítható,vagy automata, végfok cső meghibásodás esetén mindenképp mind a pl 4 végfok csövet cserélni kell, vagy elég a hibás, vagy kettő parba valogatva.
Én ha laikuskent jól értelmezem, a bias állítás pont arra való, hogy korrigald a cső eltereseit. Elvileg viszont illik mind cserélni egyetlen végfok cső hibája esetén is. Nekem ez ellentmondásos.
Ráadásul az én esetemben az erősítő használati útmutatója azt írja, hogy úgy tervezték (ez egy mcintosh végfok) hogy ne legyen érzékeny a csövek állapotára a hang, így semilyen bias állítás nem lehetséges és nem szükséges.
Akkor minek az összes csövet egyszerre cserélni? Miert nem elég párban, vagy egyesével?
Köszi ha valaki segít megfejteni.
Ha a PP erősítőben a csövek eredetileg "párba" voltak válogatva, akkor -közel- együtt öregszenek, azaz az öregedéssel járó anódáram "veszteséget" az automatika kiegyenlíti mindkét csőnél. Ez azzal jár, hogy az ún. bias feszültség nagyjából együtt változik mindkét csőnél.
Ha a két csőből egy tönkre megy és egy újat raksz be, akkor a "régi" és az "új" cső esetében az azonos anódáramot az automatika beállítja, de olyan áron, hogy a bias feszültség a két csőnél nem lesz egyforma, akár jelentősen is eltérhet.
Mivel a PP erősítőnél a végcsövek kivezérlése a bias feszültség "változását" jelenti, ezért a két cső (melyek ellenfázisban vannak vezérelve ugyanazzal a jellel) különböző munkapontban fog üzemelni.Ez torzítást fog okozni.
Ha ez a két munkapont eléggé eltér egymástól, az okozott torzítás akár hallható is lesz.
Emiatt javasolt egyszerre cserélni mindkét csövet a PP erősítőben.
Analóg: Roksan Xerxes, SME IV, Supex 900S, Paravicini MC3, Audio Innovations 200;
- tunerman
- V.I.P.

- Értékelés: 3460
Mi a tipusa annak a mekinek?
TJ.
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009
Sziasztok, kérdésem lenne.
Amennyiben a bias állítható,vagy automata, végfok cső meghibásodás esetén mindenképp mind a pl 4 végfok csövet cserélni kell, vagy elég a hibás, vagy kettő parba valogatva.
Én ha laikuskent jól értelmezem, a bias állítás pont arra való, hogy korrigald a cső eltereseit. Elvileg viszont illik mind cserélni egyetlen végfok cső hibája esetén is. Nekem ez ellentmondásos.
Ráadásul az én esetemben az erősítő használati útmutatója azt írja, hogy úgy tervezték (ez egy mcintosh végfok) hogy ne legyen érzékeny a csövek állapotára a hang, így semilyen bias állítás nem lehetséges és nem szükséges.
Akkor minek az összes csövet egyszerre cserélni? Miert nem elég párban, vagy egyesével?
Helyette én megköszönöm Tonya önzetlen segítségét,nekem is segített!tonya írta: ↑2023.01.31., kedd 07:35Neked is jó volt felajánlani privátban a segítséget, egy visszajelzés esetleg, hogy köszönöm de nem érdekel vagy bármi....na mindegy,parasound2 írta: ↑2023.01.28., szomb. 11:32Üdv Fórumtársak. Egy kis segítséget és véleményt kérnék hozzáértő szakiktól. Van egy hibrid integráltam. Az előfokban van egy 6n11 J kínai cső ezt szeretném egy jobb minőségűre cserélni. A googli szernt ez megfelel az E88CC csőnel vagy 6922 vagy 6n23p-ev nek. Melyik az amivel hangban elre lépést tudnék elérni nem csillagászati áron és azt hol tudnám beszerezni. Elre is köszönöm a segítséget.
![]()
![]()
Neked is jó volt felajánlani privátban a segítséget, egy visszajelzés esetleg, hogy köszönöm de nem érdekel vagy bármi....na mindegy,parasound2 írta: ↑2023.01.28., szomb. 11:32Üdv Fórumtársak. Egy kis segítséget és véleményt kérnék hozzáértő szakiktól. Van egy hibrid integráltam. Az előfokban van egy 6n11 J kínai cső ezt szeretném egy jobb minőségűre cserélni. A googli szernt ez megfelel az E88CC csőnel vagy 6922 vagy 6n23p-ev nek. Melyik az amivel hangban elre lépést tudnék elérni nem csillagászati áron és azt hol tudnám beszerezni. Elre is köszönöm a segítséget.
