Balage84 írta: ↑2023.02.04., szomb. 18:21
alto írta: ↑2023.02.04., szomb. 16:20
Balage84 írta: ↑2023.02.04., szomb. 15:34
Miért tűnik úgy? Ezt mindet tudom én is. De egy ezüst AudioQuest miért vinne be kevesebb zajt a Streamer-be mint egy "mezei" réz CAT6 vagy CAT8?
@ Persze ez költői volt.. nem a kábelen fog múlni a zaj "sorsa" hanem a Streamer-en
@ U (Unshielded), F (Foil), S (Shielding with braid from fine wires)
obr2033_pe477ae0c690a.jpg
Persze, a streameren IS múlik. De az is könnyen belátható, hogy ha a streamernek van X dB zajelnyomása, a kábelnek meg Y dB, akkor a kettő összeadódik, és az X+Y jobb lesz mint mondjuk egy gyengébb kábellel az X+Y/2. Nyilván mindezekből az is következik, hogy az ethernet kábel hangminőségre gyakorolt hatása készülékfüggő is.
Ha jól sejtem valahol mindketten villamosmérnökök vagyunk.. szerintem ilyen x+y dB Móricka magyarázattal ne tegyük nevetség tárgyává a lenti kérdést.. és egymást..
A kábelekre nem véletlenül van a lenti táblázat és a Category szabvány. Szigorú feltételeknek és teszteknek kell megfelelni egy LAN kábelnek, hogy rá lehessen írni, hogy Cat6 vagy Cat8.
AudioQuest Diamond "csak" Cat7
Ha pl. valaki Lumin-t vesz akkor abban gondolom egyetértünk, hogy az X1-ben jobb helye van annak a 830e HUF-nak, mintha venne egy T3+Diamond-ot.
Információelméleti szempontból pedig az átvihető bit-ek mennyisége összefügg a csatorna zajosságával is nem csak a protokoll és a moduláció/kódolás adta lehetőségekkel.
pl.
Cat8: 40 GB/s
Cat7: 10 GB/s
Mennyit kell átvinni zenehallgatásnál? pl.
CD: 16* 44100 * 2 = 1.411.200 bit/s = 0,00131 GB/s
DSD256: 1 * 11289600 * 2 = 22.579.200 bit/s = 0,021028 GB/s
Tehát kár vitatkozni azon, hogy kell-e ide a Diamond Cat7..
Beszélgetünk itt "nagyvonalúan" zajelnyomásról.. és hol.. a streamer panelen, az I2S / SPDIF Digital Interface panelen, DAC vagy a táp paneleken? Ezeket a fejlesztők megtervezik úgy, hogy jól működjön és szóljon.
Tényleg nem érted.
Te úgy gondolkozol az ethernet kábelről, hogy az csak a digitális domainben létezik, és ott szabvány szerint teszi a dolgát, ami persze igaz is, de ugyanakkor az analóg domainben ugyanez a kábel más jeleket is átvisz, amiről az informatika tudomást sem vesz mindaddig, amíg ez nem teszi lehetetlenné a digitális, bithelyes átvitelt.
Én egyátalán nem is beszéltem arról, hogy a zaj mennyiben befolyásolja digitális tartományban a maximális átviteli sebességet, mert audió szempontból ez irreleváns, vagy bithelyesen átjön az összes bit TC/IP-nek köszönhetően, vagy nem.
A zajkomponensek az analóg domainben okoznak problémát, negatív hatást a hangminőségre nézve, és szerintem a "Móricka" példám villamosmérnöki szempontból teljesen korrekt. Te ezt a problémát nagyvonalúan marginalizálod, mondván, hogy a fejlesztők ezt megtervezik úgy, hogy jól működjön és szóljon, de ez az informatikai szemlélet nem működik az analóg világban. Az analóg zajt lehet kezelni, de teljesen kiküszöbölni nem lehet, ezért nem mindegy, hogy mennyi zaj kerül be a készülékbe az ethernet kábelen keresztül. Ez nem a 0-k és 1-esek világa.
Úgy tűnik meddő ez a vita, nem is akarlak tovább győzködni, használd nyugodtan a szigorú feltételeknek és teszteknek alávetett olcsó kínai cat8 kábelt, én maradok a vacak Diamond cat7-nél, mindenki úgy élvez ahogy tud.
A végére még egy tanács az analóg villamosmérnökség világából. Ha streamert használsz, vihar esetén érdemes kihúzni belőle az ethernet kábelt, ugyanis a javításra visszahozott villámkárosult streamerek kivétel nélkül mindig az ethernet porton keresztül kapják meg a halálos döfést. A szegény cat7 vagy cat8 kábel ugyanis nem tudja, hogy neki kizárólag a TCP/IP szerinti digitális adatátvitel a dolga, így egy közeli villámcsapás által indukált akár többezer voltos tüskét is simán átvisz, ami röhögve üti át az ethernet port néhányszáz voltra méretezett szabványos leválasztó trafóját, jelentős pusztítást okozva a készülék áramköreiben.