A napelemeid lehet, hogy bírják 30 évig, de számoltál az inverter lecserélésével is 10 évente? Mert bizony azok jóval hgyorsabban tönkermennek, mint a napelemek. Ha 10 év után cserélned kell, legyen 300 ezer forint mai áron a Te teljesíményedhez. az újabb 4 év, amíg megtérül. És akor már 17 évnél tartasz. Ekkor lesz 3 évnyi hasznod, ha ezalatt semmi nem történik velük (nem veri el a jégeső stb...) És akkor ismét egy inverter-csere. Stb.gomolalaci írta: ↑2023.06.09., pén. 21:04A mostani napelem rendszer árakat nem ismerem. Az én rendszerem (2kW) 2015 novemberében lett beüzemelve, és akkor 1.150.000-Ft.-ba került. Nem volt állami támogatás akkor, sőt még kb. 40 e. Ft.-ot fizettem pluszba a majdani hulladékkezelésre. Ezt a beruházást egy befektetésnek tekintettem akkor is. Az akkori áramszámlám kb. 8e. Ft. volt havonta. Ha a befektetett öszeget akkor a legjobban kamatozó bankba vagy a MÁK-ba teszem, akkor sem tudtam volna havi 8 e. Ft. kamatot elérni. És most nem blablázok a környezet védelem mellet, azt tegyék a zöldek, már ha azok lennének...Shimano írta: ↑2023.06.08., csüt. 21:08Nézd én nem tudom hogy mennyibe fáj most kiépíteni egy ilyen rendszert,de annak aki egy családi házban 10-12000ft-os villanyszámlát fizet havonta,annak nem hiszem hogy egy racionális döntés ebbe pénzt fektetni.Ha van egy elektromos autód akkor azt mondom hogy ok,van benne ráció,de így nem sok,szerintem.gomolalaci írta: ↑2023.06.08., csüt. 20:24
Én nem tartom f@szságnak! Sőt! 8 éve van egy 2 kW-os rendszerem, és azóta nem fizetek áramszámlát...
Telepítéskor azt kértem a szerelőtől, hogy ne arra a fázisra kösse (3 van) a betáplálást amelyiken a zene van.
Semmilyen zajt nem hallok, pedig már hálózati zajszűrőm sincs vagy egy éve....
A harvester ötletet köszönöm Aszpirinnak,lehet beszerzek egyet,már csak kíváncsiságból is.Egyelőre nem hallok semmi változást,remélem ez így is marad.
A napelem táblák garanciája 30 év. 30 éves korában is szavatol a Magyar gyártó 80% hatásfokot. A bekerülési ár nálam, kb. 13 év alatt térül meg utána már csak plusz pénzt termel. Jelenleg 655000.-Ft. -ot termelt a mai napig.
Nincs ,,elemes" autóm és nem is lesz, mert én szeretek autózni és nem csak ,,eljutni A-ból B-be"![]()
Aztán egyszer csak meg fog halni. és azzal tuti nem számoltál, hogy mennyi költség lesz az "eltemetése". Mert erről - egyelőre - sehol sem szól a fáma.
Élsz azzal a feltételezéssel, hogy mindig fennmarad az éves szaldós rendszer, ami khm... lehet, hogy nem tudom jól, de azt hiszem, elég erős feltételezés. Márpedig ha nem lesz éves szaldóelszámolásod, akkor a megtérülés minimum nagyon megnyűlik, de atól függően, hogy mi lesz, horribile dictu még az is lehet,t hogy egészen egyszerűen hamarabb eléri az élettartama végét, mint a megtérülés.
Én nem azt mondom, hogy Neked - vagy bárkinek - nem térül meg, hanem a mondandóm lényege az volt, hogy zöld költéseket érdemes megtérülési idő sorrendjében végrehajtani. Illetve annyit írtam még, hogy nekem (ismétlem: NEKEM) olyan kérsőn térülne meg, amit nagy valószínűséggel már meg sem érek. És nincsenek gyerekeim... És hogy NEKEM ezért a prioritási listába olyan beruházások előzték be, amelyek SOKKAL gyorsabban térülnek meg.
Azt most hozzáteszem, hogy nálad is biztosan később térül meg, mint amivel számoltál, ld. fennebb, s én ezt most garantálom, mert látom hogy mivel nem számoltál.
Azt a havi 8 ezer forintot befektetési kamatnak tekinteni... na erre inkább nem mondok semmit.

Egyébként, ha villanyautód lenne, akkor legalább a napelem-beruházásod sokkal gyorsabban térülne meg - persze maga a villanyautó maga még sokkal több pénzt elvinne, mert irreálisan magas még az ára, hogy az most még úri murinak tekinthető, nehéz anyagi oldalról megfogni. Szerintem.
Azoknak való ez az egész villanyozás, akik a természet védelmében hajlandók anyagiakat is beáldozni, és van miből.
De persze itt, egy hifis fórumon, ahol az emberek (magamat is beleértve) akár jóval nagyobb összegeket is elköltenek egy hobbira, azokkal összehasonlítva a Te beruházásod is fantasztikus. Meg különben is az