![]()
Sok régi kacat.(Na jó azért van pár új cucc is.) Kár is velük foglalkozni, de én el vagyok velük.
Nem mindig a drágább cucc a jobb, néha vannak kivételek......
Nem mindig a drágább cucc a jobb, néha vannak kivételek......
- viri
- V.I.P.

- Értékelés: 1673
Egy ellenvélemény :)trane írta: ↑2023.01.28., szomb. 12:24(sajna) minden cső erősítő/kapcsolás-függő (is)parasound2 írta: ↑2023.01.28., szomb. 11:32Üdv Fórumtársak. Egy kis segítséget és véleményt kérnék hozzáértő szakiktól. Van egy hibrid integráltam. Az előfokban van egy 6n11 J kínai cső ezt szeretném egy jobb minőségűre cserélni. A googli szernt ez megfelel az E88CC csőnel vagy 6922 vagy 6n23p-ev nek. Melyik az amivel hangban elre lépést tudnék elérni nem csillagászati áron és azt hol tudnám beszerezni. Elre is köszönöm a segítséget.
![]()
, így hogy a te készülékedben (amit nem ismerünk, csak homályosan) pontosan hogy működik majd egy másik cső, kérdés
- viszont nálam eddig AI és AE csövesekben a 6N23P-EV-k mindig klasszak voltak
![]()
Nálam annó még AN rendszerben a 6N23P-EV-k egyáltalán nem tetszettek. Ecc88-ban azért komoly jó csöveket lehet kapni, az orosz csöveknél klasszissal jobbakat.
Audio PC(PPV3)- Core Audio Karuna USB/spdif - Audio Note DAC3 - Audio Note Soro SE - JBL 250Ti Classic Edition -Rythmik Audio F15 subok- sub ic-k: AQ Husky - Audience Conductor hf kábel+ic-k, tápok: Kondo Avocado, Kondo Persimmon, Entreq Primer pro usb, ösvény végén: Siltech octopus signature
- parasound2
- Törzsvendég

- Értékelés: 51
Üdv Fórumtársak. Egy kis segítséget és véleményt kérnék hozzáértő szakiktól. Van egy hibrid integráltam. Az előfokban van egy 6n11 J kínai cső ezt szeretném egy jobb minőségűre cserélni. A googli szernt ez megfelel az E88CC csőnel vagy 6922 vagy 6n23p-ev nek. Melyik az amivel hangban elre lépést tudnék elérni nem csillagászati áron és azt hol tudnám beszerezni. Elre is köszönöm a segítséget. Re: Elektroncső topik {___]=
Az OBI - ban van tonnaszám fogyasztásmérő, 6500 pénz/db.
Nem vettem, minek idegesítsem magam, meg egyetlen mérésre sokallom. Aztán lehet, hogy meggondolom magam.
Nem vettem, minek idegesítsem magam, meg egyetlen mérésre sokallom. Aztán lehet, hogy meggondolom magam.
Koszi a linket!
Kek feliratosrol nem tustam, soha nem talalkoztam vele. Ellenben pirosbol a nullszeriasbol is van (hianyos felirat), es a teszt csovekbol (teljes piros felirat) is. Nagyon jonak hallottuk oket, amikor kiprobaltuk.
De az Ei feher feliratos is paradesan jo cso ugy gondolom.
Kek feliratosrol nem tustam, soha nem talalkoztam vele. Ellenben pirosbol a nullszeriasbol is van (hianyos felirat), es a teszt csovekbol (teljes piros felirat) is. Nagyon jonak hallottuk oket, amikor kiprobaltuk.
De az Ei feher feliratos is paradesan jo cso ugy gondolom.
Core Audio termékek gyártása, TARA LABS kábelek forgalmazása
MBL, PrimaLuna, PASS Labs, ODEON, NAT Audio, Vivid, Entreq, Esoteric
- dixie-chicken
- V.I.P.

- Értékelés: 2885
egy kis olvasnivaló:wittao írta: ↑2023.01.08., vas. 21:12Nekem van szerencsem jonehany KT90 csovet birtokolni, eredeti Jadis gyartmanyt is (amit az Ei Yugoslavia Nis-i uzemeben fejlesztettek a Jadisnak).kasumi írta: ↑2023.01.07., szomb. 14:51Üdvözletem!
