A mostani napelem rendszer árakat nem ismerem. Az én rendszerem (2kW) 2015 novemberében lett beüzemelve, és akkor 1.150.000-Ft.-ba került. Nem volt állami támogatás akkor, sőt még kb. 40 e. Ft.-ot fizettem pluszba a majdani hulladékkezelésre. Ezt a beruházást egy befektetésnek tekintettem akkor is. Az akkori áramszámlám kb. 8e. Ft. volt havonta. Ha a befektetett öszeget akkor a legjobban kamatozó bankba vagy a MÁK-ba teszem, akkor sem tudtam volna havi 8 e. Ft. kamatot elérni. És most nem blablázok a környezet védelem mellet, azt tegyék a zöldek, már ha azok lennének...Shimano írta: ↑2023.06.08., csüt. 21:08Nézd én nem tudom hogy mennyibe fáj most kiépíteni egy ilyen rendszert,de annak aki egy családi házban 10-12000ft-os villanyszámlát fizet havonta,annak nem hiszem hogy egy racionális döntés ebbe pénzt fektetni.Ha van egy elektromos autód akkor azt mondom hogy ok,van benne ráció,de így nem sok,szerintem.gomolalaci írta: ↑2023.06.08., csüt. 20:24Én nem tartom f@szságnak! Sőt! 8 éve van egy 2 kW-os rendszerem, és azóta nem fizetek áramszámlát...Shimano írta: ↑2023.06.08., csüt. 12:43Napelem telepítés befolyásolhatja a hifi hangzását,van erről tapasztalat?A szomszédomnál épp most teszik fel ezeket az undormányokat,és pont arra az oszlopra kötik ahonnét hozzám is jön az áram.Kicsit tartok tőle,nyugtassatok meg.![]()
Hogy mi a tököm értelme van most ezeket a f@szságokat felrakatni mikor se elektromos autó,meg se semmi nagyobb fogyasztó,az is jó kérdés lenne,de engem most nem ez érdekel,ha nem az amit kérdeztem.
Telepítéskor azt kértem a szerelőtől, hogy ne arra a fázisra kösse (3 van) a betáplálást amelyiken a zene van.
Semmilyen zajt nem hallok, pedig már hálózati zajszűrőm sincs vagy egy éve....
A harvester ötletet köszönöm Aszpirinnak,lehet beszerzek egyet,már csak kíváncsiságból is.Egyelőre nem hallok semmi változást,remélem ez így is marad.
A napelem táblák garanciája 30 év. 30 éves korában is szavatol a Magyar gyártó 80% hatásfokot. A bekerülési ár nálam, kb. 13 év alatt térül meg utána már csak plusz pénzt termel. Jelenleg 655000.-Ft. -ot termelt a mai napig.
Nincs ,,elemes" autóm és nem is lesz, mert én szeretek autózni és nem csak ,,eljutni A-ból B-be"