Balage84 írta: ↑2023.01.30., hétf. 12:07
paramania írta: ↑2023.01.30., hétf. 10:54
".....Ha mas megoldasban / szeparacioban gondolkodsz akkor meg az U2 es akar egy R2R DAC vagy barmi mas neked tetszo....."
Na végre!
Visszatértünk a kiinduló kérdésemhez.
Köszi Robi!
;-)
robi20064 írta: ↑2023.01.30., hétf. 09:30
Miert kellene mindenkeppen kulon DAC? Ott a D2/T2/X1 es eldontheted mennyit szansz ra. Ha mas megoldasban / szeparacioban gondolkodsz akkor meg az U2 es akar egy R2R DAC vagy barmi mas neked tetszo.
Megnéztem az összes Lumin-t: csak BNC kimenet van, ami SPDIF..
Ha a minőség a cél, akkor I2S kell (RJ45 - HDMI), így nem látom értelmét a külső DAC-olást egy Luminnal.
Bocs, de megint vitatkoznék veled. Ahogy írtam korábban, önmagában egy adott technológia nem tud garantálni hangminőséget, azt az implementáció minősége tudja csak.
Az I2S-nek kétségtelen megvan az a hatalmas előnye, hogy külön átviszi az órajelet is, így azt nem kell PLL-el a fogadó oldalon újra előállítani, ami mindenképp belevisz valamennyi jittert a történetbe. Ugyanakkor a I2S készüléken belüli, néhány centiméteres kábelhosszra lett kitalálva, két készülék között, lényegesen hosszabban vezetve ez már problémákat generál, amit kompenzálni kell. Ahogy mondtam, minden technológiának vannak előnyei is hátrányai is. Tehát így ebben a formában nem igaz az az állítás, hogy minőséget kizárólag I2S-el lehet elérni. Lehet persze, de ezt is el lehet rontani.
A Koax SPDIF-el az az alapvető probléma, hogy mivel a digitális jeleket egy magasfrekvenciás vivőjel modulációjával továbbítják, minél pontosabb hullámimpedancia illesztést kell a csatlakozóknál megvalósítani, különben a magasfrekvenciás jel az illesztetlen végeken visszaverődik, ami megint jittert okoz. Sajnos a szokásos RCA csatlakozó teljesen alkalmatlan hullámimpedancia illesztésre (aki ezt anno szabványosította, biztos nem volt otthon a mikrohullámú technológiában), viszont a BNC csatlakozó pont erre van kitalálva, az összes nagyfrekvenciás mérőműszer BNC csatlakozókkal működik. Szóval az SPDIF jel koax kábelen továbbítására a legjobb megoldás a BNC csatlakozós megoldás (mindkét oldalon, ha RCA/BNC fordítót kell használni, már megette a fene). Sajnos viszonylag kevés készülék használja ezt. Hasonlóan jó továbbá az AES/EBU szabványú kapcsolat XLR csatlakozókkal.
Az elméletileg legjobb megoldás szerintem erre a problémára ha a forrás és DAC is külső órajel bemenettel rendelkezik, és egy külső órajel generátor tartja tökéletes szinkronban a két készüléket, vagy alternatív megoldásként a Master/Slave kapcsolat, amikor az egyik készülék órajele diktálja az ütemet a másiknak az órajelet szintén külön kábelen átvezetve. Digitális stúdiókban ez teljesen elterjedt megoldás, otthoni hifiben is előfordul, de elég ritka.
Persze ha a streamerben benne van a DAC, akkor a digitális jeltovábbítás fentebb vázolt anomáliái elkerülhetők.