Jadis Orchestra Reference - létezik KT90 és KT88 csövekkel szerelt verzió is. Milyen lehetőségek adódnak a csövek cseréjére, ha arra kerülne a sor? Valamiért (egy megérzés) azt gondolom, KT88 esetén nagyobb a mozgástér, de egy ideje már nem követem, mi történik a csövek világában.
Emellett, ha valakainek van egyéb meglátása a két típusra vonatkozóan, ne tartsa magában!
Köszönöm!
Az Ei KT90 es a Jadis KT90 alapvetoen nem kulonboztetheto meg szamomra egy-egy erositobe teve, paradesan jo hangjuk van. Muszakilag a ket cso kicsit elter egymastol a meresek alapjan (meredekseguk kicsit mas, mashogy vannak megfeszitve).
Az biztos, hogy akar EH, akar JJ KT90 csovet nezunk, azok nem tudjak az eredetit meg csak megkozeliteni sem.
Az erositod Jadis es ezek a csovek ezekhez lettek kifejlesztve, velhetoen ezekkel fognak ugy szolni, ahogy a Jadis mernokei megalmodtak. Hogy ez bejon-e Neked vagy sem, azt nehez megmondani.
KT88-bol sok ceg csinal uj gyartasut: KR, EAT, Sophia, amik kifejezetten jo csovek, olcsobbakbol nekem egyedul a Gold Lion jott be, utana szakadek es jon a tobbi (PEVane sem jott be nekem).
https://www.whatsbestforum.com/threads/ ... bes.14811/
több változata (is) volt az eredeti Ei KT90-snek...(lenyitni EveAnna Manley levelét)
Technics SL1300G,Shelter 901/III,Shure VST III,Shure M97HE,Shure M97ED,Shure M95ED,Shure 44-7,Shure M75ED Type 2,MoFi Mastertracker,Musical Fidelity M6Si,ProJect Tube Box DS3,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503
...it's only rock 'n' roll (but i like it)
...it's only rock 'n' roll (but i like it)
Nekem van szerencsem jonehany KT90 csovet birtokolni, eredeti Jadis gyartmanyt is (amit az Ei Yugoslavia Nis-i uzemeben fejlesztettek a Jadisnak).kasumi írta: ↑2023.01.07., szomb. 14:51Üdvözletem!
Jadis Orchestra Reference - létezik KT90 és KT88 csövekkel szerelt verzió is. Milyen lehetőségek adódnak a csövek cseréjére, ha arra kerülne a sor? Valamiért (egy megérzés) azt gondolom, KT88 esetén nagyobb a mozgástér, de egy ideje már nem követem, mi történik a csövek világában.
Emellett, ha valakainek van egyéb meglátása a két típusra vonatkozóan, ne tartsa magában!
Köszönöm!
Az Ei KT90 es a Jadis KT90 alapvetoen nem kulonboztetheto meg szamomra egy-egy erositobe teve, paradesan jo hangjuk van. Muszakilag a ket cso kicsit elter egymastol a meresek alapjan (meredekseguk kicsit mas, mashogy vannak megfeszitve).
Az biztos, hogy akar EH, akar JJ KT90 csovet nezunk, azok nem tudjak az eredetit meg csak megkozeliteni sem.
Az erositod Jadis es ezek a csovek ezekhez lettek kifejlesztve, velhetoen ezekkel fognak ugy szolni, ahogy a Jadis mernokei megalmodtak. Hogy ez bejon-e Neked vagy sem, azt nehez megmondani.
KT88-bol sok ceg csinal uj gyartasut: KR, EAT, Sophia, amik kifejezetten jo csovek, olcsobbakbol nekem egyedul a Gold Lion jott be, utana szakadek es jon a tobbi (PEVane sem jott be nekem).
Core Audio termékek gyártása, TARA LABS kábelek forgalmazása
Rezgéscsillapító szilikon gyűrűt árulnak valahol személyesen is, vagy csak webáruházban ?
- kasumi
- V.I.P.

- Értékelés: 492
Üdvözletem!
Köszönöm!
Köszönöm!
Újratervezés
Tényleg 70... 
Egyre jobb alternatíva egy ClassD
Én úgy tudom, hogy a 32 Ft/kWh ár a "rezsicsökkentett" ár, a normál piaci ár 70Ft/kWh.
Egyre jobb alternatíva egy ClassD
Eversolo DMP-A8, Proton AA-2120, Canton CT1000/JBL 250 TI Jubilee
A 32 Ft/Kwh az az emelt összeg, nem ?
Akkor fizetünk annyit, ha átlépjük a rezsicsökkentet limitet.
Ha rosszul tudom, akkor az gáz. Nem kicsit, nagyon...
Akkor fizetünk annyit, ha átlépjük a rezsicsökkentet limitet.
Ha rosszul tudom, akkor az gáz. Nem kicsit, nagyon...
Szerettem volna ilyet venni egyszer, meg is rendeltem, de miután kb. 2 hetet vártam rá, visszaírták, hogy "sajnos elfogyott". A hátteret nem firtattam, azóta nem próbálkoztam másik beszerzésével.istvan01 írta: ↑2023.01.05., csüt. 10:04Találgatás helyett célszerű egy pofon egyszerű mérőt beszerezni, nem csak hifi fogyasztás-költség méréshez. Ehhez hasonló többféle is kapható. Pontosságuk nem labor minőség, de otthoni használatra bőven elég.
A csöves elektronikák, és főleg végerősítők áramfogyasztása nem csak cső típustól függ, sok minden mástól is. Sőt, mivel a csövek nem atom biztos munkapontokban működnek, időszakonként és élettartam során még változó is. Ehhez jön még a hálózati feszültség ingadozása is.
Találgatás helyett célszerű egy pofon egyszerű mérőt beszerezni, nem csak hifi fogyasztás-költség méréshez. Ehhez hasonló többféle is kapható. Pontosságuk nem labor minőség, de otthoni használatra bőven elég.
A csöves elektronikák, és főleg végerősítők áramfogyasztása nem csak cső típustól függ, sok minden mástól is. Sőt, mivel a csövek nem atom biztos munkapontokban működnek, időszakonként és élettartam során még változó is. Ehhez jön még a hálózati feszültség ingadozása is.
- Csatolmányok
-
- 9035_3.jpg (114.3 KiB) Megtekintve 2198 alkalommal
). Szerintem a 300B SE-m sem eszik olyan túl sokat (talán max. ha 200 watt) mert az sem egy nagyon melegedő cső. (A 300B egy kultúrcső : nem melegszik, nem tolakszik, nagyon jólfésült hangja van stb ...
. Kicsit már túl jólfésült is. Pedig hallani benne az alvó oroszlánt, csak valahogy sosem akar felébredni ... Na mindegy azért megtartom.)
Ezen kívül probléma, ha átléped a "határt" az a 32ft/kwh rohadtul megugrik sajnos
Hát, nagyban függ a csövektől is. Pl. ez a 6p14p nem egy nagy fogyasztású cső, ami abból is látszik, hogy annyira nem melegszik, tehát nem disszipál el annyi felvett teljesítményt mint más csövek. Pl. a 6c33c csöves erősítőm az melegszik mint az állat (állítólag 230 fok az üzemi hőmérséklete a csőnek) amit érezni is, mert jó meleg lesz a szobában a hallgatás végén. A csövek pont ezért kerámia foglalatban is vannak. Az szerintem bekapja a 300-500 watott is akár. Aztán anno a 211-es Dénes Peti erősítőm az konkrétan 1Kw-ot zabált, a 2x27 watthoz. No az aztán piszkosul melegedett (és még szépen világított is, így igaz a villanyt se kellett felkapcsolniRock60 írta: ↑2023.01.04., szer. 19:46Úgy látszik, ez a 4-5 - szörös szorzó kb a jellemző.
Nekem is a 2 x 35 Wattos jószág 300 Wattot eszik.
Én is kiszámoltam - feleségem szétrágja a fülem - hogy 32 Ft Kwh - val számolva 10 forintot fogyaszt óránként.
Ez napi 60 Ft, havonta - a hosszabb hétvégi üzemidő miatt felkerekítve - 2000 Ft.
Azért ez kibírható - ha jól számoltam...![]()
A csövek árával nem kalkulálok, azt magam előtt is titkolom.![]()
Ezen kívül probléma, ha átléped a "határt" az a 32ft/kwh rohadtul megugrik sajnos
Úgy látszik, ez a 4-5 - szörös szorzó kb a jellemző.
Én is kiszámoltam - feleségem szétrágja a fülem - hogy 32 Ft Kwh - val számolva 10 forintot fogyaszt óránként.
Ez napi 60 Ft, havonta - a hosszabb hétvégi üzemidő miatt felkerekítve - 2000 Ft.
Azért ez kibírható - ha jól számoltam...
A csövek árával nem kalkulálok, azt magam előtt is titkolom.
Azért ez kibírható - ha jól számoltam...
A csövek árával nem kalkulálok, azt magam előtt is titkolom.